2024-05-18
早幾日行經女人街想搵吓嘢食就發現原來女人街都有”劉興記”,應該啱啱新開無耐,收到朋友入咗去想試吓最近好出名嘅生煎包!我哋坐低咗之後就分別叫咗原味嘅生煎包,同埋蟹粉生煎包,想一試佢有冇呢個噴射式嘅效果!旺角店嘅店長師傅好好人,親自嘅出嚟同我哋介紹佢哋做生煎包嘅過程如何喺做到皮薄餡靚,而且保持到肉汁,多謝店長令到我哋知道呢種傳統工藝係需要有人傳承嘅!生煎包真係咬一啖就爆曬汁,店長仲話唔爆汁的話可以換,又唔會有太油膩嘅感覺!蟹粉生煎包仲有滿滿嘅蟹肉,而且店長話係全人手拆嘅蟹肉,所以每一啖入口都係覺得鮮甜又有蟹味嘅!我哋仲叫咗個麻醬手撕雞絲粉皮,雞絲粉皮有海量嘅青瓜絲麻醬,同手撕雞肉,配合埋涼涼地嘅粉皮,鍾意麻醬嘅我哋都覺得味道唔錯!排骨蔥油拌麵: 生炸嘅排骨炸完出嚟仲保留絕肉汁唔會太乾皺皮,蔥油拌麵嘅麵質軟硬度適中,而且份量兩個人食絕對足夠!最後仲叫咗個豆沙窩餅做甜品!
最後仲叫咗個豆沙窩餅做甜品!