2021-09-27 146 浏览
見有間川菜嘅新店,入黎試下難得樂富有間食川菜嘅店,未開鋪之前已經好期待。咁日收工經過又肚餓,打算入黎試試。一個人坐落黎叫咗一份水煮魚之後上菜,睇上去似模似樣,都幾吸引食落之後冇辣椒香味,都冇麻香味,只有辣味,之後仔細一睇⋯⋯好多辣椒粉試過無數川菜,第一次食到落辣椒粉嘅川菜⋯⋯辣味完全要靠辣椒粉食唔出辣椒嘅香味 麻香都冇,辣椒粉味一個人食飯,買單261蚊,食唔飽,要加m記飽肚⋯好後悔,譚仔都好食抵過佢⋯⋯
見有間川菜嘅新店,入黎試下

一個人坐落黎叫咗一份水煮魚

之後上菜,睇上去似模似樣,都幾吸引

食唔出辣椒嘅香味 麻香都冇,辣椒粉味

2021-09-27
2021-09-27 68 浏览
最近係樂富行開街,發現有間新開十三少川菜館,趁今午有空同朋友一齊試吓他們兩人套餐,套餐已包括白飯及前菜提供😚😚凉菜:椒麻皮蛋最愛涼拌小食,皮蛋黃呈深黃金色,略帶凝心,跟綠紅椒粒及蒜蓉一起吃,開胃美味😋😋小菜:川式口水雞 每次到川菜館必選嘅一道小菜,今午口水雞可能係雞胸位置略嫌雞肉唔夠滑,不過麻麻辣辣,加上芝麻香,都算正常👌主菜:十三少酸菜魚店員介紹十三少酸菜魚,每日以新鮮魚熬製湯底,食之前先飲啖湯,飲到湯底好鮮甜,酸辣適中,鱸魚魚片嫩滑,酸菜,大頭菜,萵筍,雜菌一齊食,好滋味👍👍紅糖糍粑 金黃香脆、煙靭彈牙、沾上紅糖醬一起吃,必食四川甜點😋😋

凉菜:椒麻皮蛋

小菜:川式口水雞

主菜:十三少酸菜魚

紅糖糍粑
金黃香脆、煙靭彈牙、沾上紅糖醬一起吃,必食四川甜點😋😋
2021-09-24
2021-09-26 54 浏览
⭐️ 十三少 (樂富) ⭐️週末小妹同k先生去左美食沙漠—樂富。諗緊食乜嘢既時候,竟然比我地發現左新開無幾耐既酸菜魚,裝修都幾光猛😎二人套餐 $338(加一服務費)⭐️涼菜:蒜泥青瓜⭐️蒜泥青瓜切到細細粒,好清新,易入口,酸酸凍凍,中間食得太辣仲可以用佢黎清下添🥰⭐️主菜:十三少酸菜魚⭐️ 非常吸睛,份量十足,色香味俱全😎 食之前,首先要飲啖湯,feel 下用新鮮魚煲既湯,魚既鮮味夾住酸酸麻麻,係幾正👅。鱸魚片啖啖肉,冇骨,加埋萵筍、雞髀菇、四川酸蘿蔔等配菜,非常滿足🤩⭐️小菜:乾煸四季豆⭐️四季豆炒得好似大排檔甘,超有鍋氣,好有水準👅 香辣爽脆,豆角不失水份,送飯係一流🤟🏻⭐️紅糖糍粑 +$28⭐️外層鬆脆內軟,第一啖食落去有糯米味然後出甜味😋齋食係一種感覺,點埋紅糖醬又係另一種美味👅 要加分既係仲有黃豆粉,成個感覺再昇華😆🕋環境指數:8.5/10-新裝修,幾舒服😋美味指數:8.5/10-啖啖肉,I like it😆👩🏻‍🌾服務指數:8/10-職員態度友善🤑抵食指數:8/10 -價錢reasonable 🙋🏻‍♀️推介指數:8/10 -去食丫,ok ga!📍地址:樂富聯合道198號樂富廣場1樓1211號舖
⭐️ 十三少 (樂富) ⭐️

二人套餐 $338(加一服務費)
⭐️涼菜:蒜泥青瓜⭐️

⭐️主菜:十三少酸菜魚⭐️

⭐️小菜:乾煸四季豆⭐️

⭐️紅糖糍粑 +$28⭐️

🕋環境指數:8.5/10
-新裝修,幾舒服

😋美味指數:8.5/10
-啖啖肉,I like it😆

👩🏻‍🌾服務指數:8/10
-職員態度友善

🤑抵食指數:8/10
-價錢reasonable

🙋🏻‍♀️推介指數:8/10
-去食丫,ok ga!

📍地址:樂富聯合道198號樂富廣場1樓1211號舖

——hkfoodiecooking ——

2021-09-25 104 浏览
為左請朋友食餐好,我地叫咗套餐。涼拌土豆絲少少辣,但平時譚仔只食清湯嘅我都可以食到。份量都好多😂 雖然感受到係用鉋鉋出嚟,所以偏粗,但都ok. 不過其實前菜才身都有土豆絲,感覺自己repeated🤣 或者唔叫呢款都得十三少酸菜魚真心係好食嘅,份量我估計足一條魚。裡面有唔少窩苣。配埋魚肉一齊入口,感覺唔錯。乾煸四季豆味道偏醎,真係要撈白飯食先得😂 夾埋就好食嘅。份量超足、大胃王先handle到紅糖糍粑原本以為係炸薯條嘅質感, 但裡面其實係年糕like-texture . 所以還好、加埋紅糖係出面幾得意。但感覺食到尾就有啲濟胃,所以覺得 a bit too much 🙈
為左請朋友食餐好,我地叫咗套餐。

涼拌土豆絲

乾煸四季豆

2021-09-24
十三少酸菜魚
樂富多餐廳大家都知🤪 今次係#樂富區覓食 ,B區商場新開左開 #川菜 #十三少 ,正✌🏻 鋪頭光猛寛敞,座位安排都好好,座得好舒服!此外,值得一讚係職員好有禮貌,服務態度一流👍🏻👍🏻❣️#十三少酸菜魚值得推介~ 職員話呢度既湯底全部都係即日製作,夠哂新鮮。此外,味道方面,湯底好夠酸 帶點微辣,好開胃😍 魚肉夠滑,亦好大塊! 份量都多😍 裡面仲有好多萵荀,口感較脆口✌🏻❣#川式口水雞口水雞面超多芝麻,香味十足 ~ 雞肉都算幾滑身👍🏻 每一舊都要點下啲汁食😋 超濃味 ,可以用嚟送飯🤩 ❣#椒麻皮蛋唔好比啲辣油呃左~ 平時唔係好食得辣既都食到 ,唔算好辣 ,幾好味既!😋😋❣#紅糖糍粑紅糖糍粑係叫起 上枱仲熱辣辣😍 糍粑面超多紅糖,口感較煙韌,有點似芋圓既口感,點埋醬汁食仲正✌🏻 兩個人都清得到一碟😹🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🐷味 道 : 🟡🟡🟡🟡🟡🏠環 境 : 🟢🟢🟢🟢🟢💰抵 食 : 🔴🔴🔴🔴🔴‼️性價比 : 🟣🟣🟣🟣🟣❣️整體評分 👉🏻 10/10-📍十三少 (樂富)樂富聯合道198號樂富廣場1樓1211號舖🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺

❣️#十三少酸菜魚

🏠環 境 : 🟢🟢🟢🟢🟢
💰抵 食 : 🔴🔴🔴🔴🔴
‼️性價比 : 🟣🟣🟣🟣🟣
❣️整體評分 👉🏻 10/10
📍十三少 (樂富)
樂富聯合道198號樂富廣場1樓1211號舖

🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺
川式口水雞
椒麻皮蛋
2021-09-20 106 浏览
今日突然好想吃辣,約左friend去樂福新開嘅十三少食嘢,睇吓味道好唔好味。我哋嗌左午市套餐$338,一份水煮魚、蒜泥青瓜、滷豬手和紅糖糍粑。水煮魚一上檯,看到紅撲撲一層,覺得會好辣,不過直到食入口,先知道辣度啱啱好,不會太辣。魚肉又新鮮,好Q!薯粉吸收左辣油湯底嘅精華,煙煙韌韌麻麻辣辣,好好味。配料當然少不了芽菜,青瓜啦!慫飯超級正。蒜泥青瓜唔辣,脆脆甜甜。滷豬手,豬手燜得好淋,五香味好入味,超級好吃。分量又大,食得好滿足。飯後來個甜品,去下水煮魚啲油膩味,感覺都不錯。