2023-08-04 441 浏览
🍽️開心果布丁包 $24開心果味非常濃郁🤩布甸嘅質感平起其他舖頭無咁流體👍🏻creamy之餘,唔會咁易滴到周圍都係,易於進食🥰法包口感比較濕潤、煙韌😋配住濃味嘅布甸,超級好食!🍽️開心果冰心包 $26冰心包嘅質感有啲似忌廉賓,面頭嘅醬皮薄薄一層,甜甜哋、有微微嘅開心果味。餡料同布丁包一樣,有好濃嘅開心果味🥰不過我哋都係鍾意布丁包多啲😋味道😋 7/10性價比💰 7/10環境🔎 7/10服務🫶🏻 7/10打卡指數📸 7.5/10٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و 推薦指數🥰 7/10
🍽️開心果布丁包 $24

服務🫶🏻 7/10
打卡指數📸 7.5/10
٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و 推薦指數🥰 7/10

2023-07-25 447 浏览
身為芋泥控終於試到初麥嘅芋泥布甸包😍😍 希望下次可以試埋芋泥麻糬布甸撻~▪️芋泥布甸包🍮🥖芋泥綿密,夾雜住芋頭粒粒,增加口感,而且味道天然,唔會太甜。布甸好滑溜,蛋味濃郁。芋泥同布甸比例平均,真係幾夾。而法包就比較煙韌有咬口,焗返熱個外皮會脆少少▪️布甸撻🍮撻皮係曲奇皮,食落好鬆脆同好香牛油味。布甸撻個布甸質地實少少,但一樣好滑同好香蛋味初麥手作烘焙 📍北角英皇道483-497號東寶大廈地舖

▪️芋泥布甸包🍮🥖

▪️布甸撻🍮

初麥手作烘焙
📍北角英皇道483-497號東寶大廈地舖
布甸撻
外卖自取
布甸撻
由試過曬有無芋頭餡既大熱布丁包到剩係鍾情於布丁撻,習慣左路過都會買個好香口既布丁撻返去品嚐。前排太忙無行開嗰頭,今日心郁郁過去睇下點知有新發現,新出左呢款開心果布丁包同千層吐司(其實仲出左個細版開心果千層吐司只係今次我揀左呢2款試)。我鐘意佢布丁夠邪惡又吾太甜。如果鋪頭肯出埋撻,好味既程度相信會擊中吾小開心果迷既歡心之餘,締造出另1種受歡迎既蛋撻選擇,吸引更多同好慕名而來👍😋
我鐘意佢布丁夠邪惡又吾太甜。
開心果味布丁包

2023-07-24
開心果味布丁包
2023-06-22 440 浏览
- ¨̮♡︎Passing by this bakery, saw the egg tarts were freshly baked and I couldn't resist myself from walking in. Got two pudding tarts and tried it right after I got home. The crust was very buttery and the texture was like cookies. I had it fresh and hot so it wasnt soggy at all. They must have added a large amount of butter in it, very evil😈 Crust fell apart with every bite, quite flaky and messy to eat. But no problem cuz it's yum😋 Egg custard tasted just like the normal one, eggy, sweet and cr
- ¨̮♡︎

The crust was very buttery and the texture was like cookies. I had it fresh and hot so it wasnt soggy at all. They must have added a large amount of butter in it, very evil😈 Crust fell apart with every bite, quite flaky and messy to eat. But no problem cuz it's yum😋 Egg custard tasted just like the normal one, eggy, sweet and creamy👍🏻
Pudding  Tart
外卖自取
Pudding  Tart
2023-06-01 534 浏览
今次路過 終於買到傳說中的芋泥布丁麵包內餡蛋香濃郁 甜度適中 同外面法包蔫韌的質地好搭(之前食過美心的 真係好難食😅)同行襯托之下 更係加倍好食😅我晏昼17:40左右 唔駛排隊
今次路過 終於買到傳說中的芋泥布丁麵包
同行襯托之下 更係加倍好食😅
芋泥布丁麵包
我晏昼17:40左右 唔駛排隊
芋泥布丁麵包
2023-05-19 680 浏览
芋泥布甸包是此店的皇牌食物,上面有個大大的「芋」字十分有趣,麵包口感煙韌,芋泥餡配上滑溜雞蛋布甸,味道超夾!原味法式布甸包亦是熱賣之選,少了芋泥餡蛋香相對更加突出!兩款布甸包每日中午12:30、下午3:30及6:00/6:30出爐三次,這天我3:10到達餅店時還未有太多人,排第四,但3:15後人龍越排越長到街尾轉角處。店員大約3:25出來派籌,每人限量4個,我每款買了兩個,另外還買了兩個麻糬包。店內其實還有其他各式麵包和蛋糕發售,不過就我觀察大部分人都只衝著布甸包而來😆芋泥布甸包$19 4.5/5 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️法式布甸包$154/5⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️🍞初麥手作烘焙🥐 @jakenmebakery 地址:香港北角區英皇道483至497號東寶大廈地下G舖

芋泥布甸包$19
4.5/5 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

法式布甸包$15
4/5⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

🍞初麥手作烘焙🥐 @jakenmebakery
地址:香港北角區英皇道483至497號東寶大廈地下G舖

2023-05-17 452 浏览
芋泥控每次去北角必定到訪😙芋泥布丁包喺呢間餅舖嘅名物 之前要成功買到一d都唔容易 要有時間排長龍 仲要夾啱出爐時間 而且每人限購兩個🤩呢幾次去都唔使再排長龍 而且取消咗限購額 不過有時去到已經賣晒 都係睇彩數💁🏻‍♀️芋泥布丁包 $19法包煙韌柔軟 冇比餡料浸濕浸淋內餡滿滿 1/3布丁 2/3芋泥加芋頭粒 仲有煙韌麻糬添😍布丁好滑又有蛋奶香 芋泥好香濃幼滑 夾雜綿綿芋頭粒 大愛呢個味道🤤麻糬令口感更豐富 其實唔加麻糬已經好好食 新鮮出爐即食最正 帶返屋可以用多士爐烘熱 法包皮會帶微脆 或者雪凍佢食 又係另外一番風味😋💁🏻‍♀️芋泥麻糬布丁撻 $18撻比坊間蛋撻高身 食一個等於食左兩個蛋撻牛油曲奇撻皮鬆脆 布丁用左葡撻餡 口感滑食到蛋奶香 芋泥麻糬餡同芋泥布丁包一樣好味 只係比例唔同1/2布丁 1/2芋泥加芋頭粒 + 麻糬布丁撻一樣好好味 係少數我會一吃再吃嘅葡撻😋💁🏻‍♀️岩燒蜂蜜蛋糕 $25因為比蛋糕岩燒表面吸引而買 蛋糕望落去喺一件普通海綿蛋糕點知食落有驚喜 海綿蛋糕綿密柔軟好有彈性 岩燒面有鹹香芝士 同甜甜蜂蜜味無將蛋糕嘅蛋香蓋過成個味道配搭好夾😋個人覺得蜂蜜味有時會搶左芝士味 鹹香
芋泥控每次去北角必定到訪😙

無將蛋糕嘅蛋香蓋過
成個味道配搭好夾😋
個人覺得蜂蜜味有時會搶左芝士味 鹹香芝士味可加強

💁🏻‍♀️伯爵茶scone $12
每一啖都有濃濃伯爵茶香 除咗有伯爵茶葉碎 加咗粒粒橙皮乾 味道清新
但質感略爲鬆散 scone帶有梳打粉味🙃

環境: 8/10
服務: 8/10
性價比: 8/10
2023-05-10 519 浏览
******************************🥢伯爵茶司康 $12初嚐初麥買完先發現原來呢款係新產品覺得非常lucky因為真係好好食😍第一啖覺得味道有啲淡但係細嚼之下茶香慢慢滲出黎scone入面仲有少少果皮碎粒令到伯爵茶味更加突出食完滿口茶香不得了🥳***🥢伯爵茶麻糬條 $7呢款伯爵茶味都好香菠蘿皮增添左麻糬條嘅甜度內裏有麻糬波波嗰種煙韌口感不過底面有少少乾所以整體感覺比起司康有點遜色😗
🥢伯爵茶司康 $12
不過底面有少少乾
所以整體感覺比起司康有點遜色😗
  • 伯爵茶司康
2023-05-06 415 浏览
好多香港居民没有素质排队,你跟他们理论,他们见你是大陆游客就歧视你。明明我们是第一队站在门口,当地居民就在门的另外一边再排一个队,然后店家就不管我们先排队。香港人还是很差的,尤其是老人!
2023-05-06
30 分钟 (外卖自取)
午餐
2023-04-29 602 浏览
呢間開業初期好多人排隊,最出名係佢嘅布丁包,而且會限制每人購買嘅數量,但而家就冇再限購,你要買幾多都得🤣🤣,仲要冇人排隊,買完就俾錢走人🤓❣️芋泥布丁包 $19Size比想像中細個,法包較為乾,布丁都尚算滑但就較少,芋泥香濃但就偏甜,價錢略貴,如果要排隊就更加唔會買🤣❣️芝士麻糬波波 $5❣️菠蘿皮麻糬波波 $5價錢合理但做唔到麻糬波波煙韌嘅口感,而且味道過於似一個普通嘅麵包,所以唔推介🥸👅好味度:7.5(10分滿分)如果要特登排隊應該唔會去🤣,受歡迎程度有啲過度吹噓🥸,但如果經過都可以買個芋泥布丁包黎試吓🤓

❣️芋泥布丁包 $19

❣️芝士麻糬波波 $5
❣️菠蘿皮麻糬波波 $5

👅好味度:7.5(10分滿分)
2 分钟 (外卖自取)
2023-04-12 660 浏览
期待咗好耐,經過北角都會睇吓,但成日都冇晒布丁撻,今次終於食到🤩芋泥麻糬布丁撻 $18葡撻面好甜、曲奇皮香脆、芋泥好棉密,味道一流!令人驚喜嘅係中間嘅麻糬,煙煙靭靭,口感更加豐富🤤芋泥布甸包 $19同嘉多娜差唔多,尤其雲呢拿嘅味道,好香甜,麵包都係煙煙靭靭。但略嫌味道重咗啲,冚咗芋泥味😣

芋泥麻糬布丁撻 $18

芋泥布甸包 $19
yum
2023-03-30 376 浏览
芋泥布丁包($19)想講個.芋泥包好足料,可以食到一粒粒芋粒,同埋好綿滑。麵包煙韌。😋😋又唔會過甜,行過路過可以試下。🤔Total 4 out of 5😙😙😙😙
芋泥布丁包($19)

又唔會過甜,行過路過可以試下。🤔

Total
4 out of 5😙😙😙😙

我早幾星期到訪過,試咗了這店的岩燒蜂蜜蛋糕和芋頭麻糬布甸撻。我覺得芋頭麻糬布甸撻的味道算ok不會很甜, 但整體不合格因為布甸卡嘅餡料比例不對,內饀的份量不算多,2/3芋頭+麻糬,1/3布甸,由於撻皮較厚,所以吃起來有點乾乾的。岩燒蜂蜜蛋糕係我選擇到訪這店的原因,因為我見好多食評推介這款蛋糕。蛋糕本身帶點蜂蜜味甜甜的,但又不會好甜。蛋糕面有一層薄薄的芝士,所以蛋糕吃起來甜中帶點兒咸味。 蛋糕質感係鬆軟嘅。差服務事件:今天约咗人到銅鑼灣食飯,特登去這店打算買岩燒蜂蜜蛋糕,去到5:12pm一問之下有位姐姐話20分鐘先有,我心想一場嚟到唯有等20分鐘。殊不知20分鐘後再問,佢個姐姐話師傅仲問整,話要6pm先有,跟住佢老闆娘又話6pm都唔得,要6點幾,我問佢收幾點,佢話8pm。因為約咗人食飯,我唯有問吓有無得留我可以先付款,佢老闆娘話無咖只有過$100啲大件蛋糕有得留,仲係只留即日無得留過夜或留明天, 佢講咁多原全無問我其實想買幾多個岩燒蜂蜜蛋糕,佢態度好串亦無打算做我生意,我不反對你做生意的方式,但如果你根本不打算做我生意, 何必浪費客人時間20分鐘。

差服務事件:

岩燒蜂蜜蛋糕,芋泥麻薯布甸撻
2023-03-27 311 浏览
我專登過嚟買香芋麻糬葡撻,不過店員話淨係星期六日先有😅平日只有原味葡撻,我又想食麻糬,店員就推介左呢個香芋麻糬麵包布甸😎我就買咗嚟食,食落口有幾好味,充滿芋頭嘅香味
2023-03-27 473 浏览
又係北角美食店行程之一目標係買芋泥麻糬布丁撻 (只限星期六日公眾假期先有)原來門市仲有好多花款見到大熱芋泥布丁包都有街坊都兩個兩個咁買芋泥麻糬麻薯布丁撻拎上手仲熱可惜太飽 否則現場即食番到屋企雖然凍左但撻皮依然夠脆夠鬆化布丁甜度剛好 滑嘟嘟加左芋泥好正💜麻糬反而可加/不加唔加好似仲正咁見到麵包都好好食咁忍唔住買多一條明太子法包店員話呢個好受歡迎作為明太子愛好者又點會錯過第二日整熱黎食真係好好好好食麵包口感鬆軟而又彈性成條都有滿滿明太子明太子唔會死咸 食左半條唔夠喉好想試埋其他麵包🥐🥯🍞🥖
又係北角美食店行程之一
目標係買芋泥麻糬布丁撻
(只限星期六日公眾假期先有)
原來門市仲有好多花款
見到大熱芋泥布丁包都有