2018-11-27 235 浏览
早兩日氣溫急降至低於 20 度,大家都開始穿起長袖衣物。終於有一點涼意,當然要食一點暖笠笠食品。好友知我怕凍,提議帶我去食火鍋放題,原來友人發現油塘最近開咗間涮涮鍋,以一個合理嘅價錢就可以任食靚牛,而且仲要免收加一服務費,所以很想同我去試下。既然友人咁有我心,就一於去同蠻牛撕殺一番,吃個痛快。原來好友所講嘅就係呢間「八幡屋涮涮鍋」,餐廳位於大本型 3 樓大食代入面。由於這晚來到時時間尚早,店裡食客還不算太多,所以不用排隊便可直入。至於餐廳裝潢方面,其實店舖開業還不足三個月,所以地方看起來仍非常新淨,而且椅桌擺放得十分整齊,四周亦沒有太多陳設,只見門口掛著幾盞日式燈籠,感覺清雅舒服,很適合三五知己來聚餐。先細看餐牌,原來餐廳唔單止提供「火鍋放題」,仲有「日式料理+火鍋放題」可供選擇,而價格就要視乎所選的牛肉級數而定,有美國進口牛肉、特選美國牛肉、澳洲和牛三款可供選擇,價錢豐儉由人。而這晚我倆就選了中價的特選美國牛肉+日式料理 ($248/位),放題限時為 2 小時。吃火鍋的首個任務當然是挑選湯底,餐廳總共提供了九款選擇,當中包括有壽喜燒、地獄湯、鴛鴦湯、昆布清湯、宮崎味噌湯、辛辣泡菜湯、
火鍋的首個任務當然是挑選湯底,餐廳總共提供了九款選擇,當中包括有壽喜燒、地獄湯、鴛鴦湯、昆布清湯、宮崎味噌湯、辛辣泡菜湯、蕃茄龍蝦海鮮湯、沖繩海鮮清湯連兩層海鮮塔及我倆揀選嘅骨膠原豬骨湯。
趁湯底未上,先外出「混醬」,醬料共有 8 款,包括辣椒粉、指天椒、炸蒜香、蔥花、麻油、芫茜、胡麻醬及蒜茸等,喜愛邊款,大可自由組合。至於自助飲品方面,選擇亦不少,除了汽水之外,有平日比較少會飲到嘅罐裝碧螺春、冰糖雪梨同仙草爽等,另外亦有樽裝嘅蜜蜂柚子供應。
聽朋友講,這個骨膠原豬骨湯底需人手炮製兩日,內含豐富骨膠原,非常適合用來配襯菜蔬同海鮮。
至於點餐方面,除咗可以剔紙仔之外,其實客人亦可以下載應用程式,用 App 嚟落單,哈哈,咁就一於雙管齊下。
好,馬上開餐。先吃是晚的主角特選美國牛肉,牛肉上桌時已切成薄片,色澤紅潤,輕輕涮幾秒至七成熟即可享用,質地相當鮮嫩,有牛味又夠肉汁。另外豬腩肉片美國黑豚片,水準亦唔錯,前者雖然看似很肥膩,但其油脂的甘香卻是特色;而後者肉質亦非常鬆化,食落一啲都唔韌。
海鮮方面,選擇亦非常豐富,有蜆、生蠔、海中蝦、墨魚滑、蟶子、帆立貝、魷魚、象拔蚌、東風螺同花膠仔。幾款當中,個人最滿意就海中蝦,肉質夠曬彈牙,入口爽脆鮮甜,屬 encore 之選。另外蟶子和帆立貝亦值得一試,前者肉質鮮甜緊緻;而帆立貝食落亦煙韌彈牙。
至於其餘嘅火鍋生料,就要自行去自助吧拿取。生料以瓜菜為主,有生菜、油墨菜、蓮藕、冬瓜,另外亦有菇菌類、丸類、麵食、生筋、響鈴等。整體來說,各生料選材甚具質素,賣相食味俱佳。
輪到吃日式料理,先由刺身開始,點咗三文魚、甜蝦、冰山貝、蠑螺片、鮑魚片同八爪魚。刺身嘅整體水準都算唔錯,新鮮得嚟又夠肥美,尤其是係甜蝦,蝦肉呈半透明狀,肉質爽口彈牙。另外三文魚亦切得厚薄適中,入口魚脂豐腴,味道亦不賴。
食完刺身,就試下壽司同軍艦。壽司揀咗黑松露三文魚、火炙胡麻三文魚同火炙蒲燒鰻魚。三文魚本身油脂已經非常豐富,用火輕輕炙過後,油香更濃、入口即溶;而火炙鰻魚端上桌時仍然微暖,入口綿得嚟又夠  juicy,味道亦挺不錯。
至於軍艦方面就選了花之戀、三文魚、蔥拖羅、軟殼蟹同龍蝦沙律。幾款軍艦都好新鮮,尤其是係蔥拖羅,紫菜十分脆口,而吞拿魚腩蓉食落亦帶淡淡脂香,加上 size 夠的骰,剛好一口一件,所以食完一啲都唔會覺得 heavy。
燒物選了鹽燒大虎蝦、蒜香雞中翼、烤菠蘿、汁燒帶子貝、日式燒冬菇同大蔥豚肉串;另外揚物就點了炸蝦天婦羅、蕃薯仔、南瓜、炸魷魚圈同香芋丸。雞翼 size 雖然不大,但燒得香濃惹味,況且雞肉裡面還有肉汁,食味一流。另外豚肉串水準亦唔錯,大蔥唔太辣又夠 fresh,夾埋豚肉食,口感無咁油膩!
就算食到幾飽,甜品環節當然唔少得!其實甜品方面,款式選擇唔多,只有雪糕、雪條、啫喱、芒果布甸同一口忌廉泡芙,不過食完真係好滿足!
2018-11-26
2018-11-25 132 浏览
一段時間冇去油塘,最近發現油塘大本型裝修左個Food court,多左好多唔同嘅食店進駐,我同老公左揀右揀,揀左呢間「八幡屋涮涮鍋」!天氣轉涼,難得喺油塘呢個小社區有火鍋兼日本料理放題嘅餐廳,就即管試試啦!每個時段嘅放題價錢都唔同,我同老公去呢個黃金時段係最貴,而每個時段又有分三個價錢,分別在於牛肉質素,依次序最平係美國進囗肥牛、特選牛肉、最貴係澳洲和牛。每個價錢再加50蚊就可以加埋日式料理放題,有刺身、壽司、燒物、揚物等等選擇。目測大部分食客都有叫埋日式料理放題,我地一於「跟」,最後揀左澳洲和牛火鍋+日式料理放題,每位$318,免加一茶芥,另包任飲同埋雪糕任食。湯底有七、八款比你揀,我地揀左大路嘅「豬骨湯底」,味道正常不過不失!澳洲和牛餐仲可以點另外兩款平d嘅牛肉,我地一於叫埋特選牛肉做個比較。美國特選牛肉薄薄地,牛味十足。澳洲和牛脂肪分佈均勻,比特選牛肉更厚身,口感更加滑溜,牛味更濃,呢個更正!火鍋配料除左肉類同海鮮係劃紙落order之外,其他全部都係自己攞,細細個位置擺左好多配料,大路嘅丸類、菇類、菜類果d全部都有,另一邊仲有響鈴、生根、炸魚皮等等火鍋必備炸物,款式好多質素亦不俗
天氣轉涼,難得喺油塘呢個小社區有火鍋兼日本料理放題嘅餐廳,就即管試試啦!每個時段嘅放題價錢都唔同,我同老公去呢個黃金時段係最貴,而每個時段又有分三個價錢,分別在於牛肉質素,依次序最平係美國進囗肥牛、特選牛肉、最貴係澳洲和牛。每個價錢再加50蚊就可以加埋日式料理放題,有刺身壽司、燒物、揚物等等選擇。目測大部分食客都有叫埋日式料理放題,我地一於「跟」,最後揀左澳洲和牛火鍋+日式料理放題,每位$318,免加一茶芥,另包任飲同埋雪糕任食。

另一邊仲有響鈴、生根、炸魚皮等等火鍋必備炸物,款式好多質素亦不俗!
除左火鍋之外,仲有好多日式料理任食,刺身壽司卷物加埋有幾十款,試左三文魚、劍魚腩、赤貝、甜蝦、鮑魚片,最鐘意三文魚,夠鮮甜,總共encore左三次呢!
海膽壽司有驚喜,鮮甜冇腥味,唔錯唔錯!另外仲有燒物同炸物,天婦羅蝦同鹽燒虎蝦都好正,雖然唔係好大隻,但係又爽又甜!
飲品有十幾款,連「白色」可口可樂都有!
甜品有大路嘅啫喱、布甸、泡芙同埋雪糕。

整體而言,食物質素同價錢滿意,係油塘區一個不錯嘅火鍋放題喪食選擇!
2018-11-24 81 浏览
黎到打邊爐既季節,自然打邊爐既飯局都多左,平時都好少會黎油塘呢邊食野,唔黎真係唔知原來呢到有個大食代、更加唔會知道大食代入西有間咁高質既火爐放題。 我地見價錢都好合理就揀左澳洲和牛既火鍋加日式放題。 打邊爐既季節揀左最普通既豬骨湯底,所以我都揀左豬骨湯底,估唔到都唔錯,豬骨味雖然算濃,但唔會好膩,而且濃中帶清,好鮮味,食菜個陣唔使點醬汁,一咬落開D湯汁爆開,有好濃既豬骨味,好正。 呢個澳洲和牛雖然係貴d既套餐,但加得好抵,和牛賣相已經一流,一條條雪花痕間隔,食落腍身又夠哂牛肉味,而且切得好薄,一咬就撕得開,一入口就融哂,肉汁連埋牛和牛肉充滿成個口,係非常高質既牛肉。 除左牛,我都叫左呢個美國特選豚肉食下,口感一流,肉質好腍,如果唔係有豬肉味,仲以為食緊高質肥牛,豬肉既鮮味都好濃,加埋豬骨湯食一流。 呢到既刺身都好高質,甚至比一般既放題更加好,唔單車款式多,有吞拿魚、冰山貝、榮螺片、馬刀貝等等,而且每種都好新鮮好正,特別係三文魚同劍魚腩,新鮮又肥美,三文魚仲要係厚切,食落肥而不膩。 而呢到亦有除左普通壽司仲有唔同特色既壽司,例如黑松露三文魚、黑松露油甘魚、黑松露劍魚腩等等,有唔同海鮮配唔

我地見價錢都好合理就揀左澳洲和牛既火鍋加日式放題

而呢到亦有除左普通壽司仲有唔同特色既壽司,例如黑松露三文魚、黑松露油甘魚、黑松露劍魚腩等等,有唔同海鮮配唔同口味,加上刺身都好新鮮,壽司飯又握得好好,仲好過一般放題。我試左其中幾款軍艦,都係高質之選,特別推介海膽軍艦,海膽好足料,鋪到見唔到飯,食落去海膽味一下子衝上鼻腔,好鮮味,軍艦表面仲配左一細片青瓜,鮮味得黎更加清新。

而炸物我就特別鍾意蕃薯仔天婦羅,好有水準,蕃薯仔本身好高質,食落唔單車好有蕃薯味,仲好幼滑,加埋炸粉香脆既口感,無得頂。

海鮮配料種類都好多,而且唔使額外加錢,D海鮮處理得好乾淨,無論係東風螺定蜆都完全冇沙,而且每款都好新鮮,款款都咁好食。

自助配料都幾多,仲要有唔少肉類,雞肉、午餐肉同魷魚等等都有,最驚喜係午餐肉,用左比較高質既,肉質好結實,而且肉味都好香濃比一般外面餐廳用既好好多,另外雞肉都好滑,幾抵食。

今次唔係點左好多醬汁,但望到都好齊全,好多唔同款式。
2018-11-21 98 浏览
開始凍,冬天未開始都唔知打左幾多次邊爐了🤣🤣放棄自己咁話,食唔停呀!👉🏿✨火鍋放題 我就叫左澳洲和牛 📌呢款已經包晒肉類任點,當中仲有埋壽司,刺身,燒物,炸物同火鍋配料等,一個價錢食晒所有野,已經係連埋加一既價錢😍都幾抵食架!👉🏿✨鍋底我就揀左壽喜燒,食第一舊和牛個陣真係入口即溶,軟綿綿咁😋加埋壽喜燒甜甜地,好食呀!完全係我口味👍🏿👉🏿✨比較推薦佢既特色壽司,好似火炙胡麻三文魚壽司/火灸蟹膏蟹棒咁,都好好食!火灸味好足呢🥰👉🏿✨佢既炸物/燒物都ok~燒栗米/雞翼一定係必食!而且海蝦都好新鮮彈牙,比想像中好喎😚👉🏿✨食到最尾出面仲有雪糕雪條任食,真係一次過滿足n個願望啦!😊

👉🏿✨火鍋放題 我就叫左澳洲和牛

📌呢款已經包晒肉類任點,當中仲有埋壽司刺身,燒物,炸物同火鍋配料等,一個價錢食晒所有野,已經係連埋加一既價錢😍都幾抵食架!

加埋壽喜燒甜甜地,好食呀!完全係我口味👍🏿
火灸味好足呢🥰

香港大多數人最鐘意就係放題同埋打邊爐,唔知點揀好?油塘呢一間八幡屋涮涮鍋就一次過滿足哂我地呢兩個餓鬼既願望位置黎講比較偏僻少少,位於商場頂樓大食代入面,我地食六點鐘唔算太多人,店員好快就安排左個卡位比我地坐。望一望餐牌見到有幾種食法,可以火鍋放題亦都可以火鍋加日式料理放題混合,大食既我地當然係揀左後者啦 ~ 揀左個澳洲和牛+日式料理放題組合,價格是$328不收加一服務費 ~ 至於湯底我地+$20轉左鴛鴦湯,分別係地獄湯同埋昆布清湯,昆布湯正常清清淡淡,地獄湯可以自由選擇辣度,少辣又入味,男朋友非常鐘意!點餐方面都係用返一般放題店畫紙,但如果有手機裝佢地個APPS就更方便,掃瞄QR CODE後就可以手機點食物~「紙、機」並用,好快就order左一堆食物澳洲和牛:雖然仍不及日本和牛入口即溶般的感覺,但這款澳牛口感亦非常不錯,肉質同咬感有,配合地獄湯/醬汁後非常滋味,重點是2小時放題中可以不斷REFILL!海鮮配料: 海鮮方面都多選擇,我地叫左生蠔、聖子、蝦、帆立貝、象拔蚌同螺。每樣都不過不失,生蠔同埋蝦特別出色,可以多叫!壽司方面: 雖然每件壽司都細細件,但係口感不錯,特別推介係炙燒左口魚

壽司方面: 雖然每件壽司都細細件,但係口感不錯,特別推介係炙燒左口魚,非常好食!
炸物方面: 非常高質,天婦羅每件都炸得好好食,男朋友食左好多件南瓜天婦羅,好似食到上左癮咁
。至於其他炸物如炸紫心丸同坊間日式放題店水準相近,可以一試!但小心食太多快有飽肚感覺~ 如果天婦羅醬汁有埋蘿蔔泥可以加落去就更好了

燒物方面: 同樣非常出色,燒多春魚非常香口,必試之選!燒冬菇同雞翼亦燒得好好食!
日式料理部分還有刺身,可惜我地中午已經食左刺身飯,晚餐就冇再特別ORDER了,見到其他檯有叫而賣相都不錯,有待大家食完再分享下

順帶一提,除左ORDER既配料同食物之外,餐廳內亦有自助配料BAR,一堆丸類、蔬菜、竹輪、豬皮同飲品等都可以係自己任拎~
甜品方面,同樣都是以自助形式去選擇,除了一些自家制果凍外,幾款不同口味的細杯裝雀巢雪糕亦可以任食,食完一堆野後食返個「小小」甜品就岩岩好

可能人數不太多關係,6點食到8點幾都未比人趕走,完全冇比人催埋單趕住食既壓力!加上環境都坐得幾舒服,推介係一個想同朋友「呢埋」輕鬆下享受下美食既好地方!哈哈~

我地一共二人食晚市和牛set 和牛比坊間一般鋪頭差 配菜都比較小同唔好食 接待個auntie問多句都黑面 不理不睬 非常無禮 基本上建議大家行入去就食 千祈唔好問野 成餐飯都背脊骨落