2012-01-26 11 浏览
行經北角雞蛋仔, 見人少少, 行快兩步去排隊啦, 成年幾冇食, 望到個價錢, 仲以為自己眼花, $1..........$15蚊 我仲記得第一次食, $10, 之後變$11, 年幾前$13....宜家$15... 比其他北角賣緊既雞蛋仔貴$4蚊...見佢多左幾部蛋仔機, 算啦, 成本高左..等左唔夠1mins, 就到我了, 新鮮出爐熱辣辣, 依然十分脆口, 中間通窿, 好似食風咁, 冇蛋味...電爐焗出黎都唔夠香... 行開經過口痕食下都可以的.

見佢多左幾部蛋仔機, 算啦, 成本高左..

等左唔夠1mins, 就到我了,
行開經過口痕食下都可以的.
2012-01-21
1 分钟 (外卖自取)
2012-01-24 6 浏览
由好細個係北角讀小學已經有買開北角雞蛋仔~長期一經過都會去買來食一下~近來經過附近又有點想吃雞蛋仔就走去買~說真真係少左人排隊.....1分鐘左右就入手~當我一放入口就覺得不對路........點解有蛋猩味以前食開都無~北角雞蛋仔一直都係話用北京蛋做~而家不只蛋味少了.......仲有蛋腥味.......唔通而家連蛋都轉左......而家你賣十五元底~如果材料都不給我用北京蛋我為什麼要食你
由好細個係北角讀小學已經有買開北角雞蛋仔~
長期一經過都會去買來食一下~

近來經過附近又有點想吃雞蛋仔就走去買~
說真真係少左人排隊.....1分鐘左右就入手~
當我一放入口就覺得不對路........

點解有蛋猩味以前食開都無~
北角雞蛋仔一直都係話用北京蛋做~
而家不只蛋味少了.......仲有蛋腥味.......

唔通而家連蛋都轉左......而家你賣十五元底~
如果材料都不給我用北京蛋我為什麼要食你

2012-01-07
1 分钟 (外卖自取)
2011-11-20 21 浏览
經過北角,當然要去試下出名的雞蛋仔啦,未到lunch時間已經有好多人排隊了,真係好多人幫襯,排梗隊時已聞到好香~!等左幾個字先有得食,新鮮出爐的雞蛋仔,$15一底,都真係幾貴,比平時食開的雞蛋仔大點同厚身點,感覺上份量比較多,食落外層香脆,內裡軟綿綿,同好香蛋味,口感好豐富呀,趁熱辣辣好好味(真係好熱,即食小心辣到口)~!綜合來講比平時的雞蛋仔好食少少,香點同口感正點,不過個價就真係幾貴,$15一底.....格餅都好吸引,不過一次過食唔到咁多,有機再去先試~!

15 分钟 (外卖自取)
2011-10-30 22 浏览
係咪越出名就會越做越差?我覺得以檔雞蛋仔真係有明顯GE退步首先覺得成包雞蛋仔得個脆字,雞蛋仔個心入面唔係應該有少少軟軟地GE咩? 以家無幾粒係有囉, 好食GE雞蛋仔唔應該只有得個脆字,應該要外脆內軟先ARM加埋以家加埋家。。成15蚊底真係好唔值我食返芳X個D好了
係咪越出名就會越做越差?
我覺得以檔雞蛋仔真係有明顯GE退步

加埋以家加埋家。。成15蚊底真係好唔值
我食返芳X個D好了
2011-10-30
2011-10-07 19 浏览
我好中意食雞蛋仔GA有次同男朋友行街經過聞到好香雞蛋仔味就愛上呢間野賣GE雞蛋仔自此之後每次黎到北角都會去呢間野買雞蛋仔~好正的雞蛋仔香脆的外層仲有濃郁的蛋味係就係貴D但係一試愛上~
我好中意食雞蛋仔GA
有次同男朋友行街經過聞到好香雞蛋仔味
就愛上呢間野賣GE雞蛋仔
自此之後
每次黎到北角都會去呢間野買雞蛋仔~
雞蛋仔
好正的雞蛋仔
香脆的外層
仲有濃郁的蛋味
係就係貴D
但係一試愛上~

雞蛋仔
自從數年前沒有亞叔座陣後,質素已大不如前,以前亞叔一個人對住八部機也控制得宜,而家兩位亞姐會經常打開部機睇下得未?唔得再繼續烘,間中仲會見到過咗火要掉添~~數月前經過見加價加到15蚊一底,購買意慾又再減低了。今次見唔洗排隊,又口痕痕咪買一底過下口癮。可惜跟我回味中的北角雞蛋仔相差甚遠,只有香脆而沒有蛋味,失望!
數月前經過見加價加到15蚊一底,購買意慾又再減低了。
今次見唔洗排隊,又口痕痕咪買一底過下口癮。
2011-08-18
2 分钟 (外卖自取)
2011-07-11 18 浏览
今日行番屋企果時經過見到無人排隊就黎買番個,本身係諗住只買一個格仔餅,不過見2個平啲,就買2個一個拎番屋企比細佬食。買左一個格仔餅同一個雞蛋仔。叫佢比個袋,佢就黑哂口面話咁等等。之後等左3分鐘左右,心諗點解甘慢既。望一望見到果女既仲係度茶果格仔餅,好拉算拉甘等多等,反正唔係急住番屋企。再過多3分鐘左右再望多一次, 仲茶緊... 茶一片要甘耐(?)再等多2分鐘到拉,佢先比到我,雖然無咩人姐,但都唔洗慢成甘啊麻格仔餅- 醫少奶少(唔明佢茶甘耐茶乜野雞蛋仔-入面空左少少bor好似之前食都okay,今次真係差左少少希望下次再食唔會都係甘
今日行番屋企果時經過見到無人排隊就黎買番個,
本身係諗住只買一個格仔餅,不過見2個平啲,
就買2個一個拎番屋企比細佬食。
買左一個格仔餅同一個雞蛋仔。
叫佢比個袋,佢就黑哂口面話咁等等。
之後等左3分鐘左右,心諗點解甘慢既。
望一望見到果女既仲係度茶果格仔餅,
好拉算拉甘等多等,反正唔係急住番屋企。
格仔餅- 醫少奶少(唔明佢茶甘耐茶乜野

雞蛋仔-入面空左少少bor好似
之前食都okay,今次真係差左少少

希望下次再食唔會都係甘
2011-07-09
2011-06-23 6 浏览
超脆口既北角雞蛋仔,好yummy,但好多人買,'\要排10分鐘'同埋都幾貴,15蚊一底好有蛋味,食落仲好香脆,入面有些蛋肉,軟綿綿但又外面脆口感認真一流.難怪咁多人
超脆口既北角雞蛋仔,
好yummy,
口感認真一流.
難怪咁多人
2011-06-22
2011-06-12 23 浏览
今天經過北角,咪買雞蛋仔+格格餅食囉,點知食落雞蛋仔及格格餅, 兩樣野都只得個脆字,全完無蛋香味,真係吴掂,反而尖沙咀北角雞蛋仔,就好食好多喇。不過都要讚下整雞蛋仔的亞姐,都好有效律,本來好長人龍,轉下眼人龍吳見晒。
2011-06-12
2011-05-26 19 浏览
一直聽聞北角雞蛋仔好出名,原來係指呢一家趁住Jump同學到港想一嘗香港特色小吃,就同距試下啦北角站出黎行一陣就揾到,係街口轉彎位,未行到就已經聞到好香小鋪四周貼滿晒老闆同名人既合照,貌似係香港食肆特色要排隊買,不夠都唔係等左好耐,排隊之餘,就順便觀摩下係點製作啦熱辣辣既雞蛋仔到手啦外皮脆,中間空,味道ok啦,但系當時食唔覺得特別,仲有點兒失望後來又食左其他地方既雞蛋仔,對比之下,呢間水準都算高,因為我鍾意距個脆皮不過$15/1底都比較貴,應該唔會專程去食lu認住呢個標緻啦
一直聽聞北角雞蛋仔好出名,原來係指呢一家
趁住Jump同學到港想一嘗香港特色小吃,就同距試下啦
北角站出黎行一陣就揾到,係街口轉彎位,未行到就已經聞到好香
香港食肆特色,貼滿名人合照
小鋪四周貼滿晒老闆同名人既合照,貌似係香港食肆特色
製作中

製作中
買到啦
北角雞蛋仔
2011-05-20 7 浏览
離開香港十日回港, 太懷念香港地道美食路過此店, 當然抵不住誘惑, 買一底雞蛋仔祭五臟廟熱哄哄、香噴噴、脆卜卜咬落有肉地內外兼備, 正啊!我探頭一望, 店內竟然排了多個電餅模, 幾位店員, 要長時間在桑拿房內服務食客, 依然保持食物品質, 抵讚!
離開香港十日回港, 太懷念香港地道美食
路過此店, 當然抵不住誘惑, 買一底雞蛋仔祭五臟廟
熱哄哄、香噴噴、脆卜卜
咬落有肉地
內外兼備, 正啊!

2011-05-19
  • 雞蛋仔
舊舊舖果陣已經開始幫襯,果陣有樣野標磅老闆,對雞蛋仔要求好高,整得唔靚佢會掉左佢所以你會見到佢個垃圾筒真係有唔小雞蛋仔。講呢家個味道同以前其實差無幾。碎既感覺係有小小唔同,比以前厚左D,不過如果你之前無食過,我諗係唔會覺唔係佢整得特別好食。而係其他整得太難食而令你覺得好食。15蚊一底,小左份人情味。。以前8蚊一底做街坊生意。。。果陣老闆。。。會留起邊皮果D碎比小朋友食,家陣無呢支歌仔唱囉。下下都同你講錢。15蚊一底其實幾貴,之後我都唔會太捨得食
舊舊舖果陣已經開始幫襯,
果陣有樣野標磅老闆,對雞蛋仔要求好高,整得唔靚佢會掉左佢
所以你會見到佢個垃圾筒真係有唔小雞蛋仔。

講呢家個味道同以前其實差無幾。

唔係佢整得特別好食。而係其他整得太難食而令你覺得好食。

15蚊一底,小左份人情味。。
以前8蚊一底做街坊生意。。。
果陣老闆。。。會留起邊皮果D碎比小朋友食,
家陣無呢支歌仔唱囉。下下都同你講錢。

15蚊一底其實幾貴,之後我都唔會太捨得食
2011-04-11
10 分钟 (外卖自取)
2011-04-11 22 浏览
- $15/底的雞蛋仔, - 118個笑面 V.S 29 個喊面 - 一條長長的人龍, 一個唔太就腳的位置, 無數食家包括蔡san, 阿so等推介 . . . . . 究竟, 呢底雞蛋仔我應唔應該去試下?!! 呢日經過北角, 最終抱住"希望唔會後悔"的心情落下$15 賭注. . . . . 結果 . . . . . . . . . . . . . . . .體會到凡事真的要自己親身去試先知箇中味道, 尤其是食物~至於這裡的著名雞蛋仔的滋味是 --- 確實不錯 !!雞蛋仔每個人都食過, 有人愛脆的, 有人愛軟的, 而我就愛外脆內軟的, 具體來說, 是可以「剝殼」的雞蛋仔. . . . 即是簿脆的外殼包住一團又Q又軟的粉芯的雞蛋仔,這種有殼有肉有質素的雞蛋仔, 我真的久違咗好多好多年, 遍尋不獲, 原來竟就在我一直猶豫要否一試的利強記 !!( . . . 像牛頭角那十分著名的一車仔檔, 那種跟蛋糕仔一樣的口感, 恕我不大欣賞~) 講番其他重點, 1) 當日下午6時左右途經時, 雖則都有三幾人排隊, 前面一位仁兄仲誇到一掃便是半打, 但因店內有幾板不停新鮮製作, 排唔夠3分鐘已
- $15/底的雞蛋仔,
- 118
笑面 V.S 29
喊面
究竟, 呢底雞蛋仔我應唔應該去試下?!!

體會到凡事真的要自己親身去試先知箇中味道, 尤其是食物~
至於這裡的著名雞蛋仔的滋味是 --- 確實不錯 !!

論雞蛋仔質素,要看其橫切面 :p
講番其他重點,
1) 當日下午6時左右途經時, 雖則都有三幾人排隊, 前面一位仁兄仲誇到一掃便是半打, 但因店內有幾板不停新鮮製作, 排唔夠3分鐘已經有貨, (格仔夾餅就好似要等耐丁點~)
2) 雞蛋仔聞落都幾香, 食落唔會太甜, 蛋味都ok
3) 至於$15的售價, 有人話造雞蛋仔的材料唔值錢, 無可能賣咁貴, 但今時今日, 食個面包都10蚊啦, 我就覺得我願意付$15食有質素的雞蛋仔~
4) 姐姐仔的態度是一般, 但買雞蛋仔都唔會期望什麼service了~

"口味"這東西, 永遠都是主觀的,
聞名不如試食. 食落口的, 果真係要自己試過才知味道~
「剝殼」示範~
3 分钟 (外卖自取)
「剝殼」示範~
論雞蛋仔質素,要看其橫切面 :p
2011-03-20 14 浏览
d人成人話北角雞蛋仔好味...順路經過...就試下啦......$15一底......一拎到手.....深啡色.......有d燶......一咬落去......得個殼...入面無肉....個人黎講鍾意多肉多d.......曾經食過$5已經好好味........$15...真係唔值...........好彩個日唔多人........唔駛排隊.......唔會再有下次........
2011-03-19
2011-03-12 5 浏览
:雖然話糖份太多, 但都忍唔住幫襯, 味道很好, 外脆內軟, 不太甜而有蛋香, 但必須快吃, 否則好易淋。師父操勞地製作,但沒有因為加速生產令水準下降。但15元真係好貴, 雖然通脹都唔好狂加呀!
師父操勞地製作,但沒有因為加速生產令水準下降。
但15元真係好貴, 雖然通脹都唔好狂加呀!
2011-03-04