2020-03-18 128 浏览
不介紹番。sorry #eatwith🐧葱油拌麵冇味☹️本來還說市面買一包自己煮嘅都廿幾蚊呢到幾十蚊食到都算係咁一黎到麵底唔係預想個隻顏色😳撈埋之後好一點點,不過一食都係失望😞川味紅燒半筋半肉麵湯底還好,牛肉牛筋都正常但個麵比較粗(我係欣賞嘅)可是冇乜麵味,也沒有掛湯力如果沒有跟湯一齊放入口的話就真係唔係好掂。支持良心店舖,希望可以改善番,好好係呢個黃色經濟圈發展😭不過環境一流,好舒服,又寬躺。
不介紹番。sorry #eatwith🐧

葱油拌麵冇味☹️
本來還說市面買一包自己煮嘅都廿幾蚊
呢到幾十蚊食到都算係咁
一黎到麵底唔係預想個隻顏色😳
撈埋之後好一點點,不過一食都係失望😞

川味紅燒半筋半肉麵
湯底還好,牛肉牛筋都正常
但個麵比較粗(我係欣賞嘅)
可是冇乜麵味,也沒有掛湯力
如果沒有跟湯一齊放入口的話
就真係唔係好掂。

支持良心店舖,希望可以改善番,
好好係呢個黃色經濟圈發展😭

不過環境一流,好舒服,又寬躺。
2020-03-18
午餐
Follow @pigfoodiexhk for more food!🐷#pigfoodiexhk_黃店#pigfoodiexhk_台灣菜========📍軟腍高質牛肉麵 -- 六両三•台灣食堂🐮Bookmark咗六兩三好耐,前排見佢觀塘開咗分店,住喺附近嘅小編就決定同朋友去懲罰下佢😋--------⭐川味紅燒牛肉麵($75)湯底係用咗牛骨湯熬製,飲落好濃味,仲有辣辣地嘅後勁慢慢滲出黎,相當惹味🙊但小編就覺得個湯底略為覺得油咗少少🙊麵條係粗身,食落有啲似烏冬,口感都幾煙韌彈牙😋牛肉有好多塊,肉質好腍,幾乎入口即融,而且好入味!😆👍可以一試💛-------整體黎講食物質素唔錯,而且用餐環境舒適👍店員服務亦非常周到,用餐前仲會送上密實袋比客人收埋口罩,真係好貼心,良心小店值得支持💕------評分(10分滿分)賣相:8味道:8性價比:7回頭率:8------餐廳資料名稱:六兩三•台灣食堂地址:觀塘巧明街107號國基集團中心4樓2號舖前往方法:觀塘站A2出口
#pigfoodiexhk_黃店
#pigfoodiexhk_台灣菜
========
📍軟腍高質牛肉麵 -- 六両三•台灣食堂🐮
--------
⭐川味紅燒牛肉麵($75)
-------
------
評分(10分滿分)
賣相:8
地址:觀塘巧明街107號國基集團中心4樓2號舖
前往方法:觀塘站A2出口
2020-03-03
2020-02-28 199 浏览
星期四的中午又口痕想食台灣野,揾到呢一間,貌似新開的,試試佢~可能因為新開,lunch time 入面竟然唔太多人,太正了吧~唔記得影入面嘅環境,我覺得幾靚的。本身想對窗坐自閉一下,但有人坐左又唔想咁迫,最後揀左四人座位坐。本身想食滷肉飯,但見到拌麵又想試下,所以嗌左滷肉拌麵($46),加左個套餐(+18),揀左滷蛋and冬瓜茶。這就是拌麵了~正常水準吧~份量對正常男子應該有啲小,不過呢個價位係咁上下。滷蛋大粒好味😋冬瓜茶,杯野本身暖的,上面啲冰凍的,所以飲落去會又凍又熱,不過我冇乜所謂~總結,平平地食個台灣野絕對係不錯嘅選擇!仲要係黃店黎架!

滷蛋大粒好味😋

總結,平平地食個台灣野絕對係不錯嘅選擇!
仲要係黃店黎架!
2020-02-28
  • 滷肉拌麵
2020-02-26 6837 浏览
這個天氣特別喜愛吃湯麵, 吃碗熱辣辣的真的很暖肚又窩心。放工後走到公司附近的商廈開飯, 改建後多了不少食肆, 其中一間是我們的喜愛的台灣菜, 可以不用搭車再嘗到牛肉麵的滋味, 真是不錯。這餐廳比尖沙咀店大得多, 不但內裏坐得舒服, 即使等位處也大了不少。除了一貫的台式古早味設計外, 還有橡筋及紙巾等小物放在枱上, 讓客人吃得方便衞生, 十分貼心。前菜先來一碟皮蛋豆腐, 雖然這個菜在家都能輕易做到, 但還是台式店做得最好味。帶凍的豆腐爽滑中帶有豆香, 皮蛋香濃, 加上自家特調的醬油, 令味道配合得剛好, 咸香中帶點甘甜, 加上木魚片及蔥花, 加色又加味, 令味道更豐富, 簡單又好吃。甜不辣是台灣常見的小吃, 魚糕加上醬油, 台式古早味就是這樣, 咸咸甜甜的, 不知何解是配麵食的好朋友。阿宏蔥油拌麵是這兒的招牌推介之一, 是我第一次點在這兒點的 (多數點是魯肉飯)沒有肉的麵看似有點"齋", 但其實蔥油香得很, 送來時已聞到陣陣香味, 令人忍不住開動。爆香過的蔥油把蔥的清新和惹味全部都引發出來, 配上彈牙的麵條, 一點也不會比任何主食失色! 是個十分好吃的拌麵, 很奇怪的很快便吃完整碗, 還
這個天氣特別喜愛吃湯麵, 吃碗熱辣辣的真的很暖肚又窩心。

爆香過的蔥油把蔥的清新和惹味全部都引發出來, 配上彈牙的麵條, 一點也不會比任何主食失色! 是個十分好吃的拌麵, 很奇怪的很快便吃完整碗, 還有點意猶未盡呢~

這個溏心蛋也是我們愛點的, 蛋黃呈半啫喱狀, 濃香滿溢。蛋白多了一份Q彈, 多了醬油漬的咸鮮。

這兒的必點當然是台灣牛肉麵, 非常正宗的紅燒牛肉麵,湯底濃而不俗,富香料藥材味, 又帶點微辣, 令人難而忘記。
牛肉是厚切牛展, 肥瘦均勻, 軟嫩易咬。而且鹵得十分入味, 滿口是牛肉的肥美甘香。

粗麵較有質感, 麵條Q彈爽滑, 掛湯效果更佳, 冬天吃好像很適合, 令人更易满足。

吃了一頓滋味的晚餐, 好像安撫了疲倦不安的情緒。
2020-02-23 143 浏览
觀塘巧明街上開了一家新的台式餐廳,那天接過店員的宣傳單張後,決定一試。食店服務態度良好,店員看到食客脫下口罩,便主動提供密實袋,讓客人存放口罩,非常貼心。餐桌上更放有一個備有橡筋的小碟,方便女食客束起頭髮。📍百頁豆腐 $25質感有點像魚腐的感覺,是可口的餐前小吃。📍三寶牛肉麵 $88一碗麵滿足了我三個願望。牛腱、牛筋、牛筋條全都煮得入味冧身。湯頭濃郁,十分惹味。麵條是粗身的,質感像烏冬,彈牙。📍鐵路便當 (滷肉飯便當)$56滷肉飯配有甜不辣及滷蛋。餐廳寬敞舒適,服務一流,值得推介。👅 味道:4.5/5💰CP值:4.5/5🕴🏻服務:5/5🔰餐廳環境:5/5🍽 餐廳:六兩三🌐地址:巧明街107號國基集團中心4樓2號鋪

餐桌上更放有一個備有橡筋的小碟,方便女食客束起頭髮。

📍百頁豆腐 $25
質感有點像魚腐的感覺,是可口的餐前小吃。

📍三寶牛肉麵 $88

麵條是粗身的,質感像烏冬,彈牙。

📍鐵路便當 (滷肉飯便當)$56
滷肉飯配有甜不辣及滷蛋。

餐廳寬敞舒適,服務一流,值得推介。

👅 味道:4.5/5
🌐地址:巧明街107號國基集團中心4樓2號鋪

2020-02-22
午餐
2020-02-23 204 浏览
店內裝潢設計用心;餐廳沒有加一,茶水供應採用自助形式,一旁還有酸菜自取,可惜感覺新店服務員仍未上手,酸菜用完也沒有refill😟 當日剛好被安排入座於沙發位置,枱凳高度太矮,坐得不太舒服之餘,進食時亦不方便 ———————————————————————🔸川味紅燒半筋半肉麵$85(試業期間再9折)👎🏻與平日食到大路的牛肉湯麵不同,湯底帶有微微酸辣,唔食得辣都接受到的程度,但湯頭很油膩。牛腱牛筋則煮得很軟腍;麵條很粗身,但麵條和牛肉都不夠入味。幾乎沒有掛湯能力,令人感覺食材與湯頭完全是分開品嚐的,很失望 ———————————————————————環境:6服務:5味道:2性價比:低回頭率:10%

🔸川味紅燒半筋半肉麵$85(試業期間再9折)👎🏻

川味紅燒半筋半肉麵

———————————————————————
環境:6
服務:5
味道:2
性價比:低
回頭率:10%
$76.5 (晚餐)
2020-02-22 87 浏览
午餐又試左觀塘呢間六兩三食台灣麪, 正值過年後兼疫症時期, 餐廳人唔多, 所以侍應都好好招待我地. 紅燒牛肉麵同半筋半肉麪加底都係加幾蚊, 咁我地咁大食就當然唔客氣. 另外仲叫左一個肉燥飯. 牛肉麵大大碗, 好諗又入味, 麪底亦煮得剛好, 味道不錯. 肉燥飯相比之下就有點失色, 只係紙盒一兜飯略嫌普通. 所以呢度都係首選牛肉麵為主
2020-02-20 69 浏览
今晚同好姊妹行入一間新嘅台灣野,地方幾闊落。我哋揀咗喺吧枱坐,頭頂上就有一個黃燈籠,面前就可以直接望住廚師煮面,真係好有街邊台灣嘅風味。我哋兩個女仔,嗌咗一個半筋半肉麵、一個炸醬麵、切豆干、甜不辣,仲有兩杯嘢飲:冬瓜茶和冬瓜檸檬茶。(都幾大食)台灣嘅風味係,主菜調味獨特,味道濃郁,呢間新開嘅台灣菜館就做到啦!入味又「林」身嘅牛展同牛筋,甚至濃郁嘅炸醬伴上最新鮮嘅素麵條,已經好惹味,所以其實我哋兩個食兩碗面已經口感上好滿足,不過人都係比較貪心嘅⋯⋯所以見人哋啲小食細細碟,諗住自己食得晒,就叫多咗個切豆干同埋甜不辣。最後就食到我哋捧住個肚走。特別一提,本人好鍾意食甜不辣嘅口感,因為佢煙煙韌韌,佢切開左細細塊,我同我朋友一舊一舊咁食好快就食晒了。最後一個甜甜嘅冬瓜茶做結尾真係好滿足!好似食多咗個甜品咁!我覺得呢一餐都算係台灣菜入邊,好風味嘅一餐,好滿足嘅一餐。我哋係夜晚去食,可能新開無耐,未有好多人知道所以人少少,覺得食得好安全好放心。呢段時間,希望大家都食得平安同健康啦!

呢段時間,希望大家都食得平安同健康啦!
2020-02-19 51 浏览
座於連接apm工業大廈,地理位置方便,餐廳空間亦十分寬敞闊落、企理。食物方面以牛肉為主打,今次選擇了他們的牛筯牛肉麵以及一款涼拌小食。川味紅燒牛筋半肉麵• 湯底偏向清新,查看了一下餐牌上的介紹,原來用了蔬果熬煮,難怪味道會如此不同。• 而牛肉和牛筋的味道卻又截然不同了,兩款同樣入味香濃,與湯底互相取得平衡;口感方面兩款牛都烹煮得極之香腍嫩滑,尤其牛筋的部分、口感已經可以跟花膠媲美了,我還是喜歡帶點咬口的。• 伴湯的油麥菜爽口清甜,跟湯底十分匹配;麵條粗身,口感同樣偏向軟身。涼拌小黃瓜• 黃瓜爽脆、酸度中等亦帶點微微的辣,很開胃的前菜小食。整體份量剛好,大胃人士可在落單時告知店員免費增加麵的份量。

涼拌小黃瓜

涼拌小黃瓜
• 黃瓜爽脆、酸度中等亦帶點微微的辣,很開胃的前菜小食。

整體份量剛好,大胃人士可在落單時告知店員免費增加麵的份量。
2020-02-19 67 浏览
話說台灣開心事原因要慶祝一下,所以要去食六兩三,發覺觀塘開左分店,咁就緊係要試試啦。食左個午市面,叫左罐台灣汽水。汽水唔洗介紹啦,都係果幾隻,大把香港人飲過。講返野食,個麵就係牛肋條配粗面底,經典牛面配。湯頭幾好飲,紅燒湯底少少辣,對於我呢啲食唔到辣人士,真係好好,叫做好刺激咖喇。牛味方面都好夠,真係用牛骨煲出黎。面方面,粗面底,個人黎講就一般,如果中意台灣野應該中意。牛肉方面,牛肉同牛根都夠淋,易入口。蛋同鹹茶無特別。經開過想食牛面會再黎。

講返野食,個麵就係牛肋條配粗面底,經典牛面配。
面方面,粗面底,個人黎講就一般,如果中意台灣野應該中意。
牛肉方面,牛肉同牛根都夠淋,易入口。
蛋同鹹茶無特別。

經開過想食牛面會再黎。
2020-02-14 84 浏览
觀塘新開張嘅六兩三!之前係尖沙咀有聽過,但一直都未食過,今日咁啱經過就試吓啦!滷肉飯 (細)$18平時成日食滷肉飯都會食到啲好肥嘅滷肉飯,但係呢個嘅特別之處係半肥瘦,所以啲滷肉比較有咬口。而且我覺得佢啲汁都好好食,滲晒落啲飯到好正!超級勁愛滷肉飯!川味紅燒三寶牛肉麵(牛腱牛筋牛肋條)$88食台灣野當然一定要食牛肉麵,我覺得佢嘅精粹係喺肉到,牛腱超級淋同埋入味、牛肋條有咬口、重中之重係佢條牛筋超級勁爆滑,完全唔係嗰種gel口嘅牛筋。好正!麵條係手工麵,好有咬口又唔會太粉。另外佢個湯底好濃味!(如果鍾意食辣,可以叫店員比少少秘製辣醬,仲好食。)冬瓜茶 $20食台灣野又點可以唔飲台灣最出名嘅冬瓜茶呢!唔算太甜不過幾香冬瓜味!

滷肉飯 (細)$18

川味紅燒三寶牛肉麵(牛腱牛筋牛肋條)$88

冬瓜茶 $20

2020-02-10
以前唔太fancy台灣菜覺得唔係啲味道細緻嘅菜式如果唔係呢段日子少咗人出街食飯呢間應該會多人木嘅裝修好雅致亦好溫暖座位好闊好舒服唔洗怕同隔離枱痴得近好鍾意呢啲矮矮地梳化好好坐好似樓上cafe咁但係乾淨好多同食物好食好多去到呢吓我以為呢間餐廳會頗貴啦唔係去到茶餐廳價但係係好affordable嘅價錢凍凍地飲杯薑茶驅寒本身嗌燙青菜食時只係想有條菜落肚但呢個有肉碎嘅菜嘅好味係未食完第一條想食第二條食咗第一啖我就食哂成碟先食其他嘢未食過百頁豆腐於是search一search發覺好多人話百頁豆腐肥於是就覺得好好奇豆腐已經係咁淡茂茂嘅嘢如果都仲係肥咁搵邊個食但又真係好多人嗌喎於是試吓啦一試就明 原來佢個口感係又彈又豐富咁加上佢淋咗少少蜜糖真係好好食呢個麵係我食過最好食嘅台灣麵呢個麵底係我所有食過嘅麵種之中最彈牙嘅麵底個湯係冇味精但好濃好香牛肉味 飲得好放心至於三寶牛肉 唔知點解可以咁大舊都煮到咁鬆軟 食完都冇好滯肚好難消化嘅感覺

以前唔太fancy台灣菜

呢個麵係我食過最好食嘅台灣麵
呢個麵底係我所有食過嘅麵種之中最彈牙嘅麵底
個湯係冇味精但好濃好香牛肉味 飲得好放心

2020-02-12 316 浏览
之前喺尖沙咀慕名食過六両三,結果係要排隊,仲要入到去逼逼地,唔算坐得舒服點知觀塘開咗間分店,大間好多,任你揀位坐,十足飯堂咁,free估唔到咁細心,有橡根提供畀胃民紮起頭髮前菜呀、水呀、碗呀之類可以去自助區自理滷肉飯睇落好juicy,好快大胃就扒晒成碗飯牛腱配青瓜,果然頂瓜瓜,捲住食仲正大胃好鍾意台灣嘅百頁豆腐,煙煙韌韌難捨難離一直好疑惑咁好食嘅甜不辣究竟係咩嚟,睇英文翻譯,大胃估係來自日本嘅天婦羅今次胃民識揀喇,蔥油拌麵好惹味,一啲都唔齋唔怪大胃水都唔使飲一杯,原來冇落到「師傅」

估唔到咁細心,有橡根提供畀胃民紮起頭髮

前菜呀、水呀、碗呀之類可以去自助區自理

滷肉飯

滷肉飯睇落好juicy,好快大胃就扒晒成碗飯

紅燒牛腱

牛腱配青瓜,果然頂瓜瓜,捲住食仲正

百頁豆腐

大胃好鍾意台灣嘅百頁豆腐,煙煙韌韌難捨難離

甜不辣

阿宏蔥油拌麵

今次胃民識揀喇,蔥油拌麵好惹味,一啲都唔齋

唔怪大胃水都唔使飲一杯,原來冇落到「師傅」
2020-02-12
滷肉飯
紅燒牛腱
百頁豆腐
甜不辣
阿宏蔥油拌麵
2020-02-12 45 浏览
之前食過尖沙咀嘅六兩三,咁啱屋企附近觀塘開咗間新梗係要去試下!一入到去店舖好闊落,店員仲俾咗沙發我地坐,呢度仲有提供橡筋比長頭髮嘅女士紮頭髮方面食嘢,幾細心。Meal都有好多選擇,嚟到六兩三一定要食牛肉麵,因為咩都想試吓所以揀咗三寶牛肉麵,有牛筋牛腱牛肋,整得好淋,好易入口,好似食左好多骨膠原咁!湯底好濃好入味。睇落好似細細碗既滷肉飯,有肥瘦嘅滷肉,個汁用嚟撈飯好正,呢個係每次都必叫!小食方面叫左皮蛋豆腐同甜不辣,冇諗過皮蛋同豆腐係咁夾,食落都幾清新!甜不辣就酸酸甜甜,用嚟開胃一流!每次去台灣鋪頭必叫冬瓜茶,依問唔會死甜,不錯!

Meal都有好多選擇,

睇落好似細細碗既滷肉飯,有肥瘦嘅滷肉,
個汁用嚟撈飯好正,呢個係每次都必叫!

每次去台灣鋪頭必叫冬瓜茶,依問唔會死甜,不錯!
2020-02-11 81 浏览
今日收工約咗男朋友去觀塘六両三食台灣牛肉麵💓位於觀塘工廠區,收工時間基本上係冇乜人,唔需要等位仲有好多位揀😉我哋揀咗梳化坐,後面牆身係一幅好大幅嘅壁畫,好靚完全係打卡位😍座位又舒適店員俾咗menu我地睇,我地揀咗牛肉麵、牛肋條麵、牛大骨清湯😋😋 佢呢度仲可以免費加麵,但係要落單嗰陣時講比店員知👍🏻個牛大骨清湯係好清淡,有啲薑絲、蔥花,我覺得係食面之前飲一碗,可以清清個味覺再等麵到🤭之後就來主食🥰🥰🥰牛肉麵!!佢個牛肉超級林,肥瘦適中🥳 相對牛肋條麵,我就鍾意牛肉麵多啲啦🤗 佢個湯底係有好輕微好輕微嘅辣,個湯唔會好濃,都係淡淡地,,個面完全食得出係自己手拉出嚟嘅☺ 彈牙👍🏻 誠意之作
今日收工約咗男朋友去觀塘六両三食台灣牛肉麵💓
佢呢度仲可以免費加麵,但係要落單嗰陣時講比店員知👍🏻