2025-01-08 360 浏览
今日約了一班sister去銅鑼灣食下午茶,下午茶個主題係香江繁花,今次有一些特別,就係可以有旗袍體驗,我地先去自選旗袍,之後再享用下午茶,最喜歡果件朱古力蛋糕,味道夠濃厚。之後就走去個backdrops 度影相打卡,彷彿穿越到50年代的香港。呢間餐廳有個很大的舞台,又見到啲舞台音響燈光,好似好有規模。詢問下知道可以會議包場,團建(team-build),一站式多功能餐廳真係可以考慮下嚟緊新年相聚。下午茶甜點精美,打卡able,最開心係包2小時旗袍體驗。原來餐廳之前喺聖誕節有著名魔術師Louis Yan 既魔術表演—「聖誕音符魔法夜」,依家每個星期都有唔同既精彩節目表演,下次可以再嚟。

下午茶甜點精美,打卡able,最開心係包2小時旗袍體驗。

Desire city season 2 is back! 上年六月第一季desire city 嘅猛男show好評如潮, 場場爆滿! Fans 苦等六個月,終於等到平安夜season 2性感回歸💕💫猛男回歸,肌肉同尺度更火爆🔥多場火辣辣跳舞誘人表演,除咗不時同場下觀眾互動,被抽中嘅幸運寶寶更可以上台同猛男貼身體驗🫣耶~真係紅都面埋呀😳兩小時真係眨吓眼就過。中場休息飲杯Cocktail,食吓小食都降唔到火啊,完全唔夠喉!已經要準備搶定一月份嘅飛,好似得返好少好少位置咋!臨走前記得將Desire Dollar俾你嘅心水猛男或索女以作鼓勵,仲可以影埋大合照做女王👑
Desire city season 2 is back!

2025-01-06 285 浏览
勁興奮嚟到銅鑼灣「18夢」,同好姊妹飲杯嘢兼欣賞「Desire City: Night Out In Vegas」❣️嚟得呢度當然唔少得飲餐廳特調嘅cocktail🍸呢晚唔係太肚餓所以叫咗3款小食,特別鍾意炸西班牙青椒仔同埋冷切肉雜錦芝士拼盤,食物精緻好味道,用來配酒十分之夾,咁又可以飲多2杯啦🥳餐廳中央嘅大舞台,令一眾男女表演者都可以近距離接觸賓客😍表演包括跳舞、鋼管舞、魔術等,仲有抽籤上台同猛男互動玩遊戲🤤可以話喺high足全晚,氣氛一流絕無冷場👏🏻
勁興奮嚟到銅鑼灣「18夢」,

嚟得呢度當然唔少得飲餐廳特調嘅cocktail🍸
呢晚唔係太肚餓所以叫咗3款小食,
特別鍾意炸西班牙青椒仔同埋冷切肉雜錦芝士拼盤,
食物精緻好味道,
用來配酒十分之夾,
咁又可以飲多2杯啦🥳

餐廳中央嘅大舞台,
令一眾男女表演者都可以近距離接觸賓客😍
表演包括跳舞、鋼管舞、魔術等,
仲有抽籤上台同猛男互動玩遊戲🤤
可以話喺high足全晚,
氣氛一流絕無冷場👏🏻

2024-12-28
宵夜
想過一個難忘好驚喜既慶祝派對,跟住我地去十八夢過一個沉浸式奇妙既聖誕啦!入到餐廳入面好似進入左神秘魔法仙境,一邊睇住live band唱住聖誕歌超有氣氛,一邊近距離睇埋壓軸驚喜嘉賓著名世界級魔術師Louis Yan既精彩魔法表演,演出結束後有聖誕老人和大家合照派禮物,一邊食埋佢地餐廳特設既魔法聖誕大餐,令你成晚沉醉在夢幻世界樂而忘返頭盤冷切熟火雞配曼越莓果蓉冷切丁香柚子蜜糖烤火腿羽衣甘藍沙律配黑醋汁前菜原罐西伯利亞鱘龍魚子醬•胡桃果忌廉汁蟹肉意大利粉蜆•海蝦•帶子•意式海鮮湯主菜松露碎餅烤西班牙馬介休鱈魚柳•佛手柑南瓜忌廉汁甜品黑朱古力布朗尼,覆盆子慕斯.雜野莓•覆盆子果蓉總結,食物水準高,現場live Band演出震撼,再睇埋TVB藝人Louis Yan精彩演出,沉浸在5D投影光影party,係一種全新嘅美食體驗!
想過一個難忘好驚喜既慶祝派對,跟住我地去十八夢過一個沉浸式

頭盤

蜆•海蝦•帶子•意式海鮮湯

主菜
松露碎餅烤西班牙馬介休鱈魚柳•佛手柑南瓜忌廉汁

甜品
黑朱古力布朗尼,覆盆子慕斯.雜野莓•覆盆子果蓉

庆祝纪念
圣诞节
2025-01-01 328 浏览
好多朋友都介紹過呢間餐廳,見到呢度嘅環境好靚,而且仲有live Band,一直都好想嚟試吓,今日終於有機會啦。適逢聖誕節仲有聖誕套餐,而且價錢都好平,仲有樂隊演奏聖誕歌,好有聖誕氣氛。我哋今日叫咗呢個聖誕套餐有五道菜,而我自己最欣賞嘅就係呢個魚子醬意粉,魚子醬濃郁嘅味道加埋意粉到好夾,而且意粉煮得啱啱好,口感同味道上都令兩者大大加分,本身朋友唔太鍾意食魚子醬都大讚啊。另外,佢嘅主菜豬肋骨都好出色。佢唔係用咗好重嘅調味,但係本身已經煎得好香,雖然係豬排,但咬落竟然有牛肉入口即化嘅感覺,真係好難忘。最喜出望外嘅係,估唔到聖誕節佢除咗有演奏之外,仲有聖誕老人出嚟派禮物同埋影相,而且仲一人有一份,我同朋友各自拎咗一套好靚嘅聖誕碗碟套裝,真係好開心。估唔到咁平嘅價錢可以食到咁高質素嘅食物,而且仲有禮物收,下次節日都一定會再嚟啊。

2025-01-01 264 浏览
尋日除夕去咗18夢食飯,成晚都有人唱歌出show。非常精彩,老闆娘話有時餐廳會搵啲韓國男仔obba 出場。場場爆滿。晚餐好豐富前菜-原罐西伯利亞鱘龍魚子糊桃果忌廉汁蟹肉意大利粉鱘龍魚子鹹香與蟹肉嘅鮮美,意大利粉口感柔滑,搭配桃果清新與忌廉汁醇厚-蜆•海蝦•帶子•意式海鮮湯充滿了海洋鮮味,蜆、海蝦和帶子共同營造出濃郁海鮮風味。湯底香料和番茄酸甜平衡,使整體口感更加清新-松露碎餅烤西班牙馬介休鱈魚柳•佛手柑南瓜忌廉汁西班牙馬介休鱈魚柳經過精心烤製,外酥內嫩,松露碎餅香氣更是提昇了整道菜奢華感。佛手柑南瓜忌廉汁則帶來一絲果香與甜美甜品部分-黑朱古力布朗尼濃郁而不膩,搭配覆盆子慕斯的輕盈與酸甜Yesterday, on New Year's Eve, I went to 18 Dream for dinner. The entire evening featured live singing and performances, which were absolutely spectacular. The owner mentioned that sometimes they invite Ko
晚餐好豐富
前菜
-原罐西伯利亞鱘龍魚子糊桃果忌廉汁蟹肉意大利粉

-蜆•海蝦•帶子•意式海鮮湯

-松露碎餅烤西班牙馬介休鱈魚柳•佛手柑南瓜忌廉汁

甜品部分
-黑朱古力布朗尼濃郁而不膩,搭配覆盆子慕斯的輕盈與酸甜

Yesterday, on New Year's Eve, I went to 18 Dream for dinner. The entire evening featured live singing and performances, which were absolutely spectacular. The owner mentioned that sometimes they invite Korean "oppa" performers, making every show a hit. The restaurant was packed!

Dinner Overview
The dinner was quite lavish:

Appetizers
- Canned Siberian Sturgeon Caviar with Peach Cream Sauce and Crab Meat Pasta
The sturgeon caviar provided a savory flavor that complemented the freshness of the crab meat. The pasta was smooth, paired with the refreshing peach and rich cream sauce.

- Clam, Prawn, and Scallop Italian Seafood Soup
This dish was filled with oceanic flavors, as clams, prawns, and scallops came together to create a rich seafood essence. The spices and tomato base balanced the sweetness and acidity, enhancing the overall freshness.

- Truffle Crust Baked Spanish Cod with Bergamot Pumpkin Cream Sauce
The Spanish cod was expertly baked, crispy on the outside and tender on the inside. The aroma of the truffle crust elevated the luxury of the dish, while the bergamot pumpkin cream sauce added a hint of fruitiness and sweetness.

Dessert
- Dark Chocolate Brownie
Rich yet not overwhelming, this brownie was perfectly paired with the light and tangy raspberry mousse, creating a delightful contrast in flavors.

Overall, it was a memorable dining experience, combining exquisite food with a vibrant atmosphere!
2025-01-01 347 浏览
前幾日,朋友邀請我去咗一間叫做「十八夢Meta Stages」嘅餐廳睇show 👯‍♂️。呢間餐廳可以一邊食嘢一邊睇show,真係好正!🍽️✨佢哋定期會與不同藝術文化主辦單位合作舉辦不同主題的活動與演出,所以一定要留意他們的官方帳號 📲。如果有外國朋友嚟到香港,一定要帶佢嚟呢度 🌍!今次我哋睇嘅表演係「Desire City: Night Out In Vegas」 🎉。呢個唔係普通嘅猛男show,仲結合咗舞蹈、音樂、魔術同體操,真係好精彩,每個環節都充滿驚喜同期待 🌟💃🕺。入場嗰陣,我哋每人抽一張牌,每張牌唔同顏色,每種顏色代表一種飲品 🍹。入到場先知係咩飲品,啲飲品好靚,影相打卡一流 📸✨。演出有兩次休息時間,會派小食 🍴。第一輪小食係芝士火腿拼盤 🧀🥓,第二輪小食係炸魷魚圈同丸子串 🦑🍡。不過呢度嘅食物唔係重點,猛男先係重點 💪❤️。每場演出大約2.5個鐘,包括休息時間 ⏰。演出晚上9:30開始,大概11點完,之後可以繼續喺度打卡或者同猛男美女影相 📷🌟。OpenRice買飛$612,原價$680 💵。呢個表演做到1月25號,要睇就快啲啦 🚀!「Desire City: Night O

OpenRice買飛$612,原價$680 💵。呢個表演做到1月25號,要睇就快啲啦 🚀!「Desire City: Night Out In Vegas」嘅門票包一杯飲品同小食,好抵睇🥳!
2024-12-31 397 浏览
銅鑼灣浪漫約會音樂西餐廳餐廳為咗迎合聖誕,落咗好多心機做聖誕裝飾令到整晶餐廳好有聖誕節氣氛。還請了4位小提琴手表演,拉一些大家耳熟能詳的歌曲。卡通片歌、普通話、中文歌、英文歌等(例如:菊花台、小手拉大手、忍者亂太郎等)令到整個氣氛更加浪漫和諧。今晚為左慶祝聖誕節的來臨,叫左餐廳12月的冬季五道菜晚餐。前菜:冷切熟火雞配曼越莓果蓉羽衣甘藍超新鮮、好爽口,食落去索索聲。用火雞雞胸肉非常健康,切到好薄片,配埋黑醋撈雞胸同羽衣甘藍,唔會食到好滯,份量剛剛好。湯:意式海鮮湯非常有鮮味,湯入面有帶子、蝦、蜆肉,湯好重龍蝦味,隻蜆好有鮮味,帶子煎過好香非常軟熟又大粒、超彈牙。隻蝦晶瑩通透,餐廳更將蝦脫了殼,不用自己剝蝦殼,非常細心。主菜:原罐西伯利亞鱘龍魚子醬. 忌廉汁蟹肉意粉整合Make in Italy嘅魚子醬上枱,幫你打開完。之後可用珍珠貝殼做的匙羹將魚子醬加上意大利粉上邊,非常鮮味,超好食😋。主菜:香煎紐西蘭比目魚柳比目魚非常大嚿,啖啖肉,肉質非常鮮嫩同滑,煮到剛剛好、唔會鞋。伴碟嘅醬汁亦令到比目魚柳提升層次,還有一粒薯蓉伴碟好少味好好味。主菜:烤豚骨髓.烤橡果飼依比利黑豚肉眼羊骨髓食得多、
銅鑼灣浪漫約會音樂西餐廳

今晚為左慶祝聖誕節的來臨,叫左餐廳12月的冬季五道菜晚餐。

前菜:冷切熟火雞配曼越莓果蓉

湯:意式海鮮湯

主菜:原罐西伯利亞鱘龍魚子醬. 忌廉汁蟹肉意粉
整合Make in Italy嘅魚子醬上枱,幫你打開完。

主菜:香煎紐西蘭比目魚柳

主菜:烤豚骨髓.烤橡果飼依比利黑豚肉眼
羊骨髓食得多、豬骨髓真係第一次食。黑豚肉眼煮到剛剛好,脂肪比例均勻,食落唔會好嚡口,好健康。

甜品:覆盤子慕絲黑朱古力布朗尼
黑朱古力布朗尼唔會過甜,咬落去有合桃粒,好有口感。布朗尼面鋪住用覆蓋子做成的慕絲。碟上還有草莓、紅莓、覆蓋子、黑莓、藍莓及脆脆伴碟。

本餐廳服務非常好,會不停添加熱水,冷氣凍時,亦會幫忙調低冷氣。今年聖誕仲要有小提琴表演非常值得到餐廳感受節日濃厚嘅氣氛。
2024-12-24
2024-12-31 341 浏览
洋蔥圈洋蔥圈外脆內軟,口感很棒。炸得金黃酥脆,洋蔥的甜味與外層的香脆融合得恰到好處,搭配醬料千島醬更增添風味,洋蔥圈和炸薯條的經典搭配是開胃小食! 炸薯條炸薯條外酥內嫩,金黃誘人。薯條的口感非常重要,這款薯條正好達到脆度與軟度的平衡,鹽味適中! 松露麵包多士松露麵包多士的香氣獨特而迷人,松露油的風味讓整體更加高雅。面包外脆內軟,松露的味道恰到好處,馥郁但不會過於強烈,讓人每一口都能感受到優雅的風味。增添了更豐富的層次感。
洋蔥圈

炸薯條

松露麵包多士
趁著男朋友忙碌,我和姊妹們決定一起去銅鑼灣的**十八夢Meta Stages**享受一場猛男show🤣。這個充滿藝術元素的節目,真是讓人眼前一亮✨!演出中,勁歌熱舞的節目讓我們的心情隨著強勁的節拍一起跳動💃。每一個舞步都充滿活力,彷彿把我們帶入一個不一樣的世界🌍。還有魔術表演,讓人驚呼連連,神秘感十足,充滿了驚喜🎩!整個晚上,豐富的視覺刺激滿足了我們所有的情緒價值🎉。在這樣的氛圍中,喝著飲品,享用小食,真的是high到整晚都不想睡覺😆!每一個瞬間都讓我們感到無比的快樂與滿足💖。如果你也想要一個充滿藝術和娛樂的夜晚,記得來**十八夢Meta Stages**,*佢地每星期都有不同嘅節目!**十八夢Meta Stages****地址:銅鑼灣登龍街18號V Point 6樓**📍
**十八夢Meta Stages**
**地址:銅鑼灣登龍街18號V Point 6樓**📍
2024-12-30 280 浏览
來到「十八夢」慶祝今年聖誕~ 這裡地方寬敞,佈置華麗,每個角落都可以打卡~ 今晚除了有歌手現場表演外,最開心係特別請到Louis Yan 作表演嘉賓😌 邊食邊聽音樂邊睇表演,真的好享受~ 過了一個非常難忘節日❤️🥗頭盤非常特別的是用了冷切熟火雞配曼越莓果蓉、冷切丁香柚子蜜糖烤火腿,再配上羽衣甘藍沙律配黑醋汁。清新爽口~ 好睇又好味😋🥢小食原罐西伯利亞鱘龍魚子醬•胡桃果忌廉汁蟹肉意大利粉🫕湯有點似龍蝦湯,味都非常濃郁。再配埋蜆、海蝦、帶子,好好味🥢主菜以西班牙馬介休鱈魚柳為主,外皮酥脆,魚肉夠嫩,搭配松露碎餅獨特的風味,大大提升了鱈魚的口感和味道🍬甜品黑朱古力布朗尼味道不算太甜,配埋覆盆子慕斯果蓉點綴,完滿~

🥗頭盤

🥢小食
原罐西伯利亞鱘龍魚子醬•胡桃果忌廉汁蟹肉意大利粉

🫕湯
有點似龍蝦湯,味都非常濃郁。再配埋蜆、海蝦、帶子,好好味

🥢主菜

🍬甜品
黑朱古力布朗尼味道不算太甜,配埋覆盆子慕斯果蓉點綴,完滿~
2024-12-29 246 浏览
平安夜預約了銅鑼灣的十八夢❤️這次的用餐體驗讓我感受到餐廳的獨特情調和氛圍。當晚的四重奏表演 🎻為整個用餐增添了優雅的背景音樂,讓人彷彿置身於一場音樂盛宴。而聖誕老人 🎅也特意來到現場,與客人們合照,營造出溫馨的節日氛圍,讓人倍感歡樂沙拉清新可口,搭配的醬汁恰到好處,為整個晚餐開了個好頭魚子醬南瓜意粉🎃是當晚的一大亮點。意粉的口感滑順,南瓜的自然甜味與魚子醬的鹹香相互交融,形成了一種獨特的風味。每一口都能感受到南瓜的柔和與魚子醬的細膩,讓人不禁想要再來一份。這道菜的擺盤也相當精緻,色彩繽紛,讓人食指大動海鮮龍蝦湯🦞濃郁而不膩,湯底鮮美,龍蝦肉質鮮嫩,每一口都充滿了海洋的味道,令人陶醉。湯中還加入了香料,提升了整體的風味層次,讓人難以忘懷主菜選擇了比目魚,魚肉鮮嫩,烹調得恰到好處,外酥內嫩,搭配的醬汁更是提升了魚的鮮味,讓整道菜品達到完美的平衡最後的甜品是濃郁的朱古力布朗尼,外脆內軟,巧克力的香氣撲鼻而來整體來看,這次的用餐體驗不僅僅是味蕾的享受,更是一次心靈的饗宴。餐廳的氛圍、音樂表演以及節日的互動,讓人倍感節日氣氛

沙拉清新可口,搭配的醬汁恰到好處,為整個晚餐開了個好頭

2024-12-29 183 浏览
聖誕節當日我同好姊妹去了一間好浪漫餐廳😘環境很grand😍好適合情侶、閨蜜打卡😍當日有得食之餘🤣仲有魔術表演睇😍係一個香港著名魔術師甄澤權先生😍當日表演非常之精彩😍另外仲有駐場歌手獻唱🙂相當有驚喜當日我哋點既套餐係$680~有5道菜式☺️頭盤冷切熟火雞配蔓越莓果蓉冷切丁香柚子蜜糖烤火腿羽衣甘藍沙律配黑醋開胃菜原罐西伯利亞鱘龍魚子醬胡桃果忌廉汁蟹肉意大利粉🍝湯蜆、海蝦、帶子,意式海鮮湯主菜:烤豚骨髓,烤橡果飼依比利黑豚肉眼,焦糖甘栗松露碎餅烤西班牙馬介休鱈魚柳,佛手柑南瓜忌廉汁甜品黑朱古力布朗尼,覆盆子慕斯,雜野莓、覆盆子果蓉~個聖誕餐非常豐富😍而且好有特色😍~食得津津有味☺️

當日我哋點既套餐係$680~有5道菜式☺️

頭盤
冷切熟火雞配蔓越莓果蓉
冷切丁香柚子蜜糖烤火腿
羽衣甘藍沙律配黑醋

開胃菜
原罐西伯利亞鱘龍魚子醬
胡桃果忌廉汁蟹肉意大利粉🍝

蜆、海蝦、帶子,意式海鮮湯

主菜:
烤豚骨髓,烤橡果飼依比利黑豚肉眼,焦糖甘栗
松露碎餅烤西班牙馬介休鱈魚柳,佛手柑南瓜忌廉汁

甜品
黑朱古力布朗尼,覆盆子慕斯,雜野莓、覆盆子果蓉

~個聖誕餐非常豐富😍而且好有特色😍~食得津津有味☺️
2024-12-26 320 浏览
在18夢過了一個有氣氛有溫度的聖誕節🎄❤️餐廳主打:主題表演加西餐🍽️Christmas正日主題係魔術表演非常精彩🧙🏻配合餐廳有一些魔法主題裝飾好正聖誕點樣都要有火雞,頭盤就係火雞火腿沙律🥗火腿🍖份量都幾多,既開胃又墊一下胃海蝦海鮮湯🦐夠濃郁Creamy一整盒魚子醬✨撈忌廉意粉,好少見大滿足和牛扒🥩背厚切蒜蓉多士幾match又香口最後,Brownie朱古力🍫夠濃甜度剛剛好,成個晚餐就甘完美結束🎁
在18夢過了一個有氣氛有溫度的聖誕節🎄❤️
餐廳主打:主題表演加西餐🍽️
Christmas正日主題係魔術表演非常精彩🧙🏻
配合餐廳有一些魔法主題裝飾好正
聖誕點樣都要有火雞,頭盤就係火雞火腿沙律🥗
火腿🍖份量都幾多,既開胃又墊一下胃
海蝦海鮮湯🦐夠濃郁Creamy
一整盒魚子醬✨撈忌廉意粉,好少見大滿足
和牛扒🥩背厚切蒜蓉多士幾match又香口
最後,Brownie朱古力🍫夠濃甜度剛剛好,
成個晚餐就甘完美結束🎁
庆祝纪念
圣诞节
2024-12-25 375 浏览
前菜:薄切雞胸配搭火雞蔬菜,前菜用些黑醋來配搭配味。加上少少梅果蓉和柚子蜜糖嘅配搭,比較清新爽口。湯:意式海鮮湯;湯嘅濃度比較適中,配搭帶子 蝦和蜆肉。非常有鮮味,又龍蝦湯味都濃郁。帶子都算住得啱啱好。蜆同蝦 都好有味道。主菜:胡桃果忌廉意粉配搭原罐西伯利亞鱘龍魚子醬。魚子味道剛剛好 不會太鹹。個人覺得分開食別有風味。主菜:烤豚骨髓.烤橡果飼依比利黑豚肉眼。豬嘅脂肪比較少 比較健康。個人猜測他們想演出豬肉的新鮮原味道 所以沒有配搭另外調味汁。適合比較不喜歡濃厚口味的人。甜品:黑朱古力布朗尼和些雜野莓。布朗尼味道太甜。合桃份量也算平均。表面加上雜莓慕絲。和有些雜莓和脆脆點綴。比較不喜歡吃甜的我 也覺得不錯。十八夢 銅鑼灣 V Point
前菜:

湯:

主菜:

甜品:黑朱古力布朗尼和些雜野莓。

十八夢 銅鑼灣 V Point
2024-12-24