2023-10-14 59 浏览
放工突然想吃酸菜魚,所以約了老公到他公司附近的十三姨酸菜魚大快朵頤。餐廳有一個兩人套餐,可謂物超所值。只需$228,便可享用以下所有美食。酸菜魚碗幾乎有兩個人頭般大,湯底味道濃郁,酸酸辣辣,帶有陣陣魚香味,令人垂涎三尺。魚肉份量非常多,肉質鮮嫩。除魚肉外,裡面還有芽菜、萵苣、薯粉等材料。其實吃完酸菜魚,已經有八成飽。套餐還包了兩個白飯,亦可加錢轉米線或烏冬。口水雞令人最欣賞的是雞肉已去骨,吃的時候啖啖肉,讓人滿足。口水汁味道濃郁,辣度剛剛好,雞肉香滑入味。另外亦配有青瓜及花生。秘製雞翼共有四隻,每一隻都漲卜卜的。皮炸得酥脆,肉質香嫩,辣椒粉十分香口,一試難忘。雞絲涼粉第一次吃這涼粉,十分特別,跟辣汁很搭。職員說這是四川特色小菜,亦有清熱作用,是他們特製的,因此不是很多地方可以吃到。柚子梳打(特飲,另加$14)冷泡玫瑰茉莉茶(特飲,另加$8)

酸菜魚

口水雞

秘製雞翼

雞絲涼粉

柚子梳打(特飲,另加$14)

冷泡玫瑰茉莉茶(特飲,另加$8)
2023-10-12 40 浏览
黎到大窩口打波,打完見到商場竟然有十三姨酸菜魚!大驚喜!同波友去食先~食物選擇勁多!價錢。。。直頭係街坊價!波友大推佢嘅酸菜魚,話非常正宗~招牌二人餐套餐 $258A 人氣蕃茄湯清甜魚一上菜真係哇左一聲,份量足到咁!咁大碟!蕃茄湯底香味清甜,真係可以飲哂個沙!魚片用上新鮮生魚片,無腥味!仲有配埋芽菜底同萵苣片!B 腩肉炒花菜 一上枱已經鑊氣香到哇哇聲!份量又係好大份!C 手撕雞涼粉 蒜蓉手拍青瓜涼粉大大條好有口感,配埋啖啖手撕雞同辣醬,惹味!手拍青瓜好爽口!優惠 半隻十三姨雞煲 特價 $74半隻都咁大煲,仲要啖啖雞肉!秘製雞醬勁香!食完雞煲,店員好好,即刻幫手加湯打邊爐。我地追加左豆腐($22)、生菜($18)同魚腐($28)。配料質素好高,講真下次黎打邊爐都正!最後叫埋桂花冰粉,清新,爽!

招牌二人餐套餐 $258
A 人氣蕃茄湯清甜魚

B 腩肉炒花菜
一上枱已經鑊氣香到哇哇聲!份量又係好大份!

C 手撕雞涼粉 蒜蓉手拍青瓜

優惠 半隻十三姨雞煲 特價 $74
半隻都咁大煲,仲要啖啖雞肉!秘製雞醬勁香!

最後叫埋桂花冰粉,清新,爽!
2023-10-11
2023-10-08 28 浏览
今日到大窩口探朋友,朋友提議到十三姨酸菜魚食晚飯,這間餐廳在大窩口商場,都算幾大,環境簡潔衛生,感覺不錯。酸菜魚,非常大碟,或者可以用盤來形容,魚片很嫩滑,而且好多,鋪滿了整盤,辣度適中,不會太辣,正合我胃口,配料都有好多,金黃湯底色澤吸引,還有兩種紅薯粉,有粗有幼,夠煙韌彈牙。雞煲,都很大鍋,份量十足,我們只點了半隻,原來都很多,雞肉頗嫩滑,相當入味,味道很濃郁,有不同辣度選擇,我們點的是小辣,鍋裏有很多紅洋蔥,相當惹味。炸雞翼,超大隻,炸粉漿厚度適中,外皮好脆口,有肉汁,不會太乾,啖啖肉,有淡淡的南乳味,好美味。蒜辣青瓜,有點辣,但可接受,青瓜很爽脆,感覺幾新鮮,味道夠濃郁,是一款挺好的開胃菜。酥炸小肉,肉質比較乾,不夠軟滑,但勝在夠脆身,味道還可以。整體而言,各樣菜式份量十足,味道都幾好,濃郁惹味。

• 雞煲
  • 酸菜魚
2023-10-03 34 浏览
今日同朋友想食酸菜魚,就揾咗呢間位於大窩口商場嘅呢間餐廳。由於係屋村商場,佢主要係做街坊生意。本來我哋係諗住食酸菜魚嘅,但去到之後見到佢有烤魚套餐,諗起都好耐冇食過烤魚,就轉軚了。另外都可以再加火鍋配料同其他涼菜小食巴蜀烤魚套餐 ($288)巴蜀烤魚有四款口味,分別係:麻辣味、蕃茄味、老壇酸菜味、麻辣豆花味。我哋就食咗麻辣豆花味嘅小辣。可能比起麻辣味,佢嘅椒麻味同埋辣味唔係好出,對唔太食得辣嘅人比較友好。烤魚上嘅大量辣椒同花生,本身個鍋亦都有其他配料好似係薯仔、蓮藕、芽菜、青瓜、蘿蔔等。原條鉗魚有炸過先放落個烤魚鍋,條魚唔算多骨,食落有脆皮浸咗落辣湯嘅香口感,裏面嘅肉質亦都夠滑。額外再點咗腐竹、午餐肉、娃娃菜、寬粉。隨套餐附送嘅時令青菜,亦都有一個川北涼粉。涼粉嘅口感有少少特別,佢食落粉粉地。點埋佢特製嘅辣醬食,作為開胃小菜都唔錯。另外亦都以優惠價點咗個小菜: 麻辣豬耳 ($38)豬耳份量都多,有少少肥美,咬落有口感。配上麻辣醬汁食得好過癮。原先套餐包咗兩杯凍檸樂,但我哋根據自己個人喜好,加少少錢轉左百香果蜜同酸梅湯,食辣嘢同樣解到辣。

另外都可以再加火鍋配料同其他涼菜小食

巴蜀烤魚套餐 ($288)

額外再點咗腐竹、午餐肉、娃娃菜、寬粉。

隨套餐附送嘅時令青菜,亦都有一個川北涼粉。

另外亦都以優惠價點咗個小菜: 麻辣豬耳 ($38)

2023-09-07 27 浏览
十三姨招牌酸菜魚湯底酸辣有風味,而且加入花椒,令到湯底帶有少少嘅麻香味,味道更有層次酸菜魚,魚片厚實,唔會鬆散,有口感炸雞翼外皮好鬆脆,入邊竟然仲有好多肉汁,呢個真係好難得啖啖無骨口水雞 真係完全去晒骨,每一口都係肉,味道香麻而不辣十三姨秘制雞翼4隻非常香酥鬆脆,而且咬落去仲有肉汁,唔會太乾手拍蒜蓉青瓜青瓜非常清甜,加入了蒜蓉,清新開胃❤️加$14有咁大杯凍檸樂,超級抵飲總體嚟講,性價比高,份量大碟,而且價錢合理,兩百幾蚊已經食到好飽👍
十三姨招牌酸菜魚
酸菜魚,魚片厚實,唔會鬆散,有口感
炸雞翼外皮好鬆脆,入邊竟然仲有好多肉汁,呢個真係好難得

啖啖無骨口水雞
真係完全去晒骨,每一口都係肉,味道香麻而不辣

十三姨秘制雞翼4隻
非常香酥鬆脆,而且咬落去仲有肉汁,唔會太乾

手拍蒜蓉青瓜
青瓜非常清甜,加入了蒜蓉,清新開胃❤️

加$14有咁大杯凍檸樂,超級抵飲

2023-09-03
2023-09-03 15 浏览
本身好鍾意食酸酸辣辣嘅嘢 有個朋友都係 所以就約咗一齊去試一試 喺大窩口入邊商場有間叫做十三姨酸菜魚🌸首先我哋叫咗個小食野山椒泡鳳爪 佢少少辣 味道係非常之惹味嘅😋🌸招牌十三姨酸菜魚~2人份量的雖然係2人份量,佢隻碟大 而且係滿滿一大碗 魚片鋪滿成隻碟 仲最重要係冇骨嘅 大大片魚 鮮嫩無比 好滑 配埋啲酸菜 芽菜 萵筍 水晶粉…🌸雞煲 我哋嗌左半隻雞煲 好足料 雞件都幾多 有薯仔 有洋蔥 朋友唔食得辣 所以我哋嗌唔辣 雞有雞味 一啲都唔鞋而且仲好滑😋🌸桂花冰粉 清涼冰爽 好似啫喱咁 入邊有啲乾提子酸酸甜甜嘅梅粒 甜甜地炎炎夏天食佢係非常之啱嘅配搭
十三姨酸菜魚
🌸招牌十三姨酸菜魚~2人份量的
雖然係2人份量,佢隻碟大 而且係滿滿一大碗
魚片鋪滿成隻碟 仲最重要係冇骨嘅
大大片魚 鮮嫩無比 好滑
配埋啲酸菜 芽菜 萵筍 水晶粉…
🌸雞煲 我哋嗌左半隻雞煲 好足料 雞件都幾多
炎炎夏天食佢係非常之啱嘅配搭
2023-08-23
  • 桂花冰粉
  • 雞煲
  • 招牌十三姨酸菜魚
2023-08-31 29 浏览
又有兩個星期沒食辣嘢,朋友介紹我來左呢間。餐廳燈光很亮,收拾得很乾淨。落座後可以手機點餐。我們先叫左一個超值烤魚套餐。🐟巴蜀烤魚+麻辣豆花,送擂椒皮蛋+川北涼粉+時蔬+2杯大檸樂,只需HK$288最先上了兩份小食,擂椒皮蛋和川北涼粉。有別於一般的辣油,這家的涼菜汁很香,很多料,不會特別辣,皮蛋搭配烤過的錘爛的青椒,很下飯。川北涼粉細膩綿軟,爽滑開胃。大檸樂真係好大一杯,兩隻手先可以舉起。小食吃到一半,烤魚就端上來啦,好大一份,香味四溢。我們選擇了麻辣小辣,上面還鋪上很多青花椒、香菜和綠線椒。一定要嘗試下四川麻辣豆花,豆味很濃,配上辣汁,非常惹味。這家店用的鉗魚,個頭很大,外皮烤得酥脆,魚肉嫩滑,但筆者最喜歡貼近骨頭的肉,浸滿烤魚湯汁,很是過癮。腩肉炒花菜 HK$88腩肉乾煸到有點脆脆,花菜也是爽脆的口感,很有鑊氣。烤魚汁又麻又辣,又單獨叫了一份肥牛和白飯,食到個肚圓滾滾。下次再來試下酸菜魚🤣

落座後可以手機點餐。我們先叫左一個超值烤魚套餐。

大檸樂真係好大一杯,兩隻手先可以舉起。

腩肉炒花菜 HK$88
腩肉乾煸到有點脆脆,花菜也是爽脆的口感,很有鑊氣。

2023-08-30
  • 巴蜀烤魚
  • 腩肉炒花菜
2023-08-31 12 浏览
在大窩口屋村商場裏的抵食飯堂,推出了晚市精選和自選套餐好抵食,水準不錯。見餐廳推薦酸菜魚,決定試下。招牌十三姨酸菜魚🌟唔太食得辣,叫左小辣岩岩好,所有魚肉都去哂骨,唔駛加水晶粉入面都有好多,份量兩個人食都好夠飽。唔夠食好以加配料,今次加左金菇,吸哂湯入味,而且份量夠多。啖啖無骨雞(椒麻汁)🌟佢係一份煮好嘅無骨雞,淋上好多椒麻汁,唔鍾意太濃味可以揀少啲醬汁,雞肉煮得幾滑,雞皮幾爽。最底仲有青瓜墊起,唔怕啲雞浸太耐汁。靈芝菇炒萵筍絲🌟健康人士之選,佢炒得好萵筍本身好快熟,但佢粗幼勻一,所以每條爽脆度差唔多,控制得幾好。椒鹽小酥肉🌟鹽酥肉好抵,$68就有一大份,炸粉雖然有啲厚,不過夠脆。柚子梳打🌟加了柚子蜜沖,好潤喉。青檸梳打🌟微微酸味,清新之選。

招牌十三姨酸菜魚🌟

啖啖無骨雞(椒麻汁)🌟

靈芝菇炒萵筍絲🌟

椒鹽小酥肉🌟
鹽酥肉好抵,$68就有一大份,炸粉雖然有啲厚,不過夠脆。

柚子梳打🌟
加了柚子蜜沖,好潤喉。

青檸梳打🌟
微微酸味,清新之選。
2023-08-22 67 浏览
在城門谷游完水,消耗體力甚多,逕往大窩口商場的「十三姨」醫肚,愛其抵食又飽肚!環境乾淨企理,座位舒適。枱面空間足夠放齊所有食品,抵讚!侍應推介烤魚煲,有雙重優惠,實惠之選!檑椒松化皮蛋$38,川式醬料夠辣夠惹味,雖不是糖心皮蛋,但軟糯的皮蛋芯,還是挺好的!巴蜀烤魚 $288 老壇酸菜味,烤魚肥大肉厚,多肉少骨,配合酸菜的味道,超正 😋😋。窩內還有大量配菜,如大豆芽、窩荀、蓮藕等。可以優惠價 $8加配美國肥牛一碟 ,$8 這個價錢,基本跟贈送沒大分別 😄😄😄。奉送時蔬,送上的是生菜一份,夠新鮮,不錯的!川北涼粉,沒吃過這種質感的,涼粉本身沒大味道,醬汁是這道菜的靈魂,辣汁很辣,辣控佳品。點配娃娃菜 $18,夠新鮮 👍👍腩肉炒花菜 $88,川菜常見菜式,平凡中顯現好味道。椒鹽小酥肉 $68,外脆肉軟,一口一件,甚為滋味!桂花冰粉 $28,冰粉本身沒什麼味道,但口感冰涼滑漏,吃辣後緩一緩,很適合。性價比不錯的川菜館,多吃幾次也無妨!

環境乾淨企理,座位舒適。枱面空間足夠放齊所有食品,抵讚!

侍應推介烤魚煲,有雙重優惠,實惠之選!

奉送時蔬,送上的是生菜一份,夠新鮮,不錯的!

點配娃娃菜 $18,夠新鮮 👍👍

腩肉炒花菜 $88,川菜常見菜式,平凡中顯現好味道。

椒鹽小酥肉 $68,外脆肉軟,一口一件,甚為滋味!

性價比不錯的川菜館,多吃幾次也無妨!
2023-08-17 25 浏览
我最近嘗試了葵涌的十三姨酸菜魚餐廳,讓我對川菜的熱愛再度燃起。這家餐廳位於大窩口商場一期,當我走進餐廳時,迎接我的是濃郁的辣椒香氣和熱鬧的人聲。我先點了一道傳統的川菜前菜——口水雞。這道菜的名字可能會讓人有些疑惑,但一旦嚐到這濃郁的口水雞,所有的疑惑都煙消雲散。雞肉鮮嫩多汁,搭配著辣椒、花椒和各種香料的醬汁,讓整道菜充滿了辣味和麻味的平衡。每一口都帶給我舌尖的刺激和滿足感。接下來的主菜是酸菜魚、乾煸四季豆和土豆絲。酸菜魚是這家餐廳的招牌菜之一,而且它絕對不會讓你失望。魚肉鮮嫩,酸菜的酸度適中,帶來一種清新的口感。湯汁中的辣椒和花椒讓整道菜更加香辣開胃。乾煸四季豆和土豆絲都是經典的川菜菜式,它們都經過巧妙的烹調,保持了豆類和蔬菜的原汁原味。除了食物的美味,這家餐廳的服務也非常出色。服務員熱情友好,並且樂意解答我對菜單的問題。他們提供迅速而有效的服務,讓我感到賓至如歸。整體而言,十三姨酸菜魚是一家值得一試的川菜餐廳。它提供了地道的川菜菜式,將辣味和麻味的平衡表現得淋漓盡致。餐廳的環境寬敞舒適,適合與家人和朋友一同享用美食。無論你是川菜愛好者還是想要嘗試新口味的人,這裡都會是你的不二之選。

2023-07-19
Yum affordable value for money perserved veggie fish and Chicken casserole My friend and I went to a restaurant called "Auntie 13 Kitchen " (十三姨酸菜魚)located in Shop B03 & B04, G/F, Tai Wo Hau Commercial Centre, 15 Tai Wo Hau Road, Kwai Chung葵涌大窩口道15號大窩口商場一期1樓B03及B04號舖Auntie 13 secret recipe Chicken wings十三姨秘製雞翼HKD$38/5 pcs 隻.incredibly crispy and crunchy,golden brown skin.juicy,moist,soft and tender on the inside.with secret recipe dipping,packed with spice flavour with tantalizing kick!.Signatu

葵涌大窩口道15號大窩口商場一期1樓B03及B04號舖

十三姨秘製雞翼
HKD$38/5 pcs 隻

Signature Sliced Fish with Preserved Cabbage
Served with Potato Crystal Sheet
(Can choose spicy levels)
十三姨招牌酸菜魚
HKD$198/For 2 Persons 二人份
generous amount of bass fillet
the fish fillet is flaky,delicate and moist
the soup base is flavourful
the crystal sheet is al dente
super yum!value for money!highly recommended !

Chongging Hot & Spicy Chicken Hot Pot (spicy)
重慶麻辣雞煲
HKD$119/whole bird 全隻
with special complex spice flavours
the chicken is fresh
delish and incredibly affordable just half of the original price!
2023-08-08 17 浏览
放工帶老豆去食酸菜魚,叫咗成條巴蜀烤魚,用上原條鉗魚,我地揀咗酸菜味(小辣),魚肉好嫩滑、酸菜湯好入味~追加涼菜小食:蒜茸手拍青瓜,味道非常清新,口感爽口,最啱就係一邊食酸菜魚、一邊清新一下口腔~加$8就有一碟美國肥牛(惠顧巴蜀烤魚,此優惠可用一次)用酸菜湯煮特別有風味,忍唔住食多幾塊~再加埋我最鍾意食嘅鴨血,鴨血當然要配酸辣啦~手撕雞涼粉,最啱就係夏天食,涼粉清爽唔油膩,食完都唔會太飽滯~醒胃酸梅湯,食酸菜魚點可以唔配酸梅湯~紅糖糍粑同冰粉甜甜哋又煙韌,最啱就係做飯後甜品😄

醒胃酸梅湯,食酸菜魚點可以唔配酸梅湯~

紅糖糍粑同冰粉甜甜哋又煙韌,最啱就係做飯後甜品😄
2023-08-03 18 浏览
屋村都有咁好食嘅酸菜魚🐟烤魚🐟今日我哋食全魚餐🐟唔食雞煲🐔🤭巴蜀烤魚~原條鉗魚(煎香鉗魚、味道口感,當堂唔同晒,啖啖肉、魚骨都鬆脆)我哋揀咗少辣🌶️小辣用新鮮辣椒~口感辣味啱啱好(非常足料~酸菜、薯仔、洋蔥、大豆芽、蘿蔔、萵筍、芫荽、青瓜條😘)仲可以追加涼拌小食🤭相當吸引🤩叫左~五色拼盤(皮蛋、手帕青瓜、豬耳、牛舌、木耳)味道👅惹味👍🏻爽口彈牙😘再叫多個晚餐酸菜魚🤤魚質非常嫩滑、鮮甜👍🏻配小食~紅糖滋粑(鬆化煙靭、仲有焦糖😃I Like😘👍🏻)食辣嘢梗係配杯🥤檸檬梳打、柚子梳打🤭街坊價錢👍🏻招呼一流🫰食物又多選擇👏環境又闊落😙
屋村都有咁好食嘅
酸菜魚🐟烤魚🐟
今日我哋食全魚餐🐟唔食雞煲🐔🤭

再叫多個晚餐酸菜魚🤤魚質非常嫩滑、鮮甜👍🏻
配小食~紅糖滋粑(鬆化煙靭、仲有焦糖😃I Like😘👍🏻)

食辣嘢梗係配杯🥤檸檬梳打、柚子梳打🤭

街坊價錢👍🏻招呼一流🫰食物又多選擇👏環境又闊落😙
2023-07-17 26 浏览
天氣真的太熱,完全不想入廚,想吃些辛辣食物開開胃口,四川烤魚/酸菜魚等真的最適合不過。青檸梳打酸酸咪咪,口感清新,消暑一流。冷泡桂花烏龍茶冷泡茶的味道清香,有淡淡的桂花香氣,口感醇厚。夫妻肺片材料豐富,有牛舌、牛肚、牛肉、牛心等配以辣椒油、花椒等調味料製成紅油淋在上面,味道辛辣香口,食材爽嫩有咬勁,非常惹味。麻辣豬耳豬耳爽口彈牙,配上麻辣醬汁,十分開胃。 淡淡無骨雞-口水汁吃起來清爽帶辣勁,由於全部雞肉已經起骨,吃起上來啖啖肉,雞肉軟滑,雞味濃郁,超滋味。巴蜀烤魚-原條烤鉗魚(酸菜味)鉗魚肉厚無刺,皮滑肉嫩,肥美味濃,店家先將鉗魚炸香,令到魚肉無咁易散開,原條放上烤盤上,加上酸菜湯底,薯仔片、青瓜條、泡椒等等,一上枱香氣四溢,魚肉鮮嫩肉厚,吸收了酸菜湯底,更加惹味,配上白飯自製酸菜魚湯飯,滋味又好吃。蓮藕片蓮藕片爽脆清甜,加入湯底輕輕淖熟已經非常美味。

青檸梳打
酸酸咪咪,口感清新,消暑一流。

冷泡桂花烏龍茶
冷泡茶的味道清香,有淡淡的桂花香氣,口感醇厚。

夫妻肺片

麻辣豬耳
豬耳爽口彈牙,配上麻辣醬汁,十分開胃。

淡淡無骨雞-口水汁

巴蜀烤魚-原條烤鉗魚(酸菜味)

蓮藕片
蓮藕片爽脆清甜,加入湯底輕輕淖熟已經非常美味。

2023-07-17 29 浏览
🌶️十三姨酸菜魚🐟.大窩口商場開咗間好味嘅川菜😋.🌶️巴蜀烤魚-原條鉗魚前排返大陸食咗太多酸菜魚,今次諗住試吓烤魚,超級好食😍真係做到麻辣鮮香,鉗魚嘅骨都比較大條,容易處理,而且肉質好嫩,推薦👍🏻.🍜地道冒菜粉麵冒菜起源於成都,類似麻辣燙,也是這裡的推薦菜式😃我選了水晶粉,因為最吸湯😆最特別的是配菜竟然有紅油抄手😍😍😍另外選了蓮藕和鴨血,是麻辣湯的標配😎.🍢椒鹽小酥肉口感很香脆,也很惹味,不錯😁.🫘紅糖糍粑解辣必備甜品,煙靭糍粑配上黃豆粉和糖漿,經典美味👍🏻.🍵冷泡桂花烏龍茶🥛豆漿
🌶️十三姨酸菜魚🐟
大窩口商場開咗間好味嘅川菜😋

🌶️巴蜀烤魚-原條鉗魚
前排返大陸食咗太多酸菜魚,今次諗住試吓烤魚,超級好食😍

🍜地道冒菜粉麵
冒菜起源於成都,類似麻辣燙,也是這裡的推薦菜式😃
我選了水晶粉,因為最吸湯😆

最特別的是配菜竟然有紅油抄手😍😍😍
另外選了蓮藕和鴨血,是麻辣湯的標配😎

🍢椒鹽小酥肉
口感很香脆,也很惹味,不錯😁

🫘紅糖糍粑
解辣必備甜品,煙靭糍粑配上黃豆粉和糖漿,經典美味👍🏻

🍵冷泡桂花烏龍茶
🥛豆漿