2024-04-24
而家出去飲茶多數都系落單送到面前,維持呢種兒時回憶嘅推車仔嘅茶樓真係少之又少😌身邊不停有員工推著唔同嘅點心車喺身邊經過,口中仲會報一下菜名,睇中可以叫停搦自己心儀嘅點心☺️而且唔同嘅餐車經過有種回轉點心嘅感覺🤣如果心急等唔到輪轉過嚟嘅話,可以搦著點心紙出去搦,好懷念嗰種自己搦著點心紙出去,睇中乜嘢就下單蓋印仔嘅體驗🤩食慣咗預製菜,見到手工製作嘅點心簡直唔少感嘆,哩度好多員工都系上咗年紀,有時真嘅感嘆歲月不饒人,不過咪睇佢哋咁樣,出去搦炒麵嘅時候,拋鑊嘅手勢分分鐘掂過我哋🤣前身系蓮香居,其實都有近百年嘅歷史啦,裡面好多茶客都架輕路熟,好容易就能搵到位置,如果唔介意嘅話,二樓系拼檯嘅,所以唔想拼檯嘅話,要到三樓哦😉⚠️哩度系冇人帶位嘅哦~如果人多驚沒位嘅話,記得提前定位啊!😆雖然人頭洶湧,咪睇到有時候佢哋同d熟客仔吹水,但系加水同收籠嘅節奏依然keep住快手快腳,話說已經好少見到喺地下有個茶煲煲水嘅場景啦🤣想感受傳統歷史情懷嘅話,嚟哩度完全會有種回到過去嘅感覺,勾起唔少細細個跟著阿公去飲茶嘅日子☺️難得一場嚟到冇睇著大中小點去慢慢選擇🤣都系車仔嚟到乜嘢就食乜嘢,全日沒加一,食多兩籠都唔驚😆基本人
難得一場嚟到冇睇著大中小點去慢慢選擇🤣都系車仔嚟到乜嘢就食乜嘢,全日沒加一,食多兩籠都唔驚😆基本人頭100+就可以落樓,雖然仲有好多嘢沒食到,不過真係勁飽🤪