2015-03-28 398 浏览
差唔多夜晚12點,我人在深水埗,見到有間野賣狗仔粉,令我好好奇,究竟咩係狗仔粉?好似有好耐歷史,而且間店都係開左2日,客似雲來,我當然要試下啦!一入去吸引我既唔係食物,唔係餐牌,係貼係門口既相,嘩,陳奕迅?吳浩康?咁多明星黎食既?睇黎真係好出名,令我更加想食!個老板落手落腳整野食同收錢,態度親切,仲建議我應該點食,抵讚!我買左碗大既狗仔粉唔辣,28蚊,細細碗,深水埗黎講算係幾貴!裡面既狗仔粉只係碎d短d既粘米粉,口感並無特別,上面加左d蔥,蔥味又唔算好出喎~反而菜圃撈勻左之後令碗麵幾開胃,因為菜圃都幾咸,撈埋d麵就岩岩好!d蝦米冬菇都令到個粉更加惹味,口感層次更豐富!但你話係咪真係咁難忘咁好食,我又唔多覺,覺得佢都ok 啦,不過唔特別。
2015-03-23