2023-02-28
之前有朋友食過推介,一路都未就到時間試,諗住生日要對自己好啲🥹所以自己走咗去食個Lunch Omakase ,雖然一個人食,但都食得好開心,因為師傅係北海道人,啱啱又去完北海道所以好好傾😆想講好傾之餘,食物質素都好高質✨午市餐牌有兩個選擇,$580/$880我就試咗個「斗TUSSLE $880」先付-前菜-清湯-刺身-串揚-燒物-食事-甜品白子鮮甜嫩滑,用柚子酸汁調味好開胃北海道帶子,肉質厚身又鮮甜鯛魚清湯用茶壺裝住好特別,湯頭濃郁又清甜,魚肉結實厚身鳥取縣劍魚,入口軟綿,用咗梅子鹽更加提鮮大拖羅色澤粉嫩,充滿魚油香味,入口即溶,超滿足北海道厚岸灣仙鳳趾生蠔,配上自家制柚子啫喱,味道鮮甜濃郁,肉身肥厚希靈魚子中間加入子昆布,入口外脆之餘又爽口,滿滿嘅櫻花蝦賣相吸引炸甘鯛,魚鱗炸到脆卜卜,但魚肉仍然有肉汁,而且好嫩滑———————————————————————炸魷魚,炸醬夠薄而且仲好柔軟,好食———————————————————————炸穴子,一啲都唔乾身仲非常幼嫩,香口好味———————————————————————伊勢海龍.海膽,賣相好靚,兩者都炙燒過味道非常鮮甜,而且龍蝦口感
先付-前菜-清湯-刺身-串揚-燒物-食事-甜品
白子鮮甜嫩滑,用柚子酸汁調味好開胃
北海道帶子,肉質厚身又鮮甜
鯛魚清湯用茶壺裝住好特別,湯頭濃郁又清甜,魚肉結實厚身
鳥取縣劍魚,入口軟綿,用咗梅子鹽更加提鮮
大拖羅色澤粉嫩,充滿魚油香味,入口即溶,超滿足
炸甘鯛,魚鱗炸到脆卜卜,但魚肉仍然有肉汁,而且好嫩滑
———————————————————————
炸魷魚,炸醬夠薄而且仲好柔軟,好食
———————————————————————
炸穴子,一啲都唔乾身仲非常幼嫩,香口好味
———————————————————————
伊勢海龍.海膽,賣相好靚,兩者都炙燒過味道非常鮮甜,而且龍蝦口感仲非常彈牙
———————————————————————
和牛蕎麥麵,湯底清甜,麵質柔軟
—————————————-—————————
水果番茄,完美嘅結尾
呢間以串揚為主打嘅Omakase 🇯🇵真係幾高質,下次要試埋佢Dinner 先得😋😋