咁岩去開油麻地就突然間想黎朝聖不過星期六日黎就少左個食「麵包布甸」既機會所以就試另一款出晒名既忌廉泡芙🥧!一夾上盤真係好有份量未食都已經估到係爆cream外皮好似菠蘿包脆皮但唔會甩到周圍都係忍唔住要切開兩半睇下有幾震撼‼️😱😱😱😱😱真係勁勁勁勁勁爆sss試第一啖感覺好似食緊雪糕咁以custard整到好creamy而且甜度適中仲好想追食第二啖揀左宵夜時段食係咪一個超錯的自肥決定呢😅?有機會俾我試到餅店的麵包布甸啦🍮
咁岩去開油麻地
就突然間想黎朝聖
不過星期六日黎
就少左個食「麵包布甸」既機會
所以就試另一款出晒名既忌廉泡芙🥧!
一夾上盤真係好有份量
以custard整到好creamy
而且甜度適中
仲好想追食第二啖
揀左宵夜時段食
係咪一個超錯的自肥決定呢😅?
有機會俾我試到餅店的麵包布甸啦🍮

2022-12-08 388 浏览
經常會特登過黎買,因為想支持下,啲麵包其實都唔錯今日拎住好重嘅嘢,買咗幾個麵包,收錢嗰陣我同個阿姐講我有自備盒,點知另一個阿姐照入袋,我話唔駛,之後佢倒返個芋頭酥出黎掉咗個袋佢😳,跟住阿姐叫我俾錢,我俾完嗰個黑面入袋阿姐竟然收哂啲夾,我呆咗。咁收錢個阿姐話叫佢俾個夾黎…之後佢係飛過黎…最後我一隻手拎住好重嘅嘢,另一隻手拎住佢飛埋黎嘅夾將啲麵包入袋請問我做錯了甚麼???就係成日專登過黎幫襯先嬲成世人第一次寫食評
經常會特登過黎買,因為想支持下,啲麵包其實都唔錯

請問我做錯了甚麼???

就係成日專登過黎幫襯先嬲

成世人第一次寫食評
2022-12-08
外卖自取
⟣原味布甸麵包蛋香甜滑流但不會稀身夠堅挺麵包不會太乾硬果然比起從前吃的布甸麵包高水準⬇️⟣抺茶紅豆麻薯🍵🫘布甸麵包抺茶香濃有味紅豆大粒又綿又甜配埋麻薯不得了值得一試的口味☺️⬇️買完不禁隔離搵個位食左佢🤤原來佢本身係凍左既布甸買返屋企焗返熱應該另一番滋味另加⟣3Q餅肉鬆、蛋黃、蓮蓉飽肚之選,不會太甜,感覺原材料口味⬇️💡想食布甸麵包既朋友其實平日晏晝去就好易買到😉唔駛星期六日同人一齊打蛇餅💭總結:布甸麵包之後都會想再食,價錢合理👍🏻👅
⟣原味布甸麵包

原來佢本身係凍左既布甸
買返屋企焗返熱應該另一番滋味

另加
⟣3Q餅
肉鬆、蛋黃、蓮蓉飽肚之選,不會太甜,感覺原材料口味⬇️

💭總結:
布甸麵包之後都會想再食,價錢合理👍🏻👅
  • 京都抹茶紅豆麻糬法式布甸包
2022-11-29 307 浏览
#抹茶紅豆麻糬法式布丁包 $23 👅6.5/10🍵呢個反而有少少失望,👀入邊嘅布丁食到抹茶嘅甘苦味,但係唔係好香 。✨麻糬幾軟熟 ,不過上面嘅紅豆就冇乜存在感啦 。😂.#竹炭芝麻黑白布丁法包 $23 👅7/10🐷呢個配搭唔錯幾新穎,💗食落去好香濃嘅黑芝麻味又唔會太甜 。😛入面嘅布丁好流心。.整體嚟講覺得麵包嘅份量比較細,價錢亦都唔係特別平,有少少名過其實。🤣如果行過買一兩個試吓好唔好食都冇乜問題,但係如果要排隊嘅話就好似唔係幾值得啦。
#抹茶紅豆麻糬法式布丁包 $23 👅6.5/10
#竹炭芝麻黑白布丁法包 $23 👅7/10
2022-11-28 333 浏览
難得路經嘉多娜,不過時間太夜,剩返嘅麵包選擇唔多,只係買到呢款麵包試試。🔅忌廉芝士🔅合桃栗子🔅紫薯麻薯$20/3個三款麵包都脹卜卜,餡料好足,唔係食空氣😆。Cream cheese味道一流,對於芝士迷,我覺得佢最好食😋 。 合桃栗子中間有合桃碎碎,有咬口,而且栗子味香濃🌰。 紫薯麻薯係比較特別,唔會好甜,值得試試 🍠

🔅忌廉芝士
🔅合桃栗子
🔅紫薯麻薯
$20/3個

2022-11-23 298 浏览
加多利天然酵母手作麵包店地址: 油麻地碧街54號地舖#yauyau_油麻地油麻地好出名嘅麵包店,平日中午同埋下晝嘅出爐時間都會有人嚟咗好多人排隊。今次我夜晚經過就去咗買件泡芙嚟食。🧈🍮原味泡芙 $20呢件泡芙非常足料,一撳落去入邊嘅cream即刻爆曬出嚟,再咬多啖我係成隻手都係佢啲餡料。泡芙皮唔會因為雪藏得耐左而變得淋,拎出黎食嗰陣時仲係脆脆地而且非常重牛油香味。味道: 4.5/5番兜: 5/5#油麻地美食 #美食 #好吃 #instafood #foodstagram #foodphotography #yummy #foodiehk #hkfoodie #foodie #igfood #hongkong #hkfood #油麻地麵包店 #麵包店 #加多利
加多利天然酵母手作麵包店
地址: 油麻地碧街54號地舖

#yauyau_油麻地

🧈🍮原味泡芙 $20

味道: 4.5/5
番兜: 5/5

外卖自取
話說我之前呢就住喺附近嘅,我都從來未成功買到呢款人氣布甸包!因為佢係指定下午4:00出爐,放工嘅時候就一定係賣晒!尋晚友人竟然成功經過見到有布甸包出爐,仲打包左兩個俾我試呀,實在太幸運啦!😚😚😚有原味同我最鍾意嘅紅豆綠茶味!因為之前我食過上水有間出名既布甸包,味道真係好一般。嘉多娜既布甸包,食第一啖,我真係「嘩」左一聲。呀!我未講添!我係用焗爐預熱左180度焗咗佢返熱5分鐘,個心都熱埋,個包皮出邊脆卜卜,入面非常之軟熟。最令人驚喜嘅就係布甸好香滑,入面有一大舊mochi 超軟糯,抹茶味超濃,配左大大粒既紅豆甜甜地。如果你係唔特別嗜綠茶,你可能會覺得苦,但我係綠茶控💚,所以覺得超級好味,唔會太甜,亦唔會太膩!相比之下原味嘅布甸包就相對甜!如果再encore嘅我一定係嗌返紅豆抹茶味嘅布甸包,有呢個布甸包做宵夜實在太幸福啦!🥰🥰🥰

相比之下原味嘅布甸包就相對甜!

#唔使講都知邊間🌟感謝親親記得我想食呢隻味排完好慷慨咁俾左成隻我🥹點解咁偉大🥹口感一如原味咁滑溜基本上係唔使食評既舖頭我仲好鍾意佢地啲鳳梨酥🍍(由$8加到$10🥲仲要近排冇經過唔知有冇又加價)要抵食既就食芝士吐司啦🫶🏼啲芝士多到想問句老細你會唔會蝕本之後唔出我咪冇得食囉😂但呢隻黑白配要排成粒鐘先換黎既味道仲要幾啖成件事就完左(已盡量拖慢即刻覺得好心酸🫠食個包都唔易呀🥲我係抱住邊感激邊心酸邊享受既心情黎食晒非常五味雜陳😂再一次多謝親親❤️好人一世平安🌟😂
#唔使講都知邊間🌟

感謝親親記得我想食呢隻味
排完好慷慨咁俾左成隻我🥹
點解咁偉大🥹

口感一如原味咁滑溜
基本上係唔使食評既舖頭
我仲好鍾意佢地啲鳳梨酥🍍
(由$8加到$10🥲仲要近排冇經過唔知有冇又加價)
要抵食既就食芝士吐司啦🫶🏼

非常五味雜陳😂

再一次多謝親親❤️
好人一世平安🌟😂
2022-11-12 342 浏览
話說下午排咗 45 mins,終於買到4個布丁包食。。。😂😂😂買咗兩個紅豆抹茶麻糬布丁包,一個原味布丁包和一個黑白布丁包。。。原味布丁包,驚喜不大。紅豆抹茶麻糬布丁包,抹茶味濃,紅豆夠淋,麻糬夠軟糯,抹茶愛好者就啱晒!黑白布丁包,芝麻味濃,也不錯。

原味布丁包,驚喜不大。
黑白布丁包,芝麻味濃,也不錯。
2022-11-12
45 分钟 (外卖自取)
2022-11-11 364 浏览
🥢嘉多娜麵包西餅 @油麻地我真後悔了…後悔沒買泡芙沒買其他口味試試🥲一月的時候經過看到這麼多人排隊,於是想等熱潮過去才過來買((畢竟香港的熱潮多數都不能維持太久)),誰知10個月過去,人龍還是一樣長。。。趁空閒點就去排排看,天氣不熱 聊聊天時間很快過~回家一吃。。就後悔了。。真 好吃。。老實說也挺值得排隊的😂可能會再去排個泡芙吧😛法式原味布甸麵包 $15/1-📌 地址:油麻地碧街54号地舖⏰ 營業時間:0630-2130
🥢嘉多娜麵包西餅 @油麻地

回家一吃。。就後悔了。。真 好吃。。
老實說也挺值得排隊的😂可能會再去排個泡芙吧😛

法式原味布甸麵包 $15/1
📌 地址:油麻地碧街54号地舖
⏰ 營業時間:0630-2130
2022-01-27
40 分钟 (外卖自取)
  • 法式原味布甸
  • 法式麵包布甸
2022-11-10 450 浏览
💜芋頭酥 $9外層類似老婆餅皮中間有大量芋泥極香濃軟滑 好香芋頭味但由於有牛奶成份唔係即日食用要放雪櫃🍠 紫薯麻薯包 細 $20/3個開頭唔知佢內藏麻薯以為佢剩係得紫薯茸食落驚喜發現有麻薯仲要入口即溶 未食過呢個口感🧀 芝士軟包 細有真粒粒🧀喺入面味道咸香 🍞確係做到鬆軟🧀控唔可以錯過🧀 忌廉奶酪包 細入面係填滿咗creamcheese 呢個係甜嘅 🫰🧀嘅人會愛上食落好似食緊cheesecake 包🥯 焙茶奶酥bagel 細 $9夾心bagel 嚟 入邊似係焙茶粉再溝啲煉奶醬 但唔會好甜都算係幾香 呢個唔錯☕️ 咖啡朱古力鬆餅 $9未食已經好香咖啡味雖然唔係即日食但都唔會好dry 夾埋🍫粒粒 做早餐一流🗣價錢好似係咁上下感覺都幾抵買 全部細細個可以試多啲唔同種類而且全部都好高質新鮮自己會再回購 🫰🫰🫰
💜芋頭酥 $9

可以試多啲唔同種類
而且全部都好高質新鮮
自己會再回購 🫰🫰🫰
2022-11-08 233 浏览
一直知道依間麵包舖既法式布甸包好出名,冇諗過平日放工後去都大排長龍。個個都等布甸包出爐😍買到返屋企食,法包都唔會淋,煙韌,有咬口。布甸🍮滑捋捋,厚實。冷冷涼涼,配上法包,好襯!有時間會再去排!

2022-11-07 257 浏览
幾時都話出外靠朋友🤪 朋友經過買左三款法式布甸麵包比我成家人,有原咪、抹茶紅豆、同黑白(芝麻)味。我地食之前都會放入氣炸鍋加熱180C4-5分鐘,就會有表面麵包脆脆,而蛋漿流質既效果。芝麻同抹茶味都好濃,抹茶紅豆味就較甜,但我最鍾意都係原味,味道比較簡單舒服,但係任何一個味都建議share黎食,因為都比較膩。
#嘉多娜餅屋 (佐敦/油麻地/何文田)🍞 @kadoorie_bakery 不想排一小時買人氣布甸麵包🍮🥖?嘉多娜大量其他高質麵包🥳❤️❤️!!!不用排隊🫶嘉多娜一向性價比極高🥳🥳以下介紹的麵包雖然細細個,但全部$10以下😍亦絕不是普通麵包店的款式!❤️💕用心做的麵包店🥯🍞🥖[紫薯麻糬包💜🤍](9/10)紫薯💜很香甜🥰麻糬很煙韌,煙韌度剛剛好!🥺🤍🤍$20/3個,可以mix其他款式!🥳[芝士乳酪包🧀](10/10)芝士乳酪充滿鹹香😍外面少少芝士脆皮🧀Cream cheese 餡很多!!💛🤍🤤滿足[焙茶bagel🫖](8/10)焙茶味濃🫶偏苦🫖焙茶餡帶有少少鹹香🤎少少煙韌!🥯我個人喜歡的口感[黑芝麻bagel🖤](7/10)黑芝麻超多🥰餡同樣很濃!🖤[3Q酥]❤️💛🤍(9/10)紅豆+麻糬+蛋黃+肉鬆無敵組合!🥰甜甜的紅豆🫘+肉鬆蛋黃的鹹香💛煙韌麻糬🤍之前新鮮出爐買過🤤😭🤍香氣撲鼻![咖啡鬆餅☕️](8/10)超濃咖啡味,偏苦😍😍😍!聞+食都很濃☕️有朱古力粒粒🍫中和咖啡苦味☕️咖啡控必食🥳口感不算很乾🥰回頭率:✅✅✅✅✅(5/5)今次總共買了7個麵包,只是$5x!🤑全部都不是第一次買🥰亦一定會再買買

不想排一小時買人氣布甸麵包🍮🥖?
嘉多娜大量其他高質麵包🥳❤️❤️!!!不用排隊🫶

[紫薯麻糬包💜🤍](9/10)
紫薯💜很香甜🥰
麻糬很煙韌,煙韌度剛剛好!🥺🤍🤍
$20/3個,可以mix其他款式!🥳

[芝士乳酪包🧀](10/10)
芝士乳酪充滿鹹香😍
外面少少芝士脆皮🧀
Cream cheese 餡很多!!💛🤍🤤滿足

[焙茶bagel🫖](8/10)
焙茶味濃🫶偏苦🫖
焙茶餡帶有少少鹹香🤎
少少煙韌!🥯我個人喜歡的口感

[黑芝麻bagel🖤](7/10)
黑芝麻超多🥰
餡同樣很濃!🖤

[3Q酥]❤️💛🤍(9/10)
紅豆+麻糬+蛋黃+肉鬆
無敵組合!🥰甜甜的紅豆🫘+肉鬆蛋黃的鹹香💛
煙韌麻糬🤍
之前新鮮出爐買過🤤😭🤍香氣撲鼻!

[咖啡鬆餅☕️](8/10)
超濃咖啡味,偏苦😍😍😍!
聞+食都很濃☕️
有朱古力粒粒🍫中和咖啡苦味☕️
咖啡控必食🥳
口感不算很乾🥰

回頭率:✅✅✅✅✅(5/5)
今次總共買了7個麵包,只是$5x!🤑全部都不是第一次買🥰亦一定會再買買買🤤(嘉多娜免費打手)💓
嘉多娜全部都好好味!🍞物超所值🥺❤️街坊小店,款式特別,而且經常推出新款式!😍經過九龍必去🥰

推介:

#九龍foodhealsme

#麵包foodhealsme
#麻糬foodhealsme
#茶味foodhealsme

📍嘉多娜餅屋 (佐敦)
佐敦文苑街1-23號文英樓地下1號舖

📍嘉多娜餅屋 (油麻地)
油麻地碧街54號地舖

📍嘉多娜餅屋 (何文田)
何文田窩打老道69號地下C2號舖
  • 抹茶紅豆貝果
  • 咖啡鬆餅
  • 台灣3Q餅
  • 紫芯麻薯
2022-10-31 185 浏览
網上大熱的法式布丁麵包,每日限量發售平日3點幾鐘黎到排隊,前面已經有超過20人在輪候,當天還是下雨天喔人氣之高真的毋庸置疑🥹4點半開賣,原味每人限購4個,抹茶味每人限購2個之前已經試過原味,今次就買抹茶味啦,每個$23材料選用日本麵粉,小山圓抹茶粉及十勝紅豆,誠意十足紅豆粒粒飽滿得體😚包體是雪凍的,喜歡熱食的話可自行加熱,裡面布丁會呈流心狀大小比起原味略細外皮是香脆的法包,吃得到豐富的麥香內裡抹茶布丁部份夠嫩滑而且不過甜,吃得到濃濃的抹茶甘香紅豆以微糖調味,甜度是我喜歡的,紅豆質地偏硬身一點,如果能煮得再腍身少少會更完美作為抹茶控,這個甜品是必試不過經常要排隊的確令人減低意慾😅除了原味,抹茶外,現在更推出朱古力及黑白芝麻布丁,待熱潮稍為減退之時再試試吧😗好味指數:8.5/10
網上大熱的法式布丁麵包,每日限量發售
人氣之高真的毋庸置疑🥹
4點半開賣,原味每人限購4個,抹茶味每人限購2個
之前已經試過原味,今次就買抹茶味啦,每個$23
材料選用日本麵粉,小山圓抹茶粉及十勝紅豆,誠意十足
紅豆粒粒飽滿得體😚
包體是雪凍的,喜歡熱食的話可自行加熱,裡面布丁會呈流心狀
大小比起原味略細
外皮是香脆的法包,吃得到豐富的麥香
內裡抹茶布丁部份夠嫩滑而且不過甜,吃得到濃濃的抹茶甘香
作為抹茶控,這個甜品是必試
不過經常要排隊的確令人減低意慾😅
好味指數:8.5/10