2022-10-18
好多人都會得閒去下東薈城度掃下平貨,以前我都唔知東薈城上面有咁多野食,原來新開果邊樓上好多餐廳,今次就去左六樓(戲院果層)嘅一間中菜館,叫六小館食個晚飯。佢點心又有,中菜又有,依間六小館應該出名佢個脆皮雞同埋乳鴿,不過我地今晚唔係太想食肉所以無試。坐到入去環境服務都好好,侍應都好招呼,座位空間都好夠,個個掃完平貨一袋二袋都坐得好舒服。我地今日兩個人食dinner叫左以下items: 🔶️椒鹽黃金粟米($98,8.3/10)好香口,好香椒鹽味,同埋佢仲落咗泰式金不換,變左味道好有層次。嗰個粟米本身都好甜,同埋每粒粟米都像漲卜卜,成碟有差唔多10舊,價錢合理,有驚喜!🔶️清湯新鮮牛雜($198,8.9/10)好大碟嘅牛雜,同埋真係幾新鮮,有時食牛雜會驚佢洗得唔乾淨,但係呢度嘅其牛雜明顯乾淨同埋新鮮。佢仲要好多白蘿卜,個湯又暖笠笠好清甜,仲有勁多芹菜好好味!佢嘅牛肚一流勁淋勁好味,牛腩都有完美嘅比例,如果有埋牛肺同埋牛腎就好啦。🤪🔶️蠔仔泡飯($88,9.6/10)近乎完美嘅演繹‼️有超級多蠔仔,啖啖都有幾隻蠔仔,另外佢嘅湯超香芫荽味,我呢個芫荽控表示十份欣賞!佢個飯同埋個湯係天衣無縫的配合!最後仲
🔶️椒鹽黃金粟米($98,8.3/10)
🔶️清湯新鮮牛雜($198,8.9/10)
🔶️蠔仔泡飯($88,9.6/10)
近乎完美嘅演繹‼️有超級多蠔仔,啖啖都有幾隻蠔仔,另外佢嘅湯超香芫荽味,我呢個芫荽控表示十份欣賞!佢個飯同埋個湯係天衣無縫的配合!最後仲要食到佢有幾粒炸鹹魚喺泡飯中間,香到😌,層次去到頂峰!一路食呢碗飯,一路點左好多次頭😂我下次黎東涌一定會特登上黎食呢個泡飯!仲要唔貴!仲要食完無肚子痛!😍🤩
☕️最後想讚下佢個茶,我地今晚嗌左壽味,飲落好順好滑無澀味!係高品質既茶!
✏️總括而言,佢既菜色比一般中菜館特別同多款式,質素亦都好高。高度推薦🙂