2021-08-10 26 浏览
.已經有年幾冇返過深圳食酸菜魚喇突然好想食於是上網搜尋邊度有得食酸菜魚搵到大坑有間十二味二話不說去訂座今次點左小辣酸菜魚配粉條辣度適中 湯加入原隻辣椒干🌶️花椒粒青紅新鮮辣椒粒等等味道香濃一大盤 份量絕對足夠魚片量算多加三十蚊配埋粉條吸左湯食 只能用一個「正」字形容😍為左撈埋啲湯我地叫多碗白飯結果真係飽到不得了由於唔知酸菜魚咁大盤我地仲叫左蔥油面味道家常 普通係屋企用豉油熟油都可以煮到反而紅糖糍巴有驚喜軟軟林林加埋紅糖醬黃豆粉好配我一個人食左大半碟😋
已經有年幾冇返過深圳食酸菜魚喇

軟軟林林加埋紅糖醬黃豆粉
好配
我一個人食左大半碟😋
2021-08-09 28 浏览
今次去到天后搵食,見到呢間十二味感覺好似幾特別,見到餐牌岩食就入左去了😂位置不多,但裝修不錯,大約可坐20-25人。由於我地係食午餐,所以一人叫了一個餐,諗住Lunch份量會細啲,但最後係出乎意料之外,食到好飽咗出門口🤣🐮水煮牛肉看到份量都知唔惹少,牛肉芽菜份量也很多,價錢不太貴,牛肉肉味雖然不是太濃,但還是很夠味道,因為辣味會蓋過牛味,但跟出面吃的水煮牛差不多,辣味郁很足夠,所以男士們不用擔心份量,它另外也會配一個白飯。🐟酸菜魚配粉條真的想不到這家的份量真的很多,跟一般在晚上吃的一樣,酸菜份量足夠,味道很燶,魚的份量也足夠,跟酸菜的味道非常配合!我選了加粉條,因我沒有留意會另外有白飯,而且我覺得粉條放在酸菜魚鍋內非常岩食😂所以店員比白飯時,我選擇了不要,不然真的很浪費,大家可以留意一下。🍳尖椒皮蛋好耐無食過皮蛋了,辣味非常足夠,惹味非常,作為前菜真係不得之了!

🐮水煮牛肉

🐟酸菜魚配粉條

🍳尖椒皮蛋

2021-08-09 27 浏览
今日去到銅鑼灣行街,點知落大雨,就只好搵間餐廳食下野,避下雨,比我地發現左呢間餐廳,店面適中,都坐得舒服。呢道係用電話落單,非常方便,而且速度好快,一落單就立即有回應。首先我地點左個人見人愛酸菜魚配粉條,呢個份量十足,四人食都綽綽有餘,辣味適中,我地選左小辣,麻辣味都可以接受,上湯好好飲,配咪白飯非常好,粉條又好彈牙,非常好味。跟住叫多個蔥油拌麵,呢個好有鍋氣,味道岩岩好,而且唔會好油膩,非常有口感,值得一試。最後叫多個甜品,紅糖糍粑,呢個賣相一流,睇見都想食,表面佔滿糖,再點咪黑糖醬食非常好,糍粑口感好好,食落唔會好口乾,一流享受。

2021-08-07 48 浏览
老闆今日放假,可以準時收工當然即刻約朋友去食餐好㗎啦~然後朋友就推介左呢間十二味,⋯⋯第一次入到去裝修感覺非常中國風,天花板上面仲掛滿晒紅色嘅燈籠,感覺非常有feel好似去咗旅行咁,人不算太多所以同朋友嚟呢度食飯傾吓計都係一個唔錯嘅選擇呢度主打係食酸菜魚仲有麻辣小龍蝦嚟到點可以唔叫呢佢哋嘅酸菜魚同麻辣小龍蝦份量都好足夠而且辣度可以自己選擇如果唔係好食得辣嘅話建議可以叫小辣如果好食得辣當然可以挑戰勁辣啦!間舖頭非常之先進都係可以用手機掃QR code落菜單,感覺好方便呢服務員態度又好又細心我哋係咁問佢野佢都好願意答我哋然後我哋又加咗碟麻辣口水雞食到真係停唔到口用嚟送飯一流,當然我最愛嘅都係酸菜魚下次會再幫襯,題外話見到好多人都叫外賣拎走
老闆今日放假,可以準時收工當然即刻約朋友去食餐好㗎啦~
然後朋友就推介左呢間
十二味
呢度主打係食酸菜魚仲有麻辣小龍蝦嚟到點可以唔叫呢
佢哋嘅酸菜魚同麻辣小龍蝦份量都好
足夠而且辣度可以自己選擇
如果唔係好食得辣嘅話建議可以叫小辣
服務員態度又好又細心
我哋係咁問佢野佢都好願意答我哋然
下次會再幫襯,題外話見到好多人都叫外賣拎走
麻辣小龍蝦
川式口水雞
人見人愛酸菜魚
2021-07-06
麻辣小龍蝦
川式口水雞
人見人愛酸菜魚
我和友人都一向鍾情酸菜魚這道菜式,最愛當中的酸、麻、辣的刺激口感。之前聽過朋友介紹過「十二味」這間店舖,一直心思思想找機會去試,今日剛好經過大坑,見到新開這間十二味川菜的分店,就馬上決定去試試。餐廳內印有巨型熊貓圖案,標榜吃川菜,而牆上亦貼上大坑舞火龍場面的圖片,吊着一個個紅色的燈籠,裝飾甚有特色,帶點中國風之餘又有配合所在位置的地標性設計。餐廳可以手機QR Code 自行下單,餐牌一目了然,十分方便。我和友人看過餐牌後,便決定點一份涼拌土豆絲、人見人愛酸菜魚,以及紅糖糍粑。涼拌土豆絲的蒜味十足,土豆絲切得幼細,口感爽脆,入口帶點酸香味,用作開胃菜絕對一流。我和友人從沒想過酸菜魚的份量會大得那麼驚人,一窩足3-4人份,一上桌已經聞到好香的酸菜味,窩內除了主角酸菜魚同酸菜之外仲有萵筍、雞脾菇、芽菜,相當足料,我們還加了酸菜魚的拍檔 - 「粉條」。它的湯底不算太油膩,魚肉質感嫩滑,不會一咬或一夾即散,有嚼口。萵筍爽脆又清新,完全中和酸菜魚的濃味。粉條透明Q彈,掛着酸菜魚的湯汁,非常惹味。最後我們以紅糖糍粑作甜品為終結,糍粑以糯米製造,口感煙韌,上面鋪滿紅糖粉,吃起上來香甜而不膩,另外還有一

最後我們以紅糖糍粑作甜品為終結,糍粑以糯米製造,口感煙韌,上面鋪滿紅糖粉,吃起上來香甜而不膩,另外還有一小碟的黑糖漿可沾。糍粑炸得熱騰騰,外脆內軟,帶有嚼勁,簡直讓我欲罷不能,一吃再吃。

總括而言,這家餐廳的食物相當有水準,麻辣口味做得不錯,我和友人都很滿意,希望下次再次來嚐嚐其他菜式。
2021-07-27
  • 人見人愛酸菜魚
  • 紅糖糍粑
2021-08-07 23 浏览
十二味又開新分店啦🥳梗係要即刻支持下!今次唔食香辣嘅川菜,食下酸菜魚🤭餐廳裝修走簡約路線,掛左啲紅燈籠,帶少少中國古典風🏮講番野食,先黎左酸辣木耳,份量好多,$38黎講性價比高,爽口惹味🤗另外亦叫左川式口水雞,少少辣都幾過癮👍🏻主菜就係酸菜魚啦~酸菜魚嘅魚肉新鮮滑溜,最滿意就係酸菜真係夠酸,令湯底相當加分!酸菜魚裡面嘅粉條都值得一提,係走彈牙路線,唔會好易斷開😎食十二味真係冇試過失望,份量大又抵食,大推!😆

餐廳裝修走簡約路線,掛左啲紅燈籠,帶少少中國古典風🏮
另外亦叫左川式口水雞,少少辣都幾過癮👍🏻
主菜就係酸菜魚啦~
酸菜魚裡面嘅粉條都值得一提,係走彈牙路線,唔會好易斷開😎

食十二味真係冇試過失望,份量大又抵食,大推!😆
2021-07-13
  • 人見人愛酸菜魚
  • 川式口水雞
1K
2021-08-07 23 浏览
好久沒有吃川菜了,每次提到川菜,第一時間會想到十二味,好似港島18區總會有一家。今日到天后午餐,因為這邊是新開張的。就唸著食十二味的川菜,二話不說就來品嘗午餐。我們點了兩道出名菜式,有酸菜魚和川式口水雞,還有小菜蒜泥青瓜,真係夠曬豐富。酸菜魚真係大大煲,酸菜夠酸,十分開胃,仲可以撈埋湯送飯,正。而魚肉嫩滑份量充足,夠3個人食啊,午餐酸菜魚真係必食。川式口水雞做得特別香,雞肉口感超級嫩滑,口水雞醬汁更是精華,超濃郁啱送飯,正啊。另外蒜泥青瓜就做得爽脆,食完重口味的都能有蔬菜中和,真係好好的配搭。以後想食川菜,又多一個新地段啦。
以後想食川菜,又多一個新地段啦。
2021-07-16
2021-08-06 23 浏览
辣,是刺激味覺的一種感覺。廚師將適當的「辣」配上不同食材烹調,令客人味蕾食得暢快的同時,又可令人精神感到輕鬆興奮、痛快的爽感。 今日嚟到位於大坑的「十二味」,呢度主打「四川」辣味,餐廳細細,裝修以中國風,天花掛滿紅紅燈籠。食物選擇主要有酸菜魚、水煮牛肉、毛血旺等四川名菜,另有數款涼菜。 酸辣木耳(小辣)$38大大碟份量多,爽脆木耳配上紅、青辣椒,醋,入口酸酸微辣,開胃爽口。川式口水雞(小辣) $68 口水雞鋪面葱花,紅紅辣油滲出淡淡花椒味, 味道層次豐富,有香葱、麻辣鮮香等味,非常惹味。 葱油拌麵 $38 赤紅的麵條,配以香葱、油撈拌,入口唔油膩,有淡淡醬汁甜味,簡簡單配搭,非常美味。 紅糖糍粑 $48 紅糖糍粑以糯米揉成方形,表面煎至香脆,中間入口煙韌軟糯,加上綠豆粉,紅糖漿,非常好的甜品。

酸辣木耳(小辣)$38

川式口水雞(小辣) $68

葱油拌麵 $38

紅糖糍粑 $48

• 葱油拌麵
  • 紅糖糍粑
  • 川式口水雞
2021-08-04 17 浏览
今次就嚟左呢間好似好有四川風味嘅小店食酸菜魚啦人見人愛酸菜魚$238 我地怕太勁食唔到就揀左小辣不過建議食到譚仔三小嘅朋友可以揀中辣,會開心d~當然就唔少得要配埋最佳拍擋粉條啦 $28加多個白飯都唔怕,因為勁開胃好好送飯個魚嘅份量好夠2-3人食都完全無問題! 而且d魚無骨之餘仲好嫩滑, 配上香濃的湯底,惹味十足,唔會好肥膩到左甜品時間, 呢個紅糖糍粑可以話係必點!!!真係好煙韌,點埋d糖食好香甜,好好味
今次就嚟左呢間好似好有四川風味嘅小店食酸菜魚啦

人見人愛酸菜魚$238

當然就唔少得要配埋最佳拍擋粉條啦 $28

加多個白飯都唔怕,因為勁開胃好好送飯

個魚嘅份量好夠2-3人食都完全無問題!

到左甜品時間, 呢個紅糖糍粑可以話係必點!!!

真係好煙韌,點埋d糖食好香甜,好好味
2021-07-16
2021-08-03 23 浏览
平日都幾鐘意喺銅鑼灣散步,過去大坑後面搵食,見到開左間酸菜魚店。真係有啲難抗拒😎餐廳scan QR code 落單,選擇唔算好多,但有酸菜魚就夠啦上枱香味撲鼻,問下職員係用左爐魚,本身都驚有骨,但真係無喎🥰 而且唔會過熟,仲食得出佢有去油,有種香脆嘅味再點左個川式口水雞,小辣唔會好勁,算滑食完咁重口味嘅野都想叫返個甜品清一清下啲味蕾呢個紅糖糍粑即叫即炸,落單嗰陣可以叫定後上,好方便炸起外脆內軟,必試!

再點左個川式口水雞,小辣唔會好勁,算滑
食完咁重口味嘅野都想叫返個甜品清一清下啲味蕾
呢個紅糖糍粑即叫即炸,落單嗰陣可以叫定後上,好方便

炸起外脆內軟,必試!

2021-07-31 26 浏览
係天后做左幾年野, 都冇乜新餐廳, 哩排見大坑開左間十二味, LUNCH TIME即刻去食下。店仔細細, 乾淨企理, QR CODE落單, 枱上亦有口罩套準備比客人。水煮牛肉午餐 $68估唔到LUNCH SET都咁大份, 紅卜卜湯底, 陣陣香辣味道, 牛肉係滑牛固然好食, 入面既配菜有芽菜青瓜等等, 索哂辣湯, 配飯食不錯!酸辣土豆絲 $68原本以為係小食, 黎到先知係咁大份量, 食唔哂唯有拎走! 土豆絲口感爽脆, 一炸咁擺入口好似食麵咁, 味道酸酸辣辣好昇胃, 夾埋D辣椒粒即時變得香口惹味。椰青水 $8食完辣野最岩飲番支椰青水, 解辣又清涼!

水煮牛肉午餐 $68

酸辣土豆絲 $68

椰青水 $8
食完辣野最岩飲番支椰青水, 解辣又清涼!
2021-07-28 34 浏览
Always happy to try some new places around and especially Sichuan spicy food! Saw this new place during lunch time so decided to give it a go.It was a nice small shop and it's a popular chain with a few shops around but it's convenient to have one nearby. We ordered the Sichuan style chicken in chilli sauce and the boiled fish with pickled cabbage, both came with rice. The set lunch also comes with a drink which is nice. We also ordered an additional dish the glutinous brown sugar rice cake for

It was a nice small shop and it's a popular chain with a few shops around but it's convenient to have one nearby. We ordered the Sichuan style chicken in chilli sauce and the boiled fish with pickled cabbage, both came with rice. The set lunch also comes with a drink which is nice. We also ordered an additional dish the glutinous brown sugar rice cake for our dessert to finish off the spiciness!

The Sichuan style chicken has a really rich flavour in it and very good portion of it. It was really tasty. The boiled fish with pickled cabbage was also very decent in size and has so much ingredients and flavour in it, and went really well with a bowl of rice. The sour taste is just nice with some good few pieces of fish in it. It was very satisfying! And lastly the brown sugar rice cake was very generous in portion as well and was really nice with the coatings and sweet sauce on them. We were so full!

Will definitely come back here again when we crave for Sichuan style dishes!

2021-07-26
  • boiledfishwithpickledcabbage
  • Sichuanstylechickeninchillisauce
2021-07-28 59 浏览
十二味開到黎大坑!試過十二味好幾間分店,今日就試試呢間位於大坑銅鑼灣道既新店先。呢間分店細好多,大概有20個座位左右,枱同枱之間空間唔多,不過用左板隔開,都可以嘅,裝修明顯新凈。午餐有三款,價錢平啲又冇加一,有川式口水雞,酸菜魚同水煮牛肉。落單要掃QR code,之後服務員送上打印單俾你。酸菜魚 $73酸菜魚可以揀唔辣,正,天口熱可以食得冇咁刺激。連皮嘅魚有七塊左右,嫩滑冇骨。其他配料除左酸菜,仲有少見嘅雞脾菇片,白蘿蔔片,萵苣片,蒜片,薑片,蔥花,同黃色食用花瓣。最後仲灑上白芝麻粒,材料好豐富。個湯少少酸,薑味重同好香麻油味,送飯唔錯。另外,都可以揀配粉條,價錢就貴啲。水煮牛肉 $68水煮牛肉最少都要叫小辣。牛肉片大約八塊左右,都算嫩滑嘅。除左大量辣椒,仲有芽菜,芹菜,蔥,蒜等。雖然呢兜野紅卜卜,但係呢個小辣嘅辣度我覺得可以接受,要送飯食。跟餐涼菜跟餐涼菜係酸辣木耳 ,每份有四塊木耳左右,好辣。雪碧,零度可樂 跟餐加$5跟餐加$5可要汽水,仲有其他汽水同飲品可以揀。跟餐白飯好大碗,食唔哂。紅糖糍粑 $48 另加一呢個紅糖糍粑係要加一嘅。紅糖糍粑一客八件,外皮少少香脆而入面煙煙韌韌,味

酸菜魚

酸菜魚 $73
酸菜魚

水煮牛肉

水煮牛肉 $68
水煮牛肉

跟餐涼菜

跟餐涼菜

跟餐涼菜係酸辣木耳 ,每份有四塊木耳左右,好辣。
雪碧,零度可樂

雪碧,零度可樂 跟餐加$5

跟餐加$5可要汽水,仲有其他汽水同飲品可以揀。
跟餐白飯

跟餐白飯好大碗,食唔哂。
紅糖糍粑

紅糖糍粑 $48 另加一

呢個紅糖糍粑係要加一嘅。紅糖糍粑一客八件,外皮少少香脆而入面煙煙韌韌,味道方面非常之微甜,點粉末食都唔甜,可以點另上嘅厚身紅糖漿就有少少甜味。

午餐價錢都唔算好貴嘅,就俾個笑臉啦。
2021-07-14
2021-07-28 31 浏览
十二味真的很滋味,大坑店雖然店子小小,但裝修很有風味,很有格調。我雖然怕辣,但卻喜歡麻辣。川式口水雞,這個冷盤一定要點。首先,適合炎炎夏日,而且肉質嫩滑,麻辣味道很香,這碟菜式令平日很少吃白飯的我吃多了半碗,真的要減肥了!酸菜魚很大碟,造型很吸睛。味道正宗,魚肉也嫩。燒椒皮蛋有兩隻皮蛋的份量,皮蛋不是平時那種,味道不太重,QQ的,一定要試試。蔥油拌麵我承認叫多了,但最後也吃了不少,因為很正宗,也不油膩。

酸菜魚很大碟,造型很吸睛。味道正宗,魚肉也嫩。

2021-07-27 34 浏览
愛吃麻辣的我, 得閒就係open rice 搵間好嘅麻辣店去試試,原來有間新開的十二味在大坑, 既然近公司, 就決定放工去會一會。都幾喜歡它們的裝修,好有四川嘅風味👍🏻在舖頭門口有麻辣龍蝦仔介紹喎,所以朋友一坐低就話一定要試吓!叫的是小份$188,但份量都不少呢!而少辣嘅辣度剛好,小龍蝦好鮮甜,兩個人每人都食咗6、7隻😍😍,食下食下才發現有d麵在碗底,原來咁樣整,d麵非常好入味,好好食😋😋跟住就梗係叫個酸菜魚,雖然唔知係乜嘢魚,但嚿嚿魚又厚肉,又滑溜,就係好食😂😂,少少辣酸菜夾埋d魚一齊食,口感真係好豐富, 都係叫咗少辣, 下次要挑戰中辣, 過下癮先。川式口水雞$68好抵,連上枱的盛碟都好靚,真係係又睇得又食得👏🏻👏🏻朋友爭住俾錢,我又有藉口搵下一餐再食過🤪
朋友爭住俾錢,我又有藉口搵下一餐再食過🤪