2021-10-18 65 浏览
鍾意食辣嘅我,今日去到樂富,又搵到個新目標。位於樂富廣場, 地鐵站五分鐘就到,非常方便。午餐menu非常簡約, 唔使點諗我同朋友就揀咗個二人餐食。十三少酸菜魚, 超大個碟裝住氣勢磅礡, 一上碟靠個鼻聞到一陣麻酸辣味。 試下啖湯就知道佢好足料, 基本嘅萵筍菇類全部應有盡有。 最驚喜係裏面嘅魚 份量非常多, 而且肉質嫩滑, 係市場上酸菜魚少有供應嘅 新鮮貨, 實屬難得。口水雞, 一個 例牌嘅份量都唔算少, 口水雞嘅辣醬十分惹味, 送飯一流。 加28蚊食埋個紅糖糍粑, 呢款屬於經典嘅川菜甜品, 依舊冇令我失望, 食完辣之後每一次都要食佢。
鍾意食辣嘅我,今日去到樂富,又搵到個新目標。
位於樂富廣場, 地鐵站五分鐘就到,非常方便。

午餐menu非常簡約, 唔使點諗我同朋友就揀咗個二人餐食。

2021-10-13
  • 十三少酸菜魚
喺香港都食過唔少嘅酸菜魚,13少嘅酸菜魚係數一數二既好食😋價錢同味道都係Good Good☺️$338 涼菜+主食+小菜+白飯呢個2人set 份量多真係好抵食🤑酸菜魚 可自選辣度最重要係個湯底夠酸又夠味!似大陸個個酸菜魚湯底,我一路係咁飲佢個湯😆👍🏻👍🏻又足料,魚🐟無咩骨,真係好好食蒜泥青瓜一樣份量好多,青瓜夠爽夠蒜味,冰冰涼涼唔錯嘅前菜口水雞 (另外叫)雞肉嫩滑,又係好好食,佢個辣醬幾特別👍🏻紅糖糍粑即叫即整😘整體覺得真係好唔錯,喺香港都食到高質素嘅酸菜魚。另外環境方面通風系統好,食完唔會成陣味🙌🏻🙌🏻
喺香港都食過唔少嘅酸菜魚,13少嘅酸菜魚係數一數二既好食😋

價錢同味道都係Good Good☺️
涼菜+主食+小菜+白飯
呢個2人set 份量多真係好抵食🤑

酸菜魚 可自選辣度

蒜泥青瓜
一樣份量好多,青瓜夠爽夠蒜味,冰冰涼涼唔錯嘅前菜

口水雞 (另外叫)
雞肉嫩滑,又係好好食,佢個辣醬幾特別👍🏻

即叫即整😘

2021-10-12 83 浏览
這個世界咩人都有,正當家下所有人好驚隔離之際,竟然有人係覺得享受,今日就同呢位咁得意嘅朋友去食酸菜魚~一個佢隔離21日之後食到嘅美食的回憶。酸菜魚,超大大大碗,我食過的酸菜魚之品種有桂花魚,鯇魚,而呢間店採用嘅係鱸魚,配料有酸菜,杏鮑菇,秀珍菇,仲有青笋片,泡姜,野山椒,鮮花椒,乾花椒……當然還有好多白芝蔴,豐富,口感佳,而且待應話,魚湯係即日新鮮煲起,食之前飲咗碗鮮魚湯,果然好鮮好够味,魚肉都好嫩滑,正吖。四川口水雞朋友亦鍾意,點咗; 而唯一的甜品選擇『紅糖糍粑』都係我杯茶。

2021-10-11 75 浏览
呢排食魚🐟食上癮😘清蒸魚就食得多啦🤪今日路過見到酸菜魚🐟即刻入去坐低😁都幾多人食👍🏻價錢又適中👏坐低👀望下見好多人都叫午餐我哋費事諗啦🤫見餐牌有二人套餐👩🏻‍❤️‍👨🏻啱晒我哋想食嘅嘢👏唔使諗就揀咗佢📝佢哋都幾環保♻️,落單可以用🖍 color pencil 圈住餐牌、落完單佢哋用布抹乾淨👍就可以循環再用👏👏👏👏筷子🥢用粒花生🥜浪住(老公👨🏻‍🦱話唔好嘥食埋佢🥜🤣🤣🤣)老公👨🏻‍🦱當然揀去最鍾意食嘅😜辣🌶️麻皮蛋~老公👨🏻‍🦱話好少食到有啲皮蛋晶凝通透、中間仲配上一啲辣椒蒜蓉、少少麻辣🌶️非常嘢味😘我淨係食咗一舊🙄成碟俾佢食晒😚十三少酸菜魚~我哋揀咗少辣🌶️😜面頭有好多l like芝麻👏啲魚🐟好嫩滑好甜👍🏻👧🏻一路食一路問🙄酸菜裏面仲有好多唔同嘅配料,好好味😋老公👨🏻‍🦱抬高頭望,原來有幅畫已經寫晒佢裏便嘅材料😜(鱸魚🐟、酸菜、青筍片、杏鮑菇片、秀珍菇、仲有好多唔同椒🌶️😁😁😁)乾煸四季豆~好有獲氣👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻再整多兩碗白飯🍚嗌多兩支豆漿🍶 perfect🤩 有陣時食嘢唔需要環境一定要high class😁環境乾淨、舒服😌嘢好食就已經好掂👍🏻👍🏻下次試埋佢嘅口水雞🐔先#十三少#酸菜魚#好食#環
呢排食魚🐟食上癮😘
我哋費事諗啦🤫
見餐牌有二人套餐👩🏻‍❤️‍👨🏻
啱晒我哋想食嘅嘢👏
唔使諗就揀咗佢📝

筷子🥢用粒花生🥜浪住(老公👨🏻‍🦱話唔好嘥食埋佢🥜🤣🤣🤣)

老公👨🏻‍🦱當然揀去最鍾意食嘅😜

#十三少
#酸菜魚
#好食
#環境舒服
今日約左個朋友係距離大家屋企既中心點樂富廣場食飯,我地都幾中意食川菜,知道開左間十三少即刻相約試下😍餐廳裝修時尚座位闊落,店員態度積極有禮👍呢度用左粒食得既花生代替筷子托,都幾有趣😂二人餐比單點平唔少,而且有晒岩我地心水既選擇,就直接叫左😁⭐蒜泥青瓜蒜味濃郁青瓜爽脆,係無得輸既前菜👍❤️酸菜魚預設既辣度都幾岩我地口味,酸味亦都平衡得好好👏呢度既酸菜魚湯底係店家每日用鮮魚熬製,所以店員上菜時溫馨提示我哋可以飲咗湯先再食魚😍個湯的確無平時既酸菜魚咁重口味,飲落反而比較清同鮮,相對亦無咁口渴😋成個酸菜魚份量好多,魚肉肉質爽滑,無骨唔腥!🤤配料豐富,淨係一個酸菜魚已經超好送飯😂😂❤️乾扁四季豆 夠乾身!做到真正既“乾扁”得黎唔油膩又唔會太鹹👍香料味重,四季豆無渣,好食!🤤⭐紅糖糍粑 套餐加$28就有👏新鮮整起熱辣辣,外層香脆內裡煙韌,可以按自己喜好加旁邊既紅糖水😊呢個二人餐超飽但好滿足!!🤣🤣
餐廳裝修時尚座位闊落,店員態度積極有禮👍

呢度用左粒食得既花生代替筷子托,都幾有趣😂

二人餐比單點平唔少,而且有晒岩我地心水既選擇,就直接叫左😁

⭐蒜泥青瓜
蒜泥青瓜

蒜味濃郁青瓜爽脆,係無得輸既前菜👍

❤️酸菜魚
酸菜魚

預設既辣度都幾岩我地口味,酸味亦都平衡得好好👏
酸菜魚

成個酸菜魚份量好多,魚肉肉質爽滑,無骨唔腥!🤤
酸菜魚

配料豐富,淨係一個酸菜魚已經超好送飯😂😂

❤️乾扁四季豆

夠乾身!做到真正既“乾扁”得黎唔油膩又唔會太鹹👍
香料味重,四季豆無渣,好食!🤤

⭐紅糖糍粑

套餐加$28就有👏

呢個二人餐超飽但好滿足!!🤣🤣

2021-10-11
  • 乾扁四季豆
  • 十三少酸菜魚
2021-10-07 57 浏览
二人滋味套餐 涼菜選了椒麻皮蛋➡️原來是溏心皮蛋 ,蛋白晶瑩剔透, 流心的蛋黃, 香口軟滑。主菜選了十三少酸菜魚➡️ 店員上餸時貼心地講,湯底是用魚烹調而成 , 提議趁熱先品嚐魚湯, 酸菜魚採用鱸魚, 啖啖魚肉,肉質滑嫩, 配菜包酸菜 ,杏鮑菇片,秀珍菇,萵筍,蘿蔔片, 酸辣度恰到好處, 十分開胃。小菜➡️可另選擇口水雞或麻辣鹵水豬手, 我選了邪惡的豬手, 大大碟的豬手, 肉質淋滑,鹵水味道非常濃郁,咬落滿滿的骨膠原, 配上白飯,一流配搭。甜品➡️紅糖糍粑,皮脆內軟,配上黃豆粉加黑糖,煙煙靭靭 ,食不停。
二人滋味套餐

午餐
2021-10-07 54 浏览
聽唔少人講話呢度嘅酸菜魚好食,我哋今日就嚟試吓~~揀咗二人餐$338有涼菜、主菜、小菜各一及白飯兩碗🍚~~先有薯仔絲🥔好爽口,辣辣地好惹味🌶涼菜揀咗椒麻皮蛋,皮蛋味道較清淡,加埋中間蒜蓉辣椒等等配料食,有少少味道,唔會太濃~~主菜當然揀咗酸菜魚,酸菜魚唔係好辣,啱晒我呢啲食唔到辣嘅人~~如果要食得辣嘅人,可能就要叫佢加辣喇。魚質唔錯,湯底酸酸地好開胃~~小菜揀咗豬手,幾林身入味,份量都幾多~加$28 有紅糖糍粑~外脆內軟,點紅糖好食!

先有薯仔絲🥔好爽口,辣辣地好惹味🌶

小菜揀咗豬手,幾林身入味,份量都幾多~
加$28 有紅糖糍粑~外脆內軟,點紅糖好食!
2021-10-07 54 浏览
好耐之前已經食過十三少酸菜魚,嗰陣要食都唔係咁容易,又要排隊又要訂魚,之前仲要未有分店添,原來而家已經開咗咁多分店,遍佈港九新界。樂富呢間新開,都好受歡迎,Lunch坐滿晒,入座大概等10分鐘左右。午餐最抵食,套餐都只係五十幾至到七十幾蚊。不過我同朋友就諗住食豪啲,叫咗個滋味二人套餐$338,其中包括一款涼菜+主菜(水煮魚/酸菜魚)+一款小菜+兩碗白飯。椒麻皮蛋川辣麻椒汁配搭流心黃金皮蛋,麻香兼備。十三少酸菜魚好大兜,兩個人食一定足夠。魚片嫩滑無骨,湯底酸香鮮辣,味道有層次,又唔會太辣。配料有蘿蔔、酸菜、香菇、萵筍,好足料,其中最鍾意食萵筍!乾煸四季豆少少肉碎配搭四季豆,四季豆炒得比較爽身,同外面食嘅味道有啲唔同,食到停唔到。

椒麻皮蛋
川辣麻椒汁配搭流心黃金皮蛋,麻香兼備。

2021-10-06 40 浏览
早幾日喺樂富做完嘢lunch time 去樂富廣場揾食見到呢間<十三少>裝修幾新派嘅川菜就試一試佢...自己寫紙叫嘢餐用marker筆寫落過膠嘅menu非常好比較環保...lunch set 鮮椒安格斯牛肉 $78,配前菜 涼拌土豆絲,白飯一碗,餐飲叫咗凍豆漿 +$5 (樽裝)。牛肉有幾片,係咪安格斯就食唔出,俾啲辣味蓋過晒。對我來講係中辣,撈飯好容易食哂成碗。但係好熱氣,食完過幾個鐘就喉嚨痛,要飲返杯廿四味下一下火.
早幾日喺樂富做完嘢

用marker筆寫落過膠嘅menu
非常好
比較環保

2021-10-06 37 浏览
係呀又係十三少,好味到日日都好掛住,一星期要食兩次🤗❤️酸菜魚都係必叫招牌酸菜魚,2人分量,間間水準好一致,晤參差,魚原來用左新鮮鱸魚,用啤酒調味過,所以鱸魚特別鮮甜,湯底酸酸辣辣,好開胃😍配料好多有茶樹菇,萵筍,酸菜,蒜頭,簡直係絕配❤️口水雞超多芝麻,好香口水汁,雞夠晒滑,必點!❤️涼拌土豆絲土豆絲爽脆,一個人可以食晒一碟,好少何喺香港食到咁有質素嘅涼拌土豆絲,又去開十三少不妨一試值得一題係呢度嘅服務真係好好每一次上菜都會同你介紹,服務質素有保證!樂富係新開舖頭,環境優美舒服有卡位。十三少 (樂富)樂富聯合道198號樂富廣場1樓1211號舖
係呀又係十三少,好味到日日都好掛住,一星期要食兩次🤗

❤️酸菜魚

❤️口水雞
超多芝麻,好香口水汁,雞夠晒滑,必點!

❤️涼拌土豆絲

十三少 (樂富)
樂富聯合道198號樂富廣場1樓1211號舖
  • 酸菜魚
  • 涼拌土豆絲
  • 口水雞
2021-10-05 129 浏览
星期日1845 Walk in等位,等左15分鍾就有位,之後開始多人。餐廳門面唔大,但因為新開,都好光鮮好新淨,感覺都有D新派。一入到去,侍應快手快腳幫我地set好哂位,朋友未到我地等左一陣先落order佢地都冇催,仲時不時幫我地加水,服務都好好,好caring。叫左個4人餐,簡左薯絲,川式口水雞,腰果辣子雞軟骨,大份十三少酸菜魚,仲送左4個飯。1.十三少酸菜魚充滿咸鮮味,但可以再辣D酸D,好鬼大份,仲送左萵筍。2.川式口水雞冇骨同幾滑,但比較油同淡,冇咩特別。3.辣子雞軟骨呢個足味,腰果好脆,成碟野都唔算油,比較乾身,女仔應該會幾中意,但份量就唔算大碟。老實講,份量真係好多,到最後都有個飯係食唔哂。Total 食左$660/4人,下次叫佢辣番D應該會再好食好多。

1.十三少酸菜魚
充滿咸鮮味,但可以再辣D酸D,好鬼大份,仲送左萵筍。

2.川式口水雞
冇骨同幾滑,但比較油同淡,冇咩特別。

3.辣子雞軟骨

2021-10-04
2021-10-03 34 浏览
樂富總於開左間酸菜魚的店😎十三少1️⃣3️⃣趁lunch時同同事一齊出去試新野😛有set /2人餐😄,筷子托好搞笑係一粒真花生🥜因我想食好d🥰我地選左2人餐$338🐟招牌酸菜魚~酸菜幾多,魚肉好滑😋店員叫我地先試魚湯底~冇味精又好味🌶️🐔麻辣口水雞~雞肉幾滑😅不過好多芝麻,下次要走芝麻。。。。。。🥔香辣土豆絲,辣辣地夠惹味~一飽口福🫔紅糖磁粑,即叫即起暖暖的,再加埋紅糖唔算好甜~
樂富總於開左間酸菜魚的店😎十三少1️⃣3️⃣
因我想食好d🥰我地選左2人餐$338
🥔香辣土豆絲,辣辣地夠惹味~一飽口福
🫔紅糖磁粑,即叫即起暖暖的,再加埋紅糖唔算好甜~
2021-10-03 66 浏览
呢排見呢間十三少開左好多分店,咁岩黎到樂富,唔知食咩好,男朋友話想食酸菜魚,咁就去試試啦🙂夜晚8點左右去到,見鋪頭唔算好大,拎飛等左半個鐘就入得,入到去就好快咁叫左個二人套餐$338要加一。套餐我地就揀左皮蛋、酸菜魚、麻婆豆腐,連兩碗飯。皮蛋皮蛋唔係平時食開個款,味道正常,但覺得口感偏硬,可能係呢款皮蛋既口感🤔整體一般主菜:酸菜魚店員話個魚湯係即日熬既,d料都好足,魚塊都真係啖啖肉,而且唔會食幾舊就冇。不過可能我對食物既熱度有要求,覺得佢唔係好夠熱,所以覺得一般。除左魚,仲有好多酸菜同菇類同萵筍。麻婆豆腐呢個麻婆豆腐,我食第一啖覺得好好味,而且係真係有麻味勁過辣味,而且豆腐真係好滑,拎黎送飯真係好岩。不過,食多兩啖,就食到碟野係好鹹,鹹到苦。有飯送都搞唔掂😓另外,餐廳個別位置個冷氣出風真係勁大風,邊個坐落去都要換位,我地就見入座左廢事轉😂所以,試過就算了😌

套餐我地就揀左皮蛋、酸菜魚、麻婆豆腐,連兩碗飯。

皮蛋

主菜:酸菜魚

麻婆豆腐

2021-10-01
2021-10-02 925 浏览
朋友好鍾意食川菜第一時間諗起新開咗間川菜館,同朋友去試試我近排大愛酸菜魚Lunch 時間朋友想食得豐富啲order 咗2人套餐套餐非常吸引有涼拌、主食、小菜 、白飯 真係好豐富✨椒麻皮蛋黃金色皮蛋晶凝通透,中間蛋黃橙黃色真係上一次食黃金皮蛋配蒜蓉花椒粒一齊食蛋香到蒜蓉嘅香味亦好夾皮蛋嘅濃郁嘅味道 ✨十三少酸菜魚熱辣辣一大碗放在枱上 ,職員所講原來佢哋湯底每日用新鮮嘅魚係熬製而成嘅以我今日食嘅係中辣所以偏少少酸味但係辣味不算泰龍濃湯裏面好香魚香味 ,酸菜魚比較多酸味濃郁,另外裏面仲有萵筍爽脆 ,白蘿蔔入晒魚湯味好甜,加埋碗白飯perfect✨川式口水雞細細碟小食口水雞,辣椒油浸滿雞肉頂層鋪滿白芝麻,咬一啖雞肉好軟滑再慢慢滲出花椒粒的麻🌶刺激到味蕾越食越辣好開胃✨紅糖糍粑套餐+$28有得叫碟紅糖糍粑用糯米炸過後外面脆口裏面煙煙韌韌灑上黃豆粉及紅糖漿味道好甜美 ,越食越上癮停唔到口值得一讚服務員非常之有禮貌同埋好細心我同朋友都覺得食得開心

Lunch 時間朋友想食得豐富啲order 咗2人套餐

套餐非常吸引有涼拌、主食、小菜 、白飯
真係好豐富

✨椒麻皮蛋
黃金色皮蛋晶凝通透,中間蛋黃橙黃色真係上一次食黃金皮蛋
配蒜蓉花椒粒一齊食蛋香到蒜蓉嘅香味亦好夾皮蛋嘅濃郁嘅味道

我同朋友都覺得食得開心
2021-09-27
午餐
2021-09-28 144 浏览
樂富廣場開左間十三少,主打酸菜魚。環境明亮寬闊好坐,店員熱情笑容滿滿。2人套餐有3樣野食,前菜-主菜-小菜,各揀1款 仲有2碗白飯,加28蚊有紅糖糍粑。主菜係酸菜魚同水煮魚二揀一 我哋就揀咗十三少酸菜魚,系少辣。前菜有涼拌土豆絲,口感爽脆,酸酸咪咪非常開胃。尖椒皮蛋,勁好味!皮蛋非常高質,流心蛋黃加上大量椒蒜,絕對係必食。酸菜魚大大一.盆,賣相好正!店員提我地可以先飲一啖湯,因為湯係每日用新鮮魚熬製 。揀咗少辣,所以酸菜味好出,飲得出魚湯嘅鮮甜,亦帶少少麻辣味,魚肉嫩滑。配菜高質,萵筍,白蘿蔔同埋杏鮑菇都入哂味!新鮮好味。配一碗白飯,好滿足,泰國香米粒粒分明,很香糯。小菜揀咗乾扁四季豆,四季豆炒到十分乾身配埋醬汁同肉碎, 香口得嚟又惹味, 火喉十足。紅糖糍粑 ,熱辣辣嘅糍粑沾滿紅糖,香甜軟糯,新鮮製作,外脆內軟,點上黃豆粉,加埋大量紅糖,真係好正。

樂富廣場開左間十三少,主打酸菜魚。
環境明亮寬闊好坐,店員熱情笑容滿滿。

前菜有涼拌土豆絲,口感爽脆,酸酸咪咪非常開胃。

配菜高質,萵筍,白蘿蔔同埋杏鮑菇都入哂味!新鮮好味。

配一碗白飯,好滿足,泰國香米粒粒分明,很香糯。