2016-08-05 1304 浏览
Sen-ryo has been one of the most popular sushi restaurants in Hong Kong, under Genki Sushi.For this season, it has prepared fresh horse mackerels and striped jacks from Nagasaki to pair with some specially selected sakes and summer drinks such as ume jelly soda and yuzu shochu.While horse mackerel is popularly known for its delicate texture, refreshing and sweet, the thin translucent cuts are enriched by the tangy yuzu jelly, spring onion and crispy garlic pieces.Striped jacks, the most superior
Ume Jelly Soda
D.I.Y. Yuzu Shochu
Thin Cut Horse Mackerel Sashimi
Striped Jack Sashimi with Western Style
Striped jacks, the most superior type of Mackerel which also called the “King of White Fish”, is prepared as a Western salad dressed with the unbeatable combination of fresh basil and tomato sauce.
Striped Jack Sushi
Prime Striped Jack Sushi
We also have sushi made with two different part of striped jack, one is the regular fillet and another is the premium belly part of the fish.
Supreme Osusume Sashimi Platter
Whole Horse Mackerel
The sashimi platter is definitely enough to be shared among us, which includes tantalizingly delicious red snapper, striped jack, scallop and a whole tail of horse mackerel sashimi.
Striped Jack
Red Snapper
Some more seasonal dishes are grilled chicken sausage, the creamy cheese bites and my favourite grilled mero joint with an excellently deletable miso sauce.
Grilled Chicken Sausage
Deep-fried Cheese Bites
Grilled Mero Joint with Miso Sauce
Make sure to check out this Nagasaki seafood menu before it ends at the end of August!
2016-08-04
Striped Jack
Red Snapper
Deep-fried Cheese Bites
2016-07-08 961 浏览
每個月都有來訪的關係, 已清楚定食A基本只改變壽司組合及炸物的種類. 定食B則一般不變. 之前從未嚐過定食C, 正好趁今天試一試. 如之前介紹一樣, 這裡備有生薑及磨好的芥茉. 餐盒的內容豐富, 按著自己的步調逐款吃. 關東煮: 看到有湯類的先嚐嚐, 湯汁味道不太豐富, 裡頭的魚卷粉太多, 普通. 燒鯖魚: 普通的鯖魚但燒得微焦的魚皮引起食欲. 先灑一點檸檬汁, 夾起一點魚肉, 這個魚烤得恰到好處, 而且平常鯖魚吃到的腥味這次感覺不到. 頗出色. 鰻魚箱押壽司: 鰻魚的份量較少, 魚肉跟飯的比例差距較大, 普通. 牛肉烏冬: 烏冬頗煙韌而湯汁味道配合, 牛嫩肉香及焯至僅僅熟, 全個便當最喜愛的食物. 什錦天婦羅: 矮瓜, 蕃薯及蝦各一件, 蝦的麵衣做得頗厚, 雖然炸得酥脆不油膩, 但略為減分. 整體味道配合價錢, 地點. 可以給70分水平.
如之前介紹一樣, 這裡備有生薑及磨好的芥茉.
上弁当
餐盒的內容豐富, 按著自己的步調逐款吃.

整體味道配合價錢, 地點. 可以給70分水平.
题外话/补充资料: 本來是帶著會員咭打算享受會員生日7折優惠的. 結帳時店員說優惠只限散叫食物, 不包括定食. 我重看一次千兩寄來的電郵, 只在下面的小條款裡寫著不包括定食. 只能說自己不細心但有點中伏的感覺.
2016-07-06
庆祝纪念
生日
上弁当
2016-06-21 871 浏览
星期五晚難得放工去尖沙咀行下街食下嘢,本來想去間靚靚地日本餐廳,但周圍都要等位,見千兩少人啲去攞張飛,等差不多10分鐘就有位八瓜魚$22基本野普通牡丹蝦$45好新鮮而且蝦肉鮮甜夠爽身柚子胡椒左口魚裙邊$45完全唔得!原來冇燒過嘅左口魚係咁唔好食,又冇味又多根...柚子胡椒帶子$45幾清新,入口帶著輕微柚子香味同帶子夾牛油果松葉蟹$55配搭都ok但真係唔值,食唔出同普通蟹柳既分別牛油燒赤海蝦$68蝦入口夠彈牙,小小牛油為蝦額外加左油脂香味,燒得岩岩好,不過好細隻唔抵玩綠茶雪糕糯米糍$38特登留肚食我最愛綠茶雪糕,綠茶味濃郁,唔會太甜又有奶香,加上用糯米糍包住有口感,值得一試朱古力軟餅伴雲呢拿雪糕$48試左少少我覺得好普通 brownie冇想像中鬆軟,雪糕味道ok而且夠硬身千兩環境舒適,價錢唔算平而且服務一般,食物質數有好有壞,有好大改善空間...
八瓜魚$22
基本野普通
牡丹蝦$45
好新鮮而且蝦肉鮮甜夠爽身
柚子胡椒左口魚裙邊$45
完全唔得!原來冇燒過嘅左口魚係咁唔好食,又冇味又多根...
柚子胡椒帶子$45
幾清新,入口帶著輕微柚子香味同帶子夾
牛油果松葉蟹$55
配搭都ok但真係唔值,食唔出同普通蟹柳既分別
牛油燒赤海蝦$68
綠茶雪糕糯米糍$38
朱古力軟餅伴雲呢拿雪糕$48

2016-04-24 1389 浏览
睇完戲又想食日本野,係公司都買過幾次千両外賣(是自己拎的外賣)所以當想食sushi, 自然又醒起千両 呢盤係第2盤,第一盤都係叫三文魚為主 ,唔記得影相。科科帶子一如既往 超新鮮! 食過唔新鮮既帶子 咬一啖就ler返出黎。會入唔到〇 ,口感好霉。千両既帶子每次必點至於甜蝦,都係好新鮮 甜甜的、爽爽的。唔會好似外街既偏油同淋patpat 好味的甜蝦腳留影 科科 軟殻蟹手卷都係每次必叫,牛油果同軟殻蟹呢個配搭真係好得而且軟殻蟹外脆內軟 ,配埋脆脆的紫菜即包即上 再即食 第一次叫玉子,原來仲會有千両兩粒字係上面 哈哈哈蛋味都重既,仲有微微既甜味。

所以當想食sushi, 自然又醒起千両

呢盤係第2盤,第一盤都係叫三文魚為主 ,唔記得影相。科科

帶子一如既往 超新鮮!
。千両既帶子每次必點

好味的甜蝦腳留影 科科

軟殻蟹手卷都係每次必叫,牛油果同軟殻蟹呢個配搭真係好得
而且軟殻蟹外脆內軟 ,配埋脆脆的紫菜即包即上 再即食

第一次叫玉子,原來仲會有千両兩粒字係上面 哈哈哈
蛋味都重既,仲有微微既甜味。

2016-04-02
  • 軟殻蟹手卷
  • 帶子sushi
2016-04-22 1022 浏览
又是下雨天,心情沉了一沉。今午食下壽司這些比較light的食物調劑下。今曰選的是萬両壽司拼盤。有面鼓湯,胡麻沙拉,壽司十件。整體壽司都很新鮮,有光澤,比較突出的是左口魚裙邊:鮮甜肥美,有口感;大蝦壽司爽甜有膠質,十分新鮮;碎蔥呑拿魚軍艦好惹味,鮮味之餘又帯甜酸味;八爪魚用上梅子末調味,味道清新但有點韌;三文魚雖然唔腥但沒有雪花紋,欠肥美口感;醋漬吞拿魚酸酸的,令味道單薄的呑拿魚有點味道;粉紅的魚生壽司:肉質爽,魚味吾突出;唯池魚有點腥味,即使用上香蔥也是腥腥的。甜旦:軟滑帶甜味。簡簡單單一餐sushi, 尚算不裕,壽司的口味同質感算多元化,整體食味中上,應該會再訪。
2016-04-19
忙碌的早上工作, 令我想有一頓較好的午餐, 第一時間便想來於九龍酒店下的千両, 這家店的午飯時間一向較清靜, 適合不喜歡人多的我. 除了清靜外, 這家店的中午定食是頗吸引的, 最吸引是定食A內有: 壽司拼盤, 前菜, 烏冬, 吉列池魚(這部份是隨時更改, 較早時是吉列蝦, 早前是薯餅)枱面上有子薑自行取用. 另外有芥茉, 這個是磨出來而不是用芥茉粉調水, 芥茉的辣較清新及香. 壽司拼盤: 最突出是蟹膏蝦軍艦卷, 蟹膏的濃郁及甜味, 加上入口即化, 令人回味. (下次單點好了)另3件握壽司材料新鮮. (3件中較喜歡蝦)吉列池魚: 炸粉有一點點厚, 整體味道普通, 頗大件份量足. 但比之前的吉列蝦及薯餅稍遜色.清湯烏冬, 烏冬軟彈煙韌, 湯底清甜, 作為一頓午飯結尾很好. 整體來說, 我給5星"抵食", 因為這個價錢在名店林立的尖沙咀, 實是物有所值. 這也是我的飯堂之一.
枱面上有子薑自行取用.
百両定食
另3件握壽司材料新鮮. (3件中較喜歡蝦)

2016-04-07
  • 千両定食
2015-11-20 1257 浏览
又到千兩 event 喇,清酒品味活動盛夏之食彩海鮮祭 ﹗都係要幾個星期 book 位,非常搶手呢。跟上次清酒品味活動既 menu 似乎大同小異,希望給我一點驚喜 ﹗跟凱程女神多月無見喇,經過重重困難、不斷嘗試,終於出到黎食餐便飯。撞啱仲夏時段,凱程 BB 去完旅行曬得一身健康膚色,跟以往一樣美麗動人。咁耐無見,大家黎幾杯餐前酒賀一賀佢啦 ﹗任飲越之白鳥純米吟釀、越之白鳥特別純 米酒、山間純米吟釀生原酒 14 號、山間特別純米酒生原酒 16 號,好快已有幾分醉意,清爽帶香甜,米酒香純,而且我今晚非常開心呢 ﹗澤姬吟釀,上第一道菜前,先黎杯清酒開開胃、醒醒腦先,清淡甜味,酒味芳香,酒精濃度 16 度,作為前菜配搭非常配合。千兩特色凍蛋,初時見到個外觀仲以為係普通既日式蒸蛋,原來係凍蛋,好采都有點新菜色試試,menu 上無的。牛奶味幾重,蒸蛋上配以 cream、海膽及 三文魚子,要一齊放入口先可以感受到依道菜既特別之處 ﹗甜蛋、咸三文魚子、鮮海膽,甜併咸撞出獨特既味道,神秘而誘人,好味 ﹗質感集彈性幼滑爽脆軟棉放一身,觸動每顆味蕾。太美味根本不能讓節奏慢下來,轉眼間全部消滅 ﹗澤姬大吟釀,

澤姬大吟釀,全我最鍾意就係依隻得獎清酒,味濃香醇質感幼滑,氣味清新,令人不其然追酒飲,多謝 $500。

毛蟹伴蟹膏麵豉醬、池魚薄切、鮮帶子刺生、金目鯛刺生,大堆頭不得了!好食到暈!大會仲見一眾食家咁高興,加多款時令白鰺刺生介紹比大家添,正呀 ﹗

毛蟹伴蟹膏麵豉醬、池魚薄切、鮮帶子刺生、金目鯛刺生、白鰺刺生,先由淡食起,試左池魚先。池魚程半透明,顏色潤澤立立令,質感結實而好有咬口,白魚味道偏淡,魚味清淡,所以配上鰹魚肝醬、蒜麵豉醬同吃,味道混得出眾而持別 ﹗濃厚魚肝味搭上清爽海膽鮮味,仲有微量池魚既魚脂,得出來的化學 作用十分奇秒,連青葵豉油都唔晒點,總之好味道啦 ﹗

時令白鰺刺生,做唔到白魚都可以如此肥美油潤,魚脂真係多到反光既 ﹗粉紅既魚肉可預不可求,眼晴吃得出的嫩滑 ﹗等唔切續條食 喇,一夾三四片配上青葵直衝舌頭 ﹗魚油非常甘甜啊,質地嫩滑無比,軟棉棉既質感,在每絲纖維中輕輕滲出魚肉清甜味道。

金目雕刺生,凱程女神既至愛,係佢既必食排行磅中排第一位 ﹗口感棉得黎富彈性,鮮味含束得黎 而濃厚,肉汁跟魚脂均非常豐富,好香甜呢 ﹗鮮帶子刺生,簡單是美,一輪激戰後可以稍稍休息一下平伏興奮既情緒。帶子鮮甜,貝殼類跟魚類既甜味完全唔同,甜味非常的實在,軟棉棉既帶子釋出大量香甜粒子撞擊著味蕾,美味無窮。

最野留到最後!壓軸主角出場喇,毛蟹伴蟹膏麵豉醬,每人分得半隻。實在實在太過份喇!一口麵豉蟹膏加半隻毛蟹肉,剛剛塞得我個口滿滿呀,感覺好澎湃好震撼!而且味道特濃蟹膏甘香,蟹肉 juicy 鮮甜及非常有彈性,好食到暈得一陣陣,完全忘我 既狀態呢。食兩片日本小紅蘿蔔清清口腔,預備迎接下一道美食。

澤姬生元純米,配燒蝦肉蓮藕餅,酒味比早前款較濃一點,不過始終屬於清爽帶甜易入口,飲完仲有一縷芳香遺留在舌尖之上。

燒蝦肉蓮藕餅,真係好似順德煎藕餅呢。日式醬汁偏甜重口味,質感黏黏的,我不太喜歡食甜。蓮藕非常爽脆帶清甜味道呢,中間夾住蝦膠,蝦味並不突出,已被醬汁完全遮蓋,整個感覺似食緊肉餅囉,一般。

吉烈和牛棒,整個菜色都麻麻地,免治和牛味道跟香料十足十普通的漢堡扒,炸得太耐,連裡面既和牛都鞋夾乾囉,外曾都依然香脆既,不過燶左少少,免免強強合格啦,似乎浪費左如此上好既和牛。

汁煮鱈魚鮫,鱈魚好滑啊!甜甜地,齊個感覺好關東煮。雪白魚肉魚味濃,魚皮膠膠的帶黏性,肉汁又豐富,勁好食。 蘿蔔及鮮冬菇都已完全吸引晒醬油,裡裡外外都已變成啡色,聞得到的清香醬油味道。微暖整塊放入口中,一咬彷如缺堤一樣,水份奔騰 ﹗味道帶甜帶鮮,蘿蔔腍中 帶爽、鮮菇彈中帶滑,非常可口呢 ﹗

蒜麵豉池魚、牡丹蝦伴海苔醬、炙燒牛油帶子、豪快卷,轉眼已差不多到尾聲喇,壽司時間。開心既時間真係跑得好快好快,要珍惜每分每秒共處既光景呢!

蒜麵豉池魚、牡丹蝦伴海苔醬、炙燒牛油帶子、豪快卷,全部手握壽司高質無投訴,正正正正!完全唔夠喉囉!飯粒乾爽嚥韌而飽滿,握力均勻而恰到好處,唔會成舊麵團硬屈屈、又唔會一夾粉碎,每粒飯粒互相緊扣而又留有適當空間,讓空氣流通、讓香氣散發,清爽甜醋味酸而不嗆,刺激食慾,令所以味蕾頓時蘇醒!

蒜麵豉池魚壽司,跟剛才刺生既調味一樣,但處理有所不同,薄切刺生轉換成厚切壽司;嚥韌彈牙轉換成棉滑軟腍,因為厚切,所以魚味比剛才更濃,配上微咸蒜麵豉真是錦上添花!

牡丹蝦伴海苔醬壽司,少見既配搭,牡丹蝦一放入口中,舌頭即時躍動!滑彈黏口活蝦一樣,鮮甜味澎湃地衝擊著腦袋,配埋帶海水味既海苔醬令鮮味再三提升!炙燒牛油帶子壽司,輕輕炙過既帶子透出燒烤香味,外層乾爽微脆有嚼口,一咬開裡面軟棉滑滑又濕潤,帶子甜味無與倫比!

豪快卷?何以命名呢?因為可以一啖啪入口食得豪爽快捷?簡單得黎都好食,紫菜、三文魚籽、吞拿魚跟甜醋飯粒溶為一體,配點青葵豉油,美味!

櫻花蝦海苔豆腐湯,暖暖地味道清爽,湯汁泛著海苔咸中帶甜既味道,豆腐滑而豆香濃郁,每一羹都要湊齊全家黎個大合奏先最好味!食左咁多食物,清一清味蕾同口腔非常好。

酒莊神秘推介,梅酒!連甜品都有酒配,您好野!酒味非常淡,味道堅似細個飲既蜂皇精囉,勁有趣!

雲尼拿雪糕配醬油忌廉,最頂層就係醬油忌廉喇,好似拖肥既味道,下面有青豆蓉,上面有花生果仁,混合雲尼拿需糕一齊食,感覺特別,好得意。雲尼拿雪糕配醬油忌廉,食完甜品今晚完滿結束,又要再次同凱程係千兩分手喇,希望下次見面唔洗等太耐啦。

千兩特色凍蛋
燒蝦肉蓮藕餅
吉烈和牛棒
汁煮鱈魚鮫
蒜麵豉池魚壽司
酒莊神秘推介,梅酒。
雲尼拿雪糕配醬油忌廉
2015-06-11
千兩特色凍蛋
汁煮鱈魚鮫
蒜麵豉池魚壽司
  • 毛蟹伴蟹膏麵豉醬
2015-10-10 1334 浏览
一直都好奉千両場講真,香港食寿司無乜中價野揀一係就貴,一係就食lunch千両算係中傭一啲啦但啲質素真係好飄忽一向好靚嘅牛油果,今日未夠熟...失望海膽同甜蝦蟹膏質素keep到,但無乜驚喜可言架啦葱拖羅,曾幾何時相當有heart,食親都係手剁但而家...都係手剁...但唔知擺左幾耐入口腥味爆發....但食落都好有魚油香嘅...好心,靚料就唔好pre咁耐,幾靚都變垃圾呢個我至愛,炙燒左口魚邊,嚟親都食,燒過入口魚油大爆發唔多地方有,有都無咁大塊,再唔係做唔到呢個價錢必食!今次季節料理係秋刀魚秋刀魚刺身其實好好味,我係唔食燒秋刀魚但刺身完全係兩件事嚟,魚味濃,配薑同葱食一流其實成日食千両,耐唔耐都會撞到質素不穩問題每次撞到就避開果間鋪唔食,食第二間分店希望今次只係個別事件,呢間食左幾次都好地地今日真係唔知搞乜連食個味醂魚乾都會燒到乾屍咁....
一直都好奉千両場
講真,香港食寿司無乜中價野揀
一係就貴,一係就食lunch
千両算係中傭一啲啦
但啲質素真係好飄忽
一向好靚嘅牛油果,今日未夠熟...失望
海膽同甜蝦蟹膏質素keep到,但無乜驚喜可言架啦
葱拖羅,曾幾何時相當有heart,食親都係手剁
但而家...都係手剁...但唔知擺左幾耐
入口腥味爆發....但食落都好有魚油香嘅...
好心,靚料就唔好pre咁耐,幾靚都變垃圾
呢個我至愛,炙燒左口魚邊,嚟親都食,燒過入口魚油大爆發
唔多地方有,有都無咁大塊,再唔係做唔到呢個價錢
必食!
今次季節料理係秋刀魚
秋刀魚刺身其實好好味,我係唔食燒秋刀魚
刺身完全係兩件事嚟,魚味濃,配薑同葱食一流

其實成日食千両,耐唔耐都會撞到質素不穩問題
每次撞到就避開果間鋪唔食,食第二間分店
希望今次只係個別事件,呢間食左幾次都好地地
今日真係唔知搞乜
連食個味醂魚乾都會燒到乾屍咁....
题外话/补充资料: 埋單個價錢仲包括其他寿司卷物
2015-10-09
2015-09-18 983 浏览
原本打算今晚享用會員生日月份一次性半價優惠,可惜乜都無食過就走咗 我地8:20 攞飛,9:20 入座,9:30 寫好落單紙俾侍應,叫咗十幾二十樣野,9:35 叫侍應加單,加咗個剌身拼盤同可樂,9:45 可樂黎咗,10:00 等咗半個鐘都無野食黎,追單,侍應話師傅整緊,10:05 再追單,另一個侍應都係話師傅整緊,10:10 眼見隔離枱遲過我地黎但已經好多野食,問侍應其實係咪漏咗單,叫佢幫我睇吓我張單有咩,點知原來淨係落咗後加嘅剌身同可樂,落單紙嗰十幾二十樣野無落到單!! 成晚等咗接近兩個鐘,乜都無食過就走咗,以後唔會再去呢間分店!!
2015-09-11
2015-08-18 1199 浏览
同同事慶祝,近近地就去左新太陽既千両。叫左個最平既定食,但已經好好食沙律草同蕃茄好新鮮好fresh多汁,加埋d酸酸地既汁好好味。牛肉薯餅同事推薦好食,食落去係熱既,即炸好香口,出面層粉整得薄👍。烏冬彈牙,個湯應該係木魚湯,清清地每次都會飲晒。壽司新鮮,元氣個d無得比。已經食左幾次,會再去!

已經食左幾次,會再去!

2015-08-10
2015-05-06 2187 浏览
凱程姐未到,我已經好肚餓喇,自己食住先,仲有免費 saka 招待。枝豆,餐前免費小食。枝豆正常地爽脆,味清新,無咩特別。 蠔杯三味配太平山天巧大吟釀,蠔杯三食,分別係日本髮菜、昆布、茄汁。佐賀生蠔勁鮮甜肥美,略帶爽口而多汁。我試第二杯既昆布時,奇怪地隻蠔有雪味既?應該隻蠔係新鮮即開架喎,唔通跌左粒碎冰入口?冰填蠔杯保持溫度,入口時非常涼快。茄汁蠔杯味道偏酸但會增強食慾,味道跟西餐生蠔汁有點相似。昆布杯帶昆布甜味,而髮菜杯就帶淡淡醬油香氣,我個人比較喜歡髮菜跟佐賀生蠔既配搭,清淡得黎又嘗到生蠔原味。太平山天巧大吟釀,今晚雖然係品酒會,我都鍾意飲 saka 既,不過唔多認識囉。Saka 名又長又複雜,唔記得邊隻打邊隻,總知全部都好飲啦。鱈場蟹、毛蟹、紅蟹三味刺生配天領純米吟釀生貯藏酒,第 2 道菜賣相非常吸引,好精緻奪目!跟第 3 道菜一齊出。我都非常鍾意食蟹,咁少份量我當然唔夠夠啦。三款蟹都十分鮮甜味美,主持應該介紹由淡食到濃架麻。毛蟹味道最清淡,但肉質最有彈性及咬口,而且蟹膏份量非常澎湃,味道甘香無比。跟住到紅蟹,鮮甜又彈彈的。最後都最濃味最鮮甜既鱈場蟹,超彈質地,特濃蟹香,無得輸!當然唔好同超級市場雪藏貨比啦。築地朝刺生盛三點配幻之瀧吟釀生貯藏酒,縞鰺、金目鯛、活帆立貝。縞鰺,深海白魚之皇!雖不是魚油甘香豐富類,但趙落彈牙脆口,繼而滲出清香鮮甜魚味。金目鯛白裡透紅,咬落爽滑,非常有口感,魚味比白魚縞鰺更濃更肥美。活帆立貝無得頂啦!即開即食,跟一般雪藏有著天淵之別!聞得到既香甜鮮味!入口軟棉且滑,濃濃天然帶子甜味,好味到震!天領純米吟釀生貯藏酒、幻之瀧吟釀生貯藏酒,愛飲吟釀清酒既我對清酒不太認識,只知道款款清香醇美!大愛!海膽蟹肉蒸蛋配天領大吟釀吟,非常鮮味既海膽,結實彈牙帶點海水味既鱈場蟹柳,卜卜脆咸香三文魚籽,彼此碰撞得十分精采!倘係滑溜日式蒸蛋上,賣相奪目!我略厭蛋有點偏甜啫,對於這個不好甜的我。鱈場蟹天婦羅伴蟹膏麵豉醬配幻之瀧名水乃藏特別本釀造,天婦羅炸漿最緊要鬆化、薄薄一層好似雪白薄紗均勻包裹著食物,若隱若現,味道要清爽唔油膩。好多食肆扮天婦羅,又硬又厚,燶得黎油味濃烈,有部份誇張到好似殼咁硬添 ﹗依份鱈場蟹天婦羅清香撲鼻,炸得香脆又熱辣辣,趙落夠鬆化,蟹棒肉汁依然,鮮味突出,啖啖肉白裡透紅,好味道 ﹗天領大吟釀吟、幻之瀧名水乃藏特別本釀造,香純味美易入口,魚生配 saka 份外治味。
忌廉焗珍寶生蠔配澤姬純米吟釀暖飲,可能前幾道菜實在太出色喇,到左偏向西式既焗蠔似乎有點失色及普通,不過不失為一個中場緩衝區,休息一下回一回魂,再迎接下一道令人期待既美酒佳餚。生蠔未算預料中既珍寶,只屬吊車尾 No. 2 size 左右,肉身都較為薄。鮮蠔味夠,但我厭唔夠熱、忌廉味道未見香濃,整體只係一般貨色。千兩壽司,賣相非常搶眼喎,MC 風趣地提配大家墊底既唔係金箔黎架,千奇唔好食埋呢 ﹗有點似他他既做法,將極肥美既吞拿魚蓉舖係圓形既壽司飯上面,再 on top 加上蟹膏及馬糞海膽,一啖整件啪入口中,各種材料係口腔內打滾 ﹗蟹膏既甘香、吞拿魚極豐富既魚脂、飽滿乾爽嚥韌既夀司飯溶為一體 ﹗味道複雜而多層次,無得頂 ﹗築地魚壽司兩點配太平山生元純米神月,金目鯛配上壽司飯同樣美味,金目鯛魚味較縞鰺濃,加少少 washabi 豉油更能提升魚鮮味,好好味啊。係剛才食過既兩款築地魚生,白魚之皇縞鰺及時令金目鯛。今次縞鰺配上壽司飯同吃一樣咁好食,肉質即彈牙脆口亦不失白海魚既清甜,跟帶醋帶甜既飯粒一齊食,當然好味啦。松葉蟹明太子櫻蝦烏冬配澤姫若人釀酒特別醇米酒,依個烏冬撈比我感覺好似千島沙律醬囉。顏色好靚,味道酸酸甜甜幾開胃,烏冬較為軟身,都滿意既。不過食到最後真係好飽喇,我地仲飲左好多清酒呢 ﹗哈哈。綠茶雪糕配紅豆蓉,非常傳統日本人飯後甜點,但我又唔多鍾意食甜,朋友仔又唔多喜愛紅豆,所以大家只係試左一啖,都 ok 既。食得非常暢快既一頓豐富晚餐,美酒佳餚、價錢會理。餘興節目拍拍照、抽吓奬﹗做唔到有幸抽到支清酒呢,不過我唔想攞啊,交凱程帶返屋企同爸爸一齊嘆吧。又到離別既時候,唔知幾時先可以再見呢。
枝豆
蠔杯三味
蠔杯三味
太平山天巧大吟釀
鱈場蟹、毛蟹、紅蟹三味刺生
築地朝刺生盛三點
天領純米吟釀生貯藏酒、幻之瀧吟釀生貯藏酒
忌廉焗珍寶生蠔配澤姬純米吟釀暖飲
鱈場蟹天婦羅伴蟹膏麵豉醬
天領大吟釀吟、幻之瀧名水乃藏特別本釀造
海膽蟹肉蒸蛋
千兩壽司
築地魚壽司兩點金目鯛
築地魚壽司兩點縞鰺
松葉蟹明太子櫻蝦烏冬
綠茶雪糕配紅豆蓉
2015-04-16 1889 浏览
生日飯,一年一次,化個靚妝就同男朋友出左tst食飯.想quality好小小就揀左呢間食sushi.d人成日話女仔最鐘意就係食日本野.其實我對就無咩特別喜好!呢間餐廳值得一讚既係佢唔會好似其他平民壽司鋪(吉x/元x/板x..etc)咁.為賺錢放曬d客人入去!雖然只係坐回轉台.但客人與客人之間相隔有一段距離.留番d私人空間俾我地...同男朋友講肉麻野都唔洗驚! d壽司Size 唔算細,而且味道好新鮮。除左食生冷野,仲叫左個白酒煮蜆..白酒有好濃既酒香味,D蜆肉有海鮮味,因為一路食一路有個蠟燭仔燒住.所以唔驚食得慢..凍左腥曬!直得推介下三文魚肥瘦適中,唔會太瘦太肥,壽司飯唔會太硬,好新鮮,又夠實淨,但又唔會太硬!!
生日飯,一年一次,化個靚妝就同男朋友出左tst食飯.
想quality好小小就揀左呢間食sushi.
d人成日話女仔最鐘意就係食日本野.其實我對就無咩特別喜好!

2015-02-10
庆祝纪念
生日
2015-03-05 2233 浏览
早前食過時令秋刀魚勁好味,專登帶凱程黎食好野。第一次約會食好!我最愛既大拖羅當然唔少得啦! 朋友仔無飲過 saka,對 saka 印象亦唔多好,以為係燒酒類一定好辣,當然唔係啦。係我推介之下都肯試試,好野黎架。加賀之月,琥珀月,純米吟釀!淨係個名都殺晒呀,型!香醇清甜帶花香味,飲落幼滑而醇,淡淡米香,好味呀!第一次見依款盛酒器,好得意!凱程放工有點累了,一陣仲要去睇戲喎。鰍魚刺生,時令鰍魚勁肥美呀!第一次食,估唔到超甜又軟棉,油肪豐富甘香,滑溜溜,色澤鮮明非常吸引,order 半條差不多廿件,好抵食!推介,好食好食!原條秋刀刺生,好味到停不了手,又香又甜又肥美,質地滑而彈彈,最緊要同薑蓉一齊食,格外清新味美,必食!真係擺得好靚呀,一放低已聞到鮮魚既清香!特上吞拿魚腩,今晚 lucky 食到喇,經常沽清!S 級特上吞拿魚腩邊有得輸呀!魚脂澎湃,滑不留口,甘香滑溜。速速啪入口,即溶化係每個味蕾之上!香甜致極,油香久久不散呢!魚肉粉紅色,可遇不可求,必食。油甘魚刺生,經過幾道精采美味既刺生後,我最喜愛既油甘魚變得普通左,不過依然高質滿意鮮甜味美!鯛魚壽司,朋友仔表示最愛鯛魚,好!我會記住!

鯛魚壽司,朋友仔表示最愛鯛魚,好!我會記住!我一向對鯛魚印象麻麻地,覺得又乾又淡又瘦,但今次令我完全改觀,好滿意。質地棉滑濕潤帶少少咬口,味道清爽,配上香甜壽司飯,Good!高質手握壽司飯酸甜度剛好,不澀不嗆,而且飽滿嚥韌又乾爽,正!

蟹膏甜蝦軍艦,朋友仔建議既。配搭特別而有趣,蝦仔配上青瓜同蟹膏。甘香濃郁黏黏既蟹膏撞上味道清爽又多汁既青瓜,味道同口感都非常精采!加埋鮮嫩帶點彈牙既蝦肉、脆口既紫菜,層次感極豐富!連吞兩件都未能滿足呢!

三文魚籽軍艦,繼鯛魚後,魚籽都係朋友仔致愛,我又記低去先,哈哈!咸香魚籽卜卜脆,一咬爆破好鬼 high!整舊啪入口連環爆破,混合香甜壽司飯,拍爛手掌,好味呀!海膽軍艦,去到任何日本餐廳都必試。 乾爽脆卜卜紫菜,咬落香口又索索聲,卷住甜美海膽飯梗係好味道啦。照燒日本雞扒,食完刺生、壽司,依家到熟食喇。

雞扒好香好滑,雞肉味濃,嫩滑又醃得入味又 juicy,雞皮彈彈膠膠的,估佢唔到,好好食!食到尾聲大滿足,真係食唔落嗽。兩條友隊晒支琥珀月清酒,醉住去睇戲都係第一次,勁搞笑!但真係好開心。

加賀之月、鰍魚刺生、原條秋刀刺生、特上吞拿魚腩、油甘魚刺生、鯛魚壽司、蟹膏甜蝦軍艦、三文魚籽軍艦、海膽軍艦、照燒日本雞扒!滿分!一百分!始終 order 既質數比起迴轉壽司 bar 好啦!
加賀之月,琥珀月
蟹膏甜蝦軍艦
三文魚籽軍艦
海膽軍艦
照燒日本雞扒
加賀之月,琥珀月,純米吟釀
2014-10-16
2015-01-27 2290 浏览
好啦,今次又去到不同分店食千兩,水準真係差好遠.其實個原因我諗就只有一個,就係不能做到貨如輪轉,令到食材無咁新鮮.如果我去人流旺既分店,味道絕對一流.但九龍酒店商場分店絕對唔係.我會好容易咁睇到剌身既光澤度好低.食得出連我最愛特大帶子既應有口感都不存在.應該係要有少少爽,加上少少彈牙,輕易感受到帶子既甜.但呢度既出品就係無.加上死灰色既他他牛,就知到今餐可以收工.剌身盤既魚肉除左北寄貝外,其他都無咩味道.我理解好多白身肉既味道都不濃,但絕對唔會係零味道.又愛又恨.愛既原因係食到新鮮北寄貝既地方真係唔多,千兩係個好選擇.

2014-08-06
2014-06-10 761 浏览
提起千兩,相信大家都會聯想到刺身、壽司等。原來近日開始,千兩的尖沙嘴九龍酒店、尖沙嘴美麗華酒店、旺角新世紀廣場和中環世紀廣場等4間分店特別增設了海鮮居酒屋menu,提供多款刺身,燒物,炸物和佐酒小吃。早前便應公關小姐邀請來到九龍酒店地庫的千兩店與一眾食友齊齊品嚐千兩新的居酒屋menu及新推出的「春の盛筵」春季料理,兼配搭了多款清酒。在此,要再次謝過邀請。先來3款前菜小食,分別有炙燒魷魚,千兩特製厚燒甜蛋和魚肉蓮藕餅。厚燒甜蛋做得軟嫩香甜,是3款小食中我最喜歡的。炙燒魷魚煙煙靭韌,味道亦頗鮮甜,很合適佐酒!魚肉蓮藕餅爽脆,不過味道偏淡。接著就是「春の盛筵」春季料理中的「朝捕晚嚐海の幸」和「築地朝捕鱈場蟹刺身盛」。「朝捕晚嚐海の幸」共有6款刺身,都是由師傅發板選出當日靚海鮮。我們這晚就有池魚,三文魚,吞拿魚,赤海蝦,金目鯛和魴鮄。各款刺身都清新又新鮮,當中那鮮甜嫩滑的赤海蝦就最得我歡心。而「築地朝捕鱈場蟹刺身盛」,除了主角雪場蟹腳,還有另外由師傅選配4款海產。我們這夜就有目張,帆立貝,鰹魚和伊左木,配雪場蟹腳。我的心水就是那來自北海道的雪場蟹腳,肉質肥厚鮮甜,美味呢!當食刺身時,清酒師推介
提起千兩,相信大家都會聯想到刺身壽司等。原來近日開始,千兩的尖沙嘴九龍酒店、尖沙嘴美麗華酒店、旺角新世紀廣場和中環世紀廣場等4間分店特別增設了海鮮居酒屋menu,提供多款刺身,燒物,炸物和佐酒小吃。早前便應公關小姐邀請來到九龍酒店地庫的千兩店與一眾食友齊齊品嚐千兩新的居酒屋menu及新推出的「春の盛筵」春季料理,兼配搭了多款清酒。在此,要再次謝過邀請。
前菜
先來3款前菜小食,分別有炙燒魷魚千兩特製厚燒甜蛋魚肉蓮藕餅。厚燒甜蛋做得軟嫩香甜,是3款小食中我最喜歡的。
厚燒甜蛋
炙燒魷魚煙煙靭韌,味道亦頗鮮甜,很合適佐酒!
炙燒魷魚
魚肉蓮藕餅爽脆,不過味道偏淡。
魚肉蓮藕餅
朝捕晚嚐海の幸
各款刺身都清新又新鮮,當中那鮮甜嫩滑的赤海蝦就最得我歡心。
赤海蝦
築地朝捕鱈場蟹刺身盛
當食刺身時,清酒師推介我們這瓶自山形縣的春季限定清酒 「初孫美咲純米吟釀」 。飲起來酒質頗順柔,香度和甜度都清淡,的確適合配刺身呢。
初孫美咲純米吟釀
食完清新的刺身,跟著就是燒肉時間。眼前這客鹽燒極上佐賀和牛,未吃已經被那粉嫩多汁的肉賣相吸引了。厚切和牛片肉質軟嫩,肉香頗濃。
鹽燒極上佐賀和牛
黑豚西京燒亦燒得很香,食落肉質鬆化,同樣精彩。
黑豚西京燒
這瓶「一粒一善 特別純米酒」酒香濃郁,甜度稍高,與同樣濃香的燒和牛肉與黑豚肉都很合拍呢。
一粒一善 特別純米酒
汁煮鯥魚的肉質嫩滑,除了魚肉,蘿蔔和冬菇等都很入味,吸收了微甜的醬汁,不錯。
汁煮鯥魚
汁煮鯥魚
這時清酒師就推介「一期一會 純米大吟釀」給我們。這款大吟釀酒香清新,入口很純,除了配汁煮魚外,我覺得就算淨飲,亦相當好飲呢。
一期一會 純米大吟釀
吉列海鮮盛,有吉列魚柳和吉列虎蝦。2款都炸得香脆不油膩,而魚柳和虎蝦肉亦不會過乾,愛吃香口食物的朋友不要錯過。
接著大家飲的清酒就是加入了金箔的「神開 迎春特別純米酒」。 雖然金箔其實是沒什麼味道的,不過又總會讓人看得高興。這酒飲起來給人感覺清新、優雅,很春天呢,
3款活貝壽司,活帆立貝,活北寄貝和活赤貝。賣相不錯,大家亦很喜歡。
海苔豆腐湯,豆腐嫩滑,加上暖暖的海苔湯,味道簡簡單單,但飲得舒服。
海苔豆腐湯
雖然自己久不久都會來千兩,但從未在這裡食過甜品。這晚吃的朱古力蛋糕,質感濕濕軟軟,朱古力味頗香,原來甜品水準還不錯。
朱古力蛋糕
千兩新海鮮居酒屋menu的菜式和日本清酒選擇頗豐富,吸引呢!
用餐优惠
試食活動