2014-05-23 5391 浏览
約好了這個星期五的下午回到診所裡覆診,便想想附近有怎麼好吃的,計劃在看醫生前來個豐富午餐,就想到了勝博殿的吉列豬扒,之前試過在週末經過這裡,剛好過了他們的午飯服務時間,只能望門輕嘆....今天提早了出門,但下雨天的交通總是比較擠塞,幸好還能在2點半左右到達,可能已經過了午飯的繁忙時段,店內客人不多,侍應很禮貌的安排我坐下,給了個正餐的大餐牌及2份午市套餐的餐牌。他們提供的午市套餐選擇頗多,如以炸豬柳為主的套餐,可以配搭炸海蝦、忌廉蟹肉餅等,另外亦可選擇脆炸池魚的套餐。最後我點了個"午市炸物套餐‧竹",主食包括一口炸豬柳、忌廉蟹肉餅及炸芝士雞肉卷,另外當然包括他們聞名的新鮮椰菜絲沙拉、漬物前菜、麵豉湯及白飯。侍應很快把一大碗椰菜絲沙拉、2個小漬物前菜及芝麻送上,侍應會細心問客人有否需要講解食用的方法,芝麻是新鮮炒香的,按照客人喜好自己磨碎,再加上一早已放置在枱上的大瓶醬汁,沾上炸物來吃。另外,枱上亦有兩支醬汁,其中一支是芝麻醬,用來點椰菜絲沙拉味道很好,椰菜絲新鮮清甜,非常爽口,是個不錯的開胃前菜。另外2個漬物前菜主要是醃了的蘿蔔及青瓜小吃,味道亦不錯。主角終於送到....3款共5件金黃

2028 浏览
椰菜絲沙拉及2款前菜
主角終於送到....3款共5件金黃色炸物,2件炸豬柳是厚切的,金黃色的外層鬆化香脆,豬柳肉質鮮嫩,口感豐富,沾上新鮮香脆的芝麻及醬汁一併大口的咬下去,心靈即時得到大滿足,配以香軟的日本珍珠米飯,為下雨的沈悶天氣加點色彩。炸芝士雞肉卷內的芝士熱騰騰的流出,芝士味香郁,忌廉蟹肉餅內的忌廉跟蟹肉的比重不太平均,忌廉遠比蟹肉多,略嫌有點滯悶。麵豉湯反而有點讓我有點驚喜,除了昆布外,湯內還有很多小菇,令整個湯更豐富美味。
3款炸物
豬柳卷
芝士雞肉卷
麵豉湯
除了豬柳炸得出色外,個人很喜歡日本珍珠米的香軟綿綿的感覺,這種米只於比較正宗的日式餐廳才會提供,每次遇上,我總會不自覺地把整碗白飯吞到肚裡去

雖然今天下著雨....這頓豐富午餐給了我不少心靈上的慰藉...美食...往往是解放郁悶心情的好方法呢!
2014-05-16
豬柳卷
芝士雞肉卷
麵豉湯
2014-05-17 4256 浏览
今次係第一次嚟勝博殿食炸豬扒 當日同朋友猶豫去食炸豬扒定去食富山拉麵 。但行行下就經過咗勝博殿 所以我哋就在神嘅引令下入咗去當時係1750 入到去發現未開市 1800先開市喎原來 咁我哋就等啦~哇 唔嘢少 短短10分鐘 排隊人數便超過10人嗽 當然我哋喺度諗 入面會5會好細?咁早嚟排隊。。但6點時 我們順理成章地成為第一檯客 鋪面好靚 好大添喎!出人意表~我哋order咗最受歡迎的2個set 送咗椰菜絲 幾得喎 好幼細 讚!加埋沙律醬 非常yummy 而且免費任加 因本人不太喜歡吃醬汁的關係 檯頭的醬汁真的沒怎樣細嚐 但磨芝麻就很好玩~朋友說加醬汁再點豬扒一流~豬扒確係一流 好酥 讓人非常愉悅~最有驚喜的反而係甜品。我們二人都點咗雪糕。。。非常得!5使特登去viatokyo啦 嚟食炸豬扒 都有得揀食雪糕 味道係點?你真係要試過先知。。總之有驚喜!

2014-04-17
  • 特上級炸豬排
2014-05-15 3556 浏览
其實本人唔多鐘意食炸物, 但一年前同女友去日本食過一次之後十分難忘, 真係無諗過炸物可以炸得咁好, 完全唔肥膩, 返黎香港之後就一路無再食過炸豬扒等日式食品.是晚女友話要回味下, 所以就揀左呢間係日本都好出名既連鎖店黎試下, 可以無令我地失望, 有日本水準。呢度係任食椰菜絲, 飯同任飲麵豉湯。 椰菜絲新鮮爽脆,可加芝麻醬或風柚子醬。兩款醬其實都唔錯, 個人比較喜歡風柚子醬, 因為出面好少有, 而且酸酸地好開胃, 麵豉湯呢度係用菇來煲, 幾特別, 我飲左3杯, 開餐前要磨芝麻, 加上照燒汁, 是一貫日本既食法我地點左個2人餐同散叫左個炸蠔, 套餐有炸豬排,忌廉蟹肉餅,炸豬柳,豬柳卷和炸蝦。全部都炸得很香脆但一點油膩的感覺也沒有, 勁, 最好味是炸豬排同豬柳卷, 豬柳卷包著芝士, 一口食下有芝士流出, 正.最後是炸蠔, 不得了, 我不明白點解可以炸得外面脆但入面仲保持到咁多汁, 一咬下真係有很多汁流出, 讚嘆!!!
2014-05-07 3427 浏览
 今次興祝我地既週年紀念就去試下 勝博殿 , 同男朋友仔都鍾意食炸豬排咖^^入到去吾洗點等位, 可能係平日啦一坐低...就比枱上既芝麻吸引住...有得玩又有得食椰菜絲~ 枱上3款醬汁任君選擇 柚子醋~好開胃跟餐既小食熱辣辣~ 好期待呢~一入口...好鬆脆, 又吾會好粉同太油! 好鬆化~脆卜卜!再加埋d豬排汁..好好味呀其他炸物都ok, 但都係炸豬排最好味~椰菜絲,白飯 & 麵豉湯 是任添的~麵豉湯 個人覺得 咸左小小至於服務方面, 整體上還可以...侍應們服務都很貼心, 會主動教客人點樣開始食... 磨芝麻..加醬汁...可能有時忙中有錯, 忘了上麵豉湯和甜品。

入到去吾洗點等位, 可能係平日啦

一坐低...就比枱上既芝麻吸引住...有得玩又有得食
椰菜絲~ 枱上3款醬汁任君選擇
柚子醋~好開胃
跟餐既小食
熱辣辣~ 好期待呢~

一入口...好鬆脆, 又吾會好粉同太油! 好鬆化~脆卜卜!
再加埋d豬排汁..好好味呀
其他炸物都ok, 但都係炸豬排最好味~

椰菜絲,白飯
& 麵豉湯 是任添的~
麵豉湯 個人覺得 咸左小小
至於服務方面, 整體上還可以...
可能有時忙中有錯, 忘了上麵豉湯和甜品
题外话/补充资料: 埋完單, 店員會比張儲印卡~ 滿$50就會chop 1個印 下次去記得要帶喔。
2014-04-10
庆祝纪念
纪念日
2014-05-04 3025 浏览
這天特別過去銅鑼灣食晏,友人特別帶我去了這家勝博殿本人很喜歡吃炸豬扒,所以對他們很有期待。打開menu,裡面對數種定食都很有興趣,最后我點了咖哩炸豬扒。個豬扒好好味,好鬆軟,飯軟硬度適中,一定要再來。
這天特別過去銅鑼灣食晏,友人特別帶我去了這家勝博殿
個豬扒好好味,好鬆軟,飯軟硬度適中,一定要再來。
2014-04-29
2014-04-28 2740 浏览
很久沒有來勝博殿,心思思想來的原因是為了任添的沙律。沙律菜新鮮、爽脆,可自己加醋或芝麻醬作沙律醬。兩款醬各有特色,我每次都輪流兩款都用。先吃沙律為跟著來的炸物打底,心理上好過一點嘛!今次點了一款餐,可自選兩款前菜,揀了凍豆腐和嫩雞沙律,味道不錯。主菜有炸蝦(差不多6吋長)、炸豬柳和炸忌廉蟹餅,一次過試三款,而且每件不是太大,份量剛好。這個餐還有甜品,選了蜜豆綠茶雪糕,日本風甜品,裏面還有圓子和寒天。這款餐最適合我這種心多,又不敢吃太多的人。另亦點了炸豬排,一貫水準。走的時候又拿到一張儲印咭,希望下次記得帶!
另亦點了炸豬排,一貫水準。
走的時候又拿到一張儲印咭,希望下次記得帶!
2014-04-22 2451 浏览
今次黎左依間-勝博殿,無訂位既關係,所以要等一陣呀,都等左30分鐘左右,不過成班人傾下計就唔覺得太耐。一開始就幾搞笑嫁,每人會有一碗未磨過黑白芝麻,我都唔知用黎做咩,朋友介紹完原來要自己磨完,再加落 d 醬到,就用黎點吉列豬排既。幾可愛既做法,自己食自己做又有得玩,之後沙津菜就黎左,好大盤嫁佢都既,沙津菜夠爽口,幾正,夠哂開胃,侍應介紹話可以加枱上面果兩支醬汁撈撈住個沙律黎食既,朋友加左少少,都幾好味既, 而依到既沙津菜係任添既,之後就叫左一個味噌豬排套餐,佢依個餐有個鍋,睇落好正,好香,成個比人感覺幾好食,雖然D豬扒係係個汁上,但係 d扒又未比汁整軟左,食既時候都仲係好脆。好岩我口味,個味噌好濃味,同個豬扒一齊食,岩岩好,好味道。

2014-03-20 3823 浏览
星期四的中午時段唔駛等位, 但其實都差唔多滿座set lunch有四個選擇, 我揀左咖哩吉列豬同一口芝士豬($98)椰菜青瓜同飯食完可以再添! 飯有白飯同燕麥飯揀, 我要左燕麥飯。其實咖哩係冇芝麻磨但佢俾多左我hehee芝麻好香再加埋佢既醬點吉列係好味既 啲吉列好鬆脆又唔油膩very good, 一口芝士豬冇咩特別但咖哩就麻麻地反而搶左吉列豬既味道...值得欣賞既係佢有燕麥飯可以揀, 即刻覺得健康啲(雖然係錯覺)。飯既質感唔錯,加左燕麥都唔會話好硬本人唔係吉列fans所以冇話非常喜愛,但總括黎講都係good既。價錢方面係可接受, lunch set係幾抵既compare to regular price。 Menu有啲係$1xx有啲係$2xx, 睇你揀咩食。
星期四的中午時段唔駛等位, 但其實都差唔多滿座
其實咖哩係冇芝麻磨但佢俾多左我hehee
芝麻好香再加埋佢既醬點吉列係好味既
但咖哩就麻麻地反而搶左吉列豬既味道...

2014-03-16 3206 浏览
這家餐廳算是我蠻常來的,如果在銅鑼灣不知道要吃什麼的話,就會到這邊看有無位。結果它們的印花折價卷我收集了好多,多到都可以拿來送人這家主打日式吉列的勝博殿大家應該都很熟吧。它其實於1966年創始於東京新宿,是日本響當當的日式炸豬排連鎖店,而且在全球各地擁有好多家分店我最喜歡的就是一開始可以任食的椰菜絲。一定要加胡麻醬和和風柚子醬(這是我愛的搭配),而且和風醬一定要多過胡麻醬,這樣才會食得清爽開胃!附送的小菜,腌青瓜都很脆很開胃。最後就是芝麻不要磨得太碎,這樣加上豬排醬才能讓味道慢慢釋放出來而且他們家很好的一點就是飯可以選擇白飯還是比較健康的麥飯,雖然飯是日本米煮的好好味,不過有時試下健康的也不錯。成日食的其實就是它們的主打特級炸豬排了!試過炸蝦,炸蔬菜,炸雞排後,還是覺得吉列就是得選炸豬排!!炸得酥脆的麵包糠皮配上軟嫩多汁的豬排(雖然總體來說肉的口感比不上在日本的那麼嫩),不過幸好還有皮和肉之間那層豬排特有的脂肪,一定要有那一層脂肪才能讓它變得很有豬的味道!如果人多的時候,我們會點這個二人份的套餐。套餐有炸豬排,忌廉蟹肉餅,炸豬柳,豬柳卷和炸蝦。最特別的就是三色豬柳卷了吧!有三種選擇可以

如果人多的時候,我們會點這個二人份的套餐。套餐有炸豬排,忌廉蟹肉餅,炸豬柳,豬柳卷和炸蝦。最特別的就是三色豬柳卷了吧!有三種選擇可以選,分別是芝士,蘆筍和紫蘇烏梅,不過大部份大家都是選芝士的。咬下去的時候可以感受的脆脆的皮,多汁的豬柳還有流出來的芝士!

• 炸豬排
2014-03-08 3456 浏览
終於一嚐聞名的勝博殿,星期六晚上等候約五分鐘,入座安排快捷。我們點了:雜錦吉列定食前菜有青瓜、酸瓜和椰菜絲,全都新鮮爽口,清甜開胃,份量極多。在等待主菜時,我們磨芝麻,弄醬汁,陣陣香味已經散發。雜錦吉列有兩件豬柳、兩隻廣島蠔和一隻蝦。吉列的炸粉乾身,雖經油炸,但幾乎沒有半點油份,很爽口。豬柳肉質嬾滑、軟身並且有豐富肉汁,口感不錯。廣島蠔呈半溶狀態,蠔汁鮮甜,沒有腥味。蝦亦呈半溶狀態,幼身並軟腍。面豉湯有昆布及菇類,面豉味濃郁。珍珠米飯軟綿,帶微甜味,有飯香。蕃茄豚肉鍋有豐富的野菜,包括蕃茄、金菇、雞脾菇、豆腐、蘿蔔絲及椰菜。湯底有濃濃的蕃茄味但不酸,而各式雜菜皆新鮮甜美,煮過後更吸收了湯底的精華,但略嫌蕃茄只有兩片,對蕃茄迷來說,似乎比較少。豚肉有六片,切得薄如蟬翼,煮熟後亦吸收了蕃茄味,而它們質感爽口,肉質軟腍。服務非常積極殷勤,侍應會主動留意客人枱上的情況,收拾碗碟,及添加湯底。卡座算寬闊,頗舒適。
雜錦吉列定食
蕃茄豚肉鍋
卡座算寬闊,頗舒適。
2014-03-01
2014-02-26 2799 浏览
朋友話有人介紹佢食此店嘅吉列豬排, 話好好食, 但好貴, 於是相約一齊去食. 見到餐牌個價錢, 又真係好貴, 我之前都曾食過呢類型店舖嘅吉列豬排, 價錢冇咁貴, 但就覺得個間唔好食, D食物又唔夠熱, 之後冇再幫襯呢類食店, 不過此店總算冇令我失望.大家叫咗唔同款嘅套餐, 等食主餐時, 先嚟2大盤生菜絲: 生菜絲刨到好幼身, 食落好爽口, 配埋芝麻醬加小小醋後, 食落令到人好開胃.另外重有小食: 青瓜片好爽甜, 同埋D羅蔔粒味道有小小似菜埔, 甜甜哋, 全部都係開胃小食.主菜嚟到, 影相後大家互相試食對方小小食物, 一於試吓邊樣最好味.所有吉列食物, 都炸得好鬆脆, D麵包糠好香, 但雞排同豬排冇醃過, 所以冇味, 一定要點芝麻加燒汁食.咖哩雞排 : D咖哩汁好香濃, 小小辣味, 但雞排就普通, 係鬆軟但唔滑亦冇雞味, 同埋D肉質好嚡.我地5個餐之中, 最好味係我Honey個套餐 (滑蛋豬排鍋), 不但滑蛋好香, 有蛋味, D豬排最鬆軟, 最滑, 加埋D甜甜哋嘅汁好好味.另外朋友個豐盛套餐 : 吉列炸蝦最好味, 隻蝦好爽亦有蝦味, 吉列豬柳包住小小沙律醬, 好似食緊沙律海鮮卷, 都算好

另外朋友個豐盛套餐 : 吉列炸蝦最好味, 隻蝦好爽亦有蝦味, 吉列豬柳包住小小沙律醬, 好似食緊沙律海鮮卷, 都算好味, 只係忌廉蟹肉餅麻麻地, 食唔出有蟹味.
题外话/补充资料: 價錢較其他同類型店舖貴, 但都值得一試, 服務員態度亦好好, 會教埋你點樣食, 邊樣食物配乜嘢汁, 最緊要佢地唔好加價, 都免強食得過, 只係偶然食一次, 唔好睇價錢, 會食得開心D, 下次會再試吓其他套餐.
2014-02-22
  • 滑蛋豬排鍋
2014-01-22 3207 浏览
所謂"勝博", 其實是指"仙人掌"的意思, 代表著無窮的生命力.走進"勝博殿"的時候....第一眼看到的便是那棵大大的"仙人掌". 走進店內, 感覺跟日本的"炸豬扒專門店"無異, 加上店內有不少日本食客, 令氣氛十分良好. 密封式廚房令顧客絕對接觸不到任何油煙.....勝博殿光是環境已做到跟日本和台北店無異!!而勝博殿曾在台中店拎到5星優質餐廳大賞,香港2012年優質食肆大賞....當中有幾"優質"呢?? 現在就來說一下菜式大部份招牌都是吉列:元祖三色豬柳卷套餐.花、炸豬排鍋套餐、特上級炸豬排套餐、勝博殿套餐、葱花蘿蔔蓉炸豬柳套餐....季節限定廣島炸蠔!! 吉列蝦, 只要是吉列, 標榜沒一樣是遜色之作!!先說一下檯面的自助吧, 一應俱全:七味粉, 柑橘醋, 芝麻醬, 這些基本. 來說一下 "日式照燒醬", 這日式照燒醬標榜用蔬果製作, 味道較甜, 有獨特的果香味, 這醬汁在其他地方找不來(另一間學不來的是井吉,日後再說)黑白芝麻:叫餐就一定會上, 一樣是附有手磨的工具和大碗, 研磨後成為香香的芝麻粉, 再加上照燒醬汁, 是正宗日式吉列餐廳做法午餐平日特價價錢是$100~$120左右,

當中有幾"優質"呢?? 現在就來說一下

午餐平日特價價錢是$100~$120左右, 假日才跟晚市一樣正價, 錢170~$250左右, 但食既野係一樣的, 唯有的分別是可添加的東西不同!!!

如果是特價的情況, 只有椰菜沙律可無限添加, 如食正價, 則味增湯和白飯也可無限添加!! 看來在計算成本上, 勝博殿很有一套!!

侍應是十分禮貌的, 還會很詳細跟你解釋點樣食, 比較有耐性. 有日本客多來食,店員應該有特別TRAIN過!!

今次平日LUNCH, 點了雜錦炸物套餐

餐前醃菜:分別為切片小青瓜及黃蘿蔔, 前者只用鹽輕輕抹過, 爽口清新, 後者則跟青瓜一般, 咬入口是嗦嗦有聲, 好在沒有草青苦味, 不過這蘿蔔在鹹中卻是帶點微甜, 食起來比青瓜更是令人討好....

椰菜絲:很大的一碟, 而且還可追加, 跟井吉不同, 井吉是連主菜一齊上, 但這裡是餐前菜之一, 個人是喜歡柑橘醋, 無奈論乾身爽甜來計, 還是井吉贏了一籌!!

一口炸豬柳: 份量也不算太少, 頭尾位比較多肥肉, 而且吉列炸得比較油, 所以輸了給吉豚屋, 而且炸漿與肉間的緊密度也有少許不夠, 不過放到口中則沒有油膩感, 相當香脆, 豬柳肉質上乘, 咬勁, 肉汁充足!! 另外就是配以烏梅餡則口感新爽;配以芝士餡則口味濃郁!兩種不同層次都務必一試!!

忌廉蟹肉餅: 這個我有點失望, 因為跟SOGO的比, 只是沒SOGO的咁油,但忌廉味不足, 蟹柳肉也因為軟身被忌廉蓋過, 跟二十多年前我去大丸家居廣場買的相差甚遠, 致命點是為了減成本, 蟹肉完全落得份量不足夠!! 雖香脆, 口感CREAMY, 卻未能達到滿分之作

一口火腿芝士卷: 就是吉列PIZZA既口感, 外層帶有雞肉味道的咬口三重奏, 沒花沒假, 不過整得好香, 而且必須趁熱食, 雖然比較細, 但味道沒得輸XD

麵豉湯: 用菇來煲, 比較香口而且帶鹹, 不算清新口感的麵豉湯, 比較似濃味的湯頭

飯: 這是有兩種可選, 珍珠米和糙紅米!! 個人仍然是喜歡珍珠日本米 ,事實也沒花假, 真的是粒粒爽口的珍珠米

茶: 其日本茶味道甚佳, 值得一提!!!

總結: 下次我要去試廣島吉列蠔和甜品, 我想大概要去晚市才食到吧

2013-07-05
2013-12-27 2407 浏览
香港食吉列炸物的餐廳真的不少,可能因為炸野方便快捷,日本野又合香港人何車。但要係眾多餐廳中特圍而出就更難啦,勝博可謂同類餐廳中較突出的。基本上,所有吉列餐廳都係同一流程。磨芝麻,食生菜,上炸野,飯。比其他餐廳出色的原因只因他做甚麼都好少少,就是所有東西都做好小小,一間優秀既餐廳就誔生。生菜絲比坊間爽脆,飯又有白飯同燕麥飯選擇,值得一讚。叫左二人前既套餐,有蝦,豬排,豬柳,紫蘇豬柳卷同蟹餅。前三樣同樣出色,但紫蘇豬柳卷味道不見特出與企望有落差,蟹餅不過不失,但吃不出蟹味。個人認為,豬食品比其他出色,各位第一次到訪可考慮先試豬。

生菜絲比坊間爽脆,飯又有白飯同燕麥飯選擇,值得一讚。

個人認為,豬食品比其他出色,各位第一次到訪可考慮先試豬。
2013-12-25
2013-10-28 1992 浏览
今次黎到呢間-勝博殿,同行既朋友間中都會黎食,所以都俾左 d 耐性等一下。不過都係等左大概半個鐘,十張枱左右就有位,都唔算特別耐。好好玩既磨芝麻 手指指咁樣落左幾樣野食,侍應就自動波上左好多野上枱,侍應問洗唔洗講解,雖然同行既兩位都黎過好多好多次,可能就快食到 2036,不過我都係叫左侍應講一下。情況係咁既,每人會有一碗未磨既黑白芝麻,要自己磨完再加 d 豬排醬用黎點吉列豬排既。努力過後,其實要磨到咩程度都係見人見智既 開胃既沙津菜一大盤既沙津菜,好似好大咁,但其實六小碗左右就食完~ (三個人一齊食既 =v="侍應姐姐係講解既時候好似話可以加枱上面果兩支醬汁撈撈佢食既,咁當然唔洗問,落幾多識隨尊便啦。而呢 d 沙津菜亦都係任添既。。 (咦!?加左少少調味既沙津菜,其實 d 醬幾好味,應該都算係開胃前菜,同食到你飽既 "飯後食品" 原汁原味既炸豬排主食上得都幾快,磨完芝麻,撈完沙津菜,再食兩三啖就已經開始上枱。呢個係特上級炸豬排套餐,有一小碟鹽同檸檬作少許調味。味道唔錯,食落都唔會成啖炸粉,豬排都好軟,點一下自己辛苦一輪既芝麻豬排醬,亦都係有另一番風味~ 伴飯一流既味噌豬排套餐呢

好好玩既磨芝麻

努力過後,其實要磨到咩程度都係見人見智既

開胃既沙津菜
而呢 d 沙津菜亦都係任添既。。 (咦!?
沙津菜

原汁原味既炸豬排

特上級炸豬排
伴飯一流既味噌豬排套餐
呢個就係有味噌鍋既豬排套餐,雖然主菜幾乎同時上,我地亦都唔係食呢個有汁既先,但係 d 豬排都仲未俾 d 汁整軟左,食既時候都仲係好脆。唯獨係覺得呢個味噌口味唔係特別岩我口味,個味噌有點太過搶左豬排既肉味。
不過呢,作為伴飯都應該幾唔錯既。
味噌鍋炸豬排
味道一流既黃金味噌千層錦
呢度間中會有一張獨立 menu 推介一 d 唔同特色既套餐、食品,呢期個主題係「秋祭.黃金味噌千層錦」。而我地叫既呢個係 黃金味噌千層錦伴豬柳卷套餐。 (個名真係好長,係咪以前 d 名好聽 d 同短 d 既呢

個 "千層錦" 雖然同 menu 上面個樣好唔同,個樣無咁圓既,不過味道絕對一流。口感就同特上豬排有少少唔一樣,肉質比豬排鬆一 d (可能因為呢個係一片片豬肉既關係)。中間個汁,形容唔到,但我絕對推薦大家試呢個,真係好好味~
黃金味噌千層錦伴豬柳卷套餐
芝士味豬柳卷
個豬柳卷有唔同口味揀既,我地就揀左芝士味。芝士向中間,旁邊有好多好多一片片既豬肉,卷起黎炸成既。味道唔錯,真係完全唔洗點辛辛苦苦整出黎既醬都好好食。
跟套餐有既飯同麵豉湯
仲有仲有講番一下,套餐其實仲有飯同麵豉湯,飯可以揀白飯同糙米飯。
重點係,都係任添,所以都唔洗擔心食唔飽

總結:絕對值得一試~
呢間勝博殿食物水準真係一流。
當食牛店開到通街通巷,仲要價錢由好平到好貴都有既時候,不奇然應該會有個路人甲問:「邊度會有人食咁貴既豬排㗎?」
當然啦,大家都各有喜好,呢句亦都純粹係我虛構出黎既,但係食呢方面有時轉轉口味,試下新野,其實都無咩壞 je。

是米 =v=?
题外话/补充资料: 雖然我地三個人叫左三個餐,但係豬排既份量好似少左少少,如果可以有得揀大份 d 既豬排就好啦~
2013-10-11
特上級炸豬排
黃金味噌千層錦伴豬柳卷套餐
芝士味豬柳卷
2013-10-21 1685 浏览
勝博殿原創於東京新宿,係著名既日式炸豬扒連鎖店,可以話係炸豬扒既大哥大!一入到店內,空間感十足,餐桌比一般既大,囂係迫,亦有足夠既空間放配菜、醬、主食等....menu有詳盡介紹所有野,令人感覺安心。原創豬排醬汁以洋蔥、番茄、蘋果及紅蘿蔔為base再加幾十種香料;用100%植物油去炸;食既係大而透明發富彈性既「關山米」;用特製既新鮮麵包粉炸出既麵衣唔會吸油脂先送上一大碗椰菜絲,刨得很幼,幼到好似墊玻璃禮物個d紙碎條咁,所以入口唔覺食菜咁,反而咁幼會食多d呢d健康食物,可配芝麻醬同柚子醋,前者濃稠肥肥般,後者甜甜酸酸,感覺清爽,我就鐘意兩者混合,取個平衡。之後就貪玩啦,用原木材棒磨黑白芝麻,磨既過程已經聞到陣陣芝麻香,磨既時候,我會留番d原粒,唔洗磨得太碎,更香口,最後再加人專用既豬扒醬。豬扒真係一d都唔油呀,內豬扒肉咬起黎好軟嫩,入口有夠厚,而爽唔痴牙既,個麵包衣夠薄脆,唔係好覺有架,反而食到少少豬扒脂肪既油甘香味。炸蟹餅,我覺得麻麻,外層係好脆但入面好cream,一堆沙律醬咁遮,無蟹味既鮮甜。芝心豬柳見到佢粉紅色既肉,係就係好嫩,但我覺得太稔無咬口,而且溶左既芝士唔夠香。最後叫了一個
menu有詳盡介紹所有野,令人感覺安心。
配菜
我就鐘意兩者混合,取個平衡。
Set
豬扒真係一d都唔油呀,內豬扒肉咬起黎好軟嫩,
芝心豬柳
最後叫了一個鍋,鮮甜豉油底,配埋雞蛋洋蔥,送飯好岩。
但明明話要半生熟,點知熟左9成啦....
呢個豬扒吸左d汁係甜好多,但由於再要係鍋個度再煮左陣變左比只炸既係會硬少少。
豬扒鍋
好似無食過咁好味既炸豬扒,真係神級之作!
题外话/补充资料: 明明話飯、沙律菜係免費任加,點知個店員又話要加錢......都唔知係點........
2013-10-20
Set