2024-04-18 1904 浏览
屋企人生日,呢度咁啱有生日優惠 5人以上壽星免費,就試吓質素如何。🔸蠔皇鮑魚扣玉掌本身中式酒樓格局,中菜應該唔會太差,鮑魚入味鴨掌夠腍,兩樣都正常。🔸極級牛頸脊🐮呢碟牛頸脊望落非常靚!油脂均勻牛味仲好濃郁😍🔸刺身拼盤🐟雖然刺身好肥美,但怕肚痛嘅貓奴都係食熟食好啲🤭🔸海鮮拼盤配給一人一件嘅海鮮都好新鮮,放題形式嘅海鮮算係正常🦐另外亦有好多配料任叫任夾,蔬菜、丸類、麵食等等。總括嚟講火鍋料算唔錯,不過衛生就有待改善。🐾貓奴足跡🐾🌐半島漁港/阿翁火鍋館 (將軍澳)📍將軍澳唐德街1號將軍澳廣場1樓L1-104號舖
蠔皇鮑魚扣玉掌
🔸蠔皇鮑魚扣玉掌
🔸極級牛頸脊🐮
呢碟牛頸脊望落非常靚!油脂均勻牛味仲好濃郁😍
刺身拼盤
🔸刺身拼盤🐟
雖然刺身好肥美,但怕肚痛嘅貓奴都係食熟食好啲🤭
海鮮拼盤
🔸海鮮拼盤
配給一人一件嘅海鮮都好新鮮,放題形式嘅海鮮算係正常🦐

🐾貓奴足跡🐾
🌐半島漁港/阿翁火鍋館 (將軍澳)
📍將軍澳唐德街1號將軍澳廣場1樓L1-104號舖
2024-04-05
2024-04-13 1287 浏览
點心尚可,服務差差差到一個點,有得揀都唔再去。由入去個接待姐姐開始西面,點心就尚可,但冇驚喜。埋單時2個收錢呀姨西面西到上天花板。同經理講都廢,態度咪又係差到一個點。
2024-04-13
外卖自取
2024-04-01 1042 浏览
去食晚飯, 啲野食成粒鐘都未到, 催左佢兩次, 到第二次催佢, 一個似係經理既人就埋黎話 我已經幫你催左 整都要8-10分鐘, 話佢地者係漏單又話唔係 仲話咁你仲想我點 已經催左將軍澳呢間野 唔會有下次
仲話咁你仲想我點 已經催左
將軍澳呢間野 唔會有下次
今晚決定同屋企人嚟呢度打邊爐,凍凍地啱晒🤭因為依間唔限時,所以屋企人食先,食住等😎多人食飯傾偈唔限時啱晒👍🏻店員好好服務態度,仲不停幫我哋收碟👍🏻刺身拼盤,海鮮盤,雞煲有少少刺身可以打邊爐之前食食,刺身係放題水準。仲有雞煲食,可以唔使強行食晒先打邊爐👍🏻揀咗個唔辣嘅皮蛋芫荽湯底阿翁極級牛頸脊手切肥牛同埋牛頸脊,揀咗牛頸脊,只有一碟,黎到又真係幾靚,仲幾好食,呢度6人分量都算多👍🏻我覺得特別出色係鱔片👍🏻👍🏻我地一致都覺得好食,重複叫咗好多次🤣我哋琴日有用佢個生日優惠,多個五個人,生日嗰個人唔使錢,同埋平日食都幾抵👍🏻
今晚決定同屋企人嚟呢度打邊爐,凍凍地啱晒🤭

店員好好服務態度,仲不停幫我哋收碟👍🏻

刺身拼盤,海鮮盤,雞煲
有少少刺身可以打邊爐之前食食,刺身放題水準。仲有雞煲食,可以唔使強行食晒先打邊爐👍🏻揀咗個唔辣嘅皮蛋芫荽湯底

阿翁極級牛頸脊

我覺得特別出色係鱔片👍🏻👍🏻
我地一致都覺得好食,重複叫咗好多次🤣

2024-03-12
庆祝纪念
生日
  • 鱔片
2023-11-17 2386 浏览
行過買半斤叉燒外賣加餸。落單前已叫佢俾D薑蔥。攞外賣時發現冇俾,同門口企堂講要薑蔥。佢竟然答話只係鷄先有,你叉燒要俾錢先有 🤣。你開間酒樓咁小家,我買$80叉燒攞個薑蔥要收錢?!咁多香港人北上消費唔係冇原因,你班香港飲食業究竟知道死字點寫未?Btw, 叉燒水準一般。

Btw, 叉燒水準一般。
外卖自取
2023-10-01 2084 浏览
酒樓前台有3個阿姐, 睇住個客㩒到票號碼之後, 完全冇出聲話已經截咗茶市, 直至等咗5分鐘冇人理, 埋去問佢先話已經完咗, 仲要一句唔好意思都冇,垃圾酒樓,以後都唔會幫襯!
2023-09-19 2068 浏览
平時都有嚟飲茶,不過經常爆滿,所以侍應服務麻麻地。呢日係星期一晚市,兩個人叫咗$1燒鵝,俾咗下庄,而且有蠟燭慶住,唔怕凍咗啲肥油凝固。估唔到呢個$1燒鵝都唔求其,幾好食喎!除咗燒鵝,都有雞或乳豬揀。另外叫咗芥菜胡椒豬肚湯,熱辣辣好好飲👍蜜桃菠蘿咕嚕肉啲肉肥瘦適中,都好好味!晚市唔多客,侍應都好好招呼。最後送紅豆沙。埋單連茶芥加一及兩支啤酒,大約$400。茶市點心都唔錯嘅,呢區啲茶客都集中喺呢間。
平時都有嚟飲茶,不過經常爆滿,所以侍應服務麻麻地。

估唔到呢個$1燒鵝都唔求其,幾好食喎!
除咗燒鵝,都有雞或乳豬揀。

另外叫咗芥菜胡椒豬肚湯,熱辣辣好好飲👍
蜜桃菠蘿咕嚕肉啲肉肥瘦適中,都好好味!

晚市唔多客,侍應都好好招呼。最後送紅豆沙。
埋單連茶芥加一及兩支啤酒,大約$400。
茶市點心都唔錯嘅,呢區啲茶客都集中喺呢間。
2023-09-18 1277 浏览
食物質素ok,但係人手嚴重不足, 希望有待改善, 適逢媽媽生日, 簡簡單單食餐飯唔知係咪當日係好日呢, 除咗冇得book位我哋六點鐘已到達,可能因為有百日宴,所以人手不足?西澳🦞龍蝦伊麵🍜, 唔錯熱辣辣幾好食竹笙扒上素, 有芽菜/紅蘿蔔/粟米芯 /秀珍菇 /金針/雲耳 /西蘭花 (唔係咁熟)/ 除咗冬菇係有味之外全部都係冇乜味道🙈, 健康之選😅涼瓜斑球籃煲, 個煲都熱辣辣 今次啲🥒凉瓜, 係熟嘅好爽口瑤柱海皇羹寫菜的時候 店員已通知,啲碗碟唔夠用, 唔會換, 冇人斟水,自己去拎水壺叫咗桃包食曬成餐飯,足足等咗差唔多45分鐘先到🤪

西澳🦞龍蝦伊麵🍜, 唔錯熱辣辣幾好食

涼瓜斑球籃煲, 個煲都熱辣辣 今次啲🥒凉瓜, 係熟嘅好爽口

叫咗桃包食曬成餐飯,足足等咗差唔多45分鐘先到🤪

2023-09-16
2023-08-23 1251 浏览
睇過食評,有客話員工態度差,我都唔信,去試咗一次,真係差,食物一般,唔係好新鮮、好後悔,叫服務員無人回應,要叫好多次,嗰啲服務員阿姨仲大大聲叫你等吓,我食無限時火鍋,食到9:15,服務員阿姨就企喺你後面乒鈴乓啷自言自語,其實想你快啲埋單佢執枱要放工😫
2023-08-13
2023-08-19 988 浏览
將軍澳站分店服務好差……由接待處安排座位混亂,至該分店嘅最大嗰個(自稱)及經理處理客人問題嘅態度及手法,都遠低於作為大型飲食集團嘅員工嘅標準。仲有D所謂經理,嗌咗佢幾次幫手,竟然可以完全無反應(我係喺佢身邊嗌佢的)而且接待處與用餐位置嘅職員之前嘅溝通問題,亦令客人成為受害者已經喺佢地網頁及社交平台作出投訴,但幾日後都依然無人以任何方式接觸及了解投訴人,睇嚟呢間公司話有服務好嘅精神,不論裡裡外外都係得個講字……
將軍澳站分店服務好差……
2023-06-25 1720 浏览
打電話來無得book位既阿翁火鍋Weekend食328加1 任食。揀咗雞煲set..雞煲都好夠味同多辣,唔洗煲好耐就食得!隻雞都好夠肉。跟人頭送咗蠔皇鮑魚扣玉掌(鵝掌),味唔算好濃,但都炆得好淋~再跟人頭送咗刺身都好新鮮仲有好靚既牛頸脊肉,牛味好濃同爽口再加埋一堆海鮮同水餃皇(每個有3大隻蝦,好好食!)👆以上都係送既 唔係任叫,想encore就要加錢啦!但真係食得出有分別!飲品都係自己拎另外一提就係啲姐姐既態度幾好㗎!加水落單收碟,好好態度唔洗叫
打電話來無得book位既阿翁火鍋

Weekend食328加1 任食。揀咗雞煲set..

雞煲都好夠味同多辣,唔洗煲好耐就食得!隻雞都好夠肉。

再跟人頭送咗刺身
都好新鮮

仲有好靚既牛頸脊肉,牛味好濃同爽口

再加埋一堆海鮮同水餃皇(每個有3大隻蝦,好好食!)
👆

飲品都係自己拎

2023-06-25 872 浏览
已經黎食過幾次普遍著黑衫啲部長服務態度都幾差叫加水 冇人應 叫多次 就鬧我地 叫等一陣食任食邊爐 唔知原來coca cola要收費屋企人攞左一人一罐收左錢 個部長發現我地飲可樂先同我地講要計錢其實我地都冇話唔俾返錢周璇期間 佢同事行過 又同人講我地攞左可樂其實 我地飲左咪收返錢囉 你咁多野講做咩?我又冇r你唔收費,我又冇走左去,你嘈咩?基本上每次黎 都會聽到佢地鬧啲客不過我黎係食野 唔係食服務既都想俾返個comment
已經黎食過幾次
普遍著黑衫啲部長服務態度都幾差
叫加水 冇人應 叫多次 就鬧我地 叫等一陣
食任食邊爐 唔知原來coca cola要收費
屋企人攞左一人一罐
收左錢 個部長發現我地飲可樂先同我地講要計錢
其實我地都冇話唔俾返錢
周璇期間 佢同事行過 又同人講我地攞左可樂
其實 我地飲左咪收返錢囉 你咁多野講做咩?
我又冇r你唔收費,我又冇走左去,你嘈咩?
基本上每次黎 都會聽到佢地鬧啲客
不過我黎係食野 唔係食服務既
都想俾返個comment

2023-06-22 798 浏览
朋友一家人到訪香港,最想食的就是廣東點心,脆皮燒肉,蜜汁叉燒,心心念的雪山叉燒包....午餐點餐纸款式也不小,點心上枱,整體份量大而多,味道亦不錯,而且價錢合理,非常抵食--燒賣--👍size偏大,肉質不錯--牛栢葉--👍大大片,加上葱絲,羌絲,紅蘿蔔絲蒸制,味道調教得相當不错-- 豉汁蒸鳳瓜--👍蒸制時間掌握得很好,皮滑,用花生墊底,味道調教得好好--鮮蝦腸--👍size巨型,腸粉滑嫩,蝦肉彈牙--鮮蝦腐皮卷--👍熱辣辣上枱,外皮香脆,蝦質彈牙--雪山叉燒包--👍朋友上次訪港時在添好運食完,一試難忘。返回台灣的添好運再試,非常失望,味道完全是兩碼子的事。今次再試,食完亦讚不絕口--蜜汁叉燒--👍肉質肥瘦適中,朋友笑稱在港每日也想再食一次--燒鹅燒肉併盤--👍燒鹅--皮薄肉嫩,只有在香港才能尋回這味道燒肉--皮脆肉嫩,中間夾著一層油脂,非常邪惡

午餐點餐纸款式也不小,

--燒賣--👍
size偏大,肉質不錯

--牛栢葉--👍
大大片,加上葱絲,羌絲,紅蘿蔔絲蒸制,味道調教得相當不错

-- 豉汁蒸鳳瓜--👍
蒸制時間掌握得很好,皮滑,用花生墊底,味道調教得好好

--鮮蝦腸--👍
size巨型,腸粉滑嫩,蝦肉彈牙

--鮮蝦腐皮卷--👍
熱辣辣上枱,外皮香脆,蝦質彈牙

--雪山叉燒包--👍
今次再試,食完亦讚不絕口

--蜜汁叉燒--👍
肉質肥瘦適中,朋友笑稱在港每日也想再食一次

--燒鹅燒肉併盤--👍
燒鹅--皮薄肉嫩,只有在香港才能尋回這味道
燒肉--皮脆肉嫩,中間夾著一層油脂,非常邪惡
之前食過南昌分店打邊爐,覺得性價比很高,有很多款式食。今次選擇將軍澳分店食。去到當然嗱嗱臨叫了雞煲,而雞煲是任叫。食完再添食。辣得來很惹味。朋友來到之後,原本雞煲就會換了個新打邊爐湯底。鮑魚好大隻。今次的海鮮同上次唔同款。無左龍蝦,即刻有啲失色。海鮮拼盤,亦都很新鮮。刺身鮮甜。牛肉香味,很好食。水餃王,每人一粒,幾粒大大粒的蝦在裏面。淨係食不是仼叫的食品,基本上都已經飽了七成。再加埋其他任叫火鍋配料。飽到十足。個個都捧着個肚走。服務員很勤力,不停加水。服務周到。最正是沒有限時。慢慢傾偈。食到差不多打烊。

朋友來到之後,原本雞煲就會換了個新打邊爐湯底。

鮑魚好大隻。

今次的海鮮同上次唔同款。無左龍蝦,即刻有啲失色。

海鮮拼盤,亦都很新鮮。

刺身鮮甜。

牛肉香味,很好食。

水餃王,每人一粒,幾粒大大粒的蝦在裏面。

淨係食不是仼叫的食品,基本上都已經飽了七成。

再加埋其他任叫火鍋配料。飽到十足。

個個都捧着個肚走。

服務員很勤力,不停加水。服務周到。

最正是沒有限時。慢慢傾偈。

食到差不多打烊。

2023-05-05 808 浏览
【西貢區】【半島漁港】正式開始「生日飯巡禮」,本身其實呢餐就並唔係我第一餐生日飯,不過第一餐嗰餐就喺一間我已經食過嘅餐廳度舉行,因此我都費事寫嗰餐喇。而其他亦都有啲寫唔到嘅,例如喺屋企嗰啲,寫乜鬼吖,冇人想睇吖嘛。撇除咗以上嘅呢啲因素之下,呢餐又真係第一餐。我生日嘅時候多數就接近農曆新年,所以有時都會當開年飯咁食。今次呢餐都似係咁,係同電台同事食開年飯,不過節目總監派開工利是之餘請埋我哋兩位二月之星食飯咁解。講太多就趕客,入正題先,嚟得酒樓食,食點心就少不免,叫碟「原隻鮑魚燒賣」,有三件,一人一件啱啱好,不過有隻鮑魚上菜嘅時候已經跌咗,唔太雅觀。個「極品流沙包」都只係一個會流沙嘅奶黃包,唔算勁流嗰隻。而「四寶滑雞扎」好普通,叫嚟冇人吼,反而個「鮮蝦菜苗餃」好食到對蝦敏感嗰個都話要食,都幾誇張。碟「鮮竹牛肉球」普普通通冇乜特別,至於「瑤柱火腿灌湯餃」我哋一人叫咗一盅嚟食,我覺得算係可以,唔差。之後想講個「醬皇金錢肚」,幾好食,炆得幾腍幾易入口。而碟「蜜汁叉燒腸粉」係第一碟嚟到嘅食物,有米香,成件事做得唔錯。節目總監推薦呢度啲燒鵝,所以叫咗個「叉燒燒鵝飯」,我覺得係幾好嘅,未算最好囉。餐飯

餐飯食咗 $492,三個人嚟講每人 $164,不過我唔使出錢就由佢啦。近年其實我都已經停止咗同網台合作做節目,亦都好少拍片,都係專心做自己嘢。近排都有邀請合作,但係防疫問題,我諗都係睇定啲先會比較好喇。。。

(地址:將軍澳唐德街1號將軍澳廣場1樓104號舖)

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #1ambackup #1am0597 #foodlover #globaleats #lunch #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am西貢區 #將軍澳 #半島漁港 #將軍澳廣場 #阿翁火鍋館 #海鮮酒家 #原隻鮑魚燒賣 #極品流沙包 #四寶滑雞扎 #鮮蝦菜苗餃 #鮮竹牛肉球 #瑤柱火腿灌湯餃 #醬皇金錢肚 #蜜汁叉燒腸粉 #叉燒燒鵝飯