2024-02-03 400 浏览
今日同朋友黎到尖沙咀Stella食割烹料理晚餐,餐廳入口有點隱閉,一不留神就很容易錯過今晚我叫了9 Course Premium Tasting Dinner。前菜有三款,第一款是池魚刺身配王林蘋果柚子醋啫喱,池魚肉質鮮嫩有咬口,柚子醋啫喱酸甜開胃。第二款是赤海蝦無花果蝦餅,味道清新帶甜,赤蝦鮮味十足。最後一款是蟹膏水牛芝士最中餅,口感creamy,蟹膏濃郁。炸物是明太子釀黃瓜花天婦羅,黃瓜花炸得非常鬆脆,釀在花心的明太子味道像沙律醬,同天婦羅好夾燒物是和牛舌芯,口感軟身,牛味香濃,連平時不太愛吃牛舌的我都意外地喜歡另一款燒物是穴子,穴子燒得非常脆身有焦香味,配上蕃茄醬和黑胡椒,甜酸中帶辣好特別主菜有馬糞海膽三文魚子黑松露多士,海膽三文魚子鮮甜,但最驚喜的是黑松露,味道清香又不會過濃,配鬆脆多士簡直一流第二道主菜是A5和牛,配自家製蠔屎汁令牛味更香濃,除了肉質鮮嫩多汁外更有外脆內軟的感覺。而味噌大根亦十分清甜,面頭鋪上一層焦香芝士令味道昇華到另一層次鮮鮑魚富山米釜飯,米飯煙韌,米飯吸收了鮑魚和蜆汁的精華,而且飯裡還帶有一種很特別的香草或香料味,令人有吃不停口的感覺

位於尖沙咀The One既創作割烹stella結合意大利x日本食材及烹調技巧,創出一系列割烹料理🇮🇹🇯🇵 隱蔽門口後面係高級氛圍bar counter,亦有露天後花園既特色透明屋座位,最適合浪漫約會💕同老公揀左9 Course Premium Tasting Dinner,經店員介紹後試左來自栃木県既清酒「惣譽 五百萬石 純米大吟醸」,口感清甜細滑帶果香,辛度剛好,配搭不同款式料理都好夾!Amuse Bouche🔸即日新鮮刺身 - 王林蘋果 - 柚子醋啫喱池魚刺身用淡雪鹽提味,下面既蘋果粒同啫喱酸度恰好🔸赤海蝦 -福岡無花果 -赤蝦餅薄脆蝦餅上放左蝦肉同無花果蓉,鮮味十足🔸大閘蟹 - 水牛芝士 - 最中餅蟹肉同水牛芝士鹹香好夾好開胃!Entrée🔸本枯節明太子釀意大利黃瓜花天婦羅平常少見既天婦羅,黃瓜花內釀滿明大子,仲有鰹魚乾同紫蘇令味道更豐富🔸燒和牛舌芯燒香牛舌芯口感嫩滑,配上山葵醬油🔸北海道馬糞海膽鮭魚子黑松露多士牛油香氣十足既多士上面鋪滿鮮甜海膽同鮭魚子,每一口都係奢華滿足感🥰Main🔸利洪內塞式烤鮮穴子穴子內質彈牙,蕃茄甜味同山椒辣勁好惹味🤤🔸日本A5和牛配味噌大根和牛脂香滿溢

Amuse Bouche

🔸即日新鮮刺身 - 王林蘋果 - 柚子醋啫喱
池魚刺身用淡雪鹽提味,下面既蘋果粒同啫喱酸度恰好
🔸赤海蝦 -福岡無花果 -赤蝦餅
薄脆蝦餅上放左蝦肉同無花果蓉,鮮味十足
🔸大閘蟹 - 水牛芝士 - 最中餅
蟹肉同水牛芝士鹹香好夾好開胃!

🔸本枯節明太子釀意大利黃瓜花天婦羅

🔸燒和牛舌芯
燒香牛舌芯口感嫩滑,配上山葵醬油

🔸北海道馬糞海膽鮭魚子黑松露多士

🔸利洪內塞式烤鮮穴子
穴子內質彈牙,蕃茄甜味同山椒辣勁好惹味🤤

🔸日本A5和牛配味噌大根
和牛脂香滿溢,自家製蠔油同味噌大根令味道更昇華

🔸鮮鮑魚浅蜊富山米釜飯
用上來自富山県既富富富米,加入鮑魚、浅蜊同鮑魚肝汁做成一個窩心釜飯☺️

🔸松の実吉士批
吉士批甜度適中帶堅果香。另外仲有4款petit four,擺盤美觀又好味,為整個晚餐作結😌
佢個門口咁低調,估唔到啲食物咁有驚喜!由第一個dish開始,驚喜真係一浪接一浪🤤每一碟都好精緻,睇得出廚師比足心機去砌碟藝術品出嚟,對眼球都係一種享受🤩啦嗌咗杯sake 好香米味 帶微酸 飲落好refreshingAmuse BoucheFresh Sashimi - Ourin Apple - Ponzu Jelly即日新鮮刺身-王林蘋果 •柚子醋啫喱A kaebi - Fukuoka Fig - Prawn Crisps赤海蝦-福岡無花果 - 赤蝦饼Kegani - Burrata - Monaka大閘蟹 • 水牛芝士 -最中饼前菜不得不提係佢嗰塊刺身連柚子醋啫喱🥰刺身勁新鮮,連埋個啫喱食係極之特別又好味,完美演繹左一道出色嘅fusion菜!EntréeZucchini Flower - Katsuobushi - Mentaiko本枯節明太子爽意大利黄瓜花天婦羅Wagyu Tongue - Pomodoro - Shallot烧和牛舌芯Bafun Uni - Ikura - Black Trufffle北海道馬其海膽鮭魚子黑松毫多士之後嘅和牛舌心更加係令到我一食落就雙眼發光咁對望

Amuse Bouche
即日新鮮刺身-王林蘋果 •柚子醋啫喱
赤海蝦-福岡無花果 - 赤蝦饼
Kegani - Burrata - Monaka
大閘蟹 • 水牛芝士 -最中饼

本枯節明太子爽意大利黄瓜花天婦羅
烧和牛舌芯
北海道馬其海膽鮭魚子黑松毫多士

之後嘅和牛舌心更加係令到我一食落就雙眼發光咁對望🥹超級軟林林得黎又勁滑,必須試!而個多士真係一啖落去勁多驚喜😍塊多士係外脆內軟,上而嘅海膽同鮭魚子都極鮮甜,令本身唔食海膽嘅我都一試愛上🥰

Main
Livornese - Anguilla Eel - Nduja
利洪內塞式烤鲜穴子
AS Wagyu - Daikon - Enoki
日本15和牛配味噌大根
Awabi - Asari - FuFuFu Rice
鲜鮑鯀浅蜊富山米釜飯

烤鰻魚塊皮烤得勁脆,連埋啲山椒同埋意大利辣醬一啖食真係好正🤤嗰舊和牛熟度岩岩好勁腍,醃蘿蔔係超入味😍個煲仔飯都好香鮑魚味,連埋飯焦食超正,煲仔飯愛好者千祈唔好miss!

松の実吉士批
四小味甜品
(Ichigo Tart, Churros Tiramasu, Kuri Canele)

四小味甜品一上枱就比佢驚艷左,砌得勁靚係呢個course dinner嘅一個完美句號☺️當中嘅Churros Tiramasu同Kuri Canele都係我嘅最愛🫶🏾

總結黎講,呢個course呢個價真係好值得🥰環境坐得舒服,服務100分,菜式精緻又好味!推介!
2024-02-01 143 浏览
呢間餐廳同朋友嚟小試牛刀,食一個五道菜晚餐!Ayakiku $88果然味道都幾有驚喜!新鮮的刺身配上柚子醋果凍,味道清新怡人,讓人一口咬下去就能感受到池魚的鮮美和柚子醋的酸甜。大閘蟹水牛芝士結合了新鮮的大閘蟹蟹肉蟹膏和濃郁的水牛芝士,口感豐富。大閘蟹的鮮甜和水牛芝士的濃郁味道相得益彰,讓人回味無窮。阿根廷紅蝦無花果結合了阿根廷紅蝦和甜美的無花果,帶來獨特的鮮味和口感。紅蝦的鮮嫩和無花果的甜蜜相互襯托,讓這道前菜的味道特別濃郁,令人難以忘懷。Fin Toro - Ikura - Black Truffle是一道結合了吞拿魚腩、鮭魚子和黑松露的多士。吞拿魚腩的豐富口感、鮭魚子的鹹香以及黑松露的獨特風味相互交融,讓這道菜的美味更加突出。日本A5和牛與味噌大根搭配的主菜。A5和牛的嫩滑口感和豐富的脂肪與味噌大根的清爽結合在一起,味道豐富且平衡。巴馬火腿、舞茸和香糯米飯結合的菜品。巴馬火腿的鹹香、舞茸的香氣和香糯富山米飯的口感相得益彰,帶來豐富的層次感和美味。Torta della Nonna是一道意大利松子吉士批。這道甜點結合了松子的香氣和吉士批的滑順口感,甜品仲熱熱地,帶來濃郁的奶香味和松子
果然味道都幾有驚喜!

新鮮的刺身配上柚子醋果凍,味道清新怡人,
讓人一口咬下去就能感受到池魚的鮮美和柚子醋的酸甜。

大閘蟹的鮮甜和水牛芝士的濃郁味道相得益彰,讓人回味無窮。

巴馬火腿、舞茸和香糯米飯結合的菜品。

Torta della Nonna是一
道意大利松子吉士批。這道甜點結合了松子的香氣和吉士批的滑順口感,甜品仲熱熱地,帶來濃郁的奶香味和松子的獨特風味,是一道完美的結束。
呢間餐廳戶外好靚,不過我朋友嚟就揀咗入邊,職員都好細心介紹餐牌!新鮮的刺身好重要,第一啖放入口嘅係清新的池魚配上柚子醋果凍,味道絕佳。大閘蟹水牛芝士這道菜結合了新鮮的大閘蟹蟹肉蟹膏和濃郁的水牛芝士,口感豐富。阿根廷紅蝦無花果這道菜結合了阿根廷紅蝦和甜美的無花果,帶來獨特的鮮味和口感。由於味道係最濃,所以係前菜裏面,最後先食!炸蝦天婦羅外酥內嫩燒和牛舌芯睇相都知冇得呃人!口感鮮嫩!北海道馬糞海膽鮭魚子黑松露多士這道菜結合了北海道馬糞海膽、鮭魚子和黑松露多士,黑松露多士,味道好出!海膽超級甜,一啲苦澀味都冇!利沃內塞式烤鮮穴子這道菜以利沃內塞式烤鮮穴子為主,搭配特製辣蕃茄醬汁,仲有少少麻辣嘅感覺,第一次咁樣食白鱔!日本A5和牛配味噌大根這道菜結合了日本A5和牛和味噌大根,和牛睇相就知入口即溶!蘿蔔超級軟腍腍每一啖都食到味噌味!鮮鮑魚浅蜊富山米釜飯這道菜結合了鮮鮑魚、蜆肉和富山米釜飯,口感豐富,美味可口。呢度仲見到啲飯係用富山米,特別肥美的白米!松の実吉士批這是一款意大利甜點,以松子為主要成分,口感酥脆,甜而不膩。紫薯puff 口感鬆軟,紫薯的甜味獨特。Ichigo Tart這是一款草莓塔,
呢間餐廳戶外好靚,
不過我朋友嚟就揀咗入邊,職員都好細心介紹餐牌!

新鮮的刺身好重要,
第一啖放入口嘅係清新的池魚配上柚子醋果凍,味道絕佳。

大閘蟹水牛芝士

阿根廷紅蝦無花果

炸蝦天婦羅

外酥內嫩

燒和牛舌芯

睇相都知冇得呃人!口感鮮嫩!

北海道馬糞海膽鮭魚子黑松露多士

利沃內塞式烤鮮穴子

日本A5和牛配味噌大根

鮮鮑魚浅蜊富山米釜飯

這道菜結合了鮮鮑魚、蜆肉和富山米釜飯,口感豐富,美味可口。
呢度仲見到啲飯係用富山米,特別肥美的白米!

松の実吉士批
這是一款意大利甜點,以松子為主要成分,口感酥脆,甜而不膩。

紫薯puff 口感鬆軟,紫薯的甜味獨特。

Ichigo Tart
這是一款草莓塔,草莓的酸甜和塔皮的酥脆完美結合,美味可口。

Churros Tiramasu
這是一款西班牙甜點,結合油條和提拉米蘇的口感和味道正呀

Kuri Canelé
這是一款栗子風味的小蛋糕,外皮脆

九道菜晚餐$988性價比幾高,好豐富!

綾菊
2024-01-31 87 浏览
今日試了特式日式割煮料理,食物有特色亦有考究。試了5 course tasting menu,份量也不少頗飽肚。前菜有三款,新鮮池魚刺身配搭柚子和甜味足的王林蘋果、柚子醋啫喱。赤海蝦-福岡無花果 - 赤蝦餅,creamy海蝦再加上鹹甜混搭的無花果和蝦餅很滋味明太子釀意大利黃瓜花天婦羅,面頭再加上鰹魚乾碎。天婦羅香脆卻不油膩,配上鰹魚調味味道豐富。日本A5和牛配味噌大根,和牛油脂和肉平均且有咬口,又富有油份,配突出的自家製蠔豉醬油味道出眾。巴馬火腿舞茸釜飯,利用了「富富富」富山縣米飯,飽滿煙韌的飯粒加上有鹹香的巴馬火腿,帶點醬油味的飯焦豐富口感。甜品為鹿兒島紫芋杏仁若瑟布甸,布甸口感較像泡芙,皮身煙韌,紫芋cream的味道加上香牛油味的布甸身亦很配合。
今日試了特式日式割煮料理,食物有特色亦有考究。

2024-01-29 70 浏览
創作割烹Stella位於尖沙咀The ONE 3️⃣樓,入口都幾隱蔽,好容易會睇漏眼😂。餐廳分室內和室外兩部分,室外露天平台座位,透明圓拱型設計,又可以觀星🌠,同女同事❤️、女網友嚟都幾正,呀!當然仲有Duck嫂🦆...老闆望完餐牌📔後,話叫個5️⃣道菜嘅就以。我?有人請咁梗係叫個最貴嘅9️⃣道菜啦😂。🔶️9 Course Premium Tasting Dinner $988🔷️5 Course Tasting Menu $568🔶️🔷️Amuse Bounche即日新鮮刺身+王林蘋果+柚子醋啫喱-今日係深海池魚🐟,口感清爽,油脂豐厚,配上清爽嘅王林蘋果粒🍎個酸酸甜甜嘅柚子🍊醋啫喱,零舍開胃😋。-赤海蝦+福岡無花果+赤蝦餅赤海蝦🦐爽口彈牙,估唔到同無花果和赤蝦餅🦐一齊食,味道會咁夾🥰。大閘蟹+水牛芝士+最中餅大閘蟹🦀伴以水牛芝士🧀和最中餅,好味得嚟又幾特別😋。Entrée🔶️🔷️本桔節明太子釀意大利黄瓜花天婦羅天婦羅🍤炸漿又簿又脆,意大利🇮🇹黄瓜🥒味道偏淡,釀入濃味嘅明太子,十分好食😋。🔶️燒和牛舌芯厚身牛舌👅燒得乾身香口,肉質軟腍無筋,牛味十足😍。🔶️北海道馬糞海膽鮭魚子黑松露多士馬糞海膽味道濃郁甘香🥰,鮭魚子

🔷️5 Course Tasting Menu $568

🔶️🔷️Amuse Bounche
即日新鮮刺身+王林蘋果+柚子醋啫喱
-赤海蝦+福岡無花果+赤蝦餅
大閘蟹+水牛芝士+最中餅
大閘蟹🦀伴以水牛芝士🧀和最中餅,好味得嚟又幾特別😋。

🔶️🔷️本桔節明太子釀意大利黄瓜花天婦羅

🔶️燒和牛舌芯
厚身牛舌👅燒得乾身香口,肉質軟腍無筋,牛味十足😍。

🔶️北海道馬糞海膽鮭魚子黑松露多士
馬糞海膽味道濃郁甘香🥰,鮭魚子大大粒,搭上黑松露厚身多士,我開頭以為會怪怪的😅,但結果出奇地夾,非常好味😍。

🔶️利沃內塞式烤鮮穴子
穴子口感爽口嫩滑🥰,外皮烤得香脆🔥,再加埋意大利🇮🇹辣肉醬和柚子皮,整體十分惹味😋。

🔶️🔷️日本A5和牛配味噌大根
和牛🐃油花遍佈均勻、煎香後逼出油花,肉質軟嫩且入口即化😍;大根清甜冇渣,配埋濃味嘅味噌醬汁,真心勁好味😋。

🔶️鮮鮑魚淺蜊富山米釜飯
🔷️巴馬火腿舞茸釜飯

鮑魚蛤蜊夠鮮甜,巴馬火腿🥓夠鹹香,但個重點係個飯🍚,好好食😍。我估主要係用咗富山縣嘅富富富米,所以口感鬆軟甜度又高,加上入面微硬,有少許似意大利飯嘅口感😍。

🔶️🔷️意大利松の実吉士批
吉士批口感既鬆脆又細膩,松の実🌰口感鮮美、香甜、脆嫩,帶有淡淡松香味🥰。

🔶️四小味甜品
有紫薯布丁🍮、草莓撻🥧、Churros Tiramisu 🥨和 Kuri Canelé,甜品拼盤賣相吸引,全部都唔係太甜,食完好滿足。

總括而言,堪稱大滿足的一餐,環境、服務以至食物質素都非常之好,以今日呢餐計,Duck哥暫時搵唔到可以挑剔嘅地方。

2024-01-16
用餐时段
2024-01-27 96 浏览
尖沙咀發掘好物系列 呢間位於The ONE的日式創意料理 𝕊𝕥𝕖𝕝𝕝𝕒 意外發現佢有很經濟的3道菜午餐✨餐廳座位唔算多 室外係玻璃屋座位 等天氣涼啲會再去! · ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ · • 𝟹 𝙲𝚘𝚞𝚛𝚜𝚎 𝙴𝚡𝚎𝚌𝚞𝚝𝚒𝚟𝚎 𝙻𝚞𝚗𝚌𝚑 •$𝟷𝟾𝟾 𝚙𝚙 / 𝘼𝙢𝙪𝙨𝙚 𝘽𝙤𝙪𝙘𝙝𝙚 /✿ 帆立貝青瓜凍湯✿ 赤海蝦昆布の佃煮意大利水牛芝士✿ 巴馬火腿甜瓜出汁啫喱/ 𝙈𝙖𝙞𝙣 /✿ 150日穀飼安格斯西冷(+)$120✿ 日本A5和牛配味噌大根(+)$200 / 𝘿𝙚𝙨𝙨𝙚𝙧𝙩 /✿ 松の実吉士批✿ 焙茶杏仁若瑟布甸 · ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ · 整個set都好精緻 雖然我哋各點咗2款唔同的肉 但係擺盤係一模一樣😂主菜肉量超乎預期😳大根燒得好好食 cheesy🧀肉質上乘 配食日本2018年秋季登場的新品種富山米「富富富」🍚很正斗💯人均~$250 推薦!

· ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ ·

✿ 焙茶杏仁若瑟布甸

· ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ ·

2023-10-28
  • 日本A5和牛配味噌大根
今次來尖沙咀THE ONE, 進入呢家外表非常神秘既餐廳品嘗高質意日fusion美食9 Course Tasting Menu$988 per person 🔸頭盤擺盤好有特別😍睇得出餐廳有落到心思✨油甘魚刺身-王林蘋果-抽子醋啫喱油甘魚刺身好新鮮,配上酸甜啫喱味道清新開胃,提升食欲一流👍🏻✨赤海蝦-福岡無花果-赤蝦餅🦐海蝦味道濃郁,配上無花果,配搭得好好✨大閘蟹-水牛芝士-最中餅🦀蟹膏配上芝士充滿fusion新鮮感覺既一味菜式😆🔸 前菜✨本枯節明太子釀意大利黃瓜花天婦羅明太子釀入花蕾內,再將天婦羅炸到金黃色入口酥脆香鬆😆個人最喜愛菜式之一✨燒和牛舌芯厚切牛舌牛味重🔥外面燒得爽脆同無花果襯得幾好✨北海道馬糞海膽鮭魚子黑松露多士新鮮既海膽鮭魚子,配上香噴噴嘅黑松露睇餐單已經覺得呢個超吸引,果然冇令我失望☺️🔸主菜✨利沃內塞式烤鮮穴子魚皮非常香脆,穴子肉質好滑✨日本A5和牛配味噌大根和牛燒到三成熟,內裡粉紅色入口充滿牛脂香🤤但又唔會太油大根面頭有炙燒沙律醬,味道吸引👍🏻✨Ayakiku sake $88 食和牛當然要飲返杯今次叫咗杯日本Sake ✨鮮鮑魚浅蜊富山釜飯鮑魚肉質軟腍得嚟又有咬口,
今次來尖沙咀THE ONE,
進入呢家外表非常神秘既餐廳品嘗高質意日fusion美食

9 Course Tasting Menu
$988 per person

🔸頭盤
擺盤好有特別😍睇得出餐廳有落到心思
✨油甘魚刺身-王林蘋果-抽子醋啫喱
油甘魚刺身好新鮮,配上酸甜啫喱
味道清新開胃,提升食欲一流👍🏻

✨赤海蝦-福岡無花果-赤蝦餅🦐
海蝦味道濃郁,配上無花果,配搭得好好

✨大閘蟹-水牛芝士-最中餅🦀
蟹膏配上芝士
充滿fusion新鮮感覺既一味菜式😆

🔸 前菜
✨本枯節明太子釀意大利黃瓜花天婦羅
明太子釀入花蕾內,再將天婦羅炸到金黃色
入口酥脆香鬆😆個人最喜愛菜式之一

✨燒和牛舌芯
厚切牛舌牛味重🔥
外面燒得爽脆同無花果襯得幾好

✨北海道馬糞海膽鮭魚子黑松露多士
新鮮既海膽鮭魚子,配上香噴噴嘅黑松露
睇餐單已經覺得呢個超吸引,果然冇令我失望☺️

🔸主菜
✨利沃內塞式烤鮮穴子
魚皮非常香脆,穴子肉質好滑

✨日本A5和牛配味噌大根
和牛燒到三成熟,內裡粉紅色
入口充滿牛脂香🤤但又唔會太油
大根面頭有炙燒沙律醬,味道吸引👍🏻

✨Ayakiku sake $88
食和牛當然要飲返杯
今次叫咗杯日本Sake

✨鮮鮑魚浅蜊富山釜飯
鮑魚肉質軟腍得嚟又有咬口,鮮味十足🤤
釜飯用上日本富富富米,非常特別

🔸甜品
✨意大利松の実吉士批
吉士批味美香濃順滑, 甜度剛好

✨Mix dessert plate
賣相一流嘅甜品拼盤,用嚟打卡一流😍
有四款不同嘅甜品,同朋友share啱晒

2024-01-24 48 浏览
今日跟朋友去尖沙咀試下高級fusion菜。餐廳主打日意fusion料理,菜式創新,食材質素好。店內裝修簡約高雅,充滿日本氣息,設有一般4人枱及吧枱。另有室外空間,設有多個半透明glamping及幾棵樹,晚上在燈光影照下,特別靚😍。朋友好細心一早响openrice 訂座及用優惠價每位$468.-🤩 預訂套餐 - 5 Course Tasting Menu (原會$568)。另點了Red wine 每杯$68.-,有齊美酒佳餚,食得零舍好心😊。即日新鮮刺身 - 王林蘋果柚 - 子醋啫哩深海池怎魚非常新鮮,肉質細緻爽口帶油份,配埋酸酸甜甜的柚子醋啫喱,非常醒胃又好食。赤海蝦 - 福岡無花果 - 赤蝦餅新鮮的赤海蝦,結實爽口,配搭清甜的無花果及香脆的蝦餅,配搭創新,口感豐富。日式蟹膏 - 水牛芝士 - 最中餅蟹膏味道突出,配上水牛芝士,味道更加濃。本枯節明太子讓意大利黃瓜花天婦羅天婦羅非常酥脆😍,明太子醬鹹香軟滑,黃瓜香甜多汁😋。肉眼A5和牛配味噌大根A5和牛牛味香濃,油脂豐腴,表面焦香口感軟嫩多汁,充滿油香🥰。大根煮得入味,質感軟爛柔嫩,清甜多汁,加點自家製味噌蠔豉汁,又多了一份鮮甜味。巴馬
今日跟朋友去尖沙咀試下高級fusion菜[創作割烹Stella]。餐廳主打日意fusion料理,菜式創新,食材質素好。

即日新鮮刺身 - 王林蘋果柚 - 子醋啫哩

赤海蝦 - 福岡無花果 - 赤蝦餅

日式蟹膏 - 水牛芝士 - 最中餅
蟹膏味道突出,配上水牛芝士,味道更加濃。

肉眼A5和牛配味噌大根

巴馬火腿舞茸釜飯
釜飯用小鍋上枱,一打開鍋蓋,香氣撲鼻😍。巴馬火腿鹹香,舞茸茹味香濃,加上熱辣辣的飯,非常暖胃又美味。

意大利松の実吉士批
餅層部份鬆脆,吉士質感幼滑,味道香甜,加上松子獨有香味。

食完甜品後,感覺今晚特別滿足🥰。

2024-01-16
2024-01-23 57 浏览
呢間無論環境/服務/食物質素,都幾適合情侶紀念日嚟食,尤其中庭既透明波波屋,有氣氛又有私人空間,不過因為有min charge我地今次就坐返bar枱,可以望住師傅燒牛同擺盤都唔錯,佢pair既sake同白酒易入口唔會太甜,同啲前菜都幾match9 course tasting dinner $988 / $888 if book via Openrice /前菜三小碟 • 油甘魚好鮮甜油潤,下面個柚子醋啫喱好好食,大閘蟹芝士最中餅,芝士味唔會蓋過蟹肉味,作為前菜唔會太濃味本枯節明太子釀意大利黃瓜花天婦羅 • 平時麻麻哋天婦羅,但係佢個炸漿夠薄,冇油膩感,一咬開明太子醬大爆發,幾有驚喜燒和牛舌芯 • 外層焦香,咬落好~彈~牙~🥹潘文無花果一齊食好refreshing海膽鮭魚子黑松露多士 • 大推!全部配搭都係我鍾意食嘅嘢,牛油厚多士又有好多屎脆而不硬,唔會整損上顎,海膽同魚子鮮味十足,睇相都想再食🥹利沃內塞式烤穴子 • 魚皮燒到薯片咁脆,下面係大少少麻辣味嘅辣肉醬,幾夾~A5和牛配味噌大根 • 全晚嘅重點~和牛入口即溶,而且都係邊邊位,夠晒焦香,配菜大根同大菇好入味好好食,印象好深刻🥰甜

9 course tasting dinner $988
/ $888 if book via Openrice /

甜品四小碟 • 紫芋若瑟布甸,新鮮士多啤梨Ichigo tart, 超迷你可麗露,Tiramisu醬churros,全部都唔錯,每樣細細件唔會太飽
🔥好味指數:8/10呢家餐廳外表非常神秘,門面唔太起眼內裡裝修高貴,主打意日fusion fine dining 5 Course Tasting Menu$568 per person 🔥精緻小點油甘魚刺身-王林蘋果-抽子醋啫喱油甘魚刺身鮮甜, 口感爽嫩配上蘋果粒抽子醋啫喱, 酸酸甜甜, 好清新☺️赤海蝦-福岡無花果-赤蝦餅海蝦味道清新搭配無花果加上蝦餅點敍, 襯托出食材味道同清新感日式蟹膏-水牛芝士-最中餅🦀蟹膏味道濃烈, 蟹味豐富😍🔥本枯節明太子釀意大利黃瓜花天婦羅黃瓜花炸得金香爽脆, 酥脆香鬆明太子釀入花蕾內, 入口即時散開, 香甜吸引🔥日本A5和牛配味噌大根和牛燒得鮮嫩入口滲出甘香既牛脂味, 肉汁飽滿🤤大根煮得軟熟而唔太淋, 口感清新爽甜, 點上味噌配搭得宜, 味噌同大根互相襯托👍🏻🔥巴馬火腿舞茸釜飯巴馬火腿切粒, 味道有少少似煙肉😆😆大塊舞茸, 外表吸引, 口感小煙韌, 茸味鮮香加埋日本富富富米, 口感飽滿整體多層口感, 美味升級🔥意大利松の実吉士批吉士批味美香濃順滑, 甜度剛好🔥Ayakiku sake $88 另外依家有得以$88加配一杯日本Sake
🔥好味指數:8/10

呢家餐廳外表非常神秘,門面唔太起眼
內裡裝修高貴,主打意日fusion fine dining

5 Course Tasting Menu
$568 per person

🔥精緻小點
油甘魚刺身-王林蘋果-抽子醋啫喱
油甘魚刺身鮮甜, 口感爽嫩
配上蘋果粒抽子醋啫喱, 酸酸甜甜, 好清新☺️

赤海蝦-福岡無花果-赤蝦餅
海蝦味道清新搭配無花果
加上蝦餅點敍, 襯托出食材味道同清新感

日式蟹膏-水牛芝士-最中餅🦀
蟹膏味道濃烈, 蟹味豐富😍

🔥本枯節明太子釀意大利黃瓜花天婦羅
黃瓜花炸得金香爽脆, 酥脆香鬆
明太子釀入花蕾內, 入口即時散開, 香甜吸引

🔥日本A5和牛配味噌大根
和牛燒得鮮嫩
入口滲出甘香既牛脂味, 肉汁飽滿🤤
大根煮得軟熟而唔太淋, 口感清新爽甜, 點上味噌
配搭得宜, 味噌同大根互相襯托👍🏻

🔥巴馬火腿舞茸釜飯
巴馬火腿切粒, 味道有少少似煙肉😆😆
大塊舞茸, 外表吸引, 口感小煙韌, 茸味鮮香
加埋日本富富富米, 口感飽滿
整體多層口感, 美味升級

🔥意大利松の実吉士批
吉士批味美香濃順滑, 甜度剛好

🔥Ayakiku sake $88
另外依家有得以$88加配一杯日本Sake
2024-01-18 37 浏览
餐廳位於The One三樓,門口不太起眼有啲隱蔽,所以好容易會錯過,不過裏面設計時尚沉實,感覺非常高級,仲有個中庭出邊有半圓形透明波波屋,非常有品味格調,同情人嚟一定好浪漫。🥰即日新鮮刺身•王林蘋果•柚子醋啫喱赤海蝦•福岡無花果•赤蝦餅大閘蟹 •水牛芝士、最中餅利用大閘蟹蟹粉配上水牛芝士味道鮮甜香口😋本枯節明太子釀意大利黃瓜花天婦羅鬆脆天婦羅皮內有濃郁滿瀉明太子,每一啖都覺得好幸福。日本A5和牛配味噌大根和牛外面燒到香脆,入口即化軟嫩,多汁,時間燒得非常好,配搭埋味噌大根,相得益彰!巴馬火腿舞茸釜飯非常好食,鹹香嘅火腿再配合舞茸菇的芬香,每一口都能嚐到鹹香鮮美的口感,讚👍🏻意大利松の実吉士批

即日新鮮刺身•王林蘋果•柚子醋啫喱

赤海蝦•福岡無花果•赤蝦餅

大閘蟹 •水牛芝士、最中餅
利用大閘蟹蟹粉配上水牛芝士味道鮮甜香口😋

本枯節明太子釀意大利黃瓜花天婦羅
鬆脆天婦羅皮內有濃郁滿瀉明太子,每一啖都覺得好幸福。

日本A5和牛配味噌大根

巴馬火腿舞茸釜飯

意大利松の実吉士批

2024-01-12 61 浏览
The One三樓有間Fine Dining門口好隱蔽,原來係食西日Fine Dining的除左門口的8-course menu原來仲有其他平啲的選擇,可以問Staff 拎menu. 今日試左個5-course Tasting Menu ($568): 前菜三味:(1) 鱈魚刺身、玉林蘋果、柚子醋啫喱,銀鱈魚刺身幾滑,有油香,再用蘋果同醋的酸味平衡番(2) 日式蟹膏、水牛芝士配最中餅Cream Cheese幾香幾Creamy,幾適合配落蟹肉度食(3) 赤海蝦、福岡無花果同赤蝦餅,蝦刺身好新鮮,幾有膠質;蝦餅好脆身,配埋一齊幾好味小食:本枯節明太子釀意大利黃瓜花天婦羅炸粉薄身,明太子醬好Creamy, 黃瓜爆汁,混合出黎好清新好Match 主食(1)日本A5和牛配味噌大根,用左鹿兒島和牛,好重油脂同嫩滑,幾Impressive 味噌大根同自家製蠔豉醬好夾,另外松茸菇的菇味好出,好正主食(2)巴馬火腿舞茸釜飯,用爐直接煲熱,火腿同舞茸菇聞落已經好香配埋個氯好暖笠笠甜品:鹿兒島紫芋杏仁若瑟布甸好似脆身的泡芙咁。個紫芋Cream + 粒粒杏仁脆好香,texture好得意,唔錯最後餐酒仲加左杯:

前菜三味:
(1) 鱈魚刺身、玉林蘋果、柚子醋啫喱,
銀鱈魚刺身幾滑,有油香,再用蘋果同醋的酸味平衡番

(2) 日式蟹膏、水牛芝士配最中餅

(3) 赤海蝦、福岡無花果同赤蝦餅,
刺身好新鮮,幾有膠質;蝦餅好脆身,配埋一齊幾好味

小食:本枯節明太子釀意大利黃瓜花天婦羅

主食(1)日本A5和牛配味噌大根,
用左鹿兒島和牛,好重油脂同嫩滑,幾Impressive
味噌大根同自家製蠔豉醬好夾,
另外松茸菇的菇味好出,好正

主食(2)巴馬火腿舞茸釜飯,
用爐直接煲熱,火腿同舞茸菇聞落已經好香
配埋個氯好暖笠笠

甜品:鹿兒島紫芋杏仁若瑟布甸

最後餐酒仲加左杯:遠野小町Spark Type-H氣泡清酒

獲2022 年The Fine Sake Awards Japan 金賞肯定🏅️,採用東北地區人氣稻米,再加上純淨天然泉水&二氧化碳,幾清爽輕盈
2024-01-08
$624.8 (晚餐)
2024-01-11 66 浏览
餐廳門口有着好神秘嘅感覺,唔為意好容易就咁行過咗。但係低調嘅招牌卻隱藏着高質嘅食物,而且價錢都幾抵食,但就享受住高質嘅服務同食物,而且咁嘅fusion菜式喺香港並唔多,所以都係一個幾新鮮嘅嘗試。5 courses tasting menuAmuse Bouch三道嘅前菜分別有刺身,赤海蝦,同埋水牛芝士蟹膏餅。刺身最好食,味道好新鮮。Entree吞拿魚魚腩黑松露多士卜卜脆,我比較鍾意兩者分開咁樣食。而且有黑松露吊味,完全展現左意大利同日本菜嘅融合。Main日本A5和牛超級好食,坐喺吧枱前面望住廚師燒已經流晒口水,絕對係是日嘅VIP。另外仲有一碗巴馬火腿舞茸釜飯,煮法有啲似煲仔飯,有啲飯焦。Dessert最後甜品有一個吉士批同埋紫薯yorkshire pudding,甜品一般般,熱食比較好食。成個餐我哋嗌咗各自都叫咗一杯白酒,白酒入口甘甜,配上呢種fusion料理特別夾。

5 courses tasting menu

Amuse Bouch

Entree

最後甜品有一個吉士批同埋紫薯yorkshire
pudding,甜品一般般,熱食比較好食。