我一直聽過鳳鳴腸粉,當初開在紅磡已想試試。可惜,開了不久6號小巴便結業,平時上班不再走到黃埔那邊。昨天我突然很想吃腸粉,於是走到鳳鳴腸粉。早上8時10分左右,店外已有幾個人等外賣。言談間,我還聽到可以先致電預留腸粉。等了約5分鐘還未到我點餐,趕著上班的我決定今日再戰。今天早上,我特定早了出門。店家寫八時開門,但我8時到達見店家開了半閘而已,於是先增值。增值後回到店家已有2人排隊。我點了店家推介的石磨蔥花蝦米腸,加了12元要6粒燒賣和飲料,飲料可選竹蔗茅根、紅棗桂圓茶及鮮磨豆漿。平時要加錢轉的黑米今天免費轉,店裏的帥男結帳時忘了問,弄腸粉前也特意問我要不要轉,加分。可是,我想先試試原始的味道,婉拒了。腸粉比時常吃的清爽,因為鳳鳴並非用辣椒油。咬第一口腸粉時有點意想不到,店家是用麻辣的辣。蔥花蝦米腸本已很香,加上炸蒜、辣粉和芝麻更香,每口也充滿香料的味道。吃完後,鳳鳴的腸粉沒有別的留下一陣豉油味,而是一點點麻和香味,這時喝一口豆漿剛好。由於我是第一位光顧燒賣的客人,因此燒賣非常完整,不會溶溶爛爛般。希望鳳鳴長做長有,畢竟紅磡小店愈來愈少,有質素的小店便更少。

石磨蔥花蝦米腸

2021-03-02
10 分钟 (外卖自取)
早餐
石磨蔥花蝦米腸
2021-01-29 388 浏览
之前食石磨腸粉,食黎食去都係濃姐,今次一於試吓第二間。餐廳名係「鳳鳴石磨腸粉」,位於黃埔。我就試左蛋腸同牛肉腸,蛋腸搭配清淡蛋香,牛肉腸鮮嫩唔韌,襯埋佢哋獨門醬汁,又提升左一個層次。加多少少錢仲可以飲桂圓紅棗茶,自然甜味,清新可口。不過我就覺得份量少左啲⋯⋯食完兩盒都肚空空咁。下次可能要加埋燒賣先夠飽!有別於一般石磨腸粉,佢係可以揀紅米同黑米,高纖又得、補血氣又得,得左!腸粉可以加蛋、粟米、菜脯,加埋蟲草花都仲得!千百萬個搭配任你選擇,下次再食一定要再試吓啲新野先!
之前食石磨腸粉,食黎食去都係濃姐,今次一於試吓第二間。

餐廳名係「鳳鳴石磨腸粉」,位於黃埔。
我就試左蛋腸同牛肉腸,
蛋腸搭配清淡蛋香,牛肉腸鮮嫩唔韌,
襯埋佢哋獨門醬汁,
又提升左一個層次。

加多少少錢仲可以飲桂圓紅棗茶,
自然甜味,清新可口。

不過我就覺得份量少左啲⋯⋯
食完兩盒都肚空空咁。
下次可能要加埋燒賣先夠飽!

有別於一般石磨腸粉,
佢係可以揀紅米同黑米,
高纖又得、補血氣又得,得左!

腸粉可以加蛋、粟米、菜脯,
加埋蟲草花都仲得!

千百萬個搭配任你選擇,
下次再食一定要再試吓啲新野先!
2021-01-15 240 浏览
每次经过这店都见到不少客人在排队,好奇心驱使下就走过去看看。见到店内有师傅在做肠粉,把粉浆倒在金属盆内蒸熟,然后放入其他配料。由于是即叫即做,轮候时间稍长。价目表图文并茂,价钱也不太贵,约20多元一份。点了单边等边看他们制作,不到10分钟就完成了。豉油吃时才加,不会地肠粉浸得太咸。烧卖是另外买的,他们说是自制猪肉烧卖,味道是不错,比一般街档的味精货好吃很多。至于主角的肠粉就普通了一点,猪肉碎放在肠粉外,但肠粉皮不够滑溜,口感只是一般,没有烧卖好吃。最深刻的是店员态度非常有礼貌,值得一赞。

猪肉肠粉  +  猪肉烧卖

最深刻的是店员态度非常有礼貌,值得一赞。

2021-01-13
猪肉肠粉  +  猪肉烧卖
2020-12-18 261 浏览
📍香港📍紅磡📍鳳鳴石磨腸粉 Feng Ming📍紅磡船塢街99V號嘉富樓地下7C6C號舖📍星期一至日 08:00~20:00🦄 石磨雞蛋腸粉 $21🦄 評分: 7.5/10即叫即蒸, 但唔需要等好耐🥰 腸粉滑溜配埋甜豉油.麻油.芫荽.白芝麻.好滿足😁😁 女仔早餐夠哂飽肚😋 男仔可以+$12配6粒燒賣&飲品👇🏻 or 轉叫牛肉腸粉🐂🦄 鮮磨豆漿 (+12轉套餐)🦄 評分: 7/10(幫助吸收鈣質 降低壞膽固醇)豆味幾香濃 凍豆漿即飲唔會好甜 如果攤凍咗大約室溫就會特別甜🥛🦄 燒賣 (+$12轉套餐)🦄 評分: 6.5/10
📍香港📍紅磡
📍鳳鳴石磨腸粉 Feng Ming
📍紅磡船塢街99V號嘉富樓地下7C6C號舖
📍星期一至日 08:00~20:00

🦄 石磨雞蛋腸粉 $21
🦄 評分: 7.5/10

🦄 鮮磨豆漿 (+12轉套餐)
🦄 評分: 7/10
(幫助吸收鈣質 降低壞膽固醇)

🦄 燒賣 (+$12轉套餐)
🦄 評分: 6.5/10
牛肉腸粉

早餐
牛肉腸粉
  • 石磨雞蛋腸粉
2020-12-04 197 浏览
呢間岀名黃同好食,所以大家應該都食過🤤小編冇食開早餐嘅習慣,好少無啦啦食腸粉,今次先係第一次💩最抵讚嘅係啲服務態度好到爆,不厭其煩咁係咁介紹個餐牌比我地🥰價錢又咁抵食,小編一定會不斷encore!.🥣石磨雞蛋腸 (轉黑米 +$3)初初完全冇諗過食黑米,因為未見過黑色嘅腸粉驚中伏🙈但個到嘅哥哥話黑米卡路里較低,纖維較高,又有抗衰老等嘅功能,即刻諗都唔諗就轉咗🤣真係冇介紹錯,味道層次好豐富,小編夠膽講係暫時食過最好味嘅腸粉,加埋豬肉應該會更好食🥰同茶樓食嗰啲好唔同,惹味同埋新穎好多😈.🥣石磨蔥花蝦米腸呢款冇咗陣蛋香,不過勝在有醬汁搭救,麻辣味勁開胃,否則就同平時食個啲差唔多🤫啲腸粉真係好滑,黑米同白米嘅味道大同小異,主要係營養價值唔同😋.🍽味道: 4.2/5🏙環境: 4/5‍👨🏼‍🍳服務: 4/5💧衛生: 4/5💰價錢: 4/5
🥣石磨雞蛋腸 (轉黑米 +$3)
🥣石磨蔥花蝦米腸
🍽味道: 4.2/5
🏙環境: 4/5
‍👨🏼‍🍳服務: 4/5
💧衛生: 4/5
💰價錢: 4/5
2020-09-07 694 浏览
🤤之前一直都冇食過石磨腸粉 覺得佢賣相唔討好今次路過呢間良心小店 一於決定試吓佢!佢仲有紅米同黑米腸粉皮揀 整出來會係紫色嘅腸粉不過今次就諗住試吓啲普通啲嘅嘢先-望落去佢皺蚊蚊咁 估唔到食落去係滑嘅🤣腸粉撈埋啲蛋個感覺出奇地好夾 加埋豬肉粒層次感好豐富佢哋嘅秘製醬汁真係同出邊唔同 食到有少少花椒油嘅麻辣香味🤣另外仲會有芝麻、蔥花、辣椒粉可以加埋-加多左$8試埋佢個桂圓紅棗茶甜味係紅棗同埋桂圓嗰隻自然養生甜所以飲落唔會好重負擔 幾清甜解渴 💕如果怕食唔飽 可以直接買一份腸粉加$14 就會跟多六粒燒賣同嘢飲不過女仔來講 我咁樣食都好夠飽啦 😆好味評分😋:5 🌟/5🌟🌟抵食指數🤑:5🌟/5 🌟🌟餐廳環境 🤪: 3.5/5🌟🌟價錢💰:$32(雞蛋豬肉腸加配飲品)
🤤
之前一直都冇食過石磨腸粉 覺得佢賣相唔討好
今次路過呢間良心小店 一於決定試吓佢!
佢仲有紅米同黑米腸粉皮揀 整出來會係紫色嘅腸粉
不過今次就諗住試吓啲普通啲嘅嘢先
望落去佢皺蚊蚊咁 估唔到食落去係滑嘅🤣
腸粉撈埋啲蛋個感覺出奇地好夾 加埋豬肉粒層次感好豐富
佢哋嘅秘製醬汁真係同出邊唔同 食到有少少花椒油嘅麻辣香味🤣
另外仲會有芝麻、蔥花、辣椒粉可以加埋
加多左$8試埋佢個桂圓紅棗茶
甜味係紅棗同埋桂圓嗰隻自然養生甜
所以飲落唔會好重負擔 幾清甜解渴 💕
不過女仔來講 我咁樣食都好夠飽啦 😆

好味評分😋:5 🌟/5🌟🌟
抵食指數🤑:5🌟/5 🌟🌟
餐廳環境 🤪: 3.5/5🌟🌟
價錢💰:$32(雞蛋豬肉腸加配飲品)
2020-09-04 395 浏览
◭ 石磨雞蛋粟米腸粉 $38超級香滑石磨腸粉,皮好薄,雞蛋混入左腸粉皮。腸粉灑上花椒粉、辣油、炸蒜粒、芝麻、莞茜蔥、豉油。微辣,好惹味😋叫左套餐,仲有六粒好煙煙韌韌嘅魚肉燒賣,同埋一支竹蔗茅根水,好清甜! 仲有另外三款飲品:豆漿、桂圓紅棗茶、羅漢果茶!鳳鳴石磨腸粉仲有好多不同餡料,有好多選擇,同埋好中意鳳鳴特調腸粉醬汁🤩呢個套餐,早餐或者下午茶食既話,一定好滿足好飽!但如果午餐食既話,可能就會覺得份量較少!
◭ 石磨雞蛋粟米腸粉 $38

呢個套餐,早餐或者下午茶食既話,一定好滿足好飽!
但如果午餐食既話,可能就會覺得份量較少!

2020-08-26 364 浏览
📍鳳鳴石磨腸粉係香港好耐都冇食過皺皮腸粉😭近年香港唔同地方越來越多店都賣呢啲腸粉 但自己都冇試過🙈 今次係我第一次喺香港食呢啲腸粉🤭今次就試咗間好多foodies推介嘅腸粉店🥰呢間腸粉店係位於黃埔嗰邊 除咗買腸粉之外仲有燒賣同埋自家製飲品😋- 石磨韭黃雞絲腸 $24腸粉雞絲係用咗雞脾肉🍗 所以食落去好滑🤤韭黃同埋雞絲嘅份量都幾多🤭 韭黃食落去脆口成條腸粉食落去個口感幾好🥰石磨豬潤腸 $25豬潤食落去彈牙 有咬口🤩而且份量都唔少加埋薄身嘅腸粉 好好味😋石磨牛肉腸(+蛋)$27(+$3)員工建議牛肉腸加雞蛋會好食啲☺️ 所以就試吓呢個配搭果然冇介紹錯😆成條腸粉好有蛋香而且牛肉唔韌🤩呢個配搭都幾推薦😚黑米蟲草花蝦米腸粉$29呢一款腸粉配搭好特別🙆🏻‍♀️我第一次是黑米腸粉😆以為呢啲健康野會冇咁好食 但係點知原來一試我覺得佢好食過其他個三款🤭蟲草花嘅份量好多 蝦米就適量🥰 係健康又好食嘅腸粉❤️ 呢個配搭大家一定要試吓😚羅漢果茶呢個羅漢果嘅濃度好濃 會飲到羅漢果嘅苦甘味🤭 功效:潤肺止咳 生津止渴鮮磨豆漿豆漿飲落去甜甜哋😆 而且奶味都幾濃功效:幫助吸收鈣質 降低壞膽固醇紅棗桂圓茶呢一個飲落去都係甜甜
📍鳳鳴石磨腸粉
係香港好耐都冇食過皺皮腸粉😭
近年香港唔同地方越來越多店都賣呢啲腸粉 但自己都冇試過🙈
石磨韭黃雞絲腸 $24
石磨豬潤腸 $25
豬潤食落去彈牙 有咬口🤩而且份量都唔少
加埋薄身嘅腸粉 好好味😋
石磨牛肉腸(+蛋)$27(+$3)
成條腸粉好有蛋香而且牛肉唔韌🤩呢個配搭都幾推薦😚
鮮磨豆漿
豆漿飲落去甜甜哋😆 而且奶味都幾濃
功效:幫助吸收鈣質 降低壞膽固醇
紅棗桂圓茶
呢一個飲落去都係甜甜地 甜味係來自紅棗☺️嘢飲底下好足料🥰有杞子、紅棗等等❤️
功效:養血安神 滋養補益
所有腸粉都係即叫即蒸 新鮮滾熱辣送到你手上😚宜家套餐加$12就有一支嘢飲同埋六粒燒賣🤩好抵食😋
總括嚟講呢間店我覺得質素幾好👍🏻價錢都合理☺️ 因為我自己都幾鍾意食皺皮腸粉我上次去到都見到有好多人排隊🤭因為係即叫即整 所以去到都要等一陣先得🙆🏻‍♀️
✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎
綜合食評
石磨韭黃雞絲腸
黑米蟲草花蝦米腸粉
石磨豬潤腸
2020-08-22 250 浏览
想試好耐好耐成日起IG見人推介 加上係💛店今日夜晩終於試到啦叫咗2個腸粉:1️⃣石磨蔥花蝦米腸 ($21) 轉黑米(+$3)2️⃣石磨韮黃雞絲腸 ($24) 跟餐 (+$14)原先想轉紅米 點知冇曬跟餐會有多6粒燒賣同一支飲品飲品可以揀 竹庶茅根水/羅漢果茶/紅棗桂圓茶/豆漿想要豆漿 點知又賣曬>< 所以揀紅棗桂圓茶基本上即叫即製 好新鮮 又唔需要等好耐整完之後 姐姐會叫單 之後問你要唔要豉油/麻油/芝麻/辣粉最好係你想點 姐姐都可以切合你嘅要求🤗我就分開咗豉油放 唔想倒瀉同令腸粉太淋其中一個唔辣姐姐仲好好人 提我支紅棗桂圓茶因為冇加放腐劑 要盡快飲 服務態度十分好👍🏻味道方面:依個蔥花蝦米腸 蔥花好多 同埋食落香脆 好有口感🦐蝦米份量一般 質感偏硬因為加咗芝麻 另腸粉更加香而且佢嘅秘製豉油 偏甜 味道好濃 加上腸粉好索汁 落少少已經好夠味欣賞嘅係佢啲腸粉幾滑 同埋真係好薄身 而且唔會好乾身只不過我覺得轉咗黑米同正常腸粉嘅味道差唔多?!☕️比較鍾意係佢個紅棗桂圓茶 好好飲飲落甜甜地 應該係原先紅棗天然糖個底仲有啲材料 證明係真材實料煲出黎飲完覺得自己血氣運行得好咗😂-雖然味道上冇
想試好耐好耐
成日起IG見人推介 加上係💛店
今日夜晩終於試到啦
叫咗2個腸粉:
1️⃣石磨蔥花蝦米腸 ($21) 轉黑米(+$3)
2️⃣石磨韮黃雞絲腸 ($24) 跟餐 (+$14)
原先想轉紅米 點知冇曬

依個蔥花蝦米腸 蔥花好多 同埋食落香脆 好有口感
🦐蝦米份量一般 質感偏硬
因為加咗芝麻 另腸粉更加香
欣賞嘅係佢啲腸粉幾滑 同埋真係好薄身 而且唔會好乾身
只不過我覺得轉咗黑米同正常腸粉嘅味道差唔多?!
☕️比較鍾意係佢個紅棗桂圓茶 好好飲
價錢抵食 我今日都係買咗$62
經過不防幫襯下
  • 紅棗桂圓茶
2020-08-15 297 浏览
..鳳鳴腸粉😋..晨早去左佢地黃埔加盟店買早餐,加12蚊會變套餐。除左腸粉之外,會有六粒燒賣,連埋嘢飲。..佢地主打依家最興既皺皮腸粉,味道分別有正常腸粉、紅米、黑米腸粉。聽佢地講,紅米同黑米有豐富膳食纖維,咁係咪姐係D腸粉都會健康啲?..果朝叫左個黑米蔥花蝦米腸,腸粉透光見到一粒粒黑米碎,都幾足料!雖然食落我就唔算太感受都米香~值得一提係店家落蝦米同蔥花都唔手軟,蝦米超大粒~~成件事好惹味,正!..下次再黎叫店家唔洗落太多豉油😂超吸豉油嘅腸粉,結果食到尾好咸😂😂...
鳳鳴腸粉😋
晨早去左佢地黃埔加盟店買早餐,加12蚊會變套餐。
除左腸粉之外,會有六粒燒賣,連埋嘢飲。
佢地主打依家最興既皺皮腸粉,
味道分別有正常腸粉、紅米、黑米腸粉。
聽佢地講,紅米同黑米有豐富膳食纖維,
咁係咪姐係D腸粉都會健康啲?
果朝叫左個黑米蔥花蝦米腸,
腸粉透光見到一粒粒黑米碎,
都幾足料!雖然食落我就唔算太感受都米香~
值得一提係店家落蝦米同蔥花都唔手軟,
蝦米超大粒~~成件事好惹味,正!
下次再黎叫店家唔洗落太多豉油😂
超吸豉油嘅腸粉,結果食到尾好咸😂😂
2020-08-11
5 分钟 (外卖自取)
$35 (早餐)
2020-08-09 169 浏览
即叫即蒸石磨腸粉💛疫情期間Take away拎返屋企食就perfect啦🥰.🔸石磨雞蛋豬肉腸 $24🔸🔸黑米雞蛋牛肉腸 $33🔸兩款都係店家推薦的 可以加錢轉紅米或者黑米腸粉 黑米含有最豐富嘅纖維 比起一般腸粉更加健康 食落味道同一般腸粉無太大分別第一次食皺皮腸粉 比起一般腸粉更加掛汁同埋有口感.每款腸粉除咗豉油之外 仲有特製辣醬 麻油芝麻 蔥同炸蒜等調味 幾惹味🙆🏻‍♀️👍🏻牛肉係一片片的 幾大塊!十分足料兩款的雞蛋香味都好出!個人覺得牛肉腸粉比起豬肉腸粉濃味啲.因為take away嘅關係 始終同新鮮即食有出入相信如果即食嘅口感會更加嫩滑🥰但整體來講都係十分高質嘅腸粉 絕對值得支持💛.🔸豆漿 $12🔸🔸竹蔗茅根 $12🔸飲品無添加防腐劑 甜度剛剛好👍🏻豆漿飲落好順滑新鮮 一啲都唔會太甜 出乎意料地幾好飲!
即叫即蒸石磨腸粉💛
疫情期間Take away拎返屋企食就perfect啦🥰
🔸石磨雞蛋豬肉腸 $24🔸
🔸黑米雞蛋牛肉腸 $33🔸
兩款都係店家推薦的
可以加錢轉紅米或者黑米腸粉
第一次食皺皮腸粉 比起一般腸粉更加掛汁同埋有口感
牛肉係一片片的 幾大塊!十分足料
兩款的雞蛋香味都好出!
個人覺得牛肉腸粉比起豬肉腸粉濃味啲
因為take away嘅關係 始終同新鮮即食有出入
相信如果即食嘅口感會更加嫩滑🥰
但整體來講都係十分高質嘅腸粉 絕對值得支持💛

🔸豆漿 $12🔸
🔸竹蔗茅根 $12🔸
飲品無添加防腐劑 甜度剛剛好👍🏻
豆漿飲落好順滑新鮮 一啲都唔會太甜 出乎意料地幾好飲!
2020-08-06 141 浏览
去咗呢一間餐廳食咗豬肉蛋腸粉真係超好食即叫即整唔好以為好細碟其實好大碟一個人食完之後好飽佢哋呢一間舖頭提倡健康有益天然無添加好值得每一個年齡層嘅人食再加上真係好近啦一出地鐵站就到啦真係好好食㗎再配上佢哋嘅嘢飲好健康大家快啲去食
去咗呢一間餐廳食咗豬肉蛋腸粉真係超好食即叫即整
唔好以為好細碟其實好大碟一個人食完之後好飽
佢哋呢一間舖頭提倡健康有益天然無添加
好值得每一個年齡層嘅人食
再加上真係好近啦
一出地鐵站就到啦
真係好好食㗎再配上佢哋嘅嘢飲好健康大家快啲去食
依排天氣咁熱都無咩胃口,有時想食d小食當一餐就算,腸粉就係一個好好既選擇!! 近年好興石磨腸粉,但正宗既石磨腸粉係香港好少見,今次就要介紹鳯鳴既正宗石磨腸粉😍石磨雞蛋豬肉腸 $24啱曬超鐘意食雞蛋既我😍原來雞蛋同腸粉係咁夾!!石磨腸粉同普腸粉比,真係滑好多,豆味亦都相對地重,加上豬肉粒,口感一流😎店員介紹既秘製麻香汁(bb辣)都十分惹味,最緊要係完全唔食得辣既我都接受到!!黑米蟲草花蝦米腸 $29鳯鳴既手工石磨黑米、紅米腸粉係全港首創,同普通石磨腸粉相比,黑米腸粉口感更煙韌,更有咬口😁大家都見到啲蟲草花大大條漲卜卜咁,仲有大大粒既蝦米,夾埋黑米腸粉一齊食真係好正😍

石磨雞蛋豬肉腸 $24

黑米蟲草花蝦米腸 $29
黑米蟲草花蝦米腸 $29
竹蔗茅根/紅棗桂圓茶/羅漢果茶/鮮磨豆漿
题外话/补充资料: 腸粉加$12可以轉套餐,包6粒燒賣、飲品一枝 (竹蔗茅根/紅棗桂圓茶/羅漢果茶/鮮磨豆漿) 唔好覺得腸粉店既飲品就一定係hea整,想講每一款都超高質(一行4人每人一枝就試齊曬😎) 飲得出係無添加,特別欣賞紅棗桂圓茶、鮮磨豆漿😍感覺好養生!!
2020-07-05
10 分钟 (外卖自取)
黑米蟲草花蝦米腸 $29
竹蔗茅根/紅棗桂圓茶/羅漢果茶/鮮磨豆漿
  • 石磨雞蛋豬肉腸
  • 黑米蟲草花蝦米腸
2020-08-05 140 浏览
️好多腸粉店都係藍,難得搵到一間係 #黃店 ,梗係要撐下嚟捧場啦!💛呢間石磨腸粉超傳統,即叫即做!而且最特別係可以轉紅米/紫米,高纖養顏👍🏻.今次試咗呢幾款🤩✨黑米蟲草花蝦米腸 $29黑米可以健脾胃,蟲草花有益健康!冇諗過又幾夾啵!口感滑溜,比起普通腸粉,呢款會比較黏黏的🥰.✨石磨韭黃雞絲腸 $24韮黃真係超香,同埋雞絲一齊食,真係好夾,健康低卡之選👍🏻.✨石磨雞蛋牛肉腸 $30牛肉好嫩口,腸粉夠薄,好有米香.❣️最鍾意嘅係佢嘅醬料同炸蒜,食得辣嘅朋友一定要加辣😛香口得嚟,好野味😍食到停唔到口!.嘢飲有4款可選擇,普遍都唔會太甜👍🏻(鮮磨豆漿/竹蔗茅根/紅棗桂圓茶/羅漢果茶)

今次試咗呢幾款🤩
✨黑米蟲草花蝦米腸 $29
✨石磨韭黃雞絲腸 $24
韮黃真係超香,同埋雞絲一齊食,真係好夾,健康低卡之選👍🏻
✨石磨雞蛋牛肉腸 $30
牛肉好嫩口,腸粉夠薄,好有米香
嘢飲有4款可選擇,普遍都唔會太甜👍🏻
(鮮磨豆漿/竹蔗茅根/紅棗桂圓茶/羅漢果茶)
//< 鳳鳴 >呢間位於黃埔既腸粉店成日都人來人往😁見到佢地既腸粉紫色好吸睛!終於一試😆————————————————- 石磨雞蛋豬肉腸 $24 -呢個雞蛋豬肉腸係店既NO.1😎 當然都見到好多人叫呢個!全部腸粉都係即刻整~ 不過唔洗等好耐😊雞蛋配腸粉除左有腸粉既米香仲有雞蛋既蛋香😍裡面既豬肉半肥瘦,配埋一齊好夾而且好滿足😆最重要係店家既麻香汁!呢個汁唔會太辣但係好鍾意佢既麻香,令腸粉更加惹味,到依家都念念不忘🥰 呢個必試!————————————————- 黑米蟲草花蝦米腸 $29 -紫色既腸粉就係黑米~ 會比起白米更有咬口更纖維😇小編好鍾意😋蝦米🦐大大粒,配上平時煲湯最愛既蟲草花,健康養生得黎又好味😈記得都係要加麻香汁啊!基本上小編就咁走芫荽,其餘既店員都有幫我落🤪————————————————- 石磨韭黃雞絲腸粉 $24+$12轉套餐 -係食完上面個兩款既後日小編又再食🤣🤣呢度加12蚊轉套餐會包6粒燒賣同一支任選飲品~ 小編真心覺得抵🤤🤤亦推薦大家!呢個我覺得會相對淡少少,但係雞絲同韭黃簡直係perfect match,都好好食👻———————————————
< 鳳鳴 >

- 石磨韭黃雞絲腸粉 $24+$12轉套餐 -
石磨韭黃雞絲腸粉套餐

- 竹蔗茅根 $12 -
自家製飲品

呢度既飲品全部都係自家製!見平時小編成日post飲品就知小編好鍾意飲嘢🤓呢個小編大愛!好清甜好清甜🤤夏天解暑解渴一流!
- 紅棗桂圓茶 $12 -
基本上佢呢度既飲品都係少甜,怕甜既大家可以放心😃 桂圓紅棗味都幾濃郁,女仔飲就最適合不過!🥰
- 鮮磨豆漿 $12 -
呢度既豆漿都有豆味,而且會有少少黃豆沙沙地既感覺~ 絕對真材實料😇

評分:7.5/10
地址:紅磡黃埔新邨船鳴街99V號嘉富樓地下7C6C
營業時間:/
#鳳鳴 #鳳鳴石磨腸粉 #黃埔 #黃埔腸粉 #石磨腸粉 #腸粉 #黃埔美食 #黃埔必食 #黃店 #黃店地圖 #黃店系列 #黃色經濟圈 #黃色經濟 #黃色小店 #黃埔黃店 #hkfood #hkfoodie #hkfoodshare #hkfood #hkfoodblog #hkfoodblogger #hkfoodgram #hkfoodporn #🐷🐤小食 #🐷🐤飲品 #🐷🐤黃埔
調味料
午餐