2016-05-29 1043 浏览
我其實好鍾意車仔麵但怕味精怕污糟,所以少咗食。朋友介紹呢間真係無介紹錯!雖然我外賣,但店員都好有禮貌好有耐性叫人慢慢睇食乜。真係無味精,因為我味精敏感!蝴蝶腩好味!我唔食白蘿蔔都覺得個白蘿蔔超正!韭菜燕餃自家製都好味!最推介紅菜頭撈麵!辣汁好正!
我其實好鍾意車仔麵但怕味精怕污糟,所以少咗食。

真係無味精,因為我味精敏感!

最推介紅菜頭撈麵!辣汁好正!

外卖自取
2016-04-19 1247 浏览
一個人食晚飯最緊要平靚正,經過呢間十六座車仔麵,見到入面裝修幾靚,舊香港的物件,幾特別。點左三餸的油麵:米糖雞翼、牛筋腩、流心蛋,最後當然要加番腩汁!不嬲食車仔麵我都中意配油麵食,呢到的油麵吾錯,吾會煮到太稔。而且流心蛋好味!真係煮到流心,然後蛋白又吾會太生牛腩吾硬吾韌,好易咬開,又冇渣米糖雞翼,個名特別,但食落同普通滷水雞翼冇分別埋單都只係$36,抵食!
牛筋腩、米糖雞翼、流心蛋油麵

牛腩吾硬吾韌,好易咬開,又冇渣

米糖雞翼,個名特別,但食落同普通滷水雞翼冇分別

埋單都只係$36,抵食!
牛筋腩、米糖雞翼、流心蛋油麵
2016-03-18 877 浏览
一人開飯啦!今日去完花店,路過“十六座”門口見個名幾得意,叫“十六座車仔面” 就入去試下。餐牌(應叫咭)做法幾環保,裝修簡單但有心思。叫咗平時無乜點見過的“牛爽”、“金沙車”、及紅菜頭面。只可以用牛有牛味;豬有豬味,流心旦都好好…但唔知係味見我“宅女”,無切開…… (抱歉相是咬開的!)好味!但比長沙灣道果間就差dd 啦!!整體水準上!!要保持,加油!!*題外話:個女同事好nice 好細心介紹食物
一人開飯啦!

*題外話:個女同事好nice 好細心介紹食物
車仔面(牛爽、金沙車、流心旦及紅菜頭面)
2016-03-10
車仔面(牛爽、金沙車、流心旦及紅菜頭面)
  • 牛爽、金沙青
  • 車仔麵
2016-01-18 961 浏览
一入門口就有種日本車仔麵店感覺,坐得舒服,又有單排位。呢度都係用畫單落order, 但係佢d入單紙同筆就好搞笑,懷舊但係一寫原來係紅色蠟筆叫左呢度招牌牛爽,金沙青,冬菇,芙蓉麵。牛爽都真係爽口,比起牛舌口感滑d, 反而冬菇就麻麻。金沙青就真係好正,入口似豬頸肉但爽口既,芙蓉麵就淡淡地配埋個濃味湯底岩岩好!朋友食左個撈烏冬,烏冬好滑加埋辣魚蛋,辣魚蛋雖然好辣但好惹味!
2016-01-18
2016-01-11 793 浏览
十六座車仔麵,很有趣的店名,感覺是懷舊的香港情懷,跟著名的十八樓C座一樣,很地道的感覺!!別緻的裝修,一大塊黑板,用白色粉筆畫了一些很特別的字和圖像,加上牆上一些舊款燈光開關,很有心思!食物單上也有一些普通車仔麵檔沒有的食材,例如金沙青,豬大腸,滷水八爪魚等。我揀選的是蟹棒,通菜和白蘿蔔,乾撈烏冬麵用上滷水汁,蟹棒並不是普通的蟹棒,口感鮮軟,白蘿蔔很入味,乾滷的味道比有湯底更濃味。雖然味道不是超好味,但因為他的氣氛和選擇,我已前後來了超過五次,真希望他可以繼續做好,保持有香港情懷的特色!!
2015-12-04
$34 (宵夜)
2016-01-05 981 浏览
突然之間好想食車仔麵, OPENRICE 見到附近有呢間野,行到去見佢幾新,裝修又型型地,就入左去試下,乾撈好少地方有,又幾正喎!餸就好鐘意佢既咖哩麵筋,好入味呀!下次行花墟行到攰,又可以黎食返碗
突然之間好想食車仔麵,
OPENRICE 見到附近有呢間野,
行到去見佢幾新,裝修又型型地,
就入左去試下,
乾撈好少地方有,又幾正喎!
餸就好鐘意佢既咖哩麵筋,好入味呀!
下次行花墟行到攰,又可以黎食返碗
三餸車仔麵
四餸車仔麵
题外话/补充资料: 都有幾多齊餸叫架~
2016-01-02
四餸車仔麵
  • 咖哩麵筋
  • 牛筋腩
2015-12-30 660 浏览
同朋友相聚,見間車仔麵外型咁姿整所以好奇行去睇睇,見企係門口既姨姨係咁話個湯底無味精,一於入去試下。一開門,見到得兩丁友,已心感不妥:食飯時間車仔麵都無人,對面間山東餃子爆晒喎。可能係夜晚香港人唔鍾意食車仔……掛。可能我太年輕,真係唔識揀,揀左咩日本直運刀削麵(好似係),「流心蛋」丶「懷舊牛筋腩」丶「蘿蔔」三樣餸【佢至少要揀三樣】,滷汁,合共$38。見到其他食評會揀「金沙青」,無人會揀刀削麵,我就知我真係太年輕,唔睇openrice就食飯,唉。大伏。原本無諗過PO上來,無影相,大家惟有睇我講:排名由 好味-->難食 (O=星星)【流心蛋】$8 OOOO好味!流心蛋係真係正既,大大粒,蛋白滑嘟嘟,好耐未食過咁滑既糖心蛋;蛋黃極流心,因為我浸到最後先食所以有少少部份係熟既,不過我就係鍾意咁。【懷舊牛筋腩】$10 OOO一般般。正正常常,唔可以話好好食,最慘係俾人剪到一節手指公咁大粒,夾都夾唔多到……話就話係筋腩,但筋同腩分開俾,我食晒成碗都係得一粒腩,好似有七八粒筋,其實食車仔麵得咁少份量係有D失望既。【蘿蔔】$8 OOO一般般。正正常常,三大舊,無咩蘿蔔既清甜,可能係個湯底太勁。

原本無諗過PO上來,無影相,大家惟有睇我講:

排名由 好味-->難食
(O=星星)

【流心蛋】$8 OOOO好味!

【懷舊牛筋腩】$10 OOO一般般。

【蘿蔔】$8 OOO一般般。
正正常常,三大舊,無咩蘿蔔既清甜,可能係個湯底太勁。

【日本直運刀削麵】$12 無O,極差。
千祁唔好點,真係好難食,成個味道分俾佢拉低晒。不幸地我地四人有三人都點左佢,佢仲夠膽死話係推介,難食到想講粗口,三個字:爛,糊,腍。
輕輕夾起身都會斷:爛;麵上到來已經有D糊埋一齊:糊;放落口完全無口感無勁道:腍。

做麵做到你咁都算失敗。完。

服務方面D 姨姨都算幾快手親切,環境方面乾淨企理,懷舊佈置大家都有講過,我就唔多講了。
题外话/补充资料: 可惜食物質素唔夠好,份量少,價格高,麵底搞成咁,係因為隻流心蛋先會令我俾返個OK佢。 諗起都嬲,十二蚊既麵竟然咁難食,可惡。
2015-12-29
  • 流心蛋
2015-12-01 682 浏览
其實都食過呢間車仔面幾次,決定打番篇食評睇小弟食過幾次就知佢水準不錯啦叫左干撈,老闆話係用秒製醬汁整既,所以小弟就叫左黎試下食落都幾香,每條面都沾上醬汁,正最推介係金沙青,米糖鹵雞翼同咖哩尤魚,店員話金沙青係金沙骨上面果層肉,食落好似豬頸肉咁,但無豬頸肉咁有肥,而且食落都好爽口咖哩尤魚方面,唯獨咖哩味唔夠,尤魚也十分爽口!不韌!另外雞翼都好入味,連啲肉都好有味,味道都唔算太咸,仲有少少甜味,十分好味店員都聲稱佢地既車仔面不加味精,我食完成碗面都唔覺得好口渴,呢一點已經好難得,因為依家好少餐廳唔加味精了!
其實都食過呢間車仔面幾次,決定打番篇食評
睇小弟食過幾次就知佢水準不錯啦

叫左干撈,老闆話係用秒製醬汁整既,所以小弟就叫左黎試下

食落都幾香,每條面都沾上醬汁,正

最推介係金沙青,米糖鹵雞翼同咖哩尤魚,

咖哩尤魚方面,唯獨咖哩味唔夠,尤魚也十分爽口!不韌!
2015-11-25 1154 浏览
最近發現本地開了好幾間以懷舊裝修形式出現的車仔麵店。位於太子的這間新開張的麵舖,就連店名也用上屋邨座數去叫,看起來給人一種復古舊式的感覺....按慣例拿起放於檯上的點餸紙劃啊劃。麵底一定是要選油麵的;接著喵到坊間甚少有供應的新鮮雞腸,固之然也不能錯過;另外加上平常的百搭牛筋腩、同樣較特別的溏心蛋以及用來通腸胃的通菜,這樣一碗麵就很豐富了....麵還可以用上乾撈的形式奉客,那真是太好了....麵處理得不算淰身,還好;麵汁有點偏多未能跟麵條全然伴勻,幸好汁本身帶甜不過鹹仍可接受;位於雞腸中間的脂肪仍在故此咬下去仍不失豐腴滑溜之口感,腸皮亦不見過韌如橡筋;牛筋腩質感彈牙但未算太入味;溏心蛋爆漿度算可以但蛋黃的部份卻只佔少數,食起來就不夠過癮;通菜就正正常常,勝在沒有太多渣....水準算是不俗可接受的車仔麵。而且這裡還有外頭少見的鮮雞腸吃,所以小弟返頭吃的機會,仍是存在的....

麵還可以用上乾撈的形式奉客,那真是太好了....

2015-11-21 770 浏览
星期五晚,一個人的晚餐!左想右想,不如整碗車仔碗嘆下~店內環境不錯!乾淨企理!座位不多~一個人,容易sip位,唔使等即有位!店內麵底種類頗多,連冷門菠菜麵都有,比較可惜竟然冇河粉~~我選左「懷舊牛筋腩」、「米糖鹵雞翼」及「生菜」!米線底加腩汁少辣!老實講,我真係好耐未試過食完一碗麵,想再食多一碗!湯底好濃郁,惹味腩汁~再加少少咖哩辣味!飲完湯唔會口渴~讚呀~  米線比想像中好,好爽口!而生菜好新鮮!「米糖鹵雞翼」肉質好飽滿,鹵得好入味~最最最最推介~~~「懷舊牛筋腩」有好幾件牛筋入口即溶,有幾件好爽口!配埋湯一齊食~好好味呀~~
星期五晚,一個人的晚餐!
左想右想,不如整碗車仔碗嘆下~
店內環境不錯!乾淨企理!座位不多~
一個人,容易sip位,唔使等即有位!
店內麵底種類頗多,連冷門菠菜麵都有,比較可惜竟然冇河粉~~
車仔麵

老實講,我真係好耐未試過食完一碗麵,想再食多一碗!

米線比想像中好,好爽口!
而生菜好新鮮!
「米糖鹵雞翼」肉質好飽滿,鹵得好入味~
最最最最推介~~~「懷舊牛筋腩」
2015-11-20
2015-11-04 627 浏览
想起車仔麵, 多會聯想起環境不衛生, 地踎迫狹, 但食物郤超美味. 但這店舖郤地方整潔, 地方寬敞, 食客也有不少身穿西裝, 甚至不少是打扮亮麗的OL.能吸引這些食客, 食物當然有不一樣的選擇.粉麵可選菠菜麵, 感覺健康.....有些餸亦只在此店聽過 : 牛爽 - 即牛芯舌; 金沙青.   在網上查何謂 "金沙青" : 好像只有這店才有, 原來是金沙骨外的肉. 那試試吧.金沙青一點味也沒有, 有點靱, 令人想起香口膠, HKD10 一份, 也只有三塊. 牛腩偏鹹, 豬腸也沒有肉味.價錢並不便宜, 勝在環境好.  但我寧願去吃嗱喳麵, 起碼風味十足....

能吸引這些食客, 食物當然有不一樣的選擇.

粉麵可選菠菜麵, 感覺健康.....

撈麵(豬腸, 金沙青, 牛腩)
2015-11-04
2015-11-04 1017 浏览
這天午飯時間,一邊行一邊找地方吃飯,不知不覺就到了太子花園街一帶,驟眼看過去,街道兩旁有很多細細間的食肆,加上肚子已經打鼓,決定今日在這裡開餐。其中尤以這間車仔麵鋪的門面裝修最光鮮最吸引,加上已有一段時間沒有吃車仔麵,馬上鑽入去。其中一幅牆上,裝嵌了一塊我已二十多年沒有接觸的綠色底黑板,店主很用心地利用彩色繽紛的粉筆,在黑板上描繪了一碗車仔麵及一個傳統的車仔麵檔手推車。黑板上同時用粉筆標注了老闆精心推介的車仔麵餸。在店舖的盡頭更加有一個仿真車仔麵鐵皮檔,除了有一個鋅鐵皮的帳篷,甚至貼上很多「街招」。今時今日,除了偶然你還可能在電燈柱上看見一兩張通渠、修理電器的極簡單「街招」之外,基本上已經沒有什麼「街招」。但在70年代的香港,這個卻是最簡單直接、完全免費的宣傳方法。細看每一張「街招」的內容,也真的很70年代風格,當中的銷售物品及服務,今時今日肯定已經完全消失:其中有一張是【包伙食】,另外有一張則是【哥喇汽水】。相信好多「80、90後」根本不知道這是什麼飲品,說穿了即是可樂汽水(cola廣東話直接音譯),只不過並不是可口可樂汽水廠的出品而已!除此之外,還有【梁蘇記遮廠】、【唐樓尾房出租】
細看每一張「街招」的內容,也真的很70年代風格,當中的銷售物品及服務,今時今日肯定已經完全消失:其中有一張是【包伙食】,另外有一張則是【哥喇汽水】。相信好多「80、90後」根本不知道這是什麼飲品,說穿了即是可樂汽水(cola廣東話直接音譯),只不過並不是可口可樂汽水廠的出品而已!除此之外,還有【梁蘇記遮廠】、【唐樓尾房出租】的街招。
單單從這種裝修格局,已經深深相信老闆一定是一個生於六、七十年代,並且在公共屋邨長大的男子漢,因為只有這類人,才會有這種充滿情懷的心思,即時開車仔麵店,也會用這種裝修去緬懷童年時候的屋邨生活環境。

除了裝修主調以外,即使是一些細微之處以及其他裝飾品,店主也很小心地四周搜羅,務求盡量做到這種70年代的屋邨感覺,務求引領食客們回憶起70年代的美好時光。譬喻,在檯面上用來盛載給客人點選車仔麵餸的螢光筆的器皿,店主竟然可以找到相信已經絕種的搪瓷鐵製漱口盅,絕對是70年代每個屋邨家庭必備的日常生活用品,而且,還要是迷你復刻版。
另一幅牆上,則掛上了一個電錶板及電制箱(當然是假的,並沒有實際用途),其中最引人注目的,當然是那一個個黑色塑膠製造的舊款插頭及電燈開關掣,相信很多「80後」應該從來未見過。
但這裡的車仔麵餸菜一點也不便宜,與裝修風格並不一致…………絕對不是七、八十年代,五毫一塊就有一種餸的價錢。
共點選了5種餸菜:包括豬大腸、(限量)金沙青、(招牌)咖哩魷魚、豬紅、蘿蔔,當然點選車仔麵最傳統的油麵。每款餸平均只有三四塊。
車仔麵
咖哩魷魚採用車仔麵檔最傳統的處理方法,將土魷長時間浸水發大,所以基本上已經沒有什麼土魷的香味,完全依靠香濃的咖哩汁作為一個補充,可惜這個鱿魚的咖哩味實在太淡了。雖然店主自誇為招牌貨,但似乎名過其實。

所謂金沙青,其實即是金沙骨表面的一層薄肉,質感有點似豬頸肉,非常爽口。但只是全白的一片肉,就有點不太漂亮了。如果廚師再用心一點,可以用滷水或老抽醃製一段時間使其上色,效果將會更加理想,也更加吸引食慾。
金沙青
蘿蔔炆煮時間非常足夠,夠霖滑、沒有渣宰、又清甜。
蘿蔔
豬紅的質素也相當不錯,不會用筷子一夾起來就散開,而且非常軟滑。
豬紅
豬大腸更是值得一讚,那陣腥味去除得非常徹底,而且用滷水醃制得非常入味;夠霖、夠軟,完全沒有那種韌到咬不開、又無法嘴嚼的問題。
豬腸
油麵的質素則比較一般,豬油渣的油膱味相當重, 而且麵條太淋。
車仔麵的湯底相當清甜,而且有一點肉味,不是那種平價車仔麵的味精湯底,只係得一個鹹一字。估計因為這裡有一個招牌餸金沙青,可以用上了剩下來的金沙骨頭作為其中一種湯料去熬湯。

這裏所供應的汽水更加是玻璃樽裝汽水!這個也是傳統車仔麵檔不能缺少的。我相信大部分對於飲食有所要求的人士,都一定會同意玻璃樽裝汽水的味道,遠遠勝過罐裝汽水,雖然可能沒有人講得出道理在哪裏,但這個卻不爭的事實。
這間車仔麵店的質素真的是相當不錯,絕對可以再次光顧。但有一個問題我始終不太明白,豬大腸及豬紅絕對是一種所謂下欄食物,價錢很平宜,但在所有的車仔麵店,這兩種車仔麵餸的份量一向偏少。莫非因為處理方法較複雜,所以成本太高?抑或這兩種車仔麵餸基本上是每個客人的必然選擇,所以根據供求定律,自然給少一點也不愁沒有客人?
在門口俾錢給老闆娘時,才發現到收銀處放了一個手工藝車仔麵檔作為裝飾品,手工相當精細,更加突顯老闆的心思!
2015-10-28
蘿蔔
豬腸
2015-10-03 952 浏览
打風的日子只能在家的附近進行午餐,就選了一間近來開的車仔麵店「十六座車仔麵」。這一段的花園街一直都是食店林立的地方,而食店就有一半左右都是一些舊店,即是已經做了一段長時間的食店,但另一半即是常常轉手的店子,這店前身好像是一間糖水店,在現今的社會店子轉手的情況比比皆是,也是香港的一種常見的情況。店的裝潢十分之簡單,只是有四張的六人木枱放在一邊,另一邊是一排向牆的單邊位,牆上在一些像是塗鴉的圖畫,廚房外處寫了十六座這個數字,像是以前屋邨的感覺。因為是星期六的關係,在未到十二時來到,店內已經有很多人,只能坐在近門口的地方,拿起餐紙來看一看,食物的種類都有很多,食物方面有8元和10元兩種,8元的有二十多種的選擇,而10元的有八種,看來這些是這店的招牌食物,粉麵類都有十種,可以選擇辣和不辣。今次食過的食物有魚旦、豆卜、豬紅、雞腸、咖哩魷魚和牛柏葉,湯底要了鹵水汁。魚旦方面幾爽口,沒有散口的感覺,但如果是以前這些韌身細粒這一種會更加好,豆卜這一種食物吸了鹵水汁的味道令味道更加濃烈,豬紅都是軟身這一種,但入面的水份不太多,食落反而口感上實一些,沒有這些做到好像豆花一樣沒有質感的,雞腸上有一些的肥膏,
店的裝潢十分之簡單
魚旦、豆卜和豬紅麵
雞腸、咖哩魷魚和牛柏葉麵
今次食過的食物有魚旦、豆卜、豬紅、雞腸、咖哩魷魚牛柏葉,湯底要了鹵水汁。
魚旦
豆卜
雞腸
咖哩魷魚
牛柏葉
魚旦方面幾爽口
,沒有散口的感覺,但如果是以前這些韌身細粒這一種會更加好,豆卜這一種食物吸了鹵水汁的味道令味道更加濃烈,豬紅都是軟身這一種,但入面的水份不太多,食落反而口感上實一些,沒有這些做到好像豆花一樣沒有質感的,雞腸上有一些的肥膏,食落甘香美味。咖哩魷魚就有一些的韌口,沒有想像中這樣爽口,份量上也比較細,牛柏葉也是因為不太多,食不到什麼的特別,粗麵都幾爽口,鹵水汁的湯底味道有十分之濃,感覺可以。

由於人流眾多,食完坐多一陣也有一些的困難,不過來這類食店食東西也不會促膝長談,食完也很自覺地離開。

食物的味道可以,價錢也是一般的市價,看來也會有另一次光顧的機會。

簡單的車仔麵店,新開的小店「十六座車仔麵」。
2015-10-03
2015-09-30 581 浏览
好耐冇食過車仔麪,今日去花墟買花,見隔離花園街開咗間新嘅車仔麪店,即時入去試試。店子小小,但感覺尚算乾淨企理。座位有點迫,但諗住速食就唔計較了。點了自己食車仔麪必食配搭:豬腸,豬紅,蘿蔔,見點單上有項叫金沙青嘅餸,問老闆係乜東東,老闆話係金沙骨最面層肉,又即管試下。湯係第一個驚喜,濃郁得嚟又唔似味精湯,飲完冇口乾。豬腸豬紅好入味,正!個蘿蔔都好清甜入味,但得3舊似乎少咗d。金沙青係另一個意外驚喜,我起初見似白烚豬肉唔太想食,點知試咗真係正喎,肉味濃又爽口,老闆冇介紹錯。食物質素的確唔錯,但係冇我鍾意嘅即沖凍檸茶囉。
  • 金沙青
  • 蘿蔔
  • 豬紅
  • 辣汁
2015-09-27 494 浏览
呢間鋪其實開咗差不一、兩個月度,今日晏晝見冇嘢食就黎買返碗外賣返去附近間公司度食⋯叫咗米粉:牛腩、通菜、同埋魚蛋,佢嘅湯底嘅咖喱汁好濃烈⋯魚蛋亦夠彈牙,牛腩炆得都好淋⋯一個面底加三個餸都係三十幾蚊,我覺得係咁嘅地區、咁嘅價錢食到咁嘅質素其實已經唔差。
米粉、魚蛋、通才、牛腩
2015-09-27