1K
2015-01-28 260 浏览
有時候意外的吃到一餐美味料理.真的會讓我開心許久❤沒帶相機出門卻意外吃到美食.只能用手機隨意拍個幾張存檔有時候.人生就是那麼有趣呀 大圍站D出口對面,海福花園下面小店做街坊跟學生生意多這裡是不收服務費的種類品項很多.價格也不貴壽司,剌身,小食,沙律,連拉麵跟飯類都有這盤真是今日最美味!!!有三文魚,牡丹蝦,海膽,帶子每一種都新鮮好吃,口感很彈Q甜到會閉眼睛覺得自己超幸福的程度了!火龍卷,就是炸蝦子卷物滿滿的蟹籽放左飯上面,旁邊更有沙律醬作伴厚燒玉子日式蛋捲不會很甜,還熱熱的,上面有蟹柳跟蟹籽我蠻喜歡這種食法的,美味度更加提升吶手握壽司大家一定要點魚肉厚度很剛好.每一種都很有彈性耶!我愛吃火灸壽司,我覺得這邊的火灸左口魚壽司最好吃料理真的有讓人家覺得很用心也很有誠意改天再來吃看看

有時候意外的吃到一餐美味料理.真的會讓我開心許久❤
沒帶相機出門卻意外吃到美食.只能用手機隨意拍個幾張存檔
有時候.人生就是那麼有趣呀

大圍站D出口對面,海福花園下面
小店做街坊跟學生生意多
這裡是不收服務費的
種類品項很多.價格也不貴
壽司,剌身,小食,沙律,連拉麵跟飯類都有

這盤真是今日最美味!!!
有三文魚,牡丹蝦,海膽,帶子
每一種都新鮮好吃,口感很彈Q
甜到會閉眼睛覺得自己超幸福的程度了!
火龍卷,就是炸蝦子卷物
滿滿的蟹籽放左飯上面,旁邊更有沙律醬作伴
厚燒玉子
日式蛋捲不會很甜,還熱熱的,上面有蟹柳跟蟹籽
我蠻喜歡這種食法的,美味度更加提升吶
手握壽司大家一定要點
魚肉厚度很剛好.
每一種都很有彈性耶!
我愛吃火灸壽司,我覺得這邊的火灸左口魚壽司最好吃
料理真的有讓人家覺得很用心也很有誠意
改天再來吃看看
2015-01-28
2012-12-24 269 浏览
就黎聖誕,今日一大班親戚去住大圍個auntie屋企開party佢地先前訂左d壽司刺身,順便拎埋先上去..鋪頭pack好晒連埋豉油wasabi一袋袋擺入雪櫃,到交收個時,一拎出黎就走得,方便快捷,其實呢間外賣嗌過兩三次了..多數嗌一大盆三文魚刺身次次嗌d野食都好新鮮..新鮮過平時去超市/大集團好多(食落就知分別)三文魚價錢計落比出面平少少,所以一有聚會又就到腳都會買盆齊齊食..但係地方就隱蔽左少少,唔係大街,第一次真係要搵一搵先搵到..><今次第一次係呢間嗌壽司,,正!d飯唔會散!d醋味唔太酸岩岩好!最緊要係上面舊帶子&蝦蝦好鮮甜,d魚生夠厚夠大塊!(因為呢排食過幾間都係薄到爛熔熔遮唔晒舊飯 )仲有刺身!!!!見到咁大盆都笑住流晒口水!!食落去個陣魚油香味由喉嚨湧番上黎!!!!又肥美厚切又新鮮,食得兩三舊已經比人搶晒!menu寫住$230 45塊,,但係嗌過呢兩三次都有多兩三塊

佢地先前訂左d壽司刺身,順便拎埋先上去..
鋪頭pack好晒連埋豉油wasabi一袋袋擺入雪櫃,
到交收個時,一拎出黎就走得,方便快捷,

其實呢間外賣嗌過兩三次了..多數嗌一大盆三文魚刺身

今次第一次係呢間嗌壽司,,
聖誕拼盤
正!
d飯唔會散!d醋味唔太酸岩岩好!
最緊要係上面舊帶子&蝦蝦好鮮甜,d魚生夠厚夠大塊!

(因為呢排食過幾間都係薄到爛熔熔遮唔晒舊飯

仲有刺身!!!!
$230..唔止45塊,,呵~
三文魚刺身價錢
見到咁大盆都笑住流晒口水!!

食落去個陣魚油香味由喉嚨湧番上黎!!!!
又肥美厚切又新鮮,食得兩三舊已經比人搶晒!

仲有好多野食,,好想試晒佢!
地圖,要行入海福先搵到
题外话/补充资料: 可能份量多,,唔係用魚仔豉油同包裝wasabi. .但係wasabi辣度反而岩岩好唔太勁,岩晒小朋友.. [b]可愛妹妹[/b]見唔到,,不過兩個男店員好nice都好有禮貌..
2012-12-23
外卖自取
$50 (其他)
庆祝纪念
圣诞节
聖誕拼盤
$230..唔止45塊,,呵~
仲有好多野食,,好想試晒佢!
地圖,要行入海福先搵到
  • 三文魚刺身
2012-10-08 187 浏览
收到最新餐廳提示 , 得知大圍開多左間外賣刺身壽司o既小店 , 趁今日去開大圍 , 星期日又宜休息不宜買送煮飯 , 所以決定黎買定野做晚餐大圍地方細細 , 到底點解會有咁多間呢種形式o既刺身壽司店呢 ? 是個謎吧千之味o係大圍火車站o既左手邊 , 海福花園內 , 唔算難搵 , 店內有一張枱 , 擺左 d order 紙 , 我估應該可以坐o係呢度 " 堂食 " 呢度都算幾多野食 , 壽司刺身外 , 仲有魚生飯 , 沙律 , 仲有得訂造壽司蛋糕今日所見 , 該店有兩位男師傳 , 而收銀是女生 , 佢好友善好好笑容 , 唔錯 ~首次光顧 , 揀左一份午餐 B : 魚生飯配壽司 , 同一份沙律 , 共 $ 58 1. 什錦魚生飯拼加州三文魚卷 4 件~ 大大盒魚生飯 , 仲要加拼四大件三文魚卷 , 確實係幾抵食 什錦魚生有三文魚粒 , 吞拿魚粒同八爪魚粒 , 份量係就係少 d 但味道都唔錯 , 談不上 " 新鮮 " , 起碼係對辨 , 加上少少青瓜絲同蟹子撈埋落 d 飯度 , 增加口感之餘都添上清新o既味道 , 魚仔豉油都幾咸 , 逐少落為妙飯粒醋味唔突出 , 軟硬度得宜 , 撈起 d 飯

1. 什錦魚生飯拼加州三文魚卷 4 件

飯粒醋味唔突出 , 軟硬度得宜 , 撈起 d 飯都唔少o家 , 另外仲有四件卷物
有三文魚 , 蟹柳同青瓜 , 加上沙律醬 , 味道無乜特別 , 大家都可以想像到吧

2. 雞扒柚子沙律
~ 特意先問一下 , 係咪真係有柚子 ? 收銀妹妹答我 , 有呀個汁有柚子味 .... xd
雞扒係雪藏o個 d 即食雞扒 , 只有輕輕o既燒汁味 , 沙律份量不多
有青瓜絲 , 粟米粒 , 少少生菜 , 柚子沙律汁幾清新幾好味 ,
不過因為個沙律大部份係青瓜絲 , 出水出得好利害 , 所以到我食o既時候己經淋晒
我拎住袋外賣行左半個鐘左右 , d 沙律汁己經瀉晒出黎 ,
於是我拎返去同個收銀妹妹講 , 佢好好人咁裝左一小盒油子汁比我
仲願意幫我用膠紙痴好o係盒面 , 以免我再之倒瀉 , 服務滿分 ^^

## 小店食物雖然說不上甚麼高水準來 , 但勝在年青員工都是有禮待人的
讓人感覺舒服自在 , 呢個好評有部份就係要比笑容可掬o既收銀妹妹哦 ^^

2012-10-07
外卖自取