2019-03-31 43 浏览
本身係門口望左一眼 店員就即刻出黎介紹入左去果然係無失望 本身打算係行去食南記 好彩入左黎食姐環境好舒適 裝修好新 應該係開左唔太耐但野食水準真係好掂我叫左個豬扒叻沙米線湯底配米線真係好正 如果豬扒可以分開上就更好 不過都唔會話好淋依度連杯凍檸茶都好飲過出面連續聽到隔離兩台人都讚野食好好味有一台仲食食下個簿餅話好食再叫多左個我係心底讚之餘就上黎讚埋一份啦我諗依度中午食飯應該好多人 但我因爲係5點先去食下午茶 就完全超舒服咁食最難得係佢既服務 完全係香港見唔到架喇店員超級有禮貌 要知道係香港食野基本上無加一無服務 有加一都唔代表有服務所以依間令我覺得自己唔係身處香港 哈哈!推介 非打手 只有好好同好差我先會上黎留食評 依間就絕對係好好之列再去開北角天后都一定會再食依間
本身係門口望左一眼 店員就即刻出黎介紹

連續聽到隔離兩台人都讚野食好好味
有一台仲食食下個簿餅話好食再叫多左個
我係心底讚之餘就上黎讚埋一份啦
最難得係佢既服務 完全係香港見唔到架喇
所以依間令我覺得自己唔係身處香港 哈哈!

再去開北角天后都一定會再食依間
叻沙米線
2019-03-29
叻沙米線
2019-03-30 41 浏览
近年南洋食肆越開越多,尤其馬拉嘢越被追捧,今次去左間南洋麵屋響北角,對住街市大樓,睇嚟好新,一問之下只開左三個月,唔怪得。。。落單真係有待改善,但食物質素請繼續保持💪🏼南洋肉骨茶配白飯或油麵,今次配左油麵,個肉骨茶近期飲得比較似響馬拉飲,係差少少個濃度,我都會比八十五分,肉淋、有肉香,深水埗大角嘴専飮肉骨茶嗰兩間比,我反而鐘意呢間多D,雖然呢間唔係主打肉骨茶;個油麵少有地滑,唔會哽喉,可見選材用心👍🏼用半價要左杯泰式雪糕奶茶,個雪糕球白雪雪,好吸引可惜無乜茶味,雪糕唔滑但勝在夠平。馬沙文咖哩牛腩配飯或Roti,椰香味重嘅咖哩至啱我,微微辛口,牛腩香淋,咖哩汁內除左薯仔之外仲有花生,令個咖哩汁更香更濃更豐富。

尼間餐廳環境大裝修舒服,而且食物種類多,可以自己配搭粉麵,晚市唔駛加一,所以價錢吸引好多。晚市7點半左右到,愈坐愈多人入黎食,而且好多人買外賣。叫左招牌自選湯粉叻沙豬扒摻摻($68),泰式燒豬頸肉($58),泰式豬肉碎生菜包($58),凍泰式奶茶(跟餐半價,$13)。豬扒同湯粉分開上,所以豬扒保留外皮脆脆地,肉嫩,份量都唔少。摻摻非常吸引,湯底有雞湯味,仲有啖啖椰香味,微微辣。配料亦唔馬虎,有豆卜,蛋,厚切魚片,生菜。大大碗男仔一定夠食。豬頸肉厚切,食落有陣陣炭燒味,帶d焦脆口感。配上既醬汁好好食,係甜甜地,同豬頸肉好夾。如果覺得單調,可以叫烤餅,包住一齊食更好。生菜包擺碟精緻,大量肉碎連洋蔥,椒一齊炒香,辣度比叻沙辣得多,所以如果唔食辣,可以走辣。生菜提供既量最少包到10件。幾乎枱枱食客都有叫生菜包。泰式奶茶比平時港式既較甜,但入口唔係死甜既,後勁有茶味。顏色亦比平時飲開既橙d。跟餐叫飲品可以半價,所以抵飲。最後食完飯,餐廳送上每人一件紅豆糕。好特別,平時食既會見到一粒粒紅豆,但尼款係,紅豆已經變成沙沙地既狀態,食落口係沙沙既口感,唔識容易,但係好食,唔太甜。少少一件,飯後甜品最岩。

叫左招牌自選湯粉叻沙豬扒摻摻($68)泰式燒豬頸肉($58)泰式豬肉碎生菜包($58)凍泰式奶茶(跟餐半價,$13)

泰式燒豬頸肉

泰式豬肉碎生菜包

凍泰式奶茶(跟餐半價)

紅豆糕

整體,餸菜大份抵食,有水準,唔會過鹹,食完唔口乾。加上服務態度好,坐得舒服。
2019-03-28
泰式燒豬頸肉
泰式豬肉碎生菜包
凍泰式奶茶(跟餐半價)
紅豆糕
2019-03-28 24 浏览
在北角找地方吃下午茶,看到這裡一家南洋餐廳,就隨便進去是旦食,進去以後發現這一家餐廳原來是有兩層的,我就先到了樓上看,最後還是在地下一層吃東西。要了一份叻沙($38),它有三種食材可以揀(海南雞丶豬扒丶雲吞),我就要了海南雞,另外粉類也有幾種可以選(金邊粉丶摻掺丶米線丶拉麵),我就要了金邊粉。飲料方面我就要了一杯珍多冰(另外+$10)。叻沙湯底好重要,這碗叻沙上枱的時候已經聞到很香,立即先飲一啖湯底,非常滿足的感覺,因為湯底和濃濃的🦐蝦味混在一起,很香很好喝,裡面的食材放到這麼香的湯底𥚃,非常好吃,金邊粉跟其他食材因為浸在湯裡,所以都變得非常好吃。珍多冰也不錯,冰塊冇話好似外邊餐廳放好多喺杯度咁,值得一讚。
2019-03-28 22 浏览
好少去北角,今次做完嘢想搵下嘢食,行行下就見到呢間好新嘅南洋麵屋,鐘意食南洋嘢嘅我就被吸引咗入去。餐牌都好清楚咁將食物分咗類別,易啲揀,大部分偏向泰式。冬蔭大蝦米線($68)呢個係招牌自選湯粉麵,先揀冬蔭定叻沙湯底,然後揀餸,再揀麵底,多種配搭任您揀。個湯係有落椰汁個種,偏酸,好開胃,大大隻鮮蝦好爽口,冬蔭湯落咗蕃茄仔增加湯酸嘅鮮味。珍多冰($26)講真真係第一次飲,佢有椰果同班蘭啫喱,飲落好溫和,啖啖椰香,唔會太甜。串燒($58)要響豬/牛/雞 入面揀咗兩款分別係牛同雞,兩款肉都醃得好入味,就咁食都已經好正,唔夠味嘅可以點埋沙嗲醬加強串燒嘅野味,牛有𡁻口,雞就好嫩滑,新鮮熱辣即燒即上枱,好有泰國風味👍🏻芒果雪糕糯米飯($38)店員好細心問上呢個糯米飯嘅時間,點解咁問呢,因為芒果糯米飯要新鮮熱辣整先正,佢調啱要食嘅時間,如果放響到唔食,糯米飯就會變硬,熱辣辣食啲糯米會軟林林,煙煙韌韌,同芒果雪糕一凍一熱咁配搭,感覺好特別👍🏻👍🏻糯米飯上放咗椰漿,一口有齊芒果椰汁糯米嘅味道,好值得一試。最後為每個客人送上大菜糕作為小甜品,係呢一餐完美嘅句號。

餐牌都好清楚咁將食物分咗類別,易啲揀,大部分偏向泰式。

冬蔭大蝦米線($68)

珍多冰($26)

串燒($58)

芒果雪糕糯米飯($38)

最後為每個客人送上大菜糕作為小甜品,係呢一餐完美嘅句號。

2019-03-21
2019-03-24 36 浏览
呢間既下午茶真係超級抵,我呢個大胃王又叫左幾樣野食。一次過滿足晒我無限咁多個願望呀!有咖哩牛腩,可以拎D酥餅包住黎食,好多肉,個餅吸晒D汁,正!飲住可樂嘆餅係至高既享股。我又食左LAKSA,係拉麵加海南雞既LAKSA,雞肉好嫩滑。好有創意。客人可以自選麵底,本身想試米線,但又想特別D,拉麵都唔錯。聽聞D拉麵係佢師傅親自拉既。有特色呀!我又試左個MANGO STICKY RICE加ICE CREAM,啖啖果肉,好好味呀!份量唔太多,岩晒咩都想試既我。呢度既裝修精緻,唔錯唔錯,連D燈都好靚。最值得一讚係有個阿姐服務態度好好,會時不時睇下你點,幾時可以上甜品。又同我講定D份量係點,等我預到自己食唔食得晒。本身少黎呢區,但都算近MTR,有機會一定會再黎。星期六都有TEA SET真係好,仲要去到5點半。

2019-03-15 48 浏览
剛開業既時候泥過,整體印象幾好,今晚再泥試下其他菜式奶茶:欠缺茶味,奶味重,好甜,2.5⭐️巴東牛肉:唔算辣,只有好輕微辣。重口味⚠️酸酸咸咸,有點似咖哩, 整體3.5⭐️烤餅:冇咩味,合格,3⭐️雲吞撈麵:少甜少辣,似蠔油撈麵。雲吞:入面係豬肉,炸得幾香脆,稍為油左少少,整體3.5⭐️西米唔西米,椰唔椰,只有芋頭味,口感古怪,2⭐️如果你地需要睇所有餐牌圖片,請參考我另一篇食評如果你鍾意我今次既分享,請你馬上立即宜家就俾個♥️同關注我😬按我個頭像然後按「關注」🙇🏻‍♀️
剛開業既時候泥過,整體印象幾好,今晚再泥試下其他菜式

奶茶:欠缺茶味,奶味重,好甜,2.5⭐️

烤餅:冇咩味,合格,3⭐️

雲吞撈麵:少甜少辣,似蠔油撈麵。
雲吞:入面係豬肉,炸得幾香脆,稍為油左少少,整體3.5⭐️

西米唔西米,椰唔椰,只有芋頭味,口感古怪,2⭐️

如果你地需要睇所有餐牌圖片,請參考我另一篇食評

按我個頭像然後按「關注」🙇🏻‍♀️

2019-03-08
2019-03-10 68 浏览
今日同老婆撐枱腳, 老婆話想食喇沙, 當然無得 say no 啦, 即刻上網 search 下附近邊到有,揾到間未食過既「 南洋麵屋 」。晚飯時間,餐廳都幾多人。一坐底即刻揭開menu睇睇先,食物款式唔少, 價錢經濟實惠。本來想叫個小食拼盤,  有蝦餅, 春卷, 炸雲吞, 雞翼, 樣樣有, 好豐富, 不過得2個人, 又怕食唔哂....最后叫左老婆指定既喇沙, 蒜香牛油雞翼, 肉碎生菜包, 涷泰式奶茶。每次食東南亞菜,我都會叫蒜香牛油雞翼,呢間做得很不錯!牛油蒜味撲鼻而來,炸得金黃色,鷄翼香脆可口,完全沒有過多既油膩,非常惹味!真係食完一隻又一隻!而且價錢一d 都唔貴,只係$58 就有4 隻,非常推介!!重點菜係老婆點既喇沙,湯底味道很濃郁,椰味適中,大蝦新鮮,粉條幼滑,各方面都好平均,好味!值得再光顧!
值得再光顧!
2019-02-28
2019-03-09 90 浏览
做完運動就嚟到渣華道揾下野食,發現呢間都幾靚仔嘅新餐廳—南洋麵屋,主打星馬菜嘅💁🏻‍♀️ 小店定價適中,大概60幾蚊都有一個主食,亦冇收加一。一坐低姐姐會比暖水嘅,幾warming 💁🏻‍♀️❤️ 主食先叫左個巴東牛肉配酥餅($68)🐿💁🏻‍♀️好惹味嘅,牛味十足,食落好腍好入味(^^) 配上充滿牛油味嘅酥餅食風味十足☺️ 小菜叫左個通菜🥗🥗🥝都幾有鑊氣的,馬拉盞嘅咸香好出,通菜好新鮮的😈😈 另外仲加個叻沙🤗湯帶d辣,椰香味都ok.摻摻好正口感一流!雞肉好嫩滑,大推👍🏻👍🏻 甜品當然係叫芒果糯米飯啦👅👅芒果好甜,糯米飯好煙韌,畫上滿足的感覺💋💋

主食先叫左個巴東牛肉配酥餅($68)🐿💁🏻‍♀️

小菜叫左個通菜🥗🥗🥝
都幾有鑊氣的,馬拉盞嘅咸香好出,通菜好新鮮的😈😈

另外仲加個叻沙🤗

甜品當然係叫芒果糯米飯啦👅👅
芒果好甜,糯米飯好煙韌,畫上滿足的感覺💋💋
2019-03-09 39 浏览
渣華道又有新餐廳啦!🤤🤤 今晚就同男朋友嚟到呢間南洋麵屋食晚餐🥣餐廳都幾大,仲有成2層添🐿🐿 食物都唔貴,平均68蚊都有個main🙏🏻仲要冇加一架! 我地點左個海南雞叻沙($68)😮😮 麵底要左摻摻嘅,米粉加油麵一齊食口感的確好d!湯底有d辣,但幾香椰奶味,魚片頭有魚味!仲要幾彈牙添😀😀 跟嘅海南雞好滑滑,連皮食左件仲香雞油😮👅 另外係巴東牛肉配酥餅($68)😋牛肉非常之淋,散發淡淡牛肉騷味😸帶小小辣勁,越食就越惹味:-D 酥餅都幾多件,好重牛油香味🤤夾住d肉食口感最正☀️☀️☀️ 叫多左個馬拉盞通菜($48)😋唔會好油!通菜好爽口😋😋 最後仲送左椰汁大菜糕,非常飽呀
渣華道又有新餐廳啦!🤤🤤

食物都唔貴,平均68蚊都有個main🙏🏻仲要冇加一架!

我地點左個海南雞叻沙($68)😮😮
麵底要左摻摻嘅,米粉加油麵一齊食口感的確好d!
湯底有d辣,但幾香椰奶味,魚片頭有魚味!
仲要幾彈牙添😀😀 跟嘅海南雞好滑滑,連皮食左件仲香雞油😮👅

另外係巴東牛肉配酥餅($68)😋
牛肉非常之淋,散發淡淡牛肉騷味😸

叫多左個馬拉盞通菜($48)😋唔會好油!通菜好爽口😋😋

最後仲送左椰汁大菜糕,非常飽呀
2019-03-07 1238 浏览
哩間店係北角街市對面,地鐵站附近,行3分鐘度!地方都幾大幾空曠!賣既如店名所講,係南洋野食!比較另類同特別小小!平時都吾多見哩頭有哩幾種野食食!所以都要去上下佢龍與鳳先!😍見到果度既裝飾都好靚好干凈!同餐廳主題都好配合!設計亦都畫得好靚!我諗應該都比較新,開左無幾耐!我地叫左個南洋肉骨茶同埋豬手飯,配埋個雪糕紅豆冰!份量都幾大,而價錢同同區其他鋪頭差吾多!性價比幾好!✅✅南洋肉骨茶$68💲哩個比較咸身小小,同平時馬來西亞或者新加報既話就無咁重藥材味!胡椒味都吾會太重,但肉既份量更多,有豆卜,冬菇啊等等材料,用黎送飯岩岩好!冬天食就暖笠笠!豬手飯$68💲平時出面食會成隻豬手上,哩度幫你整開左一塊塊✋配埋酸菜啊,蛋啊,菜心啊一碟,另外有個醬點,其實都幾飽!酸菜帶起左成個豬手既精綷,同埋送飯好開胃!雪糕紅豆冰同平時食開果d一樣,都係咁正,同埋侍應態度都好好,有禮貌,如果下次經過都會再黎!都推介比大家試下
哩間店係北角街市對面,地鐵站附近,行3分鐘度!

南洋肉骨茶$68💲

豬手飯$68💲

2019-03-01
2019-03-05 83 浏览
今日係北角發現了呢間新餐廳, 食新加坡菜, 環境都唔錯, 所以入去試下.剛好有張枱埋單, 所以可以即係入座 餐廳生意相當好, 由我坐底到埋單, 個零鐘食客滔滔不絕 ! 要開放埋 2 樓, 雖然非常忙碌, 但侍應仍保持禮貌, 態度良好, 食物上菜速度也正常. 馬拉盞炒貴妃苗 - 用小鐵鍋上, 保持熱辣辣, 香噴噴 ! 貴妃苗相當翠綠, 爽脆嫩口, 配合惹味的馬拉盞, 很好味 !!! 而且價錢相當實惠, 只係$48, 足夠 2 人食, 值得推介 !!大蝦 Laksa (金邊粉) - 湯底有冬蔭 / 叻沙, 配料同粉類可以自由配搭. 我揀左大蝦 Laksa (金邊粉),  叻沙湯底質地唔係好厚, 但聞落很香濃, 入口惹味 ! 金邊粉份量足, 一碗有2隻大蝦, 大蝦爽口彈牙. 金邊粉索哂香濃湯底, 唔錯 !!! 最后叫多碟 泰式豬肉碎生菜肉, 肉碎夠味道, 酸酸辣辣, 夠香口.  生菜都很新鮮 !價錢合理, 味道不錯, 很滿足既一餐 !!!

剛好有張枱埋單, 所以可以即係入座

馬拉盞炒貴妃苗 -

大蝦 Laksa (金邊粉) -
湯底有冬蔭 / 叻沙, 配料同粉類可以自由配搭.

價錢合理, 味道不錯, 很滿足既一餐 !!!

2019-02-28
2019-03-03 121 浏览
北角食肆林立,在上班附近新開了一間餐廳主攻南洋菜式,餐牌選擇豐富,價錢合理,而且環境裝飾得像cafe般舒適光亮,故相約同事下班後一試。叫了兩款主菜和一個小食。海南雞叻沙摻摻($68)海南雞是另上的,叻沙麵還有魚片、豆卜和青菜等配料,份量頗充足。摻摻原來是米粉和油麵,一個價錢嚐到兩種麵條,個人比較喜歡米粉,因為比較幼身,會吸取更多叻沙湯底,味道更豐富。泰式豬肉碎生菜包($58)生菜非常新鮮,配合香辣的泰式豬肉很惹味。雖然味道很好,但因為只有5片生菜,只吃了一半的泰式豬肉,如果有更加多生菜就更理想。巴東牛肉配酥餅($68)想不到酥餅很出色,香脆又不油膩,必點!巴東牛肉煮得很香軟,吸滿了香料和椰奶的精華。個人最喜歡這個菜式。餐廳飯後會送上大菜糕作甜品,非常貼心。

叫了兩款主菜和一個小食。
海南雞叻沙摻摻($68)

泰式豬肉碎生菜包($58)

巴東牛肉配酥餅($68)

餐廳飯後會送上大菜糕作甜品,非常貼心。

• 巴東牛肉配酥餅($68)
2019-03-02 84 浏览
今日在北角跟媽媽買東西,時間差不多五點,在渣華道見到有單三車相撞交通意外,八掛地在路旁查看發生什麼事,見到有間馬來西亞菜下午茶非常吸引,只是$38一個餐,還不收加一服務費,跟媽媽行到有點累就決定入去吃個下午茶,醫醫肚仔。餐廳看上去很新,應該開業不久,下午茶由2:30-5:30,餐有半小時,我們就立即點了馬沙文咖哩牛腩配酥餅、招牌喇沙湯金邊粉、芒果糯米飯、凍檸檬茶。馬沙文咖哩牛腩配酥餅 - 咖哩味香濃,牛腩份量多、夠淋、再加上熱噴噴酥餅絕配。招牌喇沙湯金邊粉 - 喇沙很出色,味道不是用現成汁醬,是有自家調製過,金邊粉硬度控制時間剛剛好。芒果糯米飯 - 芒果是新鮮芒果切出來,不是季節也很香甜,糯米飯略有點熱,整體都不錯。總評:招牌喇沙湯麵回味無窮

總評:招牌喇沙湯麵回味無窮
2019-03-02
2019-02-22 96 浏览
点了招牌laksa面 68蚊 laksa汤头非常一般 味道很淡 和方便面的差不多 面有点坨 没有嚼劲 不会去第二次 不推荐!服务也很一般 坐下许久没有人招呼 留意到开业有一阵子了 没有什么人也就不奇怪了环境一般 有单人位置
环境一般 有单人位置