2021-09-25 30 浏览
超級無敵抵食!! 大坑出左名多野食 個日係維園行完就去附近巴大坑搵野食 見到個大門幾靚就入左去試下店面不大 但簡潔同乾淨佢地係scan qr code 自己order的 ~ 我地叫左3個餸 (後悔了 食唔哂) 但埋單都只係$342蚊! - 水煮牛肉 (小辣) $158 一大盤都係紅卜卜 大盤到切底嚇親我地2個 一上黎就心諗死火叫多左🤣 佢大盤唔係得個盤 而係都好有多料!! 有勁多牛肉之外 重有莧粉 芽菜 每一樣都好好食🤤 我地叫左小辣 (都好辣) 好彩無貪心叫中辣🤣 而且可以選擇麻度😍 我就揀左加麻🤣 真係食到個咀勁麻 好正😍😍-川式口水雞 (小辣) $73呢個係凍盤 所以係第一道菜 好快有食到! $73 蚊已經有接近大半隻既雞 d醬汁好多 每一舊雞都會有汁沾到! 好香 而且隻雞好滑🤤- 乾煸四季豆 (小辣) $68 又係勁勁勁大盤! 呢個量4-5 人食都夠! 重要係超正宗! 超推介! d四季豆真係夠乾! 唔係用係咁易炸2炸咁簡單! 一定要點!
超級無敵抵食!!

店面不大 但簡潔同乾淨

佢地係scan qr code 自己order的 ~

- 水煮牛肉 (小辣) $158

-川式口水雞 (小辣) $73

- 乾煸四季豆 (小辣) $68

2021-09-23 43 浏览
是日跟同事一行三人於大坑這邊工作,認得這間川菜館分店有很多,恰巧於附近,就在皇仁書院旁邊。午市套餐好便宜,沒有加一收費,份量多且衛生。酸菜魚 - $73酸菜魚份量比想像中多,起骨魚片好滑嫩,完全沒有魚刺,有些連著魚皮有點膠質感;裡面有多款酸菜,酸度足夠之餘又有層次感,不過略厭麻辣不足,建議直接點中辣或以上,味道更為佳。水煮牛肉 - $68厚切的鮮牛肉片特別滑嫩和有口感,牛味濃郁,不老不柴,那麻辣感好豐厚。乾煸四季豆 - $52清脆的四季豆經油煸炸後,變得皺縮,但口感變得更柔軟及彈牙,混著炒香的肉碎,有肥有瘦口感佳,還有點麻辣感,配飯好搭檔。酸辣土豆絲少許爽口的土豆絲作為前菜最適合不過,有微微的酸辣感。道地檸紅茶就是普通的紙包檸茶。跟餐飲品不用加錢,其他則需要加錢。
酸菜魚

乾煸四季豆

乾煸四季豆 - $52
酸辣土豆絲

酸辣土豆絲
少許爽口的土豆絲作為前菜最適合不過,有微微的酸辣感。
道地檸紅茶

道地檸紅茶
就是普通的紙包檸茶。跟餐飲品不用加錢,其他則需要加錢。
2021-09-23
午餐
2021-09-22 26 浏览
地鐵 - 天后一出不遠就是,中午去食LUNCH=)相比水煮魚既麻辣鮮,雖然都鐘意,可恨不太能食辣,所以,酸菜魚也是一個不錯選擇😁微微辣之餘帶點酸,不會嗆喉,挺合適鐘意食辣但又食唔到太辣既我😋午餐有套餐:酸菜魚 $73魚片份量正常,彈牙之餘且無骨👍另外,估唔到入面會有萵荀跟菇,兩樣都我愛食且好味😆另加左兩份小食=)燒椒皮蛋 $53 紅油多,以為會比較辣,但食落比想像中的好,只是微微的辣=)紅糖糍耙 $48這個越食越想食😆外皮香脆,內裡軟糯,點埋小許紅糖,一件接一件,就沒有了😂
地鐵 - 天后一出不遠就是,
中午去食LUNCH=)

相比水煮魚既麻辣鮮,
雖然都鐘意,可恨不太能食辣,
所以,酸菜魚也是一個不錯選擇😁
微微辣之餘帶點酸,不會嗆喉,
挺合適鐘意食辣但又食唔到太辣既我😋

午餐有套餐:
酸菜魚 $73

魚片份量正常,彈牙之餘且無骨👍
另外,估唔到入面會有萵荀跟菇,
兩樣都我愛食且好味😆

另加左兩份小食=)
燒椒皮蛋 $53

紅油多,以為會比較辣,
但食落比想像中的好,只是微微的辣=)

紅糖糍耙 $48

這個越食越想食😆
外皮香脆,內裡軟糯,
點埋小許紅糖,一件接一件,
就沒有了😂
午餐
  • 紅糖糍粑
  • 酸菜魚
2021-09-07 47 浏览
以前無疫情每個月頭出左糧,都會約朋友返吓深圳揼骨,食野,買電話殼,換mon 貼🤣🤣(mon 貼爛得咁密??🥲🥲)!….回味中今日好想食酸菜魚..最後揀左在天后大坑食!環境細細間,整整齊齊,天花掛住一個個紅燈籠🏮,好古式古鄉。⭐️尖椒皮蛋⭐️$53皮蛋晶瑩通透,加上麻辣汁一齊食…好好味😋⭐️人見人愛酸菜魚⭐️$286酸菜魚一定要加寛粉,因為寛粉可以吸哂成個湯底既精華,煙煙韌韌,好有口感😍😍魚就非常新鮮,嫩滑,大大件👍🏻👍🏻湯裏面仲有萵筍,磨菇等配料…個份量好足夠。⭐️紅糖糍粑⭐️$48即叫即整,熱辣辣,外脆內軟,煙煙韌韌,好有𡁻口☺️☺️食唔停….今餐好滿足😍😍
(mon 貼爛得咁密??🥲🥲)!….回味中
今日好想食酸菜魚..最後揀左在天后大坑食!
環境細細間,整整齊齊,天花掛住一個個紅燈籠🏮,好古式古鄉。

⭐️尖椒皮蛋⭐️$53

皮蛋晶瑩通透,加上麻辣汁一齊食…好好味😋
⭐️人見人愛酸菜魚⭐️$286

魚就非常新鮮,嫩滑,大大件👍🏻👍🏻
湯裏面仲有萵筍,磨菇等配料…個份量好足夠。
⭐️紅糖糍粑⭐️$48

今餐好滿足😍😍
  • 紅糖糍粑
  • 人見人愛酸菜魚
  • 尖椒皮蛋
2021-09-07 34 浏览
好鍾意食川菜嘅我呢今次去咗灣仔一間餐廳食,口水雞、酸菜魚其實幾乎都係我每一次必點嘅菜式😎😎😎😎除咗呢兩樣菜式之外,仲叫咗一碟土豆絲(本來仲想叫埋我最愛嘅甜品紅糖糍粑,不過驚食唔晒所以冇叫到🤪)••🍀酸菜魚酸辣味完全引起我既食慾,外貌已經幾吸引我,即刻試吓啖湯底,酸辣程度啱啱好,魚肉好滑~湯底入面仲有唔少配料,有菇同埋萵筍👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻😻😻••🍀酸辣土豆絲酸辣土豆絲超級大盤,而且超開胃~喜出望外真係唔好睇小我,一碟都比我清晒😎😎✌🏻✌🏻

🍀酸菜魚
湯底入面仲有唔少配料,有菇同埋萵筍👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻😻😻

🍀酸辣土豆絲
酸辣土豆絲超級大盤,而且超開胃~喜出望外
真係唔好睇小我,一碟都比我清晒😎😎✌🏻✌🏻
2021-09-06 21 浏览
之前幫襯過其他分店,見佢大坑都有開分店就Lunch Hour過嚟。餐廳感覺光猛同企理店員介紹咗Lunch Menu加多咗幾款麻辣香鍋,開頭以為得酸菜魚同水煮菜式,咁有新嘢當然試新嘢啦😂🍱午市套餐由五十零到七十蚊都有,包白飯同飲品。而辣度分唔辣小到大辣。🥵牛肉麻辣香鍋🥵雞翼麻辣香鍋我哋叫咗兩個香鍋小辣,牛肉差唔多有十片,入味得嚟有咬口,配菜有青椒乾紅椒木耳芽菜蓮藕同薯仔片。中,爽脆嘅配料加埋牛肉口感豐富。味道方面,佢種辣入口係唔太覺,食完之後先慢慢由胃同喉嚨湧返上嚟。雞翼有走過油,入口微脆同夠辣。好在今次只係要一個飯,配料咁多勁驚食唔晒🤣回頭率高!因為真係抵食。

餐廳感覺光猛同企理

🥵牛肉麻辣香鍋

🥵雞翼麻辣香鍋

好在今次只係要一個飯,配料咁多勁驚食唔晒🤣

回頭率高!因為真係抵食。

2021-08-28 48 浏览
十二味是晚與副局長於大坑信步而行,見此店名「十二味」,想起電影「十二夜」,遂入內一窺究竟。餐廳裝修雅致,天花板大紅燈籠高高掛,十分有feel。唔駛講咁多,整罐加多寶醒醒神先。先嚟一個蔥油拌麵,擺盤靚仔非常,麵好食,唔太油膩。主角人見人愛酸菜魚(配粉條),侍應甫放下已聞到香氣撲鼻,令人食指大動。湯底足料,魚肉薄切,口感滑溜,粉條煙煙韌韌,真係好好食,唔係講笑。最後整埋個紅糖糍粑,皮脆香口,甜而不膩,為是日晚餐寫下好食大滿貫,也許最近時興這款。
十二味

餐廳裝修雅致,天花板大紅燈籠高高掛,十分有feel。

唔駛講咁多,整罐加多寶醒醒神先。

先嚟一個蔥油拌麵,擺盤靚仔非常,麵好食,唔太油膩。

2021-08-27
2021-08-27 41 浏览
今日去到天后搵食 見到呢間睇落去唔係好起眼嘅川菜餐廳加上突然之間又好想食辣野再入去試吓由於今日一個人食嘢都冇叫太多嘢食所以淨係食咗個水煮牛肉$148 一嚟到嘅時候都嚇一嚇 因為佢嘅份量都真係幾多 淨係食牛肉嘅份量都夠兩至三個人食 加上佢入邊仲有唔少嘅配料例如係我最愛嘅寬薯粉所以如果想食得飽都一定夠 個人覺得佢嘅水煮牛肉都幾入味 辣得來有少少麻辣嘅感覺 如果可以食埋飯就更加惹味美中不足嘅係呢間舖頭比較細冇其他分店嘅其他菜式例如係香辣鍋個的 不過如果喺附近居住或者嚟到想食啲辣野 都係個唔錯嘅地方
今日去到天后搵食 見到呢間睇落去唔係好起眼嘅川菜餐廳

加上突然之間又好想食辣野再入去試吓

• 水煮牛肉
2021-08-23 42 浏览
又係到咗酸菜魚嘅時候 最近真係好鍾意食之前都有食過佢其他分店,今次咁啱過海可以做試吓呢間新開嘅分店。地點其實都唔難搵,喺天后地鐵站一出就係。人見人愛酸菜魚 $266最鍾意就係佢有薯粉係底索晒啲湯汁 而且可以揀辣度 什至吾辣 👍涼拌土豆絲 $38土豆絲夠凍 好爽脆,加上少少麻辣汁 揀小辣,絕對係開胃小食😚雖然銅鑼灣呢間暫時鋪面比較細啲同埋選擇比較少啲,大圍嗰間就有好多選擇,不過佢d裝修好別緻,好鍾意佢天花板啲小燈籠
又係到咗酸菜魚嘅時候 最近真係好鍾意食

人見人愛酸菜魚 $266

涼拌土豆絲 $38

2021-08-20
2021-08-17 145 浏览
一直是十二味系列的粉絲,大坑最近新店開業,怎可錯過所有分店皆有獨特主題,這家為酸菜魚Pro小店比較骨子,提供的菜式比其他分店簡單,正適合只想來點輕食的我牆上掛著舞火龍的油畫,充滿本土特色蔥油拌麵彈牙的麵條軟硬度適中,配上份量剛好的蔥油,十分惹味 川式口水雞辣味適中,雞肉嫩滑燒椒皮蛋香辣爽利,柔韌兼備,微酸開胃紅糖糍粑內裡微微的餘溫入口溫和舒服,軟糯口感將火辣感覺撫平下次一定要留肚子來這裡試試招牌酸菜魚
一直是十二味系列的粉絲,大坑最近新店開業,怎可錯過
所有分店皆有獨特主題,這家為酸菜魚Pro
牆上掛著舞火龍的油畫,充滿本土特色
蔥油拌麵
蔥油拌麵彈牙的麵條軟硬度適中,配上份量剛好的蔥油,十分惹味
川式口水雞
川式口水雞辣味適中,雞肉嫩滑
燒椒皮蛋
燒椒皮蛋香辣爽利,柔韌兼備,微酸開胃
紅糖糍粑
紅糖糍粑內裡微微的餘溫入口溫和舒服,軟糯口感將火辣感覺撫平
下次一定要留肚子來這裡試試招牌酸菜魚
2021-08-04
蔥油拌麵
川式口水雞
燒椒皮蛋
紅糖糍粑
2021-08-16 55 浏览
十二味 地址: 大坑銅鑼灣道130號地下電話: 98711986===================在香港分店有好多架四川菜餐廳,想食辣來刺激一下平凡單調架日子用qr 落啤,上菜速度快$48 尖椒皮蛋係我最喜愛架前菜,尖椒其實唔太辣,個醬汁非常薄我胃口,惹味香濃架!食開濃味餸菜架我好享受,金黃色皮蛋沉在紅油中賣相好看$38 蒜泥青瓜,拍青瓜真係好爽跟,重口味要生蒜,殺菌架。$68 川式口水雞,有好多白芝麻同辣椒,雞皮好爽口,汁可以撈飯濃味菜要配飯$12碗幾抵食,再加罐凍汽水解下辣
十二味

地址: 大坑銅鑼灣道130號地下
電話: 98711986
===================

用qr 落啤,上菜速度快

$38 蒜泥青瓜,拍青瓜真係好爽跟,重口味要生蒜,殺菌架。

濃味菜要配飯$12碗幾抵食,再加罐凍汽水解下辣
2021-08-16 66 浏览
好耐到未食過酸菜魚,同朋友經過見到即時 酸菜魚癮起,就入左黎叫左一份酸菜魚套餐同一份口水雞套餐,套餐有前菜飲品同配一碗白飯,十分划算它的酸菜魚絕對完勝深圳的網紅店侍應端菜時已聞到一陣既複雜又刺激的鮮香湯低佈滿各種辣椒天椒、花椒等,麻、辣、鮮、香,吃上口麻辣得十分惹味,酸上酸菜份外好食,酸爽開胃醒神,鱸魚片帶着魚皮嫩滑無骨,入口滑不溜的口水雞也做得不錯 麻夠香夠辣鹹味都好啱,唔會話鹹到飛起。雞肉嫩滑又沒有雪味

它的酸菜魚絕對完勝深圳的網紅店

侍應端菜時已聞到一陣既複雜又刺激的鮮香

口水雞也做得不錯 麻夠香夠辣

鹹味都好啱,唔會話鹹到飛起。雞肉嫩滑又沒有雪味
2021-08-14 44 浏览
之前同男朋友已經食過幾次,難得開左間咁近屋企,當然要搵日幫襯下!今晚收工後同男朋友一心諗住去食酸菜魚,點知受歡迎到已經售罄左,所以最後決定試一試個水煮牛肉,QR code真係好方便。先黎左個小食,酸辣木耳,中辣既辣度岩岩好,酸味夠重,木耳好爽口,食完呢個小食更加開胃。終於等到個水煮牛肉,超大盤,我地叫左小辣再加麻,牛肉既份量好多,塊塊都夠厚又唔會靭,入面仲有好多大豆芽同寬粉,個大豆芽索哂個辣味好正,食辣野配寬粉真係好夾,寬粉夠煙靭有咬口。店舖位置好易搵,全晚都滿座,以後落樓食飯又多左一個選擇!

店舖位置好易搵,全晚都滿座,以後落樓食飯又多左一個選擇!
2021-08-12
2021-08-13 35 浏览
川菜一直以來都是我的最愛,之前在中環、九龍都去吃過,前幾天聽同事說銅鑼灣道130號地鋪又開了一家十二味(大坑店),讓我興奮不已,因為它離上班地點更近了更方便了,周末一下班就約上好朋友一同前往。新餐廳面積不算大,但裝修風格很有川味特色,紅紅的燈籠🏮高高掛起,可愛的熊貓伴你左右,好喜慶好開心,頓時食欲大增!HKD148飄香毛血旺,服務員一端上來就讓人興奮不已,量大色美,香味撲鼻,紅紅的幹辣椒和花椒漂浮在上面,裏面的東西還真不少,有鴨血、牛百葉、魷魚、大腸,豬皮、午餐肉、豆芽菜、芹菜、青瓜、蒜苗等近十種,每一種食料都是那麼入味,夠辣夠麻,色香俱全!HKD38蒜泥青瓜,雖然是一道普通的涼菜,但卻是我在香港吃到的最好吃的一款,鮮脆可口,蒜香濃郁。二個女仔加個白飯已經好飽,食完還打包了一個麻辣香鍋醬料,十分开心!

2021-08-11 37 浏览
#酸菜魚喺黃大仙中心分店 食過十二味嘅水煮魚 水準唔錯 於是今晚去大坑新店食佢哋嘅招牌菜: 酸菜魚-🥔涼拌土豆絲 天氣咁熱 先嚟一個開胃前菜 揀咗唔辣嘅涼拌土豆絲 面頭灑上青蔥粒 入口清爽有麻油香 裏面仲有小蒜頭粒提味-🥚燒椒皮蛋 $48呢個係湘菜經典小吃 皮蛋晶瑩剔透 流心蛋黃 皮蛋切得好靚 鋪成一朵花咁 裏裏外外用水煮辣油浸住 中間嘅醬茸有紅辣椒 薑末 蒜泥同白芝蔴 重口味得嚟 麻+辣+油潤感 三樣都兼顧到 嗜辣嘅朋友一定鍾意 -🐟酸菜魚 $238為咗食魚肉鮮味同招牌酸菜 我哋今次叫個唔辣嘅版本 魚肉份量最少有320克 足夠二人做餸伴飯 新鮮鱸魚起骨之後 連皮帶肉切成薄片 好考大廚刀工🔪 魚片放入滾湯之中 嫩滑好食啖啖肉 一啲腥味都冇 酸菜用上四川酸菜 廣東鹹酸菜同雲南老埕酸菜混埋一齊 食落先發覺 原來酸味可以咁唔同 如果配菜裏面有埋爽口蓮藕片 咁就更加正😁-🫔紅糖糍粑 $48糍粑外脆內軟 條條軟糯温暖有口感 蘸甜滋滋紅糖甜漿一齊食 令人食唔停口 朋友甚少食甜品 佢竟然堅持要分一半😅-📍十二味 (大坑)大坑銅鑼灣道130號地下
#酸菜魚
🥔涼拌土豆絲

🥚燒椒皮蛋 $48

🐟酸菜魚 $238

🫔紅糖糍粑 $48

📍十二味 (大坑)
大坑銅鑼灣道130號地下