(非会员)
2008-02-29 7 浏览
尋日3個女仔諗住食日本野,去番去開慨sushi tei,但又想試吓新野,咪去左呢間六本木到食!上到去,裝修都ok靚,中間整野食個位都ok,但d台就令我失望,白色台布同個環境一d都唔match,仲有d茶樓feel tim! 其實間野吸引到我去都係因為用信用card有8折架咋,點知打開menu,原來d野都幾貴架bor,打完折都未必抵!叫左幾樣野,有蟹子沙拉,介辣八爪魚,鰻魚抄飯,芝士吞拿魚,炸蝦卷... etc. 蟹子沙拉同介辣八爪魚黎到,超細碟囉,最多比盡可能係sushi tei慨3份1到咋,味道ok啦,無咩special,勁唔抵食!芝士吞拿魚同炸蝦卷ok d,幾好食但都要$70-80一碟!鰻魚抄飯最抵,$80,3個人食唔晒,因為都唔好食囉!賣單好surprise囉,只需每人$120幾喎,但我決定都唔會再去lu!

2008-02-29 8 浏览
因看了此處的介紹所以光顧了六本木食物水準一流. 環境清靜. 職員有禮我們一行2人order了以下食物1) 牡丹蝦做緊推廣. 超大隻. 肉厚鮮美(共4只)2) 蟹籽沙律. 乾身夠凍.有心思之作3) 燒大蝦. 略為燒得太長時間(1只)4) 上雜錦壽司(魚夠新鮮)5) 炸軟殼蟹(粉漿夠薄)6) 燒鯖魚(鮮味+鹽味一流)7) 海鮮雜菜鍋(陣陣清香的海鮮味.內的尤魚很爽)8) 清酒大善若水一支(720ml )我們2人吃得十分飽. 而且職員很細心為我們介紹清酒類別食物未到前仲想加order.幸好職員意見下我們不再添叫有幾張credit card都有8折.以上埋單共$960要是想吃有水準之食物.必選此店
因看了此處的介紹所以光顧了六本木
食物水準一流. 環境清靜. 職員有禮
我們一行2人order了以下食物
1) 牡丹蝦做緊推廣. 超大隻. 肉厚鮮美(共4只)
2) 蟹籽沙律. 乾身夠凍.有心思之作
3) 燒大蝦. 略為燒得太長時間(1只)
4) 上雜錦壽司(魚夠新鮮)
5) 炸軟殼蟹(粉漿夠薄)
6) 燒鯖魚(鮮味+鹽味一流)
7) 海鮮雜菜鍋(陣陣清香的海鮮味.內的尤魚很爽)
8) 清酒大善若水一支(720ml )

我們2人吃得十分飽. 而且職員很細心為我們介紹清酒類別
食物未到前仲想加order.幸好職員意見下我們不再添叫
有幾張credit card都有8折.
以上埋單共$960
要是想吃有水準之食物.必選此店
2008-02-17 5 浏览
情人節前夕同朋友去試左呢間餐廳, 可能係樓上舖同新開的關係, 只得幾枱人.我地叫左個雜錦魚生飯, 雞軟骨棒同海鮮炒飯, 整體味道不錯, 魚生都幾新鮮. 至於環境就令人感覺好西式, 不過都坐得好舒服, 起碼好靜先. 但價錢就略貴, 好彩依家DBS信用咭有8折, 折後價錢至變得合理. 而招呼亦好周到. 係尖咀黎講, 呢度都係一個好選擇, 至起碼唔等位先啦!

(非会员)
2008-01-11 3 浏览
昨晚與朋友去左六本木吃了一餐好好味的日本菜,真是一試難忘。由於我是一個素食者,固此本來想去到都是陪太子講書,無啖好食,但是居然有驚喜,他們服務一流,我告訴他們我是素食者有什麼可以吃,服務生為我介紹了一個素食壽司拼盤,及一個什菜鍋,使我最感動的是他們會為我重新配一個清水加麵豉醬湯底。而我朋友門叫了10幾樣東西,有牡丹蝦,雞泡魚乾,大蝦天婦羅,特上壽司,番薯芝士波,什菜飯,魚生沙律,仲有我的素食壽司拼盤,及什菜鍋,及兩樣已經唔記得了,由於新張期內仲每人送一隻焗帶子,及用恆生或永隆卡有8折,樣樣他們都話好好食,上碟又放得好有心思好靚,我試了一個天婦羅茄子,嘩!真是好好食,而我的素食拼盤及什菜鍋都做我好好味及好靚,最後埋單都是$847,總之此餐廳真是藉得再去。
昨晚與朋友去左六本木吃了一餐好好味的日本菜,真是一試難忘。

2008-01-10 9 浏览
一月十日(星期四)今日好開心呢!我既食評上左u magazine!係板長!.....真係要多謝老公大人同我四周圍去食好野!辛苦了老公大人!為左報答您我都會帶您食buffet!今日去左試六本木!食左佢個牡丹蝦!wa!好大隻!!!好食呀!!第一次食!正呀!老公真係冇介紹錯呢!不過佢話細隻o個d係入口即容!而且個蝦頭+8蚊可以炸埋!正呀!!!仲有叫左個三文魚親子飯!d米係日本米,好lim!而且三文魚係魚腩!好食!同埋個鰻魚炒飯,呢個ok,饅魚唔多!上次o係數東京食o個個好食d!!同埋不得不提既係佢地服務好好!!90度陱公呀!同埋都幾pro!唔錯!牡丹蝦最抵28蚊!做緊promo!
一月十日(星期四)

今日好開心呢!我既食評上左u magazine!

今日去左試六本木!

2007-12-23 3 浏览
潮興creative dining,無計,都要試下。打電話來訂了壽司吧檯,入到來小貓三幾隻,老闆坐到埋邊private area傾生意,與友人坐到師傅主理席位前,不勝榮幸。壽司吧十餘款海鮮,櫃內乾爽無濕氣,當然最大興趣是對正門口的游水(魚周)魚。翻開餐牌看著,友人慣性地與師傅寒暄一番,也順道收收風,妙語連珠也聽得叱吒稱奇。先來前菜,是些佐酒的小吃,煙豬、海葡萄山芋、鹽焗銀杏、青瓜夾明太子,煙豬味幾淡的,賣點是出面餐廳唔多見有,但Sogo、C記有得賣。海葡萄山芋師傅又開始自吹自雷一番,說來自沖繩坊間少有芸芸,說真的,連日航自助餐都曾經推出過此物時,想不出賣點在那,此品轉贈友人,她是吃得津津樂道。鹽焗銀杏是本地貨,質感一般,然,只收$30,加上靚靚樹枝作配襯,也見誠意,收貨;青瓜夾明太子,以Martini杯冰鎮而上,設計花了不少心思,這方面幾有誠意,但另一方面青瓜是腍而帶瘀色,明太子一味得個辛字的現成貨,靚仔設計與水準以下的味道,有辣有唔辣,不懂欣賞。同場加映了師傅送贈的烤烏魚子乾,魚子的熟成度不足,口感粉麋。吃了些前菜,喝了半口冰啤,再來是一些刺身,牡丹蝦、三文魚腩,友人想吃海膽,遊說了
潮興creative dining,無計,都要試下。

吃了些前菜,喝了半口冰啤,再來是一些刺身,牡丹蝦、三文魚腩,友人想吃海膽,遊說了她選擇日本的貨色,照牌面睇點都好過加國的。看著小師傅將牡丹蝦啤水,洗刀、抹板,處理手法都幾認真,友人先試一件,睇落唔錯,於是追加兩件,感覺盛放單頭蝦的土平壺較起雙的玻璃壺典雅,材料新鮮吃落彈性不錯,也有微黏的質感。

三文魚腩一客三件,放在沉厚的玻璃器皿上,以冰鎮著配以海藻及睇得唔食得的花枝,魚腩斜紋落刀,刀法可觀性重於實用性,又是creative的演譯,肥美新鮮。

試過刺身,再來幾味串燒及西京燒,再加個烤鱈魚子;雞皮.雞肝.牛舌拼盤,有燒的有炸的,吃到一頭霧水,牛舌薄切加上過分的黑椒及鹽,難頂。西京燒銀鱈魚以竹葉包著,靚靚仔仔的,漬得不夠時候,外層薄薄的甜麵醬,內裡是鮮嫩的魚肉,感覺極為抽離,笑言當作燒魚吃還不錯,當然與正式的西京燒是兩碼子的事。

埋尾,再來幾件野菜天婦羅,材料唔錯,敗在漿結實地形成一層厚膜,全無鬆脆的口感,墊底的白紙最後變成油紙。

以分量計,已超額完成,感覺是一陣風似的沒留下回憶;全日埋單85折,刺身、揚物、燒物都吃過,味道不算出色,卻符合年輕市場的平價位與舒適的街景要求。

額外的相:
2007-11-20 13 浏览
星期六去左呢間六本木日本料理食lunch,點左個天婦羅定食同三文魚刺身,三文魚刺身好新鮮,佢將d三文魚刺身放係d冰上面,而且賣相真係好得,去呢度真係要試一試d刺身,至於個天婦羅定食都炸得相當脆,再加埋味憎湯同餐後水果,真係好完美既一餐,而呢度既service亦都好好,見我羅紙巾出黎即刻羅d紙巾俾我,同埋經常加水,依家新張期仲有八折,去開尖沙咀可以試試~