2019-08-02 31 浏览
去沙田找朋友,朋友喜歡北海道食堂,我點左和牛喬麥麵套餐,牛肉有肉香味。茶碗蒸表面有冬菇底有一隻蝦,真不錯。有前菜紅色蘿蔔片,和沙律菜和柚子蜜,埋單才知不用加一,真抵呀,明白朋友要指定此店。
去沙田找朋友,朋友喜歡北海道食堂,我點左
和牛喬麥麵套餐,
柚子蜜,埋單才知不用加一,真抵呀,明白朋友要指定此店。
2019-08-02 39 浏览
平日經常到新城市吃飯,最近想在沙田附近其他商場找美食,就到了沙田中心。原來這裏有一間很不錯的日本料理。這店子內在環境舒適,我們被安排坐在寬闊卡位上,打開餐牌,選擇十分多,有壽司刺身,也有鍋物,燒物,又可以選擇套餐,心大心細。選了極上四色刺身丼,帶子清甜美味,吞拿魚腩新鮮份量也很足,基本上只吃這個已經很飽了,加餐後也只是128元,有湯有前菜有蒸蛋。不得不提,蒸蛋極出色,是我吃過的日式蒸蛋中接近最出色的。另外我們點了壽喜燒,湯汁甜美,牛肉品質也很好,配菜也不隨便,一鍋美味。還有我最喜歡的燒魷魚,是十分驚喜的菜色,有輕輕的燒焦味道,下酒一流。串燒也推介呢,牛舌的口感很好不會太硬,另外驚喜的是鹽燒黑豚腩,油香肉均勻。這樣豐富的一餐只是$400左右。品質這麼高,份量豐富,加上滿口鮮甜味道,一定會再來。
2019-08-02 168 浏览
一入到餐廳已經感受到濃濃的日本氣氛,有古式古香的燈籠、蠻有日本風的裝潢,而且被職員安排坐卡位,超闊敞、超舒服!跟朋友各自點了套餐,套餐比單點多$20,但多了前菜、蒸旦、面豉湯和飲品,所以相對地套餐比較划算!我自己一看到鐵板燒立即鎖定一定要選,價錢超平民,最後選擇了銀鱈魚 。比較少餐廳會有這麼大份的銀雪魚,足足是兩大塊,廚師煎到肉質剛好,每一口都充滿肉汁,超鮮甜! 而且配菜(芽菜)也處理得相當好,加上少少黑胡椒,更添美味!朋友選了「極上四色刺身丼」,四色刺身正正是我們兩喜歡的種類,整體食材都很新鮮,而且份量都算大,吃完之後都超飽 ! 套餐附送的蒸旦超讚、超滑,內面也含有超多材料,如:蟹柳、蝦。而餐飲可選(熱/凍)柚子蜜,另加$3 可改咖啡/茶,這裡熱柚子蜜令我對柚子蜜改觀,不太甜而且超濃郁的柚子味,喝完之後喉嚨好舒服。另外加點「天婦羅軟殼蟹」和「蟹肉蟹膏玉子燒」。「天婦羅軟殼蟹」炸粉不厚,所以肉身吃起來超有口感,超多肉。而「蟹肉蟹膏玉子燒」完全是不得了!!!!! 旦味超突出,最驚喜是玉子裡包著滿滿蟹膏,味道超搭!吃完還想再吃呀~

鐵板燒銀鱈魚

極上四色刺身丼

天婦羅軟殼蟹
鐵板燒銀鱈魚
極上四色刺身丼
天婦羅軟殼蟹
2019-08-01 35 浏览
今日一個人黎沙田食下午茶,見到幾抵就入去試下😛-🐟醬燒三文魚丼 配熱柚子蜜 $62好多舊肥美既三文魚上淋上蛋黃醬,再經過輕輕炙燒,啲香味出哂黎🤤🤤🤤火炙三文魚壽司愛好者必試!-🍤雜錦天婦羅盛 $38套餐加購小食。有2隻海蝦,1件茄子,1件紅椒。天婦羅蝦好好食,炸皮唔會過厚,鬆脆唔會淋。茄子都好食,但個人不太喜歡紅椒,如果換成冬菇就好了。-佢下午茶套餐真係幾抵食,最平$38就有,仲有得加壽司🍣😋
今日一個人黎沙田食下午茶,見到幾抵就入去試下😛
🐟醬燒三文魚丼 配熱柚子蜜 $62
🍤雜錦天婦羅盛 $38
佢下午茶套餐真係幾抵食,最平$38就有,仲有得加壽司🍣😋
醬燒三文魚丼
雜錦天婦羅盛
2019-07-09
醬燒三文魚丼
2019-08-01 33 浏览
因為中午食得比較飽同埋比較遲,夜晚就食唔落咁多野。行過見到個Menu,有個餐好抵食,份量啱啱好就行入去試吓。呢個餐可以揀一碗仔蕎麥面,然後配下面兩個丼,啱晒兩個細食嘅人分,我哋點多一個沙律,份量就啱啱好。松葉蟹肉野菜沙律($44)蟹肉都唔少,沙律醬又夠,撈埋幾好味,好開胃~迷你角切魚生丼雖然係刺身粒粒,都算新鮮既蕎麥面迷你蒲燒鰻魚丼細細碗都唔會馬虎,覺得幾好整體來講,其實食既野唔多,但質素都唔錯。同埋佢D裝修幾繽紛同好濃厚既日本風格。店員既服務都幾好同貼心。來到沙田唔知食咩好既話,除左新城市廣場,都可以行多兩步過來,都係一個好選擇。
松葉蟹肉野菜沙律($44)
蟹肉都唔少,沙律醬又夠,撈埋幾好味,好開胃~
迷你角切魚生丼
雖然係刺身粒粒,都算新鮮既
蕎麥面
迷你蒲燒鰻魚丼
細細碗都唔會馬虎,覺得幾好

• 松葉蟹肉野菜沙律
2019-07-29 32 浏览
高質牛舌飯😚鹽燒牛舌套餐 $108 好值呢個價👍🏻呢個set有6塊厚切牛舌,雖然厚但吾會韌👅仲好有牛味😚亦好有肉汁食完一直回味住如果朋友想食日本嘅但一個想壽司🍣,一個想食鐵板燒,一個食熟食,呢間餐廳可以滿足到你😍..📍:#北海道食堂 (沙田)沙田橫壆街2-16號沙田中心商場3樓50及57號舖
高質牛舌飯😚
鹽燒牛舌套餐 $108
食完一直回味住
📍:#北海道食堂 (沙田)
沙田橫壆街2-16號沙田中心商場3樓50及57號舖
2019-07-28 29 浏览
收工約埋屋企人一齊食飯,想食日本野,見佢呢間嘅餐牌好多選擇,就入去試試😋食日本野點少得叫壽司,即刻叫左個壽司盛14件加鐵火卷3件食😋😋 啲魚生好新鮮,而且好多款,刺身同飯嘅比例剛剛好😋佢最近有個夏日週年激安祭,本身想試下佢嘅燒鮑魚不過好似冇晒,就叫左個A4和牛試試~ 一黎到好香牛味,雖然份量少少,但佢一咬落去嘅油脂好多好軟滑,食兩粒都有啲漏😅再黎蟹肉蟹膏玉子燒!聽個名都夠晒特別!平時好少食加左餡嘅玉子燒,呢個蟹肉蟹膏嘅份量都好足料,食左除左蛋香,仲好鮮甜添呀啲蟹!😋另外我地仲叫個鐵板牛油焗帶子同北海道牛乳華味鳥鍋(即係雞肉)。帶子正正常常好香蒜味。雖然個鍋啲料唔係好特別,但個湯底好濃牛乳味,值得一讚👍🏻👍🏻配埋碗白飯就冇得頂😋

2019-07-27 45 浏览
我自己就喺沙田返工既,發覺沙田既餐廳好似轉變都幾快,有質素既餐廳好似越開越多,我都未有時間可以全部試齊。不過今日過左黎沙田中心食完lunch,經過見到呢間北海道食堂裝修好似幾靚咁,一於夜晚再過黎食晚飯,果然都值得一試。餐廳裝修充滿日式風情,主要係木為主,令人感覺舒服,最特別係可以望住個廚師煮鐵板燒,幾治癒。食物方面都好出色,首先一定要講呢個足量三文魚籽爆丼,配上吞拿魚蓉同松葉蟹肉,呢個真係正到爆,一粒粒晶瑩剔透既三文魚籽多到好似火山爆發咁,可以大啖大啖咁食,吞拿魚蓉同蟹肉都好好味,呢個真係攞滿分。見到個師父煮鐵板燒煮得好香,梗係要叫燒物啦。呢個香煎廣島蠔好香好惹味,我都係第一次試呢種煎蠔,估唔到係咁香,但係保留到蠔既鮮味,必試!另外呢個鐵板美國牛小排超級juicy,好香好重牛味,肉質一流,非常高質。

餐廳裝修充滿日式風情,主要係木為主,令人感覺舒服,

最特別係可以望住個廚師煮鐵板燒,幾治癒。食物方面都好出色,

當百年品牌老店都不能保證味道不變;當大集團連鎖店質素都不得保證時,那就相信自己到小店尋找失去的美味。到沙田,避開人多租貴的大商場,走到離開車站十多分鐘的沙田中心。以往細商場人流不多,基本上只有些小型時裝店、街坊小食之類,但隨著近車站的店鋪租金上升和迫暴到處是旅客,離開車站遠一點的沙田中心的餐廳也升格起來,在這裡我找到了一間精緻的日式料理餐廳。北海道食堂的裝潢走日式簡約風,最喜歡是他們燈飾及掛牆上的大漁旗,好像在宣示他們的刺身新鮮度。我也跟隨著點了一個四色刺身飯定食。老實說,刺身是新鮮及份量十足的,但也不致於令我感到有驚喜啦,反而是跟餐的茶碗蒸給我印象深刻,蛋香滑而內裡的海鮮也配搭很好。另外加點的燒牛舌和烤新鮮魷魚,特別推薦的是烤新鮮魷魚,那種火烤燶邊香味不是常有,可見廚師的細心。假使世界不是你預期,不是完美,但請你僅記不放棄就會找到美好的食物。

2019-07-22
2019-07-26 16 浏览
行街 shopping行到累,遠遠看見有間十分大日本餐廳。行近門口已見到這個週年激安祭牌,見到咁抵不用再諗一於入去試試。刺生丼相影得十分吸引,價錢唔貴十分吸引。定食套餐包括一杯柚子蜜,選了一杯凍及一杯熱,不是太甜也有柚子香味。九州長崎直送原條池魚刺生用$88價錢有原條砌得比相片更靚刺生原隻日本海產活海膽$78用小匙從殻中刮出海膽吃,又新鮮又有feel天婦羅盛套餐$92天婦羅外層炸得十分脆蝦又大隻。極上四色刺生丼套餐$128刺生切得好大大粒,三文魚十分肥美,帶子大大粒又夠厚身。蒸蛋十分嫩滑,蛋內有菇丶蝦丶蟹柳,令到蛋也帶鮮甜味。
行街 shopping行到累,遠遠看見有間十分大日本餐廳。

刺生丼相影得十分吸引,價錢唔貴十分吸引。

九州長崎直送原條池魚刺生
用$88價錢有原條砌得比相片更靚刺生

原隻日本海產活海膽$78
用小匙從殻中刮出海膽吃,又新鮮又有feel

天婦羅盛套餐$92
天婦羅外層炸得十分脆蝦又大隻。

極上四色刺生丼套餐$128
刺生切得好大大粒,三文魚十分肥美,帶子大大粒又夠厚身。

蒸蛋十分嫩滑,蛋內有菇丶蝦丶蟹柳,令到蛋也帶鮮甜味。
2019-07-26 21 浏览
-最近經常到沙田去🥰中庭有很多東西看喔~累了便到附近吃美食😋😋那天剛好去送花所以在摺紙xd♥《鐵板海膽海鮮炒飯》一進去便看到廚師在鐵板炒飯😍色香味俱全,當然要嘗試一下了!果然,豐富足料又熱辣辣很美味💖飯粒炒得金黃均勻,配上帶子和三文魚等配料~嗯~口感豐富外,這塊海膽還要很鮮甜呢🤤🤤♥《鐵板鰻魚炒飯》一樣是熱辣辣的喔🥳最重要的是鰻魚沒有骨!鰻魚香軟入味,大滿足呢😘唯一缺點是飯粒比較黏,不夠乾身~不過對比起來當然海膽炒飯比較多料🙊♥小提示 Tips:這裏有鐵板燒位置,可以看着廚師即場鐵板燒😚 另外,只需加$20便有味增湯、蒸蛋、前菜和飲品😻 質素都不錯,超值!
最近經常到沙田去🥰
中庭有很多東西看喔~
累了便到附近吃美食😋😋
那天剛好去送花所以在摺紙xd

《鐵板海膽海鮮炒飯》
一進去便看到廚師在鐵板炒飯😍
色香味俱全,當然要嘗試一下了!
果然,豐富足料又熱辣辣很美味💖
飯粒炒得金黃均勻,配上帶子和三文魚等配料~
嗯~口感豐富外,這塊海膽還要很鮮甜呢🤤🤤

《鐵板鰻魚炒飯》
一樣是熱辣辣的喔🥳
最重要的是鰻魚沒有骨!
鰻魚香軟入味,大滿足呢😘
唯一缺點是飯粒比較黏,不夠乾身~
不過對比起來當然海膽炒飯比較多料🙊

小提示 Tips:
鐵板海膽海鮮炒飯
鐵板鰻魚炒飯
鐵板海膽海鮮炒飯
鐵板鰻魚炒飯
2019-07-22 21 浏览
沙田市中心終於有新餐廳啦!沙田餐廳雖然多,不過食黎食去都係果幾間,真係好悶。見呢間餐廳有鐵板燒,入黎試下,鐵板牛肉定食好好味,配菜可以加錢叫壽司,雞軟骨等,刺身幾新鮮,唔錯
,配菜可以加錢叫壽司,雞軟骨等,刺身幾新鮮,唔錯
2019-07-21 37 浏览
夜晚約朋友沙田食飯,起裝完修既沙田中心發現多左好多野食,就同朋友決定試一試呢間北海道食堂,見佢入面d位好似幾寬敞,又唔嘈,同fd食飯吹水就最岩。餐廳標榜北海道食材,menu種類超多,有小食,壽司刺身,串燒,鐵板燒都有,見佢做緊周年激安祭promote,當然要即刻試下佢個鐵板燒鹿兒島A4和牛。果然A4和牛油脂分怖比較多、所以食落去肉質好軟腍鬆化,不過略嫌份量比較少另一個試左鐵板比目魚扒,燒得岩岩好,佢有得揀加$20轉套餐,多左沙律,茶碗蒸同麵豉湯,性價比都高陶板炭火燒雞Menu見到覺得幾特別,上菜時已經聞到好香,出曬煙,d雞燒到好嫩滑,仲配埋雞腎,又係送飯一流蟹肉蟹膏玉子燒本來見到得面個到鋪左少少蟹肉有d失望,點知原來玉子燒裡面都包左好多蟹膏同蟹肉,真係好足料👍👍食到最尾已經好飽了,好滿足的一餐

陶板炭火燒雞

蟹肉蟹膏玉子燒

食到最尾已經好飽了,好滿足的一餐
2019-07-21 28 浏览
今日我同老公去沙田食飯,見到呢間日本餐廳好似幾吸引,於是就入去試一試首先我哋叫咗一個滑蛋吉列豬扒定食套餐,豬扒炸得金黃香脆,滑蛋配上豬扒呢個配搭一定冇錯,而套餐包括蒸蛋,味增湯,前菜,白飯,熱柚子蜜,相當豐富, 價錢都不用$100另外就係吞拿魚蓉丼,吞拿魚蓉肥美,配上香蔥作調味 (因老公不吃葱所以另上),冇得頂!而老公鍾意加上少少Wasabi和日式醬油,味道更濃週年激安祭夏日小食——鐵板燒鹿兒島A4和牛粒,是餐廳大力推介的。整整一點A四黃牛,價錢都只係$100左右,經濟實惠,和牛肉汁豐富,柔嫩,入口即溶,幾高質紅豆香草雪糕,為這晚餐畫上完美的句號。紅豆,小丸子,香草雪糕,絕配!總括來說,這間餐廳的選擇很多,無論是定食、壽司、刺身、小食、甜品都應有盡有,價錢亦很合理,着喺沙田的朋友不妨黎試一試!

總括來說,這間餐廳的選擇很多,無論是定食、壽司刺身、小食、甜品都應有盡有,價錢亦很合理,着喺沙田的朋友不妨黎試一試!

2019-07-21 32 浏览
#cassiegoshatin-瘦編今日咁岩去左沙田食lunch,為左遠離大陸客,我就去左沙田中心嘅北海道食堂。-佢嘅位置係新城市廣場旁邊,可以經商場穿過去。佢有好多Lunch Set揀,價錢嘅Range都好大,大家可以就翻自己銀包預算來決定。💕-我依個套餐好豐富,有幾件三文魚壽司、刺身、麵豉湯、烏冬、熱柚子蜜、蒸蛋,價錢大約$110左右,食物質素唔錯!平時喺沙田出沒嘅沙田柚可以考慮。🙈-味道評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)抵食評分▶️️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)回購評分▶️️️🌕🌕🌕🌓🌑 (3.5)-➡️北海道食堂 (沙田)📍沙田橫壆街2-16號沙田中心商場3樓50及57號舖-
#cassiegoshatin
我依個套餐好豐富,有幾件三文魚壽司刺身、麵豉湯、烏冬、熱柚子蜜、蒸蛋,價錢大約$110左右,食物質素唔錯!平時喺沙田出沒嘅沙田柚可以考慮。🙈
味道評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)
抵食評分▶️️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)
回購評分▶️️️🌕🌕🌕🌓🌑 (3.5)
➡️北海道食堂 (沙田)
📍沙田橫壆街2-16號沙田中心商場3樓50及57號舖