2006-07-04
尋日由於Sunday 加埋睇住英格蘭無得留低,心情Down down地- 下晝聽到朋友話有人提議不如去全聚德食Peking Duck,一於say "Yes"!其實好多年前去過Beijing的全聚德,當時年紀小,第一次食Peking Duck,鴨雖然比香港的"Peking Garden"肥,但都算得。今次在香港食...哎,唔合格的全聚德!全聚德有以下問題:Duck 唔熱- 唔得HK$280的Peking Duck,未見其真身已給"肢解"成一碟,鴨皮不熱,皮小鴨肉多,鴨殼唔見jor。(我去美心的Peking Garden,起碼鴨會現真身,在你面前"肢解"成兩碟,鴨身熱,Waiter還會問要不要鴨殼)出菜無節奏- 唔得貴為國際知名食店,出菜唔理食客感受,全晚的菜緊隨Peking Duck,差不多在十分鐘來內一次過來,我們不是參加競食大賽,和"小林先生"比拼。Beer 唔凍- 唔得Beer 要冰凍才好,但是全聚德的Beer是"少凍"(不過,國內的餐館Beer一般都是和和暖的,就當是國家標準罷)茶芥唔合理- 唔得一般來說,出來飲食,茶芥小食小不了,但是我們一行五人未開始點菜便要成HK$100 未
今次在香港食...哎,唔合格的全聚德!
全聚德有以下問題:
Duck 唔熱- 唔得
出菜無節奏- 唔得
Beer 唔凍- 唔得
茶芥唔合理- 唔得
一般來說,出來飲食,茶芥小食小不了,但是我們一行五人未開始點菜便要成HK$100 未加一(茶芥=HK$8@;小食=HK$30 x 2),仲要唔斟水,實在有點那過。
P.S.:香港本土的"Peking Garden"可能不是正宗京菜,但是真是好2N咁多倍;就算在彌敦道的Peking Restaurant都比全聚德好N咁多倍。