2007-07-31 25 浏览
朋友邀我參加了party, 到了這極度中式的舊酒樓, 裝修像30年前, 在發黃的水晶燈下, 差點著, 加上那難聽到剎死人的歌聲, 打扮老土像大陸妹的所謂歌星真是難頂, 另一個把聲又超高又刺耳, 總之成晚都無個好聽, 真是聽到連飯都唔想食, 簡直係噪音滋擾食物方面亦要好好改善下, 全部上食物都不夠熱, 好似煮完放涼了一樣...唉! 好彩唔使我埋單

2007-06-09 24 浏览
見到甘多人話唔點. 其實都唔洗我寫, 我lum d人都唔會去. 但係都忍唔住要和應一下.我去既時候gaam gaam 係我去左北京樓食填鴨之後既一個禮拜.細個跟阿媽去過北京既全聚德食. 覺得ok. 有日屋企人話不如去下灣仔o個間試下.冇睇openrice就去左: 失敗.裏面既裝修同北京既好似係一樣. 宮廷式. 但亦睇得出幾舊下.餐牌係一本爛書.雞絲粉皮: 粉皮勁厚. 味道普通.北京填鴨: 鴨皮一d都唔脆. 用來包填鴨既皮好薄. d醬唔好味.雲吞雞: 呢個最好食. 但以佢價錢都係普通料.清抄蝦仁: 係清抄雪蝦米.後尾見到個中國人帶個鬼佬黎食. 真係失禮晒~~

餐牌係一本爛書.

雞絲粉皮: 粉皮勁厚. 味道普通.

雲吞雞: 呢個最好食. 但以佢價錢都係普通料.

清抄蝦仁: 係清抄雪蝦米.

後尾見到個中國人帶個鬼佬黎食. 真係失禮晒~~

2006-10-30 20 浏览
Went for a lunch buffet alone. The Ad said 50/person. Sounded good.After I sat down and got myself a dish of dimsum and a soup. A waitress (looked like a supervisor) approached and said very rudely, "You cannot have buffet because you are by yourself. Buffet is for more than two persons." I told her that it did not say so and no one told me when I ordered. A couple of waitresses came and looked at me like I took advantage of them. Not even an apology. I was pissed and paid off what they charged
After I sat down and got myself a dish of dimsum and a soup. A waitress (looked like a supervisor) approached and said very rudely, "You cannot have buffet because you are by yourself. Buffet is for more than two persons." I told her that it did not say so and no one told me when I ordered. A couple of waitresses came and looked at me like I took advantage of them. Not even an apology. I was pissed and paid off what they charged me for the dishes. What was even worse was that the waitress who took my check said to me that" Isn't it cheaper to pay this way than buffet"
I will never go back to this place!
2006-10-23 13 浏览
上星期五約一班朋友去全聚德,替友人補祝生日,臨時一check openrice,見到有d唔好comments,有d驚驚地,但去後發覺唔係太差-  環境- 因為有成十個人,所以想有間房,靜靜地,要book房minimum charge位位$300,還可以,6點幾早到想打陣牌,預先講聲,有人安排好,間房有大電視,不錯,但唯一要改善係冷氣太凍,不過後尾食食ok。菜單- 去到已有一張因應我地minimum charge而寫定十人分量menu,但部分菜唔合心水,所以叫埋部長入寫過,部長亦好好態度,仲提供意見,菜式如下:六小盤- 有醉雞、海「節」、雞絲粉皮、煙鴨胸、黃瓜等等,普通過得去。西蘭花帶子- 幾好,仲有d青/紅椒黃金蝦- 呢個好好味,蝦彈牙,d咸旦黃唔會甩到周圍都係,成舊擺入口,好正雞絲翅- 呢個都ok,食到d好幼翅大閘蟹- 一人一隻,應節,初時見到以為細細隻,諗住痳痳地,但有羔及好味wor北京填鴨- 去到全聚德,一定要食呢味啦,師傅係我地房入面片鴨比我地睇,食落都熱,但肉比較多(我地鍾意食多d皮)蒸青班- 一般,都入得口,但食大閘蟹已經食到飽飽地北京水餃- 呢個掂呀,皮薄多肉多,飽都食兩

西蘭花帶子- 幾好,仲有d青/紅椒

雞絲翅- 呢個都ok,食到d好幼翅

蒸青班- 一般,都入得口,但食大閘蟹已經食到飽飽地

北京水餃- 呢個掂呀,皮薄多肉多,飽都食兩隻

壽包- 十個人有兩底壽包,共十八個,打包7個走

生果盤

價錢- 成圍$3120,包加一茶芥,仲送十罐啤酒汽水,自己帶3枝酒去開,無收任何開瓶費,仲幫我地雪住支酒

服務- 可能因為包房關係,有一個侍應成晚招呼我地一,食完主菜,因太飽叫佢hold住壽包唔好上住,都無問題,個waiter幾好

其他- 佢隔離有一個大舞池攪舞會,我地走時個經理仲叫我地入去參觀,勁攪笑,有好多中年女子及年輕男子起舞,走時入仲聽到該男子表示會反深圳,相信係上面教舞之導師,去廁所時經過梳化位,周不時見到數位男士作中場休息

總結:覺得好飽,幾好食,價錢偏貴,但可以接受,會再去食晚飯,佢lunch都有任食點心(唔記得幾多錢一位),都ok

2006-07-04 29 浏览
尋日由於Sunday 加埋睇住英格蘭無得留低,心情Down down地- 下晝聽到朋友話有人提議不如去全聚德食Peking Duck,一於say "Yes"!其實好多年前去過Beijing的全聚德,當時年紀小,第一次食Peking Duck,鴨雖然比香港的"Peking Garden"肥,但都算得。今次在香港食...哎,唔合格的全聚德!全聚德有以下問題:Duck 唔熱- 唔得HK$280的Peking Duck,未見其真身已給"肢解"成一碟,鴨皮不熱,皮小鴨肉多,鴨殼唔見jor。(我去美心的Peking Garden,起碼鴨會現真身,在你面前"肢解"成兩碟,鴨身熱,Waiter還會問要不要鴨殼)出菜無節奏- 唔得貴為國際知名食店,出菜唔理食客感受,全晚的菜緊隨Peking Duck,差不多在十分鐘來內一次過來,我們不是參加競食大賽,和"小林先生"比拼。Beer 唔凍- 唔得Beer 要冰凍才好,但是全聚德的Beer是"少凍"(不過,國內的餐館Beer一般都是和和暖的,就當是國家標準罷)茶芥唔合理- 唔得一般來說,出來飲食,茶芥小食小不了,但是我們一行五人未開始點菜便要成HK$100 未

今次在香港食...哎,唔合格的全聚德!

全聚德有以下問題:
Duck 唔熱- 唔得

出菜無節奏- 唔得

Beer 唔凍- 唔得

茶芥唔合理- 唔得
一般來說,出來飲食,茶芥小食小不了,但是我們一行五人未開始點菜便要成HK$100 未加一(茶芥=HK$8@;小食=HK$30 x 2),仲要唔斟水,實在有點那過。

P.S.:香港本土的"Peking Garden"可能不是正宗京菜,但是真是好2N咁多倍;就算在彌敦道的Peking Restaurant都比全聚德好N咁多倍。
2006-07-03 33 浏览
很朋友很久沒吃鴨,上網search 當然是食名版,全聚德。竟然。。。五人,我們叫了一個480的餐,然後加半份鴨(變成一隻)大家可以估下找數係幾錢。。。盛惠八百一十四元田鴨份量好像沒加一樣,以為係半隻。而且係片肉鴨,不是片皮鴨。肉的份量多過方三四倍。根本談不上。其他都是冷冷的。一點熱度也沒有。唯一可取是滷牛肉。其他的都不屑一談。開估,因為我們叫了兩鑵啤洒,每鑵盛惠五十元正。我去洒店飲十唔使咁貴!有病。加上花生等等接近一百元,所以由一個四百幾蚊餐,變左八百幾服務態度是非一般的差,叫部長開大少少冷氣,佢竟然即時話,開大左好多啦。完全係沒有睇過劉德華的廣告,佢一定有好大壓力。。。。唉。仲有,佢個待應對手"就"成日掂到d ,極其不衛生
很朋友很久沒吃鴨,上網search 當然是食名版,全聚德。

竟然。。。
五人,我們叫了一個480的餐,然後加半份鴨(變成一隻)
大家可以估下找數係幾錢。。。盛惠八百一十四元

其他都是冷冷的。一點熱度也沒有。

唯一可取是滷牛肉。其他的都不屑一談。

開估,因為我們叫了兩鑵啤洒,每鑵盛惠五十元正。
我去洒店飲十唔使咁貴!有病。
加上花生等等接近一百元,所以由一個四百幾蚊餐,變左八百幾

仲有,佢個待應對手"就"成日掂到d ,極其不衛生
7-11-2005 1301當然好過樓下間,起碼一到呢個時候仍然有位,同埋只限於飲茶,烤鴨就不言而之。今日又有新同事來,一齊食個晏仔,咁耐都係第1次黎呢間,黎到還有位先至出奇,都係同平時飲茶食既野冇乜分別,但人少及清淨,與樓下你迫我我迫你的情景形成強烈對比。今次比較特別係個沙翁,因為係我一條友KO四大舊,如圖所示,好彩個甜品都係係另一個胃到,還可以食到晚飯,唔係既話屋企問你係唔係有左BB!
7-11-2005 1301

(非会员)
呢個真係可以算係我食咁多餐飲的最恐怖!!我地諗住普普通通飲餐茶,點知個部長話叫我地叫個五十蚊的任食套餐,咁咪試lor。點知叫左d野九個字都唔到,餓到我地個個都死死。仲不停咁聽到第二客係度嘈,話冇野食。係我地不停咁投訴之下,終於有野食黎啦。點知得炒飯同炒麵。之後就乜都冇啦。問佢蝦蛟去左邊佢話賣晒,問佢其他點心呢,點知佢話好多都賣晒。只係得d 下價野,其他全部都話賣晒。服務又差,又要我地等,野食就更加係難食。都唔明點解一間咁的餐廳可以生存到。以後就算有人貼錢比我,我都唔會去。
呢個真係可以算係我食咁多餐飲的最恐怖!!

以後就算有人貼錢比我,我都唔會去。
2005-10-13 8 浏览
一心想回味一下美味的片皮鴨, 故選擇了去全聚德.點了套餐試試, 那主題的片皮鴨實在令人失望,皮不脆時肉也淡而無味. 其他菜式份量十分少. 怎樣看也不似是四人套餐, 其實又不是什麼貴價材料, 為何那老闆要這樣吝嗇. 味道方面也不太穩定, 有些太咸有些太淡.....但說到最精景的要算是甜品了, 吃在口中也食不出是什麼味道, 要問問那些侍應才知是碗豆糕. 噢...NO.這間食店己在我的心中除名. 因不想再次口腹被虐待.
一心想回味一下美味的片皮鴨, 故選擇了去全聚德.
這間食店己在我的心中除名. 因不想再次口腹被虐待.
2005-09-14 13 浏览
因為有特價餐,同屋企人上黎食,都無乜期待,但係以佢名氣同價錢,好心佢都做好自己拿手片皮鴨,唔好失禮全聚德個招牌。佢片皮鴨d水準,我o稔香港起碼一半以上的酒樓片皮鴨好過佢!又肥又唔好味,全晚得一個類似黃金蝦比較好,其他.........食完都好後悔黎依處食!好彩上去前係下面間華潤超市買左塊蛋榚都幾好食,有番d補償!
2005-06-13 15 浏览
電梯門一開,真的不相信來到這家北京烤鴨的名店,門口有點雜亂的感覺,跟著知客轉一個彎到散座大堂,真叫第一次來的人摸不著頭腦,為何全聚德來港僅僅數年,裝修是如此粗糙陳舊?這難免令人想起,是之前新光酒樓或是好彩酒樓留下的裝修。「勿近!恐魚咬人」更是注目的地方。知客帶位後,給我們一本爛溶溶的餐牌,當中還有數頁要掉下來的,而點了茶後,侍應把茶壺放在桌上,便走開了。餐牌也不想多看,索性點套餐罷了。在等上菜期間,在環顧一下四周,大堂中央的一邊放著三部果汁機,機內的扇頁轉動著,外邊分別貼有「豆漿 豆漿 利賓納」的字樣,就像街邊的小食店一樣。在同一牆邊,座椅堆積如山,就如此放在大圓檯的後面,如果大圓檯的遊客拍團體照,必把這雄偉景觀入鏡。食物很快上桌,以下依上桌次序短評:1. 拍黃瓜拼肴肉賣相不錯,肴肉整齊的排著,黃瓜當然不是用拍的,也整整齊齊切塊狀。黃瓜新鮮脆口,有辣椒香也有麻油香。肴肉本來還可,不過豬皮帶有不少豬毛,感覺頓然壞了,要把口中的豬皮吐出來。2. 花膠瑤柱羹縱然看見羹中有花膠、瑤柱、冬菇絲,但味道不見得很鮮,茨粉太重。3. 北京水餃理應在甜品前上的,純肉造餡,當然不及有菜做餡的爽口,水餃隨便

食物很快上桌,以下依上桌次序短評:

1. 拍黃瓜拼肴肉

2. 花膠瑤柱羹

3. 北京水餃
理應在甜品前上的,純肉造餡,當然不及有菜做餡的爽口,水餃隨便的堆著,餃皮還好,不過沒肉汁,味道普通,比不上街邊的水餃店。

4. 宮保蝦球
蝦質介乎爽與保存蝦味之間,所以還不賴,只是漿粉明顯太厚,厚得有點膩。味道也不太辣,可算是適中。

5. 清炒鮮合蘭度
沒甚麼特別的菜,所以也不太差,鮮百合還帶點爽口,配合芥蘭段效果不錯。

6. 北京填鴨(半隻)
在吃之前幾道菜時,看見師傅以純熟的技巧一車接一的把烤鴨片好上桌。但我們則要在吃完以上所有菜,桌上空空,還要待一會才有師傅來片鴨。師傅不消一分鐘便把鴨片好,不過鴨片放得半點美感也沒有。鴨片上桌後,師傅離開,卻沒有侍應換碟,環顧四周,只有幾個侍應,各有各忙,最後要自行走到正執拾大圓桌的侍應取幾隻碟。
終於有乾淨的碟包鴨,荷葉餅還算薄,不過有很重舊麵粉的「糠」味,咬感很差,包了兩件也得放棄。只嚐鴨片,皮不脆也不化,簡單來說是韌,只是鴨肉還可接受。甜醬味道很淡,黃瓜和蔥段還好。全聚德,算是甚麼?

7. 紅豆糕
吃完主菜後,侍應只送來小碟和甜品叉,沒有收拾碗筷,甜品叉每隻都不同樣子,有的是四個叉,有的是三個叉,有的叉頭彎了,有的叉柄彎了,只怪這些叉幾乎大力一點也會彎的。紅豆糕做法與豌豆黃類似,不太甜也有紅豆味,叉起時沒有散開,總算合格。

在用膳時,鄰桌似乎是內地人見客應酬,點菜時,主人家跟侍應說:「你知道我是胡總的朋友吧!這一餐只會簽單!」侍應連忙答沒問題,然後替他們寫茶菜。真是在香港第一次見識到「簽單」,如此財政管理手法,香港全聚德能維持至今真了不起!

食物水準奇差,連數十張檯也坐不滿,侍應只得數個,服務馬馬虎虎,更見有侍應把送食物的車當作收拾碗筷的車使用。部長在魚缸撈魚後,沒有把魚放入膠袋便拿入廚房,沿途魚缸水在撈中滴在地毯上。結賬時沒給任何貼士,侍應也有難色。

臨走時,看到電梯門貼著整老土的螢光橙色字「嘉賓敬迓」,但連知客再見也沒有一聲,真的搖頭歎息。順道拈來數張名片,在電梯中反過來看看,全部都有一層塗改液,蓋著某某部長的名字。難怪連名片也要這樣環保嗎?

新光集團的管理手法如出一徹,毫無專業水準,得到「全聚德」、「鳳城」的招牌掩人耳目又如何?實際的食物和服務質素是騙不了人的。還要以收取貴人一等的價錢,叫人怎能願意多付貼士?

幸好只是和家人吃飯,如果跟外國朋友來,真是失禮死了!
2005-05-27 11 浏览
今日一行8 人飛的去灣仔食lunch,同事話呢度個lunch buffet抵食(填鴨任食),咪來試下。一入門口見到海鮮魚缸外貼左張紙,雞la咁大隻字寫住「小心!惡魚咬人」,笑到我地…..場面唔係好多人,亦唔係好多野食,可能一開始jug左兩舊填鴨,減弱左戰鬥力,下次唔食gor層皮至得,d鴨肉乾真真冇mug味,gor個什麼鰽魚用花雕酒煮得好香好食,賽螃蟹略嫌乾左dd,水餃幾好食,豆腐花最香滑,可以encore。整體來說普普通通,d野食幾肥膩,好快已經飽哂。環境加埋服務質數,咁既價錢都算抵食,不過好好味就唔見得lor。

2005-05-20 11 浏览
整体都好滿意, 最好味的是蜜汁金華火腿和北京填鴨~
整体都好滿意, 最好味的是蜜汁金華火腿和北京填鴨~
2005-05-05 44 浏览
上次三月頭食過晚市,order 咗:北京填鴨--- ok,但皮連太多肉,少D肉會好好多.京燒羊肉--- 極力推介! 超正! 蔥蒜味勁香,羊肉唔硬,入口鬆化,有羊酥味,不怕羊酥味啱哂,就算怕酥者如我老爹也食到唔停得口.總之,正!其他既菜都可以!服務:多數語帶鄉音,一人睇5-6張枱,有D\\\\\\\'招呼唔到\\\\\\\'既feel.價錢:我地叫啤酒,所以貴D,約每人$164連少量啤酒,若只飲茶晚市,大約$120環境:普普通通,但一入門就見到養魚的缸,貼住\\\\\\\'內有惡魚,勿近\\\\\\\',勁搞笑!
上次三月頭食過晚市,order 咗:
北京填鴨--- ok,但皮連太多肉,少D肉會好好多.
其他既菜都可以!

2005-04-22 15 浏览
無coupon 唔值得去食! 環境就幾好, 叫個餐, 不過d菜就好普通, 無咩特別! 個菜肉蒸包都幾好味, 即叫即蒸, 個餐唔包, 廿幾蚊3小個.