2023-05-31 30 浏览
今日嚟介紹一間好好味嘅十三姨酸菜魚餐廳🐟🍲!呢度嘅招牌菜系十三姨酸菜魚👩‍🍳,一上桌就飄出嚟好香嘅酸辣味,啱啱好啱刺激到味蕾啊😋!魚肉彈牙又新鮮,配埋酸菜同辣椒,真係啱啱好啱,一定要試下㗎!👍除咗招牌酸菜魚,呢度嘅自選川式麻辣冒菜都好正呀!冒菜食材豐富,仲有好多好夠味嘅麻辣湯底,真係令人上癮㗎!🔥🌶️如果你唔鍾意辣,又鍾意啖啖肉嘅話,豬軟骨飯都係一個好選擇🍚🐖!豬軟骨煮到好腍身,配埋軟滑嘅米飯,一口食落去真係好舒服呀😍!唔講你都唔知有呢啲好味嘅菜式等住你嚟試呢!

唔講你都唔知有呢啲好味嘅菜式等住你嚟試呢!
2023-05-25 101 浏览
今日和同事收工經過大窩口商場,見有間名叫📍十三姨酸菜魚的店舖,在外面望進店內都很光猛,環境企理清潔,於是入内試下。💢首先點了幾個小食紅油牛舌、🥚擂椒松花皮蛋和夫妻肺片。三個小食雖是辣的而且都是泡在紅油中,但吃落滋味辣道感覺略有不同。皮蛋算可以皮軟心糯。牛舌質感雖結實但不會硬且有咬口感。至於夫妻肺片的辣味層次不同,當中的牛肚非常腍身不韌又很爽口。😚💢巴蜀烤原條🐟鉗魚( 麻辣味),一大盆的烤魚上枱很吸睛,整條煎封得金黃的鉗魚泡在舖滿紅彤彤🌶辣椒的麻辣湯汁中,頓時覺得整個人都熱起來,上面的大豆芽、🥔薯仔、蘿蔔和另加的萵筍和手拍🥒青瓜, 材料相富豐富舖滿魚面, 鉗魚肉質嫩滑煎封後變結實,久炆煮後不鬆散,而且只得一條魚骨啖啖肉,吃來十分之暢快。👍💢地道冒粉:🍜形式上有點似車仔麵,揀了水晶粉配鮮魚湯底,另加鴨血和魚片頭作餸。整碗冒粉魚湯味都很夠濃,水晶粉皮薄通透煙韌,很惹味的一款食品。😋        💢紅糖滋巴買相都不錯,金黄的外表質地煙煙靭靭,配以焦糖調味一款解辣甜品。😊💢冷泡桂花烏龍茶及冷泡⚘️玫瑰茉莉花茶: 吃了滿嘴麻辣後喝一口冰涼的花茶後,換成了 淡淡的齒頰留香,作為消油去膩感覺十分舒暢。

💢冷泡桂花烏龍茶及冷泡⚘️玫瑰茉莉花茶: 吃了滿嘴麻辣後喝一口冰涼的花茶後,換成了 淡淡的齒頰留香,作為消油去膩感覺十分舒暢。👍

🔷️這是吃得非常豐富和滿足的一頓烤魚,餐廳環境新淨、整潔坐得舒適,服務員態度很好,價錢亦算經濟,下次會再來一試。
2023-05-23
  • 巴蜀烤魚
自從由大集團收購及管理後,大窩口街市同商場環境乾淨咗,亦有唔少連鎖餐廳進駐,今次呢間十三姨酸菜魚係全港第4間分店!個幾月前開張,好多人排隊等位,唔想排餐飽,梗係等熱朝減退少少之後先嚟食!餐廳主打酸菜魚、烤魚,雞煲和其他一般川菜菜式亦有提供!✔️巴蜀烤魚-原條清江魚$288餐牌上只有魽魚可選擇,但係職員話是晚可提供烤魚係清江魚,條魚勁大條,最少有2斤!開邊上,除咗主骨之外,真係勁少細刺!配料都幾多,有薯仔、蘿蔔、芽菜、青瓜,仲有好多酸菜!揀咗酸菜小辣口味,切碎嘅青辣椒唔係好辣,反而湯底酸味比較突出啲!✔️夫妻肺片$58 (追加涼菜小食)牛肚較多,爽口入味,紅油沾滿成個菜式,雖然多紅油,但調味唔算辣,有啲甜甜哋!✔️擂椒松花皮蛋$18 (追加涼菜小食)皮蛋幾大隻,$18幾抵食,依家出面單點要廿幾蚊!✔️唐生菜$18邊食烤魚邊打邊爐,叫多碟唐生菜,好爽口!✔️紅糖滋粑(4件)$38即叫即整,炸好上枱即食,完全感覺到外脆內暖嘅滋味!✔️柚子梳打$14(晚市套餐轉配)柚子醬加梳打水,有汽解渴,如果大杯啲就更好!✔️青檸梳打$14(晚市套餐轉配)有加入新鮮青檸粒,有微微青檸味,唔太甜!✔️醒胃酸梅湯$6(晩市套餐

✔️巴蜀烤魚-原條清江魚$288

✔️夫妻肺片$58 (追加涼菜小食)

✔️擂椒松花皮蛋$18 (追加涼菜小食)
皮蛋幾大隻,$18幾抵食,依家出面單點要廿幾蚊!

✔️唐生菜$18
邊食烤魚邊打邊爐,叫多碟唐生菜,好爽口!

✔️紅糖滋粑(4件)$38
即叫即整,炸好上枱即食,完全感覺到外脆內暖嘅滋味!

✔️柚子梳打$14(晚市套餐轉配)
柚子醬加梳打水,有汽解渴,如果大杯啲就更好!

✔️青檸梳打$14(晚市套餐轉配)
有加入新鮮青檸粒,有微微青檸味,唔太甜!

✔️醒胃酸梅湯$6(晩市套餐加配)
食烤魚同辣嘢一杯飲品真係唔夠,最後飲多杯酸梅汁,成個人舒服晒!

2023-04-21 189 浏览
   老友和我都喜歡吃麻辣和烤魚約了我今晚吃晚飯!      最近在他家 附近大窩口一期開了一間「十三姨酸菜鱼」分店、他第一時間已經試過了,好味的!    麻辣店在商場,座位舒服。麻辣菜款式很多除了熱辣辣的麻辣重口味外還有酸甜的番茄湯清甜鱼,也有清爽凉伴、冷熱飲品和甜品……等等。  老友今晚有好介绍要试試這店的烤鱼~點了~巴蜀烤魚-原條烤鱼(鉗魚 )(麻辣味)288元好大盆!火红的辣椒和湯汁賣相好澎湃!條魚足有斤多重、烤得連骨也金黄鬆脆!魚肉豐厚啖啖肉!加上湯汁的麻辣夠 刺激食得痛快!真是其味無窮!冷泡桂花烏龍茶小食麻辣猪肉,猪耳切成薄片入口爽脆但味道稍淡。手撕雞凉粉味道麻辣花生酥脆、凉粉較淋口可能切薄片口感會更好。红油豬肚豬肚爽,彈牙入味!招牌十三姨酸菜魚+ 米線 88元好大碗!湯底鲜味 鹹酸鹹酸 的惹味醒胃。魚片都很嫩滑。米線吸收了湯底精華食落滋味。整体不錯!吃得很滋味!
   老友和我都喜歡吃麻辣和烤魚約了我今晚吃晚飯!
    麻辣店在商場,座位舒服。
  老友今晚有好介绍要试試這店的烤鱼~
點了~
巴蜀烤魚-原條烤鱼(鉗魚 )(麻辣味)288元
好大盆!火红的辣椒和湯汁賣相好澎湃!
條魚足有斤多重、烤得連骨也金黄鬆脆!
巴蜀烤魚-原條烤鉗 魚
冷泡桂花烏龍茶
小食
麻辣猪肉,猪耳切成薄片入口爽脆但味道稍淡。
麻辣豬耳
手撕雞凉粉
味道麻辣花生酥脆、凉粉較淋口可能切薄片口感會更好。
手撕雞 涼粉
红油豬肚
豬肚爽,彈牙入味!
紅油豬肚
招牌十三姨酸菜魚+ 米線 88元
好大碗!湯底鲜味 鹹酸鹹酸 的惹味醒胃。
魚片都很嫩滑。米線吸收了湯底精華食落滋味。
招牌十三姨酸菜魚 米線
整体不錯!吃得很滋味!
2023-04-19
巴蜀烤魚-原條烤鉗 魚
麻辣豬耳
紅油豬肚
招牌十三姨酸菜魚 米線
2023-04-15 132 浏览
平時都唔寫食評 難食到忍唔住要分享出黎 大窩口新開嘅酸菜魚店 見新開嚟試吓 第一次食雞絲粉皮係咁粗嘅粉 咁粗都叫做粉皮?口水雞 一大舊肉咁大舊嘅淨肥膏 當肉咁上碟酸菜魚啲魚成陣味 食過咁多次酸菜魚都未食過啲魚係咁嘅味 唔會再幫襯

口水雞 一大舊肉咁大舊嘅淨肥膏 當肉咁上碟

2023-04-10 101 浏览
🤮真系好L難食!!!!x3#酸菜魚(大辣)2人份 $198魚 - 勁醒!醒到吞咗落肚,都覺得個齒頰留醒🙄醒到反胃勁難食,魚表面有粉包住?但唔覺有炸/爆過…酸菜 - 正常份量酸菜,但係唔知點解喺唔酸嘅?辣椒 - 我係叫大辣 但係我屋企人食開小辣都覺得唔辣湯底 - 無味,普通,普通到你吾會食得出佢究竟係用乜嘢熬製 雞湯?豬骨湯?魚湯?整體 - 醒臭!唔酸!唔辣!唔香!🙄從來未食過咁L難食嘅酸菜魚自問我食過1x間左右酸菜魚(包括香港大6)其他最多都係普普通通…但呢一間真係難食得出色😡😤#椒麻無骨雞 $78非常有趣嘅怪味雞😂椒呢?麻呢?😂where are you?😂我究竟食緊啲乜嘢?我淨係知佢係雞嚟嘅…雞 - 算滑…但係個汁同調味…同椒麻扯唔上半點關係!食到有少少蔥同豉油味…可吞落肚…Btw 店舖員工有善,本人再吾中意食 都吾中意浪費食物但真係撐吾掂 努力食咗半碗 吾想再食…
🤮真系好L難食!!!!x3

#酸菜魚(大辣)2人份 $198

酸菜 - 正常份量酸菜,但係唔知點解喺唔酸嘅?
辣椒 - 我係叫大辣 但係我屋企人食開小辣都覺得唔辣

整體 - 醒臭!唔酸!唔辣!唔香!
🙄從來未食過咁L難食嘅酸菜魚
自問我食過1x間左右酸菜魚(包括香港大6)
其他最多都係普普通通…但呢一間真係難食得出色😡😤
酸菜魚-大辣

#椒麻無骨雞 $78

非常有趣嘅怪味雞😂
椒呢?麻呢?😂where are you?
😂我究竟食緊啲乜嘢?我淨係知佢係雞嚟嘅…
雞 - 算滑…
但係個汁同調味…
同椒麻扯唔上半點關係!
食到有少少蔥同豉油味…可吞落肚…
椒麻無骨雞

Btw 店舖員工有善,
本人再吾中意食 都吾中意浪費食物
但真係撐吾掂 努力食咗半碗 吾想再食…