2021-06-27 104 浏览
聽說呢間餐廳,周末未開門就已經有人排隊。今日星期一,我地襯佢一開門,12點就入左去。未幾,餐廳已經坐得半滿了。職員只係俾左午餐餐牌俾我地,我地仲以為呢個時候係食唔到主餐牌既野食,然後小呆見到其他食客有request份主餐牌,記得要睇下主餐牌呀!好開心呀,叫左呢度好出名既石燒吉列牛,以解我想去旅行之情,同埋咁岩隔離枱真係有日本人係度食,氣氛fit晒。塊牛好雪花好靚,真係煮到全熟都唔怕咬唔到,吉列既脆邊,正。留意番,午市係有包一杯飲品,但唔可以加錢變做有沙律有湯既set。仲有,係唔洗加一,呢個午餐自己又有得食有得玩(燒),難怪咁多人都叫燒肉啦。

2021-06-25 126 浏览
今晚收工又去左Namco夾公仔🧸, 夾完就去左附近搵野食😋, 經過見到E間餐廳勁多人食, 出面又有好多人等緊, 於是小妹又去排埋一份🤭🤭 餐廳走田園風格, 座位寛闊, 坐得幾舒服🌟日本信州葡萄汽水🌟安格斯牛肉鍋(味噌湯配白飯)牛肉有好多片而且幾大塊, 鍋入面仲有其他配料, 份量幾足! 牛肉口感鮮嫩, 牛味濃郁, 沾埋醬汁好惹味!🌟和風燒汁牛肉漢堡配炸薯條🍔🍟牛肉漢堡即叫即整, 麵包微微焦脆, 漢堡扒厚厚的, 中間仲係粉紅色的, 咬落去鮮嫩多汁肉味濃, 旁邊仲有幾多粗薯條同沙律, 十分滿足!

🌟日本信州葡萄汽水

🌟安格斯牛肉鍋(味噌湯配白飯)

🌟和風燒汁牛肉漢堡配炸薯條🍔🍟
2021-06-21
最近香草吉列牛燒好似都幾hit🔥🥩就同朋友們試下荃灣人氣日本料理💛 初見雖然而家多左啲地方有得食呢款吉列牛,但呢間仲keep住長期都咁多人😯 我六點半拎飛都等到就黎八點半先有得食🤭間店同地鐵站既距離應該有10分鐘左右路程雖然對我嚟講不太遠但令我都好期待想試下到底有咩咁吸引😂由於都是一人份量,所以同朋友們各自都叫左唔同的菜式試下😋🐮初見香草吉列牛(配飯)$128牛肉份量都唔少😯 又幾得意,外層綠綠既香草,裏面係牛肉,放係石上面輕輕燒🔥 好快都食得~咬落去舊肉好Juicy,幾肥美😋可以沾埋鹽或其他醬料一齊食👍🏻👍🏻🐮美國安格斯雪花牛(配飯)HK$168另一款既石燒牛,個店員教要燒菇先再放牛上去燒,呢個餐除左牛同菇外,仲有南瓜,燒南瓜都幾好食😋啲牛肉輕輕燒幾下就食得~ 都係幾軟熟,好juicy!🐮安格斯牛肉鍋(配飯及味噌湯)HK$88一人火鍋都幾正架,個鍋入面有唔少配菜,牛肉都唔錯的👍🏻 幾抵食!🍚火炙海膽帶子黑松露意大利飯 HK$128呢個飯幾香👍🏻 不錯既意大利飯~咬落去啲飯都幾Creamy ,飽肚之選😋套餐可以加HK$35升級有龍蝦湯、刺身同飲品總括嚟講,呢度既食物質素都不錯的👍🏻
最近香草吉列牛燒好似都幾hit🔥🥩
就同朋友們試下荃灣人氣日本料理💛 初見
雖然而家多左啲地方有得食呢款吉列牛,
但呢間仲keep住長期都咁多人😯
我六點半拎飛都等到就黎八點半先有得食🤭
間店同地鐵站既距離應該有10分鐘左右路程
雖然對我嚟講不太遠
但令我都好期待想試下到底有咩咁吸引😂

由於都是一人份量,
所以同朋友們各自都叫左唔同的菜式試下😋

🐮初見香草吉列牛(配飯)$128
牛肉份量都唔少😯 又幾得意,
外層綠綠既香草,裏面係牛肉,
放係石上面輕輕燒🔥 好快都食得~
咬落去舊肉好Juicy,幾肥美😋
可以沾埋鹽或其他醬料一齊食👍🏻👍🏻

🐮美國安格斯雪花牛(配飯)HK$168
另一款既石燒牛,個店員教要燒菇先再放牛上去燒,
呢個餐除左牛同菇外,仲有南瓜,燒南瓜都幾好食😋
啲牛肉輕輕燒幾下就食得~ 都係幾軟熟,好juicy!

🐮安格斯牛肉鍋(配飯及味噌湯)HK$88
一人火鍋都幾正架,個鍋入面有唔少配菜,
牛肉都唔錯的👍🏻 幾抵食!

🍚火炙海膽帶子黑松露意大利飯 HK$128
呢個飯幾香👍🏻 不錯既意大利飯~
咬落去啲飯都幾Creamy ,飽肚之選😋

套餐可以加HK$35升級有龍蝦湯、刺身同飲品
總括嚟講,呢度既食物質素都不錯的👍🏻
2021-05-27
  • 板燒雪花牛肉
2021-06-24 125 浏览
人生若如初見,總需要留下不同回憶荃灣有好多好野食,呢間咁熱門咁多人去食都心思思同朋友去試🤤當時想book位也full了,因早時間去食幸好walk-in 只是等了5分鐘就有位!初見香草吉列牛$128呢個牛見係餐廳招牌就嗌佐。吉列牛外都鋪滿香草,感覺味道偏淡冇咩味~燒牛前餐廳都提供肉脂肪先熱爐燒~牛口感不會偏硬,但比想像中較細塊。男士可能未必夠飽。安格斯牛肉鍋安格斯牛肉都大大塊,色澤均勻。除咗牛仲有吾同配菜,金菇,娃娃菜等等⋯配飯一流!因為我同朋友都加左套餐$35,所以多佐南瓜湯同埋刺身。餐廳好在每一款食物都有!配合吾同朋友喜好~鐘意食咩就叫咩😂

人生若如初見,總需要留下不同回憶

初見香草吉列牛$128

安格斯牛肉鍋
2021-04-29
2021-06-22 168 浏览
之前住愉景新城的朋友介紹這一家日本菜, 今天放工終於和友人相約去試一下。這店除了有日式火鍋,日式小食,魚生,燒肉,拉麵等日本菜式外,亦有一些其他菜式選擇。我們兩個人分別點了安格斯牛肉鍋及北海道帶子黑松露意大利飯, 另外餐廳還可以加35元加配魚生,湯及飲品。今天的餐湯是南瓜湯,十分creamy,另外魚生也新鮮大件,根據餐牌上的圖片, 還以為牛肉鍋只有幾片牛肉, 但最後上一菜時發覺足足有十片以上, 簡直是喜出望外,不單是分量十足, 質量也絕對有一定水準,牛肉肉質鮮嫩完全沒有雪藏味。至於北海道帶子黑松露意大利飯的兩粒巨型帶子更是十分吸睛, 而且煮得恰到好處, 能夠完美的鎖著帶子的肉汁, 不會像有些店鋪的帶子煮得過久搞到乾曬, 黑松露意大利粉也很出色每一啖都有濃濃的黑松露香味。這一餐豐富的晚餐最後最後埋單只是256元, 性價比超高,難怪即使在星期一晚上,餐廳都完全座無虛設。

2021-06-19 208 浏览
不愧為Openrice荃灣區最高分的餐廳,門外往往都是人頭湧湧的,我們偶然也會在這裏用餐,當然每次都要等位,但好味的等一會也沒所謂。今天很幸運,坐吧枱,夠空間給食物拍照,哈哈!先上枱的這個不得了,“初見特選海王蟹刺身丼 配味噌湯”, 蟹蓋內有蔥吞拿、魚蓉、蟹肉、蟹膏、海膽、帶子、蟹柳、玉子, 把這些魚生跟素飯及沙律一起放在口中,很有驚喜。“鐵板雪花牛肉配日本味素飯”, 這個菜最好的,就是可以玩,可以自己“落廚”,煎完的牛肉捲著素飯,很美味,很有口感。

今天很幸運,坐吧枱,夠空間給食物拍照,哈哈!

2021-06-05
2021-06-18 139 浏览
連續吃了兩次第一次吃的時候看到桌上有qr code點餐就直接掃了qr code點餐,點完後被職員告知我點了晚餐食物,一般其他餐廳都會有時段限制不顯示餐牌或標明可點餐時段,但網站上都沒有寫,這方面顯得比較不夠細心我午餐吃了燒香草吉列牛,牛比較簿和份量小,令吉列這個做法的效果無法發揮最大功效,但味道不差,而且夠特別值得打卡,可推薦晚餐吃了安格斯牛肉的火鍋,超普通!普通到不想拍照,快餐店都更好吃另外點了和風燒汁牛肉漢堡,包夠鬆軟也有牛油煎過,夠香夠大,算是意外驚喜看到旁邊座位的客人點壽司,味道如何不知道,但壽司的出餐十分慢,點壽司可能要預時間比較久,畢竟他們先點餐,我們吃完他們食物才到,有點可憐
連續吃了兩次

晚餐吃了安格斯牛肉的火鍋,超普通!
普通到不想拍照,快餐店都更好吃

2021-06-14 163 浏览
今日去到荃灣海壩街搵嘢食🤓,呢一間舖頭去到夜晚8:00仲係好多人排隊,我估味道應該唔錯,所以排埋一份。🤪店舖入面裝修簡單整齊,一入門口左邊就有幾張吧枱登仔可以比客人坐,等咗大約半個鐘先入到場。👋👋今次我哋叫咗:-季節海鮮鍋🦐🦑配龍蝦湯($88)雜錦海鮮火鍋,配料有蝦,青口,三文魚🍣,八爪魚🐙, 蜆肉,配上龍龍的海鮮湯底,湯底有少少creamy,配菜亦都好足夠,我哋轉左烏冬,非常搭配又好味,值得encore。👍-初見香草吉列牛($128)呢個餐我轉左套餐(+$35),有餐前刺身小碟,每款刺身有兩塊,吉列牛整得非常好睇🥰🥰,滿滿的香草包圍着牛肉的外圍。先將牛嘅油脂茶滿燒緊嘅石板上面,再將吉列牛放上石板,每邊燒10至15秒就完成,外脆內嫩👍👍,再點一口鹽或特製醬汁,放入口中,超級完美!性價比好高🥰🥰-人均:$135Janna 翻撻指數:8/10🥢🥢🥢🥢🥢🥢🥢🥢
季節海鮮鍋🦐🦑配龍蝦湯($88)
初見香草吉列牛($128)
人均:$135
Janna 翻撻指數:8/10🥢🥢🥢🥢🥢🥢🥢🥢
2021-06-11 192 浏览
#foodhkdiscoverer荃灣—想試好耐🤫不過次次經過都見到好多人排隊😪 近排多左時間就決定去試下~—初見香草吉列牛($128) 個吉列牛炸得幾好😬唔會好似某d餐廳皮肉分離🤪牛肉份量都算多😇雖然佢話係香草吉列牛不過香菜味就唔係好濃🥲所以唔鍾意香草味既朋友都幾易入口🤓不過個牛味道比較淡😞建議煎既時候加少少鹽會更加好味😋—安格斯牛肉鍋($88) 呢個性價比真心幾高😙 d 牛肉份量好多😂食極都食唔完😅鍋入面有唔同嘅蔬菜🥬都幾足料👍🏻本身個set 跟白飯但係小編就加咗錢轉烏冬😽雖然d牛肉唔算好滑😪不過呢個價錢來講再加上份量咁多係值得嘅😌—初見特選小食平盤 ($98) 小食平盤有明太子雞翼🐔一口芝士🧀雞軟骨餃子🥟炸栗子薯餅🥔那樣食物有兩件啱曬兩個人相試曬佢D小食去share~ D 小食都整得唔錯😍最有驚喜係個炸栗子薯餅🥰 個薯餅係用紫薯整既😋食落好綿好滑😚加上栗子令個口感變得好豐富😌個薯餅帶小小鹹味令個紫薯味更加突出🤪—整體來講性價比係高既😜再加上佢唔收加一服務費🥸想平平地食好西係唔錯嘅選擇!—價錢: 💋💋💋💋味道:💋💋💋💋抵食:💋💋💋💋💋環境:💋💋💋💋. ——地點:初見 (荃灣)地址:
#foodhkdiscoverer荃灣

價錢: 💋💋💋💋
味道:💋💋💋💋
抵食:💋💋💋💋💋
環境:💋💋💋💋
. ——
地點:初見 (荃灣)
地址:荃灣海壩街22號華達樓地下F號舖
營業時間:12:00-16:00/18:00-22:00

#荃灣 #coffeeshop #香港 #00s荃灣 #荃灣美食 #日本菜
#likes #like #follow #instagood #instagram #followme #likeforlike #likeforfollow #followforfollowback #f #followers #followback #photography #followforfollow #comment #picoftheday #food
  • 炸和風甘栗紫薯餅
2021-06-11 128 浏览
每次經過都勁多人 所以我專登平日早d去🤣🤣雖然都要等一陣😆同friend叫咗最出名嘅香草吉列牛同肥牛鍋💌😋香草吉列牛- 牛已經切得好精緻 d香草包得好靚 擺上燒30秒基本上啱啱 肉質唔會靭😍😍😍 😋肥牛鍋- 我係勁驚喜 肥牛份量勁多 仲要完全冇鮮味 勁有肥牛味 加埋特製嘅汁 我勁鍾意 仲要好抵食 $88炸😍😍 呢間真係好impress 肥牛好高質 好值得排隊等🤣🤣我一定encore

2021-06-10
  • 安格斯牛肉鍋
2021-06-11 180 浏览
初見我又黎啦😆今次試下佢既蒲燒原條鰻魚飯同野菜豆腐鍋先!鰻魚飯($128)一整條鰻魚夠曬兩個人食饅魚醃料好入味又肥美,網燒唔油膩又能鎖住肉汁。饅魚入口即溶好味道,珍珠米加上又脆又香的飯素特別好送飯。野菜豆腐鍋($58)選擇一味濃味,另一味就清淡一點吧!鍋物份量都唔少,麵豉湯同豆腐是絕配哦~加上大量椰菜、娃娃菜、雜菇、獅子狗等。豆腐非常滑,椰菜久煮不爛,麵豉湯唔會太咸,加上配料後清甜易入口。兩個人share食,有魚有菜有湯,均衡飲食,好味得黎又有營養。

初見我又黎啦😆今次試下佢既蒲燒原條鰻魚飯同野菜豆腐鍋先!

鰻魚飯($128)
一整條鰻魚夠曬兩個人食

野菜豆腐鍋($58)
2021-06-09
2021-06-11 283 浏览
荃灣呢間初見成日都有好多朋友推薦,今日終於有時間黎試下!門口都真係有唔少人排隊~我地叫左兩個主食加個小食拼盤😋香草吉列牛係呢個最多人食既餐,所以都係必試之選,份量唔算大份,即叫即整,外面炸到好脆😋再放落爐上燒一燒就更正😍配料中有舊牛脂肪俾你用黎做牛油用,先將牛油燒溶,再放吉列牛~ 鐘意食幾成熟都可以自己話事~ 牛肉入口酥脆軟腍😋🥰好幸福之後仲叫左個安格斯牛肉鍋,份量望落幾大,用左個好大既盤裝肥牛,外觀方面已經贏晒!肥牛大大件鍋入面都有好多蔬菜食到最後個湯底先係精粹,我試左一啖,之後就繼續飲左一碗🥰😂幾好飲加左35$轉左個套餐,有埋4件刺身,同+12$轉咸檸7😋😋仲有個小食拼盤,食到好飽🥰🥰
荃灣呢間初見成日都有好多朋友推薦,
今日終於有時間黎試下!
門口都真係有唔少人排隊~

我地叫左兩個主食加個小食拼盤😋

再放落爐上燒一燒就更正😍

安格斯牛肉

之後仲叫左個安格斯牛肉鍋,
份量望落幾大,用左個好大既盤裝肥牛,外觀方面已經贏晒!

肥牛大大件

鍋入面都有好多蔬菜

刺身
南瓜湯
咸檸7

加左35$轉左個套餐,有埋4件刺身,同+12$轉咸檸7😋😋
小食拼盤

仲有個小食拼盤,食到好飽🥰🥰

2021-06-10
安格斯牛肉
刺身
南瓜湯
咸檸7
小食拼盤
  • 初見香草吉列牛
💛💛💛初見💛💛💛想食依間好耐,但好似任何時間食都要排隊。今次同朋友有定排隊心理準備,前後等左15分鐘就有得入😛。鍋物價錢平,不過今次無嗌,其他食物就正常價錢,對得住價錢又好食🤪。初見香草吉列牛 $128(+$8轉烏冬)總共有三款牛肉,我地揀左最平又係Signature個款。哇真係估唔到個牛咁好食,有牛肉味既同時又唔鞋😍。因為多數啲牛肉油脂多就無牛肉味(日本牛),又或者重牛肉味就會好韌/鞋(美國牛)🥲。牛肉外圍啲脆脆幾好食,下次都一定嗌返一樣既,好食又抵食💛。加左$8由飯轉烏冬,烏冬麻麻,有啲淋唔彈牙,如果係稻亭烏冬就好了🥺。初見粒粒原隻軟殼蟹反卷 $68依啲粒粒真係好大粒,每舊都成隻麻雀咁大😂。軟殼蟹係新鮮炸既,好熱好脆好食。軟殼蟹份量都多,絕對睇到食到啲蟹🥰。赤蝦壽司盛合 $148我就唔每樣壽司介紹啦。首先講講上菜個陣,壽司下面放左啲乾冰,啲煙霧飄啊飄,係仙氣啊😍。壽司新鮮,對得住價錢,隻蝦好大好彈牙,應該係賣點?💗埋單$388(包加一)
💛💛💛初見💛💛💛

初見香草吉列牛 $128(+$8轉烏冬)

初見粒粒原隻軟殼蟹反卷 $68

赤蝦壽司盛合 $148

埋單$388(包加一)
2021-06-03
荃灣貴為新界西既其中1個美食天堂,初見能夠於Openrice以高人氣長居前列位置,一定有佢既吸引之處! 約得朋友響荃灣見面,就梗係黎呢間試下佢地既招牌菜 - 初見香草吉列牛啦!未到7點,初見既門口已經有好多好多情侶響度等位 (最主要因為地方相對較細,如果太多人一齊食既,等候時間會更耐),而同時因為初見既菜式最主要以即燒吉列牛或火鍋為主,翻枱既次數會比較少,所以諗住想食既朋友要有心理準備慢慢等喇。初見香草吉列牛($128)本身已經包左1碗白飯,當上碟既時候,小編都被吉列牛既份量稍為嚇一嚇,因為都無諗過會有14件牛肉咁抵食! 如大家響相片中所見,每件吉列牛都沾滿香草,雖然香草既味道唔算太濃,但淨係響打卡既角度黎講已經好足夠!用附送既油脂去抹一抹石燒面,就可以即刻煎得喇 (不過因為都有唔少油彈出黎關係,所以煎個陣都最好小心)! 每塊吉列牛預大約前後煎30秒就已經食得,牛肉都算濃味,配埋飯一齊食係一流! 溏心蛋味道就相對較淡,所以會比較遜色。 不過都要留意因為火種既時間唔算長,而石燒面每次最多放到5-6塊,所以煎到10塊個陣就無哂火要加火種了!$128既石燒牛其實真係好抵食! 無論係質素同份量

初見香草吉列牛
初見香草吉列牛

$128既石燒牛其實真係好抵食! 無論係質素同份量都好,食完小編就明白點解會有咁多人唔食隔離既餐廳而堅持等呢間喇!
2021-03-25
  • 初見香草吉列牛
每次搜尋荃灣嘅日式美食,呢間總係頭幾間。聽將係經常座無虛席,今次終於早少少去到餐廳,食完出黎已經好多人等啦。餐廳嘅菜式價錢比想像仲抵呢,叫左2款好多人推介嘅主食試試佢😋🔸初見香草吉列牛配白飯 (HK$128)之前食過吉列牛,呢間更特別係香草味,綠色嘅外圍好特別呀。差唔多枱枱都係叫呢個,首先用牛脂分泌下啲油,再隨意自己煎,熟嘅程度都隨自己喜歡😄配埋粒粒分明嘅珍珠米就最岩啦,而且仲有溏心蛋添,更有日式感🤩🔸季節海鮮鍋配讚岐烏冬 (HK$88+$8)比個龍蝦湯吸引左,就加錢轉埋個烏冬啦,但原來上枱先發現佢係一碗湯烏冬另上🤣海鮮有蝦、青口、三文魚同蜆,另外仲有其他配料,蔬菜、芋絲、豆腐、金菇、冬菇、獅子狗等~
初見香草吉列牛配白飯

🔸初見香草吉列牛配白飯 (HK$128)

季節海鮮鍋配讚岐烏冬
🔸季節海鮮鍋配讚岐烏冬 (HK$88+$8)