1K
2008-11-23 538 浏览
56蚊任食午餐, 加6蚊茶錢, 再加一, 即68蚊位.媽和朋友食過, 又話ok, 今日她帶路上o黎一試~12點到, 並不多人.有band 檯, 幾得意, 唔通有得打 band?媽話要我食酸辣湯, 咁自己出去攞先, d gas爐都係開了一陣, 未滾, 但係好熱;都幾足料, 少許辣啦.另媽攞了豬腳薑, 食了不少, 媽話係好味.椒鹽豆腐係剛炸起的, 熱, 皮脆, 內又夠豆腐味, 勁正.小籠包, 整到好像燒賣咁, 皮又厚, 冇汁在內, 唔得~口水雞 , 幾辣, 味道都不錯. 煎鍋貼皮略厚, 但係剛煎起的, 勁熱, 加返不少分海蜇及醉雞都好味, 海蜇都的想食多碟呢.甜品方面, 咖啡糕比較好味, 食了不少粒.豬豬女友好慘, 過海唔坐地鐵, 走了去坐隧巴, 勁塞勁遲餓到扁咗, 出面有好多野食, 但她來到都已被攞了 7788, 勁慘, 在此鍚返啦. 好多都係食完唔加的, 所以食第一輪最so.又不是咁差既, 70蚊任食, 仲想點?
56蚊任食午餐, 加6蚊茶錢, 再加一, 即68蚊位.
媽和朋友食過, 又話ok, 今日她帶路上o黎一試~
12點到, 並不多人.
有band 檯, 幾得意, 唔通有得打 band?

都幾足料, 少許辣啦.
另媽攞了豬腳薑, 食了不少, 媽話係好味.
椒鹽豆腐係剛炸起的, 熱, 皮脆, 內又夠豆腐味, 勁正.

小籠包, 整到好像燒賣咁, 皮又厚, 冇汁在內, 唔得~
口水雞 , 幾辣, 味道都不錯.
煎鍋貼皮略厚, 但係剛煎起的, 勁熱, 加返不少分
海蜇及醉雞都好味, 海蜇都的想食多碟呢.

甜品方面, 咖啡糕比較好味, 食了不少粒.

好多都係食完唔加的, 所以食第一輪最so.

又不是咁差既, 70蚊任食, 仲想點?
口水雞 , 幾辣
小籠包, 唔得~
海蜇及醉雞都好味
煎鍋貼, 皮略厚
2008-10-19 219 浏览
很久沒有來這裡食午餐,星期三來了這裡食,十二點多來到已經有幾檯食客,我們是吃自助午餐的,自助午餐是十二點至二點豬腳薑 ~ 本人不吃所以不知味道,但吃的人說很好味醉雞 ~ 雞肉尚算滑溜,只是酒味不夠,比較淡酒味蜜糖黑椒雞翼 ~ 淡淡黑椒味,外皮有點蜜糖味甜甜哋,只是吃落感覺很硬炒麵 ~ 無咩特別,但味道不差咸菜豬肚 ~ 好香胡椒味,豬肚好”淋”,好好味雞絲粉皮 ~ 雞絲和青瓜絲份量頗多,花生醬味很濃,味道不錯!只是粉皮切得太闊椒鹽豆腐 ~ 新鮮炸起熱騰騰,炸得好香脆,食落唔覺油膩煎釀茄子&煎蘿蔔糕 ~ 味道ok,無咩特別瑤柱蛋白炒飯 ~ 飯炒得夠乾身,粒粒飯都是分開的,只是味道鹹o咗的叉燒腸 ~ 無諗過會得咁ok,腸粉好薄晶瑩剔透,好少見到酒樓整到這個水準馬拉糕 ~ 本人誠意推介,現在很多酒樓賣的都是馬拉盞或者是雲喱拿油味道的所謂馬拉糕,這裡馬拉糕的水準拍得住我小時候吃過的水準,蒸出來裡面是一個個”隆隆”的,我們order 了兩次,真在太好味啦!蝦餃 ~ 麻麻地,可以不吃蒜香蝦春卷 ~ 炸得好脆好香口,裡面有幾多蝦肉,食落好香蒜味,細細條,只有一只手指粗,就算一個人吃整碟心也不會覺得膩梅

豬腳薑 ~ 本人不吃所以不知味道,但吃的人說很好味
醉雞 ~ 雞肉尚算滑溜,只是酒味不夠,比較淡酒味
炒麵 ~ 無咩特別,但味道不差
咸菜豬肚 ~ 好香胡椒味,豬肚好”淋”,好好味
椒鹽豆腐 ~ 新鮮炸起熱騰騰,炸得好香脆,食落唔覺油膩
煎釀茄子&煎蘿蔔糕 ~ 味道ok,無咩特別
蝦餃 ~ 麻麻地,可以不吃
梅子蒸排骨 ~ 一點也不像是用梅子蒸的,似茄汁蒸排骨多的,碟底好油!不吃也罷

小籠包 ~ 味道是沒有問題的,只是裡面全部都是肉,吃落感覺很膩
豉椒蒸鳳爪 ~ 味道幾濃,有點辣,食落很正
鮮肉煎鍋貼~ 外皮煎得很香脆,皮厚肉多,吃一件就足夠了,再吃第二件就會覺得很膩
口水雞 ~ 這碟齋睇好像很濃味道,本人從未吃過口水雞,也不知道是什麼味道,只覺得這雞不像口水雞,只像一碟雪凍了的切雞,肉質很滑不”鞋”,其餘一點額外的味道也沒有
海(節)頭 ~ 很爽口,淡淡的麻油味,食落感覺很清新,好好味
京式雞翼 ~ 雖炸得香脆,但一咬開就有很多油流出,這點比較差
燒賣 ~ 雖然外觀不好看,但味道是不差的,這個可以試吓
蘿蔔絲酥餅 ~ 炸得好鬆化,不油膩!蘿蔔絲餡有很多汁,這個也好好味
糕點 ~ 味道普普通通,無咩特別,但一定入得口
芝麻糊 ~ 芝麻味的槳糊,仲要係淡芝麻味,又是可以不吃

值得一讚的是收碟很快,加水也很快,侍應也很禮貌

每位$58 + 茶位每位$6 + 10%
2008-07-26 149 浏览
went there for somebody's banquet. food is basically grease and sauce, in a bad way. that, together with the service and atmosphere, reminds me of Chinatown overseas. everything was cooked half-heartedly, if you get what i mean. or maybe the chefs just lack experience.oh and in terms of hygiene - soemthing about that place makes me feel uneasy. not worth it. would rather walk a few more steps to nearby KFC or macdonalds. never again.

• x
2008-06-30 95 浏览
今天下午與幾位老友午聚,由於公務繁忙遲了少許,到達時已看見整枱放滿食物。推介是炸兩,非常香脆;麥芽糖雞翼也很美味,但要趁熱食,凍了皮會轉硬。紅油炒手…一點紅也沒有,不辣,像普通雲吞;流沙飽,流沙很稀,像飲油;朋友最愛的魷魚蘇今天沒有影縱,失望!食物上枱速度快,適合午膳,始終午膳時間也不長…

紅油炒手…一點紅也沒有,不辣,像普通雲吞;
流沙飽,流沙很稀,像飲油;
朋友最愛的魷魚蘇今天沒有影縱,失望!

食物上枱速度快,適合午膳,始終午膳時間也不長…
  • 炸兩,麥芽糖雞翼
2008-05-29 92 浏览
今天的攪手為茶水室的皇后,相隔上次跟她們一起用膳有好一段日子了,我當然樂意出席~這裡的午市現在仍是以自助餐形式經營,一個價錢($56+6+10%)包括了點心、煎炸食物、甜品等等,十分經濟實惠。前菜柴魚花生粥,味道點淡,不過有頗多柴魚~醉雞不太入味,不過用上了雞翼部份而肉質較滑~拍青瓜味道適中,青瓜的清甜沒因調味而流失,不錯~口水雞算入味,醬汁亦頗惹味帶微辣,是最有水準的前菜食物~雞絲粉皮的雞粉份量非常少,還好麻醬味香帶一點點咸,這前菜才不至於完全失敗~點心鮑汁鳳爪雖然甚腍,但不知為何完全不入味~黑椒雞翼擺放過久,冷冰冰的~至愛的炸尤魚鬚還暖,味道算可以,唯獨炸粉因擺放一段時間後變得有點兒硬~蘿蔔糕味道一般,外層則煎至脆口~鯪魚餅也是脆口的,味道也是一般而已~炸鑲茄子沒有"油益"味,還算可以~蘿蔔絲酥餅頗有水準,酥皮鬆化,蘿蔔絲不算鮮甜但頗有汁液~蝦餃鮮味欠奉亦不彈牙,可以不理~狗不理包子味道正常,包身鬆軟,算是不錯的點心之一小籠包的包皮有點像北方的餃子般厚,驚喜的是內在有一點點肉汁而不是湯汁,肉鮮味亦有~燒賣的肥肉頗多,女仕們要小心提防~豬腳薑都煮得很入味,如果想吃蛋的話便要"先到先得

前菜
柴魚花生粥,味道點淡,不過有頗多柴魚~
醉雞不太入味,不過用上了雞翼部份而肉質較滑~
拍青瓜味道適中,青瓜的清甜沒因調味而流失,不錯~

口水雞算入味,醬汁亦頗惹味帶微辣,是最有水準的前菜食物~

點心
鮑汁鳳爪雖然甚腍,但不知為何完全不入味~
黑椒雞翼擺放過久,冷冰冰的~

蘿蔔糕味道一般,外層則煎至脆口~
鯪魚餅也是脆口的,味道也是一般而已~
炸鑲茄子沒有"油益"味,還算可以~
蘿蔔絲酥餅頗有水準,酥皮鬆化,蘿蔔絲不算鮮甜但頗有汁液~

蝦餃鮮味欠奉亦不彈牙,可以不理~
狗不理包子味道正常,包身鬆軟,算是不錯的點心之一

燒賣的肥肉頗多,女仕們要小心提防~

豬腳薑都煮得很入味,如果想吃蛋的話便要"先到先得"了~
豉油王炒麵不算乾身,但是豉油味道頗香濃,在一般水準之上~

即拉牛肉腸粉皮嫩滑,味道和豉油味道也很適中~

新鮮油炸鬼跟即拉腸粉加在一起的炸兩,不用多說了吧~

糟溜魚塊的炸粉不算太厚,甜酸汁味道適中,魚味有一點點~

甜品
焗西米布甸味道尚可,不過沒有餡料~
碗豆糕頗有豆香味,也可吃得到磨成粉後的口感,算是不錯的甜品

整體上味道不算是甚麼有水準的食物,但是以如此價錢亦算合理。這裡絕對適合大胃王們一起來大刷一餐,邊談邊吃,不亦樂乎~
口水雞味道不俗
蘿蔔絲酥餅、小籠包
豉油王炒麵、碗豆黃
炸兩可列入必食之列
口水雞味道不俗
蘿蔔絲酥餅、小籠包
豉油王炒麵、碗豆黃
炸兩可列入必食之列
  • 口水雞、小籠包、豉油王炒麵、炸兩
2008-05-26 21 浏览
上星期又來一試,水準當然仍是非常普通,魷魚鬚差了,冷冰冰的實在不甚好吃。眾多蒸點中,唯獨馬拉糕最不錯,又香又軟。
眾多蒸點中,唯獨馬拉糕最不錯,又香又軟。

2008-04-21 20 浏览
平時好怕兩個人飲茶,因為肚既容量有限,但係又有好多點心想食,點算好?所以我幾鐘意黎呢度飲茶,因為佢既午市飲茶可以任食兩個人都可以食到好多野.選擇都算多,而且我鐘意食京式點心多過廣東點心.佢有order紙又有部份可以出去拎,咁樣可以睇返個人食量,唔會太浪費.講真,你話食物既質數,唔係樣樣都係好,$58一位,我都唔會要求太高,但都唔係話太差.次次都order海折,豬紅,雞翼都唔錯.馬拉糕都幾好,包點都ok.口水雞唔係好夠味,食過一次青瓜後就無食,因為唔夠爽.服務方面都ok,起碼加水都幾手快.總括而言,依度飲茶係幾抵食,兩個人$138,出去散叫都差唔多.多人的話,又會更抵食,因為可以狂叫.
服務方面都ok,起碼加水都幾手快.
2008-04-16 38 浏览
其實試過多次這裡的午市任食了。說實在,食物質素和服務只是一般,不過一班朋友來吃,任食就可以有更多選擇了,而且不用等位。今次點了(部份是叫的,部份是自取的)馬拉糕燒賣雞絲粉皮醉雞金菇牛肉腸鍋貼芋頭糕蘿蔔糕炒豆角白灼菜心素菜包推介:小西米布甸小蛋tart蒜蓉西蘭花魷魚鬚雞翼

今次點了(部份是叫的,部份是自取的)

馬拉糕

蒜蓉西蘭花
魷魚鬚
雞翼
2008-04-06 21 浏览
我和另一位朋友都是4月生日,一行3人到此晚飯,一出電梯經過有一房有很嘈吵音樂聲,內裡應是舞池吧, 裝修有點舊,經過一處像國內接見外賓的大廳,梳化四邊圍著,燈光暗,有數排員工lockers,我們被安排坐在其中一大廳, 有電視看,7:30只有4、5枱客, 發覺都是外國人及日本人, 相信此店在旅遊書有推介吧! 看過menu, 如散叫較貴,被迫叫了個4人set $480, 有1/2 隻北京填鴨、芝麻蝦、松子魚塊、3味冷盤小點分別是滷牛肉、涼拌海蜇及黃瓜、蒜泥莧菜(朋友吃到有唐苟), 還有一鍋雞燉翅。芝麻蝦是唯一做得有水準但要趁熱吃,填鴨的皮不夠脆, 甜品是4件慈禧豆碗,是把黃豆磨成茸再蒸出來的糕點, 不太好味, 另叫了我的至愛:高力豆沙, 很快便上, 我在其他店吃這甜品一般要等十多分鍾, 想必他們是預先做好再翻炸吧, 無論如何, 內裡的質感像麵包, 是我吃過此食品最差的一間, 相當失望!
2008-03-10 14 浏览
昨日中午就係度飲茶, 先黎一個頂點"雞絲粉皮", 一上菜就呆左.....忍唔住問呢個係咪頂點? 因為碟已經細, 粉皮上仲要數埋得3條雞絲....青瓜絲就一大堆蔥油餅似食粉多D, 小籠飽又無湯最後叫左個肉絲炒拉麵, 以前呢個菜係呢間野都幾出名, BUT....E+肉絲都無條, 我食左2碗都食唔到有肉絲, 我只係覺得自己食緊齋麵lor!又無味, 只食到粉味以後唔會再幫襯

蔥油餅似食粉多D, 小籠飽又無湯

以後唔會再幫襯
2008-01-10 17 浏览
我睇完OpenRice有人讚又有人彈即管試試看~~~今日我同一班同事第一次去呢度食晏,一入到去覺得酒樓環境很不錯,好乾淨不嘈吵地方又唔迫,星期一至星期日Lunch任點任食,重要係即叫即蒸每位都只係HK$62另加一服務費!!啲食物選擇都算多,味道又唔錯,啲蒸點心等左10分鐘就熱騰騰送上,再入單啲點心都係好快就嚟到,個自取食物區(FOOD BARD) 啲食物都好多款式味道不錯REFILL得好快,我食咗一個鐘,服務態度OK啦隻碟滿晒就即刻有服務員換碟!!點心水準都可以吧,食到好鬼飽,真係好好味呀!!不失為午市飲茶好地方,咁既價錢係呢度食晏真係唔錯。我地試了很多點心(樣樣也OK不錯):松子魚塊蝦餃燒賣灼菜芯鮮竹牛肉球醉雞口水雞涼拌海蜇頭蛋撻仔蜜汁雞翼魷魚鬚雞絲粉皮煎茄子北京水餃粉粿雪菜水晶飽蝦春卷蘿蔔絲酥餅叉燒腸粉蝦腸粉煎腸粉濃湯鮮竹卷叉燒酥脆麻花流沙奶皇包(真的流沙)小籠包鍋貼芋頭糕馬蹄糕蘿蔔糕桂花紅豆糕奶皇糯米糍楊枝甘露
我地試了很多點心(樣樣也OK不錯):
煎腸粉
濃湯鮮竹卷
叉燒酥
脆麻花
流沙奶皇包(真的流沙)
小籠包
桂花紅豆糕
奶皇糯米糍
楊枝甘露
2008-01-02 11 浏览
晚餐我就唔知,但我覺得响呢度食晏唔錯。又有位,啲野食又唔錯,又唔迫,選擇都算多,最重要係價錢平。見到咁多苦面,可能係晚餐既評價吧?!我一陣都去呢度食晏。
2007-11-14 11 浏览
首先是屋企人推介,但之後睇完OPENRICE的介紹,真係好懷疑...有冇咁差呀?於是趁人齊一於試吓!睇吓係咪咁差!首先,為安全計(家人建議),先打電話訂座,負責訂座的小姐都好客氣解釋任食的價錢(計埋加一後)同規則。之後由於早出門,十二點未夠就嚟到,只有小貓三四隻,不過侍應都好客氣咁介紹有乜野食同幫我地落單,而FOOD BAR O既食物都唔錯,可能因為未有人吧...而叫的點心,兩三個字就嚟齊,仲要係剛整好,好得果隻,搞到我地食都食唔切^^之後我地到開始人多,再入單,啲點心都係好快就嚟到,當然張單係有少少亂,但都叫做OK喎!而且FOOD BARD O既點心都REFILL得好快,我食咗兩個鐘,都冇出現網友們O既問題喎??唔通我去錯地方??每人62元...食到飽飽,仲想點?

每人62元...食到飽飽,仲想點?
(非会员)
2007-10-05 18 浏览
今日去食lunch....已一早book了位....book 12:50.....去到...d waitress成日話比/安排...得個講字..攪黎攪去...等一輪...比張黎...但都未有...仲要等佢慢慢拉/搵..final要成1點10分至正式坐得低....book左位都要等成3/4個字....離普...點知....這只是"頭盆"....."好戲"還在後頭....照Lunch任點任食....每位HK$60....我地5個人...點左at least 10樣野....final等到12:50.....只有3樣野黎....基本的點心: 蝦餃/燒賣....唔駛諗....影都冇啦....因為lunch time只到12:45....個個餓住個肚....都冇計....要叫埋單啦.....離哂普....埋單....個經理都知衰....基本上都在compliant...我地5個人收3個人錢.....但有鬼用...要餓住個肚返工..一毫子唔收...都係咁話啦....完全唔惦....做唔切....就唔該唔好開咁多...完全離普.....仲有d staff態度其差!!!!總結: 永不再幫襯, 完全"貼

總結: 永不再幫襯, 完全"貼錢買難受"! 唔信邪者, 可以一試!
2007-08-18 49 浏览
如果烤鴨係全聚德既主角既話,咁全聚德一定係一間唔合格既菜館。叫左一個四百幾既套餐,隻鴨最後先黎,無問題!主角梗係要最後先出場,但出場唔夠一分鐘就走左?原來係隻鴨烤唔熟!如果佢係一間主打烤鴨既店鋪,呢個失誤就真係......不過好在d伙記一片既時候就知出事,自動自覺燒過隻俾我地。不過後來果隻就弊勒,佢為左趕住俾我地,燒好之後未抖夠就切,搞到d汁流走哂,d肉又鞋又乾,而且d皮唔係好夠脆!好在其他食物都仲叫做ok,唔係就真係......我地加左半隻鴨同埋將個鴨殼用茄子炆,加左三罐啤酒同一罐汽水,埋單足足貴左一個double!!!!

好在其他食物都仲叫做ok,唔係就真係......