2019-05-22
今日收工同男朋友去左元朗又新街一間開左都一段時間嘅bar andrestaurant 度食晚餐。餐廳有室外座位,有水煙供應,不過我同男朋友都係非吸煙者,加上天氣都好熱,就揀左坐入面。餐廳入面既陳設以bar 枱為主,好適合二人世界,或者三五知己收工黎傾下計。廚房主要係半開放式,清楚地見到廚房既衛生情況。作為一間BAR & RESTRUANT,酒精類飲品當然唔少得。今次我揀左啤酒,男朋友就嗌左自家制既紅葡萄水果酒。職員好快就殷勤咁介紹餐牌既上食物。雖然見佢d set 都幾抵食,人均消費$100-$200左右,set dinner ge選擇都好多多 。但我地兩個食量都唔多,又想食多d唔同種類既野,所以無嗌set而散嗌。前菜係白酒忌廉汁煮青口。青口非常肥美新鮮,配埋香濃既忌廉汁,實在太好食啦。青口份量足夠之餘,仲有焗到又香又脆既麵包,係前菜既最佳選擇。 食完前菜就到Main,我地嗌左12 oz ge 美國特級安格斯肉眼牛排 ,牛排煎得非常嫩滑多汁,特別想一讚醬汁既選擇。除左傳統既黑椒汁同燒汁之外,仲有青胡椒醬選擇。Pepper味香得黎唔會太嗆,用黎配牛排非常好食。 全晚焦點係海膽蟹肉蟹粉意大利
restaurant 度食晚餐。
全晚焦點係海膽蟹肉蟹粉意大利飯。成個意大利飯煮到非常濃厚,好Creamy,亦海膽同蟹肉既鮮味完全包曬入意大利飯度。煮得非常入味之餘無腥味,我已經講左下次黎一定要再食呢個飯。
整體黎講餐廳氣氛幾好,食物選擇又多,食材搭配同煮法都幾突出,值得一試。