2018-07-28 207 浏览
有次放工7點幾黎到已經排緊長龍,是日週末十二點半就完全唔使等位😄餐廳裝潢仿古,深色木檯、木板凳、太師椅配上仿燈籠造型既吊燈都好有古色古香既感覺,喺通菜街算係異類。檯面仲有迷你木屏風比人拍食物照,好細心。手撕雞拌雞油飯 (大) $48 - 成碗食落有啲乾,唔係好覺有雞油,熊生話麻麻地,仲要叫左大碗都唔夠飽😅十三么 $66 - 配料有手撕雞、雞叉燒、溏心蛋,麵底則係粉絲拼米粉。依Menu指示,先試啖湯,幾鮮甜;飯後冇口渴,應該冇味精掛?擠左青檸汁、加左甜醬油又唔同左味!最喜歡既食法係夾一住麵落匙羹,加小小湯同炸蒜,一啖食晒佢☺️ 除左麵,仲有幾件腸粉,係就係特別,不過感覺唔多夾呢。手撕雞索左湯撈粉食好好味!雞叉燒都唔錯,每片都輕輕炙燒過,唔鞋👍🏻 我時不時都會食到親戚由鄉下帶番黎既自由放養有機雞蛋,蛋味好濃、冇腥味;今次食落依度既日本無激素雞蛋,就好似同普通蛋冇咩分別呢。雞飯有待改進,雞麵可以再戰。不過食完要買野飲同雞蛋仔加餐🌚

手撕雞拌雞油飯 (大)
手撕雞拌雞油飯 (大)

十三么

雞飯有待改進,雞麵可以再戰。不過食完要買野飲同雞蛋仔加餐🌚
2018-07-28
2018-07-25 148 浏览
好耐冇黎女人街食 諗著睇下有冇新鋪啦 如果冇就同朋友食譚仔見到呢間十三姨 裝修幾特別 入面又幾多人應該唔會伏啦😝餐牌唔多選擇 不過都岩食嘅 一人叫一碗試下餐牌寫麵可以轉粉絲喎 少見呀 仲有唔想食澱粉質又可以轉四蔬 都幾體貼每位比左一杯茶,個茶包好多茶葉👍🏻叫左碗雞义燒,料都幾足上菜時有埋檸檬比你擠汁配黎食台面仲有自家制辣椒,都幾辣!正嘅配菜又多,蒜香好濃,有我鐘意食嘅芽菜仲有跟埋糖心蛋😋食落仲發現有3粒腸粉 好新奇😂熱鍋上所以邊食邊出汗件雞义燒燒過都幾香,算滑,幾好食
好耐冇黎女人街食 諗著睇下有冇新鋪啦
如果冇就同朋友食譚仔

見到呢間十三姨 裝修幾特別 入面又幾多人
應該唔會伏啦😝

餐牌唔多選擇 不過都岩食嘅
一人叫一碗試下
餐牌寫麵可以轉粉絲喎 少見呀
仲有唔想食澱粉質又可以轉四蔬 都幾體貼

每位比左一杯茶,個茶包好多茶葉👍🏻
叫左碗雞义燒,料都幾足
上菜時有埋檸檬比你擠汁配黎食
台面仲有自家制辣椒,都幾辣!正嘅
配菜又多,蒜香好濃,有我鐘意食嘅芽菜
仲有跟埋糖心蛋😋
食落仲發現有3粒腸粉 好新奇😂
熱鍋上所以邊食邊出汗
件雞义燒燒過都幾香,算滑,幾好食

2018-07-25 145 浏览
👁‍🗨 十三么 💲66自四月開張後名氣一直高企既十三姨,星期五晚去到都排左半個鐘左右👉🏻👈🏻本身其實想叫手撕雞伴雞油飯,但係隔離檯啱食緊呢個飯既人兄聽到我同朋友既對話後,面有難色咁奉勸我地叫其他粉麵,所以我諗諗下改左要十三么😳😅呢個手撕雞連雞皮,帶有炙燒既味道,可惜份量比較少,而雞叉燒就有少少肥,但嫩滑香口🐔溏心蛋唔係特別流心,始終比唔上日式拉麵店既🤣仲有芽菜、新鮮蔥、炸乾蔥、滑溜腸粉,不過銀針粉唔算多🙈至於湯底會比較清,平時食開淡口味既我覺得還好,如果重口味人士未必滿意個湯,檯頭有秘制甜豉油、辣椒青醬等等,可以自行加調味💁🏻‍♀️🔛 整體評分(7/10)
👁‍🗨 十三么 💲66

十三么

🔛 整體評分(7/10)
2018-07-25 120 浏览
表妹話哩間舖最近係網上好熱,所以約我一起去試一試,哩間舖係女人街旁邊,我地雖然無去過,但都好快搵到,唔難搵。我地排隊幾分鐘就有位,坐低環境幾好,坐低就有熱茶。然後我們就點了兩個十三幺,同埋一個手撕雞伴雞油飯。等左十分鐘來左一碗十三幺,跟住我地霖住等埋一齊食,所以就無食住,然後再等了十分鐘,其他台比我們後來的都上了,我們就叫服務員催單,然後再過十分鐘,我地再催,居然話無落到單,然後補落單,跟住飯來啦,跟住居然又來問多次我地頭先係差一份咩麵。我地唯有食住等,碗麵好多油,但味道唔錯,賣相都幾好,碗手撕雞伴雞油飯真心好食,唔係特別油,蔥花加手撕雞加炸蒜再加雞油,真係無得頂!雖然味道幾好,但講真,我本身都肚餓,等咁耐都算啦,我催幾次單你先同我講漏單,我都真係嬲嬲🐷,所以,哩間野無下次
我地排隊幾分鐘就有位,坐低環境幾好,坐低就有熱茶。
然後我們就點了兩個十三幺,同埋一個手撕雞伴雞油飯。

2018-07-22 3451 浏览
「十三姨」是黃飛鴻電影的角色,由大美人關之琳飾演,而來到旺角女人街這裏,十三姨便是一家專賣雞湯麵的小店。據餐紙上的介紹,十三姨的湯頭具南洋特色,在六十年代已經營麵店,輾轉之間把獨特的Soto Ayam秘方流傳到這代。什麼是Soto Ayam呢?其實就是印尼菜中的雞肉湯,配料見下文介紹。近兩年來拉麵及越南河當道,專做印尼雞湯麵的可以說是只此一家,未免帶些期待。十三幺以雞肉為主的湯麵取名十三幺,頗具本地特色,實情卻是南洋風味的Soto Ayam。先嘗一口湯底,雞湯味不太出,反之是丁點咖哩湯和椰奶味,可是整體來說比較稀,放檸檬汁及甜醬油會稍為好一點。後來跟著店家推薦加入秘製青辣椒,怎知弄巧反拙,味道變得又奇怪又辛辣,不加更好。配料方面則有雞叉燒、手撕雞及溏心蛋半隻,未見特色,附帶的芽菜、炸蒜等亦沒什麼提味作用。粉麵類型可以自己配搭,有供應銀針粉是驚喜之處,始終坊間已越來越少。老闆娘鵝肝煎蛋飯一開始認識十三姨這家餐廳,也是因為見到此「邪惡之物」,我更稱它作「升級版頹飯」。其實這飯不過就是煎一煎蛋和鵝肝,配些炸蒜蔥花,非有什麼特別烹調方式或調味。只能說蛋是煎得好,其餘的就普通罷了,毋需期望過高。

十三幺

老闆娘鵝肝煎蛋飯

手撕雞伴雞油飯
點了大size的手撕雞伴雞油飯,份量算是適中,但配料就比較馬虎了。手撕雞與湯麵用的一樣,雞絲太幼,帶不出味道。拌入雞油時要小心,容易太油,整體評價一般。

黑牛/白牛/忌廉溝鮮奶
特色飲品都是很地道的組合,所以大家都叫上了一杯,可惜再一次期望過高。黑牛白牛杯裏的鮮忌廉下得太多,起泡也多,感覺汽水像兌了水。忌廉溝鮮奶便是很直接的呈上兩種飲料自己動手,飲慣罐裝的未必都喜歡。

本來還期待旺角這耐人尋味的區域會有一家出頭的特色食店,結果在食物方面還是未如理想,不過環境格局算是比許多同區餐廳要好,不失為一個隨便吃吃的選擇。
2018-07-15 230 浏览
十三么🍜🍜~~~~~~~~~~~~~~~~~~‪旺角難得有充滿中式味道嘅食店‬👍今次試左十三么。材料包括手撕雞、雞叉燒、糖心蛋、粉絲拼米粉。Fusion味濃嘅Soto Ayam湯麵, 即係印尼嘅經典麵食, 雞湯係用龍崗雞,連埋番茄、石栗、香茅等10幾款香料. 第一啖先品嚐湯底原味,然後可再按個人口味加入檸檬、甜豉油提升味道,嗜辣之人更可品嚐擺放喺枱上嘅自家製十三姨辣椒醬。經灸燒過嘅手撕雞好香口,有啲位更有少許焦脆感,層次豐富。另一亮點在於湯麵中居然有腸粉粒,既有咬口. ~~~~~~~~~~~~~~~~~
十三么🍜🍜
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
‪旺角難得有充滿中式味道嘅食店‬👍
~~~~~~~~~~~~~~~~~
手撕雞雞油飯 ($48) + 65慢煮蛋 (+$12)評分:8/10.見到有人去呢間隱藏係女人街小巷嘅餐廳食雞油飯。個飯真係非常之惹味嘅 😍 唔會話食到成口油淋淋咁,但係有炸蒜絲送飯好香口 😋 手撕雞嘅份量比較少,不過碗飯份量都幾多吓。其實睇完 Menu 後發現其實呢到嘅招牌菜係手撕雞湯麵而唔系飯 (寫到明飯係配角 😅) 但我覺得其實飯可以食到雞嘅精髓一樣有佢嘅特色。反而隻蛋真係吹大咗。其實不過係溫泉蛋一隻,要加成$12 感覺俾人徹底 lurk 水咗。
手撕雞雞油飯 ($48) + 65慢煮蛋 (+$12)
評分:8/10.

2018-07-07 325 浏览
十三姨係女人街一旁既食市,唔難搵,由地鐵慢慢步行十分鐘左右就到。同朋友兩個人黎食,點左以下菜式:1. 鵝肝剪蛋飯2. 十三么- 雞肉叉燒&手撕雞麵3. 柚子梳打3. 黃牛食物水準都好好,特別既係,無諗過$108既鵝肝飯真係好同張相一樣咁大塊之餘,入面仲真係煎到有流心。不過如果唔選擇同朋友share 黎食,可能食哂一個就太飽太濟。另外飲品都好特別,黃牛係芒果味雪糕加忌廉,甜度適中,但個人就覺得食野時又要飲哂全杯真係太多了。至於柚子梳打,佢其實係好普通既配搭,但佢竟然可以提供成樽鹽俾你自己慢慢倒,包你倒到岩口味為止!鍾意食鵝肝既朋友不妨來試試喔!

同朋友兩個人黎食,點左以下菜式:
1. 鵝肝剪蛋飯
2. 十三么- 雞肉叉燒&手撕雞麵
3. 柚子梳打
3. 黃牛

鍾意食鵝肝既朋友不妨來試試喔!
  • 鵝肝煎蛋飯
2018-06-29 627 浏览
好搞笑的店名,令人諗起想當年既黃飛鴻笑傳。哩個店舖最主要係賣麵食,雞湯同牛湯底兩款選擇。我地今晚點了各一碗,起名十分搞笑,叫十三么和十三飛。十三么所有湯麵都是用燒紅左既鐵鍋盛住,但係我地覺得此舉雖然能保持溫度,但有兩個缺點,第一,會容易辣親手。第二,湯麵只到鍋既一半高,食起上來頗麻煩。講番碗麵,雞湯十分有雞味,但略嫌太油,只要跟餐廳既建議下點甜醬油的話,整個湯底味道就豐富好多。最有驚喜係炙燒雞叉燒,其實係將雞卷起再慢煮切片,非常嫰滑可口,仲有超香濃既炙燒味。而麵條係米粉拼粉絲,好中意兩種口感一齊食十三飛牛湯底相對地比較清甜,但係湯底下點甜醬油後,又再味道提升。驚喜又係來自配料,手切半生熟安格斯牛肉非常鮮嫰好味。實在可媲美不少有名的越南生熟牛河的牛肉。配上銀芽一齊食係非常無敵的配搭。麵條可轉陽春麵,但口感有d似河粉,不是煙韌的那種。這家店的湯麵都是用心思去做的,湯底很濃郁但比較油膩,不過都是值得一試的。
Menu

炙熱雞卷👍🏼

而麵條係米粉拼粉絲,好中意兩種口感一齊食

十三飛

牛湯底相對地比較清甜,但係湯底下點甜醬油後,又再味道提升。

陽春麵?!

2018-06-25
炙熱雞卷👍🏼
2018-06-26 446 浏览
旺角人多車多地方細,人大了,冇咩特別事都唔係太想去,專登去搵食就更少,因為印象中有質素的都唔多。不過凡事無絕對。繼食過「好燒式」的串燒眼前一亮之後,今趟就到位處通菜街的「十三姨」,由於被擺路邊的檔販擋住,所以唔多起眼,但當日去都要排左一陣隊先可入座。佢主打湯麵,輔以兩款飯類同串燒。因為排隊時見到兩款飯的名稱已經覺得吸引,所以今趟就先不吃麵。老闆娘鵝肝煎蛋撈飯($100)已經係全場最貴菜式,有3大塊好厚身的鵝肝、煎蛋、京蔥、炸乾蔥同XO醬。我建議先保留一塊鵝肝,然後將其他配料同飯撈勻,食的時候先再夾少少鵝肝一齊送入口,咁就更清楚品嚐到鵝肝唔到質感,味道更香。撈勻的飯被鵝肝油包圍住,加埋炸乾蔥的香口,京蔥同XO醬的微辛,仲有濃郁蛋黃汁,每一啖味道層次好複雜,但好滿足。手撕雞拌雞油飯($35)的分量就冇咁多,材料亦簡單只得手撕雞、炸乾蔥、雞油同飯,但呢個比鵝肝飯更驚為天人。乾蔥固然係香的來源之一,混入飯粒的雞油更係畫龍點睛的神來之筆,香到不得了,已經顧唔到甚麼膽固醇呀肥呀之類,只想一粒飯都要食清。手撕雞雖然已變成配角,但都係嫩滑有質素的,呢碗飯,不容錯過。見到飲品欄有樣話梅可樂($18),貪
見到飲品欄有樣
話梅可樂($18),貪得意又試下。原來只係可樂中加入少少話梅粉,並唔係有原粒話梅,但飲落甘甜中帶少少酸,都幾得意。
相信第日去開旺角,都會心思思想再encore呢度,應該話,都可能為左想再食,會專誠出旺角。
2018-06-26 256 浏览
其實由四月到依家都幫襯左不下十次,見證住初初唔多人食,到依家要排隊等位。不過唔知係唔係因為人多,食物質素稍微下降左😢不過味道都依然出色,比一般粉麵更得我歡心,寧願比貴小小都要食呢間。主打雞湯同牛肉湯。手撕雞湯米粉👆🏻十三么👆🏻我幾乎次次黎都嗌十三么,入面有齊手撕雞,雞叉燒,糖心蛋,粉絲&米粉,每樣份量都多,非常足料。雞湯湯底清甜,又唔會特別淡,配上椰菜咁食幾清新。手撕雞同雞叉燒經炙燒過,味道更香濃。上等牛肉湯麵👆🏻湯底比起雞湯更香口,但濃而不膩。我最鐘意安格斯牛肉,牛味濃郁,生熟度岩岩好,唔會好un。每次黎都一定要叫杯菊花蜜,清甜且冰涼解湯,夏天飲真係一流,但計埋服務費就略嫌價錢比較貴,食個粉連飲品都差唔多九十幾蚊😢-可能以前做得太好,近期食返十三么覺得味道稍微遜色左,雞湯味道冇以前咁香濃,希望黎緊會有改善啦,會繼續支持既😝

主打雞湯同牛肉湯。

手撕雞湯米粉👆🏻

上等牛肉湯麵👆🏻湯底比起雞湯更香口,但濃而不膩。
我最鐘意安格斯牛肉,牛味濃郁,生熟度岩岩好,唔會好un。

2018-06-23 2377 浏览
本人對限量供應里樣野有莫名的興奮,見到都好想收歸己有🙈就因為里張紙,我。。我就決定左我的晚餐每人一個茶包,幾清新,應該唔係單一茶葉,加左三四次水,茶味🍵都好濃👍🏻望到隔離桌啲食物份量好像好少,所以叫埋串燒頂下肚(必須兩串起點)一串豬頸肉-好淋好入味💯一串雞軟骨-有少少硬,味道可以餐牌有教學,教大家點食最好味上等牛肉湯麵🍜最喜歡啲牛肉唔係全熟禁上,用個鐵鍋的餘溫,把牛肉慢慢吹熟,所以啲牛肉係剛剛好熟,而且非常軟❤️陽春麵我開頭以為係雲吞麵個款,原來唔係,係一般食台灣牛肉麵個種質地*里碗係男朋友點的,佢禁細食都話岩岩好咋,所以奉告各位男士,一係就叫多兩串串燒,一係就加$35叫多個雞油拌飯,如果唔係夠鐘還桌都未食得飽😅*有甜醬油同秘制辣椒🌶️可以自行為湯底調味,岩晒重口味人士,不過我個人覺得個湯就禁飲已經好夠味(食飽之後無口乾,應該味精唔多)但是如果真係加啲話,我喜歡💕辣椒🌶️多一啲*大家小心唔好加太多,因為裡面除左有指天椒外,重有泡椒,小小已經好辣嫁講到禁鐘意限定,無理由唔食佢地的炙燒手撕雞🐤🐣里個主打可能對佢期望太高,有啲失望😞湯底清得有點過份,連椰菜的甜味都無,真係要加甜醬油加辣椒先得👎🏻可

本人對限量供應里樣野有莫名的興奮,見到都好想收歸己有🙈
就因為里張紙,我。。我就決定左我的晚餐

一串豬頸肉-好淋好入味💯
一串雞軟骨-有少少硬,味道可以

餐牌有教學,教大家點食最好味

上等牛肉湯麵🍜

但是如果真係加啲話,我喜歡💕辣椒🌶️多一啲

講到禁鐘意限定,無理由唔食佢地的炙燒手撕雞🐤🐣
里個主打可能對佢期望太高,有啲失望😞
可能店主想整一款基礎湯底,禁大家自己調味,就一定岩食,但是我出得街食飯就係懶動手啫⋯⋯

而手撕雞就唔太內味,所有調味料感覺係上桌先加落啲雞到
2018-05-12
  • 上等牛肉湯麵
2018-06-22 328 浏览
本身睇介紹見到,今日係開旺角特地去食下,見到介紹講$35,去到見價錢有少少出入,細碗$28,大碗$48另加一收費。坐底見裝修都幾有心思,個杯做到好似個木桶咁,幾得意,仲有店名係上面。其實呢度原來主要食湯粉👀不過lunch唔想食太貴,所以都係食本身吸引我黎食既手撕雞飯,因為一個湯粉連埋加一都要$60-70。我叫左個細既試,叫左走蔥😅好似少左d顏色無咁靚仔咁,可惜我不吃蔥。咁佢枱面有支專for手撕雞飯既豉油,店員有提示我地淋d豉油上去。飯係珍珠米,有d炸乾蔥咁既野,都幾香既,手撕雞食得出雞既鮮味,味道都夾既,不過如果雞絲多多少少就好😯另外試左佢個特製辣椒醬,係綠色架👀都偏辣似剁椒,如果唔食得辣就試一點點好喇💁🏻‍♀️同行朋友就叫左個大碗,其實都唔係差好遠咁。佢食完話唔夠飽😂下次會想試佢個鵝肝飯的說🤔不過等晚餐先食😂

手撕雞飯

同行朋友就叫左個大碗,其實都唔係差好遠咁。佢食完話唔夠飽😂

下次會想試佢個鵝肝飯的說🤔不過等晚餐先食😂
2018-06-22
2018-06-19 584 浏览
正系到思考緊個世紀難題,今晚食乜好?就見到呢間新開既十三姨啦!(=゚ω゚)ノ!裏面以中式復古做設計藍本,營造一種古色古香嘅感覺。坐低之後會奉上一杯茶,吾洗比茶錢架,因為呢到有加一服務費,應該包埋架啦。餐單種類吾多,以粉麵為主。飲品都比較特別,黑牛、話梅可樂等都吾系好多餐廳有得供應。小編叫左兩串串燒做前菜,一串 雞腎(hkd$15) 一串 雞軟骨(hkd$15)。燒既火喉剛好,但落得太多鹽,顯得比較鹹。 上等牛肉湯麵(hkd$68) 主要材料有安格斯肩胛牛肉、糖心蛋、陽春麵。味道比較清淡,但飲得出湯底系經過長時間餚製而成,加少少放置枱頭既秘製醬汁同檸檬汁,會入味一些!給小編感覺系幾特別的一碗麵♪(´ε` )!老闆娘鵝肝煎蛋撈飯(hkd$108) 系呢間店最貴既菜式。材料有匈牙利鵝肝、煎蛋、XO醬、蒽花。煎蛋以荷包蛋形式呈上,將材料撈勻黎食更香口更入味。而且鵝肝都有好多塊,絕無偷工減料,值得一試٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و!

裏面以中式復古做設計藍本,營造一種古色古香嘅感覺。

上等牛肉湯麵

老闆娘鵝肝煎蛋撈飯

2018-06-09
老闆娘鵝肝煎蛋撈飯
2018-06-16 296 浏览
經過呢間鋪頭幾次,今次終於有機會試啦一坐低就比杯熱茶你,都幾特別,用立體茶包,茶味一般叫咗個炙燒手撕雞絲湯粉絲,賣相幾靚,仲跟一嚿仔檸檬,比你加落個湯到,冇咁油膩,跟佢指示先飲一啖湯,偏油左d,但個味幾清,雞味比較淡啲粉絲亦都偏淋,但唔會一pat,流心蛋唔錯,整體還可以啦。另外叫咗個細手撕雞伴雞油飯,呢個真心好食,個飯話伴雞油,但一啲都唔油,啲雞絲撈埋啲炸過嘅蒜同埋葱一齊食好好味,成件事好match,下次嚟要食碗大既。
經過呢間鋪頭幾次,今次終於有機會試啦

一坐低就比杯熱茶你,都幾特別,用立體茶包,茶味一般

2018-06-04