2018-05-31 721 浏览
印象中,銅鑼灣吉列炸物餐廳非常少,經過時常被其MENU吸引,今日收工即興去勝博食晚飯。晚上6時多近7時,就只得鋪內中間的位置還是吉席;外邊靠牆的已經有不少食客用餐中。坐好,店員隨即有禮端上MENU,以為只有豬同蝦食,誰知還有我至愛的帶子!翻著看MAIN MENU,竟然還有邊爐選擇。點了吉列帶子伴吉列豚套餐,豚肉可選豬排或豬柳。唔想要肥,所以揀左豬柳; 而配飯有白飯或燕麥飯兩選擇,毫不猶豫點燕麥飯。燕麥減低肥膩吸收,又有膳食纖維。食炸物都少d罪惡感。而男友則選了豬柳中size,跟白飯。轉個身,店員斟茶,跟手一盤食材送上。有一大碗成座山咁高嘅菜絲,黑白芝麻,酸瓜青瓜各一客。開餐啦。吉列帶子伴吉列豚套餐一共有5塊細切豬柳,四粒切半的帶子和一碗味噌湯。男友那份則一共有6塊大吉列豬柳跟一碗味噌湯。吉列層非常鬆脆,乾身不油,夾住豬柳鬆軟口感,也帶有豬柳的香甜。吉列炸層與豬柳不是相連的,像是一個外殻套起。沒有破壞豬柳本身質感同味道之餘,更保存了豚肉本身的鮮甜爽口感。很喜歡啊。點過沙律醬、旁邊的吉列配汁。前者膏狀,沾上卻抺去炸外層鬆軟層次,也令熱騰騰的吉列豬柳冷下,不太喜歡。沾吉列汁,我喜歡多些。讓炸

2088 浏览

開餐啦。吉列帶子伴吉列豚套餐一共有5塊細切豬柳,四粒切半的帶子和一碗味噌湯。男友那份則一共有6塊大吉列豬柳跟一碗味噌湯。吉列層非常鬆脆,乾身不油,夾住豬柳鬆軟口感,也帶有豬柳的香甜。吉列炸層與豬柳不是相連的,像是一個外殻套起。沒有破壞豬柳本身質感同味道之餘,更保存了豚肉本身的鮮甜爽口感。很喜歡啊。點過沙律醬、旁邊的吉列配汁。前者膏狀,沾上卻抺去炸外層鬆軟層次,也令熱騰騰的吉列豬柳冷下,不太喜歡。沾吉列汁,我喜歡多些。讓炸外層吸上配汁,融和一起,點綴得剛好。架上的帶子大粒厚肉,爽口滑身。燕麥飯配起上來也不錯啊。

吉列帶子伴吉列豚套餐

2018-05-30
吉列帶子伴吉列豚套餐
本來去緊食西餐,不過行過畀大大既路牌吸引住, HAHA, 原來就係喱間勝博殿日式炸豬排。日式炸豬排係日本,台灣,大陸都食過,不過今次係第一次係香港食。餐廳環境好寧靜, 裝修亦有濃厚既日本味道, 以木色做主調, 入去既感覺非常舒服。餐廳主打食豬排, 餐牌自然大部分都係豬排啦。我同朋友兩個簡左一個豬排, 一個豬柳。係未上主菜之前會先有任加既椰菜絲, 喱個部分試過咁多間餐廳都係一樣的J 我比較鐘意加麻醬落去椰菜絲到。另外會有一個小碗裝住芝麻, 用餐廳畀既磨磨碎芝麻,加入醬汁, 就係日式豬排最與別不同既地方。不過主菜反而有D失望,因為豬柳既肉入面脂肪同筋太多, 咬落去要好大力咬先可以咬到。而且皮肉有少少分離既情況, 豬排同豬柳既分別不大。個人覺得同係台灣日本既餐廳比較略遜一籌。不過環境搭救都可以既,鐘意炸豬排既可以一試。

2018-05-01
2018-05-13 578 浏览
Hey we are quite a fan of the shop since many years ago, however, the services has become badly, maybe they are short of man powers but still not an excuse from a business perspective. Now, even the shop open and close hours are not as what the OpenRice stated particularly closed at 1530 but they actually put a stand to say it’s closed at around 1420 when we reached there. They need to change the mentality of services.
2018-04-28 787 浏览
侍應服務態度十分之差....侍應幫我點餐時好像他的仇人一樣...不知道為何?明明三分鐘都冇就點完餐,都唔係左佢好多時間...食物質素又唔係好好味,比漏左個白飯我,等十五分鐘先補反,啲豬扒都唔知食唔食好,明明食物味道普通料...我以後一定唔會再幫襯!!

2018-04-28
2018-04-16 891 浏览
回味無窮的日式炸豬排,今次第一次食炸豬排專門的豬排,果然係不同, 唔肥利, 係熱氣咗啲, 另外叫咗個蝦, 炸得好好食。 一些入面有沙律, 有麵豉湯,飯, 最重要個沙律任食, 真係回味無窮

2018-03-26
午餐
庆祝纪念
纪念日
勝博殿是我每次想起日式吉列豬排時必吃的專門店;今天由於大號的炸豬柳飯套餐已經售罄,我只好點一份大號的豬排飯套餐;套餐有大、中、小號,以肉的重量來區分;豬柳是全瘦肉而豬排是有點肥肉;如要吃得健康點,選豬柳吧!但如不介意吃點肥,豬排的肉質較豬柳有層次。吉列豬排來到我餐桌時香氣四溢,令我食慾大增,套餐包括任吃的前菜(青瓜和醃蘿蔔)、椰菜絲沙拉(芝麻醬和甜醋汁)、麵豉湯和白飯(或麥飯);還有一小碟的黑白芝麻讓顧客們用小木棒磨碎,再混合特製醬汁點豬排吃;咬一口沾了芝麻碎醬汁的吉列豬排,非常香脆,麵包糠挺薄,肉質肥瘦有致,帶少許甜、酸味的醬汁跟吉列豬排亦很配,令人欲罷不能,很好!雖然香港很多地方也可以吃到吉列豬排,但這專門店的選料和技巧上乘,「一分錢 、一分貨」,不是瞎説的。

大號吉列豬排套餐

2018-04-06
大號吉列豬排套餐
2018-03-22 803 浏览
一年前食過一次之後覺得驚為天人,食完第二日已想再食,今次再訪相當失望。如其他foodie 講,飯一D都唔熱,個豬柳油過當年,同埋好薄,有少少乾,個雞無乜特別,個皮同肉有少少分離,個忌簾蟹好滯。青瓜好似咸過之前。最好味係仼食嘅菜,好新鮮同脆。咁嘅質素其實連鎖店都做到,我末必會專登去食lo. 午市職員好忙,好耐先有人落單,同埋冇乜笑容,好似唔夠人喎

午市職員好忙,好耐先有人落單,同埋冇乜笑容,好似唔夠人喎
2018-03-21 550 浏览
忽然想食炸豬扒,上次食左另一間,今次就揀左嚟依間食平日7點左右,一去到就有位,唔使等睇完menu其實唔使點諗,就係嗌2人餐等緊既時候會上定菜同其他小食芝麻味好重,不過我唔食芝麻,所以舂兒玩下咁就擺左一邊無食有唔同醬料夾配菜好新鮮脆綠加埋芝麻醬好好味食完既話仲可以任加食完炸豬扒咁油膩,食番啲菜,心理平衡番,無咁罪咎一個二人餐有豬扒、蝦同一個有芝士火腿既炸物每人都係新鮮炸起,夠晒熱食落好脆,肉唔會乾,配埋沙律醬好夾飯都係任裝整體嚟講都唔錯侍應服務好周到又有禮貌
忽然想食炸豬扒,上次食左另一間,今次就揀左嚟依間食
平日7點左右,一去到就有位,唔使等

睇完menu其實唔使點諗,就係嗌2人餐

等緊既時候會上定菜同其他小食

芝麻味好重,不過我唔食芝麻,所以舂兒玩下咁就擺左一邊無食

有唔同醬料夾配

菜好新鮮脆綠
加埋芝麻醬好好味
食完既話仲可以任加
食完炸豬扒咁油膩,食番啲菜,心理平衡番,無咁罪咎

一個二人餐有豬扒、蝦同一個有芝士火腿既炸物
每人都係新鮮炸起,夠晒熱
食落好脆,肉唔會乾,配埋沙律醬好夾

飯都係任裝

整體嚟講都唔錯
侍應服務好周到又有禮貌
2018-02-06
2017-09-20 2775 浏览
朋友過嚟銅鑼灣搵我食晏,去食想試好耐嘅炸豬扒!12點半打去book枱,接線同事話full左冇得book,不過有留起walkin枱叫我試下1點3去到,入座率大概一半,似乎佢地留起嘅walkin 枱都幾多..我叫左午巿炸物套餐-梅有一口炸豬柳,炸雞同忌廉蟹肉餅朋友叫左咖哩炸豬柳+雞排飯我地兩個都揀左燕麥飯好快職員就送上磨芝麻用具同生菜絲,建議如果主動同客人講下唔同醬汁用法會好啲生菜絲同飯都係可以refill㗎!炸物幾好食,夠鬆化唔會好油/ 好un個芝麻醬汁酸酸地幾好食!環境都坐得幾舒服,有卡位職員都會主動加水平時晚巿食呢啲起碼$200先落到樓,lunch加埋一先係$120,下次可以試埋其他炸物套餐!
朋友過嚟銅鑼灣搵我食晏,去食想試好耐嘅炸豬扒!

我叫左午巿炸物套餐-梅
有一口炸豬柳,炸雞同忌廉蟹肉餅
朋友叫左咖哩炸豬柳+雞排飯
我地兩個都揀左燕麥飯

生菜絲同飯都係可以refill㗎!

午餐炸物套餐-梅

炸物幾好食,夠鬆化唔會好油/ 好un
個芝麻醬汁酸酸地幾好食!

環境都坐得幾舒服,有卡位
職員都會主動加水

2017-09-12
午餐炸物套餐-梅
好慘呀點解呢排食親啲咩都中伏😖.季節限定炸蠔二人套餐 $388+1 😋:4/10.TGIF食豪啲 叫左個最貴既二人套餐 貪佢樣樣都有啲 明知中哂伏 二人餐有 炸蠔 x2 , 炸蝦 x 2 , 炸忌廉蟹肉 x 1 , 特上豬柳 x 1 , 白飯/麥飯 椰菜絲 前菜任添 。但除左個湯 基本上所有野都唔夠熱 炸物 連個飯都唔熱 炸物唔熱真係死症 好難食🤢.特上豬柳真心好失望 已經講唔上同日本差幾多皮 dor真心覺得差過六七十蚊嗰間吉豚屋😡 個炸皮個底係濕既!(swipe for the 2nd pic) 油冧冧仲要濕既個皮稔哂點食呢?個豬柳已經係upgrade左 唔juicy得黎肉質仲要係柴既 咁唔特上嗰啲咪好似擦紙膠咁?真心失望.炸忌廉蟹肉餅 完全食唔到任何蟹肉 淨係食到一舊cream.炸蝦同炸蠔 呢兩樣叫正常啲 不過炸粉厚薄不一 加上唔熱 真心唔掂.全餐飯最好食係啲椰菜絲 切得幼細 加芝麻醬好好味 由於其他野太差 我食左兩大盤菜🤦🏽‍♀️.總結呢度既食物質素真心唔得 四百幾蚊食呢個質素真係嬲左 真心吉豚肉幾十蚊個餐仲好食 啲人話銅鑼灣店已經叫好食過尖沙咀 但都係咁既質素 雖然未到劣食 但
好慘呀點解呢排食親啲咩都中伏😖
季節限定炸蠔二人套餐 $388+1 😋:4/10
炸蠔二人套餐
炸蠔二人套餐

特上豬排

炸忌廉蟹肉餅 完全食唔到任何蟹肉 淨係食到一舊cream

總結呢度既食物質素真心唔得 四百幾蚊食呢個質素真係嬲左 真心吉豚肉幾十蚊個餐仲好食 啲人話銅鑼灣店已經叫好食過尖沙咀 但都係咁既質素 雖然未到劣食 但一定冇下次😤
Btw 餐廳喺地庫收唔到電話 問職員攞wifi pw佢地話佢地都冇 咁整個wifi喺度俾咩人用☠️
2017-09-15
2017-09-07 1280 浏览
今日無乜胃口,諗住求求奇奇食番餐,行行見到個炸豬扒就忍唔住入左去。呢間係要落LG,爭啲去左撘𨋢。入到黎緊係要食豬扒豬扒同豬扒啦,今次叫左個千層錦豬排套餐同自選豬扒套餐,20層千層加芝士已經想再叫多round,自選套餐仲有前菜同紅荳緣茶雪糕,講咁耐我最欣賞係碗飯,識得欣賞飯既朋友一定要黎,無限添係基本,水、飯香、黏度可以話無得輸,去日本咁多次都食唔到呢種感覺。黎到緊張到唔記得影相呢度裝修靚、唔洗等位、仲有梳化坐、又好味,200蚊抵

呢間係要落LG,爭啲去左撘𨋢。
自選豬排套餐

黎到緊張到唔記得影相
呢度裝修靚、唔洗等位、仲有梳化坐、又好味,200蚊抵
2017-09-06
自選豬排套餐
  • 白飯
2017-08-29 1207 浏览
日式既炸物特別好食, 雖然好熱氣;但成日都心思思都去食架!!!早排心癮起, 就同女友去左成日去既勝博殿~~叫左個太陽蝦餅二人套餐。有太陽蝦餅, 特上級炸豬柳, 忌廉蟹肉餅, 特上級豬排配埋沙律醬同海鹽~~全部炸物都炸到好香脆, 而且一滴油都冇;食落唔會有油膩感, 個人最喜歡就食特上級豬排, 外脆內鬆軟!!而個太陽蝦餅真係好足料, 啖啖蝦肉打成既蝦膠;外脆香口, 唔駛點沙律醬都已經好好食!!另外我最鐘意既係呢度既前菜係任食架~侍應會不停幫你 REFILL!!!佢地既椰菜絲加埋柚子醋 or 芝麻醬真係好正;一般我都會食好多, 起碼refill 2次!!真係食沙律菜都食飽丫~
日式既炸物特別好食, 雖然好熱氣;
但成日都心思思都去食架!!!

早排心癮起, 就同女友去左成日去既勝博殿~~
叫左個太陽蝦餅二人套餐。

太陽蝦餅二人套餐

有太陽蝦餅, 特上級炸豬柳, 忌廉蟹肉餅, 特上級豬排
配埋沙律醬同海鹽~~

全部炸物都炸到好香脆, 而且一滴油都冇;

而個太陽蝦餅真係好足料, 啖啖蝦肉打成既蝦膠;
外脆香口, 唔駛點沙律醬都已經好好食!!

另外我最鐘意既係呢度既前菜係任食架~
侍應會不停幫你 REFILL!!!

佢地既椰菜絲加埋柚子醋 or 芝麻醬真係好正;
一般我都會食好多, 起碼refill 2次!!
真係食沙律菜都食飽丫~
2017-08-11
太陽蝦餅二人套餐
2017-07-10 1209 浏览
今日突然想食邪惡食物,就去左銅鑼灣既勝博殿食炸豬排。都有一段時間無來,我地12點15分左右到,唔洗排隊。鐘意佢既前菜,有椰菜、青瓜同蘿蔔,全部都好新鮮,清脆爽口。可以混和芝麻醬或柚子醋食,各有特色,而且可以無限添加,無限LIKE叫左炸豬排、炸豬柳同炸蝦。炸物炸得啱啱好,無油膩感,食落脆口,但無咩本身的肉味。這裡的飯是用日本珍珠米,特別有口感。除左白飯,仲可以叫麥飯。麥飯不會好乾,而且彈牙,係健康之選。所有飯同麵豉湯都可以無限添加。
今日突然想食邪惡食物,就去左銅鑼灣既勝博殿食炸豬排。

都有一段時間無來,我地12點15分左右到,唔洗排隊。

所有飯同麵豉湯都可以無限添加。
题外话/补充资料: 食完會有一張印花卡,食夠$50有一個印,儲滿十個印可作$50現金用,半年內有效。
2017-06-10
午餐
2017-07-03 833 浏览
I've been to this restaurant a few times some time ago. I remember food was good, so I decided to try again. I've ordered the promotional set that comes with pork cutlet and shrimp cakes. Sets here come with the followings: rice (either white or w barley), miso soup, 2 side dish/ pickles (cucumber and radish) and cabbage salad. Thing that draws people is probably that these.. you can ask for refills. I like the cabbage salad and it's two dressings the most. Waitress will explain to you about the dressings, both are good.
Pork cutlet was hit, crispy and juicy as they should be. Sauce was usual tonkatsu sauce, but since they give you lots of sesame, it tasted better than just the sauce. Shrimp cake was ok. Everything was the way they should taste. Oh, and tea is really good too.
I will definitely come back when I crave for cabbage salad and pork cutlets.

2017-06-30 645 浏览
上次黎銅鑼灣,佢裝修食唔到,決定再黎。雖然不嬲都唔係好鐘意食炸物,但係勝博殿既炸物在香港還是很ok的。叫左兩set一樣的豬柳配大蝦(好似係),豬柳比以前薄左好多,蝦既水準都仲keep到。繼續去勝博殿既原因係因為佢既醬汁,加上磨成粉末既芝麻,yummy! 另外亦好欣賞蕎麥飯,食得落我一定食多一碗!