2012-08-12
食得歐陸式嘅麵包多, 突然好想食番以前媽咪日日買俾我做早餐嘅雞尾包咁啱去開尖沙咀經過聞到好香嘅麵包味, 就忍唔住走咗入去夾麵包港式麵包嘅香味同歐陸式麵包嘅好唔同, 港式麵包嘅多啲油味, 歐陸式嘅就多份麥味食過歐陸式麵包嘅人都知, 佢嘅價錢比港式麵包高好多, 一個法包分分鐘貴過四個雞尾包但係佢哋真係好難相提並論, 始終材料技術都好唔同,實在無得比本來我只稔住買一個雞尾包,但始終敵不過誘惑,夾埋腸仔包同腿蛋包三個都只係$20! 雞尾包係我兒時最愛, 尤其係中間椰茸! 今次食番同細個食嘅味道係一模一樣!話說我不嬲都食開櫻桃麵包嘅出品,但我真係食唔出分別老實講我未食過難食嘅雞尾包, 係我腦海中雞尾包就係一個餐包中間夾主椰茸中間椰茸嘅部份唔係滿嘅, 相信係因為麵包係侷嘅時候發起而形成空間但係我覺得椰茸嘅份量恰到好處, 如果太多嘅話,就會流但係又唔少到覺得個包好寡我會咁形容, 正當食到餐包有啲悶嘅時候, 椰茸就出現, 而當食到椰茸開始過甜嘅時侯, 餐包又及時出現,中和下甜味腿蛋包係我家姐最鍾意食嘅其實我係從來都未食過腿蛋包嘅, 因為我覺得個塊蛋個樣好假..今日見到呢個腿蛋包嘅時候, 唔知係咪心理作
三個都只係$20!
話說我不嬲都食開櫻桃麵包嘅出品,但我真係食唔出分別
但係我覺得椰茸嘅份量恰到好處, 如果太多嘅話,就會流
但係又唔少到覺得個包好寡
今日見到呢個腿蛋包嘅時候, 唔知係咪心理作用, 塊蛋又好似無咁假
於是就乘機試吓喇
估唔到塊蛋望落好假, 但係食落唔係我想像中嘅膠味, 而係有淡淡嘅蛋味
腿蛋呢個最強組合係我嘅最愛, 夾係餐包中間, 咬落去只係覺得好好味
食完兩個包已經非常飽, 話說呢兩個包係我今日嘅第一餐
四點幾食咗呢兩個救命麵包, 好滿足
我唔排除係因為太肚餓而高估咗佢哋嘅味道㗎
只不過食歐陸式麵包之餘,間唔中食番港式麵包係幾好嘅
一來可以慳錢, 二來可以順便緬懷吓細個食住腸仔包返學嘅日子