今日行過佐敦,未行到已經聞到好香既烘焙味~原來莊士敦廣埸開左一間甜品店 - 叫北海道牛乳蛋糕~蛋糕櫃有分熱既同凍既甜點~熱既甜品有新鮮焗起原個芝士蛋糕、熱烘烘甜撻、仲有鹹批;而凍櫃個邊就有卷蛋、各式各樣既果撻同泡芙!有好多選擇,總有一款岩你口味~凍櫃熱櫃小孩子才作選擇,所以我買左唔同款式既糕點同屋企人一齊開心share~黃金流心芝士蛋糕 $130 (熱)原個即焗新鮮出爐既黃金流心芝士蛋糕,黃金即係咸蛋黃~蛋糕外層烤到金黃色,上面仲加上咸蛋黃碎~切開入面係鬆軟蛋糕再加上幾層咸蛋黃夾心~口感豐富!蛋糕既甜加上咸蛋黃既咸香.味道十分過癮!富士蘋果金寶撻 $25 (熱)呢個撻外層係個金寶山,包住入面係富士蘋果同提子乾,一咬金寶同撻皮都十分鬆脆,入面個蘋果餡料滲出淡淡肉桂味,入面既醬汁岩岩好~(我本身都好鐘意肉桂味同apple crumble~而且亦好鐘意食撻,呢個富士蘋果金寶撻係一次過滿足我3個願望,真係我食過最好食既apple crumble之一!)酸乳酪芝士撻 $22  (熱) 呢個熱撻上層係厚厚酸乳酪,下層係芝士,好似new york cheesecake 既撻,芝士因為熬既關係,牛奶味

凍櫃
熱櫃

黃金流心芝士蛋糕 $130 (熱)
富士蘋果金寶撻 $25 (熱)

酸乳酪芝士撻 $22  (熱) 呢個熱撻上層係厚厚酸乳酪,下層係芝士,好似new york cheesecake 既撻,芝士因為熬既關係,牛奶味更香濃,加上酸溜溜酸乳酪toppings,食落唔會太膩~
玫瑰伯爵芝士撻 $25 (凍)
食左咁多個熱撻,係時候試個凍甜點~玫瑰伯爵芝士撻上屠係伯爵茶忌廉,再撒上玫瑰花,下層係芝士;上層忌廉口感好似Mousse咁滑~伯爵茶咪味香濃再加上淡淡玫瑰花香;下層芝士因為雪凍左,比熱芝士撻厚實D,又有另一番滋味~

沖繩紫薯撻 $22 (凍)
店長介紹我試埋沖繩紫薯撻,果然無介紹錯,紫薯軟糯香甜,加埋上面既cream cheese,口感更滑同rich~
我同屋企人食完都覺我好幸福同滿足~未食完已經想encore!!openrice間餐廳發現原,來旺角都有分店~但個間分店只設外賣!想堂食既朋友要來佐敦店了
2021-06-23
外卖自取
  • 富士蘋果金寶撻
2021-07-02 135 浏览
新开不久的店,之前在他们旺角店吃过蛋糕,味道还可以。经过时会闻到阵阵香味,很容易被吸引过去。最吸引是各款不同味道的蛋挞和芝士蛋糕,可以看到店内的厨房在制作各种产品。这店有用餐区,可以在内用餐,环境也很不错。牛乳蛋挞是招牌美食,便买了一个,另加一个牛肉批做餐,咬了一口,味道稍为甜了一点,但牛乳味颇浓,加上外面的曲奇皮,还算不错。至于牛肉批,里面的馅料不少,除了批的香味,牛肉味极浓,个人认为比牛乳挞好吃。早餐的消费差不多70元,虽然价格略贵,但味道不错。

新开不久的店,之前在他们旺角店吃过蛋糕,味道还可以。

这店有用餐区,可以在内用餐,环境也很不错。

牛肉批、牛乳挞

早餐的消费差不多70元,虽然价格略贵,但味道不错。
2021-06-21
$68 (早餐)
牛肉批、牛乳挞
2021-06-30 115 浏览
今日係佐敦做完運動,行過見到有呢間蛋糕店🍰,之前喺旺角都食過,好好食!每款蛋糕產品都係新鮮出爐!門口有個餐牌會顯示蛋糕出爐嘅時間!佢有好多款焗蛋糕口味!啱晒唔同人嘅口味😋咁我今次就叫咗外賣,其實佢係有得堂食可以坐低飲杯野同個cake!-北海道牛乳原味蛋糕🎂成個蛋糕用四個字「蛋香奶濃」鬆軟嘅口感!再加上牛奶係用左3.6牛乳特製🤩真係特別好食😋切開都夠6-8個人食架,而且店舖都比左盒忌廉可以加埋上去食!-鮮忌廉吉士泡芙牛油皮加酥皮製成既外皮 裏面仲有濃濃的忌廉同埋吉士😋好正呀-靜岡綠茶忌廉紅豆撻綠茶控必食呀!食落濃濃的綠茶味,加上紅豆同忌廉口感好特別😋-玫瑰伯爵茶撻茶味清香,加上玫瑰味好香!而且味道好夾呀佢仲有好多港式撻

每款蛋糕產品都係新鮮出爐!
門口有個餐牌會顯示蛋糕出爐嘅時間!
佢有好多款焗蛋糕口味!啱晒唔同人嘅口味😋

咁我今次就叫咗外賣,
其實佢係有得堂食可以坐低飲杯野同個cake!

-北海道牛乳原味蛋糕🎂
成個蛋糕用四個字「蛋香奶濃」

-鮮忌廉吉士泡芙
牛油皮加酥皮製成既外皮 裏面仲有濃濃的忌廉同埋吉士😋好正呀

-靜岡綠茶忌廉紅豆撻
綠茶控必食呀!食落濃濃的綠茶味,加上紅豆同忌廉口感好特別😋

-玫瑰伯爵茶撻
茶味清香,加上玫瑰味好香!而且味道好夾呀

佢仲有好多港式撻
2021-06-30
  • 北海道牛乳蛋糕
2021-06-30 161 浏览
行過聞到新鮮出爐嘅蛋糕香味,真係無法抗拒🤤🤤抬頭一望原來係旺角都有分店嘅北海道牛乳蛋糕。行到熱熱地,呢間有得堂食就啱晒啦😆🎈沖繩紫薯撻 $22呢個紫薯撻好有紫薯味(真心唔係講廢話)因為平日食好多紫薯製品,有時個味都真係太假🥲我幾鍾意個紫薯上面有一層cream,令到個紫薯口感更加滑👍🏻下面嘅芝士撻味道亦都好好,因為好新鮮,個撻皮都仲係好脆👍🏻🎈靜岡抹茶忌廉紅豆撻 $25睇落去唔算深綠色,以為抹茶味唔會好濃,點知食落都幾夠味👍🏻👍🏻中間仲有一舊麻糬,煙煙un un 好好味,成個撻嘅口感層次都好豐富👍🏻👍🏻🎈玫瑰伯爵芝士撻 $25伯爵茶味香濃,不過就唔係好覺得有玫瑰味。呢個底亦都係芝士撻底,成個味都幾夾。🎈椰汁斑蘭蛋糕 $100自己食完好野,當然係買返個蛋糕返去孝敬阿媽啦🤓咁啱新鮮出爐就係椰汁斑蘭蛋糕,聞到都流晒口水。返到屋企食落口好香椰汁同斑蘭味,佢比平日出面買既斑蘭蛋糕仲多咗一份牛奶味😋😋軟綿綿得黎又唔會好似食緊陣風咁樣👍🏻👍🏻

🎈沖繩紫薯撻 $22

沖繩紫薯撻
靜岡抹茶忌廉紅豆撻
玫瑰伯爵芝士撻
椰汁斑蘭蛋糕
💖聽講呢間蛋糕店喺佐敦開咗新分店,即刻嚟幫襯先!門店都幾大,仲有比客人坐低食嘢嘅區域,裝修幾溫馨🥰1⃣️班蘭蛋糕🍰 $100💖口感鬆軟,軟綿嘅蛋糕未食已經聞到香甜嘅班蘭味🥰咬落柔軟有彈性,入口濕潤,有濃郁嘅班蘭香。綠色嘅色澤打卡靚,都幾大件,聽朝做早餐都得🥰2⃣️沖繩紫薯芝士撻🍠 $22💖呢間店所有撻同批嘅賣相都好靚,最啱打卡📸紫薯蓉口感綿密,入口順滑,配上奶油香味同芝士🧀濃香,甜膩感balance得好。紫薯味重,真材實料,感覺幾健康😂撻皮牛油味香濃,而且夠晒脆🤩3⃣️靜岡抹茶忌廉紅豆撻🍵 $25💖個人最鍾意呢款嘅賣相,抹茶批底🍵配上圓轆轆嘅抹茶忌廉,上面有一層香滑嘅紅豆蓉同朱古力🍫,超靚!抹茶味甘香,啱晒抹茶控。忌廉口感紮實,配上香甜嘅紅豆蓉,中間仲有件白色麻薯,甘甜配搭得啱啱好,口感豐富。4⃣️香橙朱古力撻🍊 $25💖呢款夠晒refreshing,新鮮嘅香橙味配上香濃嘅朱古力味,酸甜橙香撞甘甜朱古力嘅combination好特別🥰鍾意豐富味道嘅朋友仔可以嗌呢款!5⃣️玫瑰伯爵芝士撻🌹 $25💖呢款賣相都好靚,忌廉好足料,比起抹茶忌廉口感冇咁紮實,偏幼滑。伯爵茶香味清新,配上玫瑰香味,搭配高級,下午茶🫖

1⃣️班蘭蛋糕🍰 $100

2⃣️沖繩紫薯芝士撻🍠 $22

3⃣️靜岡抹茶忌廉紅豆撻🍵 $25

4⃣️香橙朱古力撻🍊 $25

5⃣️玫瑰伯爵芝士撻🌹 $25
💖呢款賣相都好靚,忌廉好足料,比起抹茶忌廉口感冇咁紮實,偏幼滑。伯爵茶香味清新,配上玫瑰香味,搭配高級,下午茶🫖一流。

💖呢間店嘅蛋糕同撻真係款款都好好味😋每一款嘅味道都好出,真材實料,搭配新鮮豐富,仲啱晒打卡📸超級推薦!下次我要係門店坐係度嘆tea先!🥰
2021-06-29 57 浏览
同朋友經過佐敦見到呢一間新開嘅蛋糕店,一於就買咗幾件返去一齊share🥳📎特濃朱古力蛋糕蛋糕體濕潤軟棉,好濃朱古力味,裏面仲有啲朱古力粒🤭半溶嘅朱古力配搭埋鬆軟嘅蛋糕,唔錯🤩📎紫薯撻唔好睇面頭有好大pat cream✨入口一啲都唔會太油膩😉非常light配搭埋微甜嘅紫薯蓉📎抹茶紅豆撻呢一個tart係咁多款裏面個樣最精緻嘅,抹茶忌廉一樣好幼滑😇紅豆有啲似日本嗰啲糖漬紅豆,抹茶味輕微回甘❤️抹茶同埋紅豆嘅味道互相balance得好好📎伯爵芝士撻面頭嘅伯爵芝士cream唔會互相搶咗味,伯爵嘅清香配埋軟滑嘅cream,口感輕盈得來唔會過膩❤️撻皮一樣充滿着牛油香📎檸檬撻呢一款就未必個個都啱食,免頭嘅檸檬醬帶有少少蛋黃味,切開仲有流心嘅效果,個人覺得一般😆不過有興趣嘅都不妨一試👍🏻

📎特濃朱古力蛋糕

📎紫薯撻
配搭埋微甜嘅紫薯蓉

📎抹茶紅豆撻

📎伯爵芝士撻

📎檸檬撻
2021-06-28 46 浏览
今日黑雨🌧 搞到褲同鞋都濕晒,個人凍冰冰,冇乜mood,所以買啲甜品返屋企嘆下💪🏻 呢間新開嘅🇯🇵蛋糕舖好近佐敦地鐵站,決定試吓😊🧀 特濃芝士蛋糕 $110蛋糕好大個,食落口感鬆軟綿密,唔會太甜,食咗唔會有罪惡感,切下切下就食咗一半😂 底層仲有芝士,芝士味濃郁,幾有咬口😋🧁 玫瑰伯爵芝士撻 $25好多cream,賣相好靚,打卡一流🥰 本身唔太好伯爵茶,但呢個味道好清新、容易入口,而且層次清晰分明,屋企人唔知係咩撻嘅情況下,食咗一啖都可以準確講出所有材料!呢個正🤤🍋 廣島檸檬撻 $25Presentation又係好靚,味道酸酸甜甜,好refreshing同埋開胃,感覺健康😆🐓 白汁錦爽雞批 $22批皮外脆內軟,幾香口,切開見到有好多餡,雞肉幾好食,軟腍入味,而且辣辣地幾開胃☺️呢度環境幾靚,仲可以堂食,下次想試埋麻薯卷同埋靜岡抹茶忌廉紅豆撻😋

🧀 特濃芝士蛋糕 $110

🧁 玫瑰伯爵芝士撻 $25

🍋 廣島檸檬撻 $25

🐓 白汁錦爽雞批 $22

外卖自取
2021-06-28 98 浏览
蛋糕舖喺佐敦站c出口附近,舖頭喺大馬路隔離,有啲近尖沙咀,好易搵。舖頭有好多產品,有蛋糕,卷蛋,泡芙,pie and tart。門囗會寫明蛋糕出爐時間,較啱時間可以食新鮮出爐蛋糕。我叫左3. 6牛乳原味蛋糕。原味蛋糕有香味嘅3. 6牛乳味,我爸爸話佢冇左古早味蛋糕嘅蛋蘇味,佢覺得幾好食😆餐廳可以堂食or外賣。我就外賣返屋企食。另外,我仲叫左3個批:富士金寶蘋果批/3. 6牛乳鮮奶撻/白汁錦爽雞批。由於係外賣,我拎到返屋企用微波爐叮返熱佢。啲批仍然好好食。富士金寶蘋果批好高質。批中間有好多切到大粒煮甜左嘅蘋果粒。面頭嗰啲用牛油加面粉煮嘅crumble好香脆,同個牛油餅底好夾!正。牛奶撻嘅牛奶ham都好味,唔會太甜。加埋邪惡牛油皮,做下午茶點一流😂

餐廳可以堂食or外賣。我就外賣返屋企食。

由於係外賣,我拎到返屋企用微波爐叮返熱佢。啲批仍然好好食。

2021-06-28 59 浏览
係佐敦行過都聞到陣蛋糕香, 終於搵左機會買番公司同同事SHARE!佢地既招牌芝士蛋糕都幾多款式, 我地就揀左咸蛋芝士蛋糕, 幾大個幾重手, 10個人SHARE都得!蛋糕切開好綿密, 蛋香十足而且好鬆軟, 質地濕潤好似食緊綿花咁,咸蛋芝士味唔算太重, 可能沉左底佢除左芝士蛋糕仲有賣蛋糕同熱批, 因為店員推介雞批同APPLE CRUMBLE, 我就買多左幾件試下~雞批勁大個, 直徑成10CM, 同事話好多料, 有磨菇同雞, 白汁又香~而APPLE CRUMBLE真係好好食, 肉桂味適中唔會太辣, 但批底真係好香脆, 重牛油香而不膩, 係一啖接一啖停唔到口, 抵食!!
咸蛋芝士味唔算太重, 可能沉左底