2022-05-24 166 浏览
依間位於屋村嘅餐廳,平日夜晚都坐滿咁濟,質素都係有返咁上下!一入到去已經見到好多人食緊石燒,好香,所以都忍唔住叫咗個初見香草吉列牛($128),燒完脆脆地配埋juicy又嫩滑嘅牛係好食嘅。再加埋依度特別調配嘅醬汁,送飯好開胃。另外讚下依到嘅吉列外皮唔會好易燒到散晒,幾好!另外就揀咗野菜豆腐鍋($58)配白飯,不過我哋加咗$8轉讚岐烏冬。鍋底清淡但係甜甜地亦唔會掩蓋左配料本身嘅香味,烏冬好滑。最後叫左份炸明太子釀雞翼($58),炸得香脆,咬落啖啖雞肉多汁配埋明太子鹹香嘅味道,幾夾!呢度食物種類仲有好多,拉麵、壽司、burger都有,難怪有咁多捧場客嘅!

2022-05-23 139 浏览
今次小編約咗朋友,第一次見面,就想搵一間有意思嘅餐廳,小編和朋友初次見面咁就不如揀初見啦!今次我哋都叫咗唔少嘢食!我哋叫咗個拉麵、一個燒牛肉,仲有梅酒一開始就飲杯梅酒,大家來個乾杯先,梅酒就好清嘅!飲落口清清地甜甜地!而且個樽都好靚!都好有梅味之後就到刺身啦!刺身都好新鮮嘅!有三文魚、帶子(帆立貝),同埋應該係白魚!三文魚同埋都好鮮甜!白魚就冇三文魚咁鮮甜!相信係魚種嘅問題!另外拉麵嘅質地都唔錯嘅!個湯底就雖然比較普通,但係都唔差嘅!而叉燒方面都算容易咬到嘅!裏面啲海帶都夠林既最後,我地叫咗個鐵板烤牛肉!味道都好正!想燒幾熟就幾熟!燒出嚟都好香!生又好食,熟又好食!配鹽更能原汁原味!仲飲咗個麵豉湯,味道都唔錯!唔算太鹹!服務態度方面良好! well done 絕對有下次

仲飲咗個麵豉湯,味道都唔錯!唔算太鹹!
服務態度方面良好! well done 絕對有下次
2022-05-21
2022-05-20 222 浏览
唸住見依間又係人氣又多好評以為真係幾好,我見有時都多人排隊所以一早12點開門打去book位,個員工聽電話好似岩岩訓醒咁,完全係冇靈魂嘅軀殼一樣同我講野。去到見得兩張有客,咁我點餐點左多人叫既香草xx燒肉再+$35刺身+湯+飲品,而我朋友再食靚d既燒肉(吾記得叫咩名)都係再加$35,佢其實啲嘢唔平架,但一心唸住好食冇所謂,黎到後牛完全冇牛味,香草味完全蓋過晒,最好食係糖心蛋😂同南瓜湯,而朋友個個牛味係重d,但都好有雪藏味,完全吾值依個價錢,完全係失望!!最後食左4xx左右,好似食左冇味既食物咁見我隔離兩張枱都係投訴,我吾會再去~所有員工都似冇靈魂嘅軀殼?發生咩事同佢講野又不停左右望間野食吾好食都算,其他方面都做到咁真係好叻叻
同佢講野又不停左右望
間野食吾好食都算,其他方面都做到咁真係好叻叻
2022-05-18
2022-05-19 95 浏览
朋友介紹食荃灣既吉烈牛,就咁睇餐牌就好吸引,兩個人去食,叫咗幾樣野食,分別係吉烈牛肉,海皇蟹刺身丼同刺身,首先吉烈牛好香,一燒好香,一食落口好有牛味,入口即融,自己燒可以控制熟度,想食幾熟都得,份量好多,兩個人食啱啱好,另外一個係咖喱豬扒飯,猪扒好淋,有好多肉汁,唔會好硬,,,咖喱汁好啱配飯,一個餐仲有刺身,都好鮮甜,兩個人份量都好多,好飽,真係推薦大家黎,值得一試,幾好食,我都同朋友推薦先知有得食
2022-05-19 293 浏览
佢寫住9:00關門,但我9:00 先去到,原來佢9:00 係last order, 可以坐到10:00.我都係見到個個都話這度好食,所以來試下。環境方面我係覺得幾靚,可以打卡,如果再多D佈置會再靚D。食左兩個set 安格斯牛肉鍋同香草吉列牛,先講D牛,都真係幾新鮮,同埋有牛味,只是有D唔夠脆,同埋個鍋其他食材淋左D,佢可加$35升級做套餐,佢有個南瓜湯好好味,會飲清曬的,有魚生4塊都OK,仲有杯野飲。價錢合理。
安格斯牛肉鍋
香草吉列牛
2022-05-18
安格斯牛肉鍋
香草吉列牛
  • 香草吉列牛,
2022-05-18 94 浏览
一到lunch time呢間餐廳就好多人幫襯,我去個日好好彩仲有Bar檯位可以坐🤪餐廳座位唔多,大約坐十幾二十人,裝修行大自然風🌿我order左個赤蝦三文魚刺身丼配味噌湯既Set,都只係$68😍D刺身幾新鮮,最正係碗飯落左好多飯素,好好食!

➡️初見 (荃灣)🌍荃灣海壩街22號華達樓地下F號舖去開荃灣路德圍覓食,通常為食貓都會知道係食之聖地,但係行過少少呢一間叫初見嘅餐廳我相信荃灣覓食嘅朋友唔會唔識不過真係有人唔識咪就係我囉!驚朋友推薦介紹呢間餐廳,於是咪去八下囉!入到去中午時間真係超多個人,心諗死啦呢次咪有排等空氣質素健康指數,等咗大概15分鐘可以入去,明白點解要等因為當時仲係二人限聚令,兩個人一張枱有位都未必坐得,咁確實呢一間餐廳都係幾爆㗎!好生意係開心事❤️❤️👏🏻👏🏻🙏🏻🙏🏻首先係吉列牛定食出場,小妹我都係第一次食吉列牛,擺盤賣相係有型嘅,有個火爐去再整熟件牛肉,舊牛肉本身係上咗吉列嘅料在外層,食落係得意嘅,而且牛肉本身係淋身嘅,再加上碟有一啲牛油塗係個磁爐嘅面先至放牛肉上去燒熱,再點佢特製嘅汁,送飯係好好㗎,同埋佢隻糖心蛋都做得好唔錯,成件事又有型又好味又好玩一次過滿足晒幾個願望,同埋個價錢都係相當合理,為食貓一定唔好錯過。👏🏻👏🏻👏🏻😚😚😚然後講下呢個咖喱吉列豬扒飯呢個豬扒飯擺出嚟都幾大陣仗,欣賞佢下面有一個網墊住塊豬扒,隔一隔油咁樣,望落去就會將多餘嘅油分滴出嚟,而塊豬扒又唔會有倒汗水整濕佢,呢一個係好聰明嘅做法,
➡️初見 (荃灣)
🌍荃灣海壩街22號華達樓地下F號舖

然後講下呢個咖喱吉列豬扒飯
呢個豬扒飯擺出嚟都幾大陣仗,欣賞佢下面有一個網墊住塊豬扒,隔一隔油咁樣,望落去就會將多餘嘅油分滴出嚟,而塊豬扒又唔會有倒汗水整濕佢,呢一個係好聰明嘅做法,咁呢塊豬扒係炸得唔錯,同埋幾脆口,亦都係幾厚肉㗎,咖喱汁係日式咖喱,成碗上俾你,你塊豬扒係佢點汁,有時我都好怕好多汁好似湯咁樣浸住塊豬扒,都浸到淋晒,吉列就冇咗個意思啦,咁呢個做法絕對係聰明之舉,另外佢再配多個蛋黃醬,其實我又唔知攞嚟點沙律菜定係點豬扒呢?但係竟然呢個蛋黃醬超好味,最後係成兜食晒,其實個飯都係好好食呢個組合正!滿分❤️👏🏻

成間店舖簡而清,你都有啲格調都幾寬敞坐得舒適,成個設計都好似日式居酒屋,俾我哋呢啲住喺香港好耐冇去日本玩嘅朋友止下咳啦!

總評📝
食物⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務⭐️⭐️⭐️⭐️
環境⭐️⭐️⭐️⭐️
衛生⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢⭐️⭐️⭐️⭐️
交通⭐️⭐️⭐️

2022-05-16 79 浏览
一人一鍋,日式一品鍋,點了個扇貝三文魚海鮮蕃茄鍋。 蕃茄湯底好香口好濃郁,有扇貝三文🐠魚蝦🍤魷魚🦑。配菜有大量椰菜絲、半棵娃娃菜、嗚門卷、獅子狗、蒟蒻片….整體味道都唔錯,食到好飽好飽。
2022-05-11
2022-05-16 60 浏览
近排終於有返晚市堂食,咁就可以放工後,約朋友去食荃灣吉列牛,餐廳除左有石燒牛肉外,仲有刺身,壽司,火鍋,意粉類等選擇,食物款式都好多元化初見香草吉列牛$128吉列牛外皮炸得香脆,肉質色澤鮮嫩,肥瘦適中,係石燒板上,燒一燒,食落香口而且充滿肉汁,跟餐會配送白飯,但如果想食拉麵或者烏冬,係可以加錢轉配,食落唔夠喉,仲可以加錢追加吉列牛或者美國安格斯雪花牛,咁就更加食得過癮野菜豆腐鍋(配白飯)$58湯底係味噌湯,令野菜,滑豆腐,草菇等火鍋配料,食落味道比較鮮甜,另外加$35就可以升級套餐,當中會包是日餐湯,熱茶(還可以用優惠價轉配汽水),加上仲有刺身或沙律等選擇,非常抵食

近排終於有返晚市堂食,咁就可以放工後,約朋友去食荃灣吉列牛,餐廳除左有石燒牛肉外,仲有刺身壽司火鍋,意粉類等選擇,食物款式都好多元化

初見香草吉列牛$128

野菜豆腐鍋(配白飯)$58

2022-05-13 63 浏览
夜市開返!!終於可以行完街之後, 食埋晚飯! 正呀……就近近地 選擇<初見> 同朋友一人叫一個1.安格斯牛肉-配豚肉烏冬 HK$71本身係配拉面, 我地轉左烏冬估你唔到既係, D牛肉份量係多, 而且仲係厚切呢個價錢, 有呢個質素~2.初見特上漢堡包配炸薯條 HK$118超大既漢堡包, 一個人係食唔哂料多-( 蛋, 煙肉, 厚切漢堡扒)呢間餐廳既份量都大, 一個價錢, 係抵食餐廳環境唔算大, 但都坐得寬敞服務亦好好 上餐時間算快 呢到係有出名燒牛肉, 下次會試下燒牛肉
夜市開返!!終於可以行完街之後, 食埋晚飯! 正呀……
就近近地 選擇<初見>

同朋友一人叫一個
1.安格斯牛肉-配豚肉烏冬 HK$71
本身係配拉面, 我地轉左烏冬
估你唔到既係, D牛肉份量係多, 而且仲係厚切
呢個價錢, 有呢個質素~

2.初見特上漢堡包配炸薯條 HK$118
超大既漢堡包, 一個人係食唔哂
料多-( 蛋, 煙肉, 厚切漢堡扒)

呢間餐廳既份量都大, 一個價錢, 係抵食
餐廳環境唔算大, 但都坐得寬敞
服務亦好好 上餐時間算快
呢到係有出名燒牛肉, 下次會試下燒牛肉
2022-05-11 67 浏览
很多時候打開openrice都見到這間開飯人氣熱店Bookmark了很久終於一試價錢相當大眾化 難怪晚飯時間門外要排隊主食都可以加35升級做套餐 有刺身+湯+飲品今天不想吃生冷野 否則套餐真的很抵食初見香草吉列牛配拉麵外層加了香草炸粉輕輕炸過再切件讓食客在石板上燒至心水成熟度我覺得燒至7成熟就剛剛好 肉質嫩滑香草味淡淡的 沾點燒肉汁完美配搭炸和風甘栗紫薯餅炸得非常香脆 紫薯茸幼滑加上栗子粒粒 多重口感和風章魚燒是我最愛的日式小吃裡面有滿滿的椰菜絲和章魚粒加上沙律醬燒汁紫菜木魚絲 非常惹味
很多時候打開openrice都見到這間開飯人氣熱店

是我最愛的日式小吃
裡面有滿滿的椰菜絲和章魚粒
加上沙律醬燒汁紫菜木魚絲 非常惹味
2022-05-10 78 浏览
老實講,我都真係因為個名吸引我而入去食嘅,因為佢個名真係好有溫度同感覺,咁日本嘢都係我鍾意食嘅嘢之一嚟⋯🙊•初見香草吉列牛🐂好特別嘅係吉列皮係綠色嘅,因為落咗香草。至於牛望落去啲脂肪比例好好;燒起嚟啲肉食落好嫩、好香口之餘,牛味仲十足!😙仲有得開熱石爐自己燒,有得燒、有得食,好食又過癮~😎•安格斯牛肉鍋(味噌湯配讚歧烏冬) 好耐冇打過日式邊爐,再加埋有野菜嘅味噌湯係好令人懷念,咁薄切牛肉片即淥即食,配埋讚岐烏冬係開心嘅~ 烏冬係爽口彈牙嘅,牛肉就脂肪比例平均,有肉味得嚟又易入口⋯⋯😬•日式鐵板煎菜肉餃子🥟其實煎得香口,外皮香脆,而且外皮厚度唔好太厚,咁就已經合格咗一半~ 剩返嘅淨係睇埋個餡,有味得嚟唔好太鹹,咁就已經好好~👍🏻我諗佢係已經做到嘅~~😌•限量海膽雙拼咁深色啲嗰邊就係加拿大海膽;而淺色啲嗰邊就係韓國海膽。我自己本身就鍾意食海膽嘅~ 係呢兩款海膽裏面,我自己就偏愛韓國海膽,因為佢味道偏甜,同埋食落比較冧身,但又比較快融⋯⋯🙈🙈至於加拿大海膽,深色啲又比較酸,但係質感就比較實返少少🤏🏻,起碼食咗一粒粒嘅感覺~可以話係各有各好嘅!!😆•刺身/西式南瓜湯🥣 刺身全部都好新鮮~又好甜

初見香草吉列牛🐂

安格斯牛肉鍋(味噌湯配讚歧烏冬)

刺身/西式南瓜湯🥣
刺身全部都好新鮮~又好甜美!仲要係我鍾意食嗰幾種,有三文魚、有帶子,仲有鯛魚添!😛

南瓜湯好綿密,食落仲要有滿滿嘅南瓜蓉喺入面,同埋加咗少少淡奶喺裏面變得更順滑,隱約飲到奶味係好飲嘅!!😎
刺身(跟餐)
日式麵豉湯  /  西式南瓜湯
日本信州蘋果汽水  /  葡萄汽水
刺身(跟餐)
日式麵豉湯  /  西式南瓜湯
2022-05-09 106 浏览
今晚到這家人氣小店晚餐,星期五傍晚,門外很多人等候,拿了票等了大約30分鐘,終於可以入座了。我們二人點了一客小食和兩客主食,分別如下:炸和風甘栗紫薯餅($28)最先送來小食,外表炸得香脆可口,內裡紫薯蓉微甜,不過不失。美國安格斯雪花牛 (配白飯、野菜)($168)整個套餐送來,賣相甚佳,影相打卡一流。店員提我們先燒南瓜和菇類,把它們放上陶板,燒一會提出植物油,南瓜軟腍,菇類爽口。美國安格斯牛肉,雪花不算很明顯。放上板上燒一會兒,很快已變色,翻轉燒另一面,很快約八成熟了。入口第一個感覺,牛肉堅韌,不軟腍,肉質不細嫰。此外,沒有牛肉味,甚至普通平價牛肉飯的肥牛更美味,完全有別於以往品嘗的安格斯牛。絕對使我們失望。櫻花蝦海鮮豚骨湯烏冬 ($81)用料很豐富,有兩隻連殼的蝦、兩隻沒連殼的蝦肉、兩隻青口、一些墨魚和櫻花蝦,再加上一大塊紫菜。連殼的蝦煎煮過,特別有香味,其他海鮮都新鮮可口,烏冬軟滑彈牙。但最大敗筆是,這個豚骨湯底完全沒有豚骨味之餘,甚至是淡而無味,感覺很差。食物質素和我們起初的想像,是兩回事,真的很失望。環境算擠逼嘈吵,和鄰桌相當接近。

我們二人點了一客小食和兩客主食,分別如下:

炸和風甘栗紫薯餅($28)

最先送來小食,外表炸得香脆可口,內裡紫薯蓉微甜,不過不失。

美國安格斯雪花牛 (配白飯、野菜)($168)

櫻花蝦海鮮豚骨湯烏冬 ($81)

2022-05-06
2022-05-06 77 浏览
一經過門口已經見到排晒長龍,同埋好香,等咗一陣就可以入座。我同朋友叫咗一個鍋、一個燒肉一齊share。野菜鍋的湯好清甜,加埋蔬菜嘅甜味,直程可以當湯飲。燒肉非常之特別,佢係香草吉列,有脆卜卜嘅口感之餘唔會太油膩。特別推介明太子釀無骨雞翼,雞翼炸得剛剛好,可以大啖大啖咁食雞翼真係好正。必須要講嘅係,主餐加倍的飲品,價格非常優惠, 20幾蚊就可以飲到日式premium啤酒,配埋白香草吉列燒肉簡直係冇得投訴。
一經過門口已經見到排晒長龍,同埋好香,等咗一陣就可以入座。
我同朋友叫咗一個鍋、一個燒肉一齊share。
2022-05-04 83 浏览
人生若只如初見作為吉列牛控想試呢間餐廳好耐餐廳一直都大排長龍而且係免加一架‼️🔸初見香草吉列牛 $128呢款係大熱必點!吉列牛外層鋪滿香草😆最貼心嘅係石板上檯時已經加熱左,塊牛放上去就好快熟啦😍燒緊嘅時候發出滋滋聲,油脂爆開,肉質鮮嫩無比!🔸照燒豬軟骨·豚骨湯拉麵 $68拉麵湯底非常香,豚骨湯味道比較濃,但又唔會太咸。豬軟骨燒得香之餘又唔會好韌,肥瘦好平均,口感十分好。豬軟骨份量亦都多,一碗都有4-5舊。配菜有荀、紫菜同糖心蛋,成碗麵嘅質素比普通拉麵鋪有過之而無不及👍
人生若只如初見
作為吉列牛控