2020-07-03 215 浏览
冰室巡禮II去過18區冰室後,評價無法再訴諸味覺,反而好奇飲品,嘩❕—要懷舊有懷舊,要新潮有新潮,滾水蛋、檸啡全部無點,點了大大張海報的「開心浩園餐」蔥油雞扒飯加三蛋和叉燒滑蛋飯以往開冰室本身就是一個賣點,總要擺擺冰室款(吊扇馬賽克磚之類),家下冰室當茶記做。疫情下膠板就是裝潢。熱店在尖咀人流極旺,鋪仔細細加塊膠板搭枱隔音一流食物上枱了,份量、味道、賣相茶記咁既樣,雞蛋黃零舍深黃,特別醒目,是美國大蛋的色香味啊!精選用料, 食得安樂🐒熱食後記: 新時代,冰室用不著懷舊,雞蛋夠黃就好
冰室巡禮II

🐒熱食後記: 新時代,冰室用不著懷舊,雞蛋夠黃就好
2020-06-13
2020-07-01 260 浏览
難得今次門口無咩人排隊,一去到就有得入。雖然,無夾過但大家都不約而同叫咗同一碟飯,無錯,呢碟就係蔥油雞排飯。塊雞排是很大的,食落都有少少滑,不過塊雞排就煎得乾咗啲。配合埋香蔥同豉油,整體食落都不過不失。不過食完就有啲口乾,要飲返好多水。走時店員好人幫我哋拎錢去中間找數,行咗出門口點知俾店員叫返轉頭話俾多咗十蚊,真係感謝她🙆🏻‍♀️。

2020-06-29 864 浏览
夜媽媽落左堂,媽,好肚餓啊一直聽聞「開心浩園餐」,又未有機會試,今日雖然都一如以往排晒隊,但我同朋友都決定要試!除左開心餐,我地再加多個「窩蛋牛肉煲仔飯」加油加油wow..熱辣辣我唔客氣喇!牛肉唔會老!蛋蛋半熟岩晒feel撈撈撈~啲飯焦好正好香口建議可以重手啲咁落鼓油!我本身都食得清嘅黎講,佢嘅鼓油比較淡味,不過呢啲都係各有自己口味啦登登登凳壓軸嘅「開心浩園餐」!Order嘅時候,朋友難掩激動,waitress姐姐都報以笑容,成個cantee感覺好樂也融融三粒蛋,底下葱油雞扒飯想講...真係唔係單單個名夠駕勢..佢本身都係好高汁啲蛋汁咁樣加鼓油撈飯係..heavenlyhahaa煎雞唔會焦~仲係juicy嘅雞雞葱油好闊綽成碟飯啖啖都有!讚啊!晚上咁樣作結,滿足。Good night
夜媽媽落左堂,媽,好肚餓啊

除左開心餐,我地再加多個「窩蛋牛肉煲仔飯」
加油加油

wow..熱辣辣

窩蛋牛肉煲仔飯

我唔客氣喇!
牛肉唔會老!蛋蛋半熟岩晒feel
撈撈撈~啲飯焦好正好香口

登登登凳

開心浩園餐

三粒蛋,底下葱油雞扒飯
想講...真係唔係單單個名夠駕勢..佢本身都係好高汁

啲蛋汁咁樣加鼓油撈飯
係..heavenly
hahaa煎雞唔會焦~仲係juicy嘅雞雞
葱油好闊綽
成碟飯啖啖都有!讚啊!晚上咁樣作結,滿足。

Good night
窩蛋牛肉煲仔飯
開心浩園餐
見好多人食依間黃店 就入去食,然後入到去非常之多人,張台有D油油地,然後叫人落單都要等一段時間,到送菜上黎個一刻個男侍應就問單號,覆慢左小小 佢就係放低樣野個陣講左句 你都好似未訓醒(態度非常差),然後D餐具有小小污積 餐具都唔齊得叉同筷子,如果要拎匙羹就要搵D侍應,仲要等一段時間。食物味道,我叫左個沙嗲牛麵個味道同普通茶餐廳一樣,個麵質就麻麻地, 唔明點解我要幫襯依間野,去其他茶餐廳應該唔洗受氣先,唔推薦大家去,尖沙咀應該有更多其他黃店既選擇。
,然後D餐具有小小污積 餐具都唔齊得叉同筷子
,如果要拎匙羹就要搵D侍應,仲要等一段時間。
2020-06-19
2020-06-22 719 浏览
💛Weekend晏晝黎到光榮冰室,排左二十分鐘有多先有得入😳 其實都唔使多講,黎到一定係叫叉燒滑蛋飯 ($45)/ 蔥油雞扒飯 ($45)/ 開心浩園餐 ($49),今次就叫左頭兩樣。叉蛋飯個個滑蛋🍳真係好正好滑,食過一次番唔到轉頭🤪 叉燒就比較瘦d,岩我! 另外既蔥油雞🐔好厚好大塊,仲要煎得岩岩好,配埋薑蔥甜豉油撈飯好好味👍🏻 兩個飯既分量都比較大,lunch會包埋凍熱飲品好抵食🤩 支持!.📍 光榮冰室🎗️尖沙咀厚福街5-6號地下6號鋪
📍 光榮冰室🎗️
尖沙咀厚福街5-6號地下6號鋪
叉燒滑蛋飯
蔥油雞扒飯
2020-06-20
叉燒滑蛋飯
蔥油雞扒飯
2020-06-21 285 浏览
尖沙咀既呢間光榮冰室都食過幾次常餐啊 沙嗲牛同蔥油雞扒飯都幾好食今日叫左個lunch set椒鹽豬扒飯($45)加5蚊有橙冰茶椒鹽豬扒飯上碟 豬扒份量一樣大大份可惜有幾舊凍左熱度對碟飯真係好重要豬扒亦都冇咩肉味結果成碟都係乾爭爭同好咸同蔥油雞扒水平都差一截同埋真係咸左D 希望上野飲快DD就好了!下次都係食番招牌野好了...橙冰茶冇影列 一杯都一5分1個橙 都夠哂橙味 加5蚊有特飲抵到爛希望餐廳除左招牌野之外都再比D心機整其他set既食物
尖沙咀既呢間光榮冰室都食過幾次
常餐啊 沙嗲牛同蔥油雞扒飯都幾好食

今日叫左個lunch set椒鹽豬扒飯($45)
加5蚊有橙冰茶

椒鹽豬扒飯上碟 豬扒份量一樣大大份
可惜有幾舊凍左
熱度對碟飯真係好重要
豬扒亦都冇咩肉味
結果成碟都係乾爭爭同好咸
同蔥油雞扒水平都差一截
同埋真係咸左D 希望上野飲快DD就好了!

下次都係食番招牌野好了...

橙冰茶冇影列 一杯都一5分1個橙
都夠哂橙味 加5蚊有特飲抵到爛

希望餐廳除左招牌野之外都再比D心機整其他set既食物
2020-06-19 290 浏览
叉燒滑蛋飯🍚-【支持黃店】第一次來食光榮冰室,都排了十五分鐘才入座。叉燒滑蛋飯不過不失啦,就一般茶記質素~份量是挺多的,相對抵食。個人認為若果叉燒肥瘦再平均點,醬汁多一點就會更好啦~(ง •̀_•́)ง 哈哈!
叉燒滑蛋飯🍚
【支持黃店】第一次來食光榮冰室,都排了十五分鐘才入座。

2020-06-15 352 浏览
晚上10點,好多食店都關哂先食呢間,見到未關門.......不過話係黃店又點,但真係唔算話好好食我好難下次又黎再食檸檬茶都正正常常咁都冇咩嘢好講,少甜都還是覺得太甜果豬扒飯的汁就太多喇,浸到成個飯都濕哂至於豬扒就啲肥膏都幾多,實在唔岩只係非常之喜愛食啖啖肉的我........
我好難下次又黎再食

檸檬茶都正正常常咁都冇咩嘢好講,少甜都還是覺得太甜

果豬扒飯的汁就太多喇,浸到成個飯都濕哂

2020-06-14 333 浏览
係一間多人到要排隊嘅一間茶記~大熱天時好怕排隊,但呢間餐廳我好願意去排,除非好趕時間😝我最鐘情於佢嘅沙嗲牛面及叉燒蛋飯!沙嗲汁煮得好正~牛肉亦都好出色!啲叉燒唔鞋口,係半肥瘦的😋質素係一啲都唔hea, 我直頭簡直覺得佢高質!開心浩園餐都好好食!啲蔥油做得好好食好香!啲荷包蛋煎得勁靚,靚到係會令你有衝動想啜落去~!奶茶好飲,反而檸茶麻麻地⋯啲伙記好忙,但冇一個黑面,仲好好態度添~我去過3次了~好回味
  • 叉燒滑蛋飯
2020-06-09 330 浏览
🌈開心浩園餐($49)🔻#兔_良心黃店推薦指數:🌕🌕🌕🌗🌑鹹度:適中🌕🌕🌗🌑🌑🔺終於到訪發光黃店✨光榮冰室✨其實都唔洗多講,見到個個都係叫一碟開心浩園/叉燒滑蛋飯,開心浩園係三眼仔(三隻煎蛋)蔥油豬扒飯,跟一杯飲品,講真都真係幾抵食~因爲我前排胃痛左成個星期,今次都係倍👦🏻食,所以我都係問翻佢意見,我見隔離枱個哥仔叫同一個餐,d蛋三仔排得好靚仔,我地就三仔疊埋左一齊😩移翻開佢影相就破左隻,蛋嘅下層就係蔥油豬扒,隔住個罩都聞到佢好香🤤我地平時食開大圍黃店林園個蔥油豬扒雙蛋飯👦🏻話對比之下,依到嘅蔥油蔥味重d無咁油膩,但塊排就麻麻地煎耐左少少,略厭有d韌,蛋就正常又流心🍳眼看仲有燶邊~甜豉油撈飯無得輸,但整體佢會鐘意林園多d,話有鑊氣d。-🌶XO醬叉燒炒蛋飯($46)🔻推薦指數:🌕🌕🌕🌑🌑鹹度:適中🌕🌕🌗🌑🌑🔺因為2個人堂食,我胃痛無叫到嘢食,所以就叫多盒外賣🥡見到隔離枱滑蛋係幾吸引🤤所以就跟機叫左碟行街😌炒蛋金黃滑溜有厚度,而叉燒都有好多塊,而且好厚,成塊“叉燒排”咁🍖🤣如果有少少肥肉會無咁韌,都未至於柴👌不過唔同燒味檔好惹香燶邊個種叉燒,無論個肉質同調味都覺得差咁一段距離,味道好大眾個
🌈開心浩園餐($49)
🔻#兔_良心黃店
推薦指數:🌕🌕🌕🌗🌑
鹹度:適中🌕🌕🌗🌑🌑
🔺
🌶XO醬叉燒炒蛋飯($46)
🔻
推薦指數:🌕🌕🌕🌑🌑
鹹度:適中🌕🌕🌗🌑🌑
🔺
因為2個人堂食,我胃痛無叫到嘢食,所以就叫多盒外賣🥡見到隔離枱滑蛋係幾吸引🤤所以就跟機叫左碟行街😌炒蛋金黃滑溜有厚度,而叉燒都有好多塊,而且好厚,成塊“叉燒排”咁🍖🤣如果有少少肥肉會無咁韌,都未至於柴👌不過唔同燒味檔好惹香燶邊個種叉燒,無論個肉質同調味都覺得差咁一段距離,味道好大眾個種甜甜地嘅醬油味,無麥芽糖個種甜滋滋嘅味道肉香,最主要肉質非常韌,加上有點厚就更加難𡁻,可能切細片d混入滑蛋會仲正🤔XO醬好香蝦米味,配上滑蛋另有一番風味,整體還好。葱油🌱葱油🌱豬排飯
2020-06-01 358 浏览
香港人一定認識的光榮冰室💛食物都是很地道的港式!氣氛環境充滿了香港舊式風味~-◾️#茶餐HKD $42(牛油多士、火腿、炒蛋、沙嗲牛肉公仔麵)多士烘得剛剛好,吃的時候還暖暖的🥰如果牛油能多放一點就更好了~火腿就只是普通的火腿,我習慣配著多士一起吃😋不喜歡煎蛋的可以跟我一樣換成炒蛋炒蛋香香滑滑的很好食!公仔麵煮得剛好不會太軟 牛肉也蠻多的❤️沙嗲的味道很夠👍🏻跟餐配熱飯叫了一杯熱華田覺得味道剛剛好☺️喜歡喝甜一點的可以再加糖 (各項滿分為5分)餐飲分數: 🌕🌕🌕🌕🌑環境分數: 🌕🌕🌕🌗🌑服務分數: 🌕🌕🌕🌕🌑價錢分數: 🌕🌕🌕🌕🌑回頭分數: 🌕🌕🌕🌕🌑-光榮冰室 (尖沙咀)🍴尖沙咀厚福街5-6號地下6號📞 2422 6555🕐 07:00-22:30
香港人一定認識的光榮冰室💛
食物都是很地道的港式!
氣氛環境充滿了香港舊式風味~

◾️#茶餐HKD $42
(牛油多士、火腿、炒蛋、沙嗲牛肉公仔麵)
多士烘得剛剛好,吃的時候還暖暖的🥰
如果牛油能多放一點就更好了~
火腿就只是普通的火腿,我習慣配著多士一起吃😋
不喜歡煎蛋的可以跟我一樣換成炒蛋
炒蛋香香滑滑的很好食!
公仔麵煮得剛好不會太軟 牛肉也蠻多的❤️
沙嗲的味道很夠👍🏻
跟餐配熱飯
叫了一杯熱華田
覺得味道剛剛好☺️
喜歡喝甜一點的可以再加糖 (各項滿分為5分)
餐飲分數: 🌕🌕🌕🌕🌑
環境分數: 🌕🌕🌕🌗🌑
服務分數: 🌕🌕🌕🌕🌑
價錢分數: 🌕🌕🌕🌕🌑
回頭分數: 🌕🌕🌕🌕🌑

光榮冰室 (尖沙咀)
🍴尖沙咀厚福街5-6號地下6號
📞 2422 6555
🕐 07:00-22:30
2020-05-27 504 浏览
再次光臨光榮冰室!今次已經早過正常食飯嚟,但都係人山人海大排長龍!可見各位手足都非常之齊心!我哋今次試咗佢個開心浩園餐,即傳說中嘅三眼仔飯,呢個飯係由三隻雞蛋同一大塊蔥油雞扒所組成的!堅重量級呀!蛋黃加豉油撈飯的確非常之好食!而雞扒可能炸得耐咗少少,邊位有啲硬,中間OK的!但今次忘記咗叫少飯,以我唔浪費嘅精神,還是將佢食完,飽到反晒艇,以HK$49嚟講算係超級低食之選!哈哈!... 💛💛💛👍🏻

2020-05-25 262 浏览
講左咁耐都未黎試過傳説中既光榮冰室,今日趁住經過尖沙咀咁啱又無咩人排隊就拉埋朋友入去打卡.茶餐 (叉燒湯通粉•火腿炒蛋多士) hkd$42🤟🏻叉燒通粉湯底看似無咩色澤本身仲怕無味,但飲落帶忌廉雞湯味唔會好淡.🤟🏻叉燒富有色澤而且望落肉質唔會霉腍,咬落帶點半肥瘦爽口又夠香.💪🏻通粉腍左少少,有微微糊口既感覺.火腿炒蛋多士🤟🏻炒蛋夠份量足2隻有餘,蛋呈深黃色得黎帶半流心既蛋漿.💪🏻炒蛋唔算全嫩滑,部份變左老少少既蛋皮.🤟🏻多士烘得夠脆身,用上厚多士口感更脆.

茶餐 (叉燒湯通粉•火腿炒蛋多士) hkd$42
💪🏻通粉腍左少少,有微微糊口既感覺.

火腿炒蛋多士
🤟🏻炒蛋夠份量足2隻有餘,蛋呈深黃色得黎帶半流心既蛋漿.
💪🏻炒蛋唔算全嫩滑,部份變左老少少既蛋皮.
🤟🏻多士烘得夠脆身,用上厚多士口感更脆.
2020-05-25 251 浏览
一直想試光榮冰室好耐,但平時超級多人排隊今日咁啱經過尖沙咀,又未到午飯時間,所以等左一陣就入得雖然間餐廳人流好多, 但我非常之欣賞佢哋嘅防疫措施每個客人臨踏入舖頭之前都一定要量體溫同埋消毒雙手如果唔係,客人係唔可以行入店舖嘅👍🏻我哋兩個人一個嗌咗紅酒牛肋肉飯, 一個嗌咗開心浩園餐( 即係蔥油雞扒加三隻太陽蛋), 再加咗杯凍檸水同熱咖啡開心浩園餐:餐如其名,真係好開心, 首先個名改得好好,份量又真係好大份,一個大食既男仔都覺得好飽😳而且蔥油雞扒好入味,又夠香, 三隻太陽蛋都煎得啱啱好,蛋邊仲有少少燶邊添,好正紅酒牛肋肉飯: 佢既紅酒味就唔會話好濃,但係佢個汁係非常之好送飯, 而佢嘅牛肋肉煮得啱啱好,好冧滑,有啲位仲有啲趙口,口感好豐富野飲就正常味道啦如果有機會,又唔係好多人排隊,我都想再食多次呢間黃到金嘅餐廳
一直想試光榮冰室好耐,但平時超級多人排隊
今日咁啱經過尖沙咀,又未到午飯時間,所以等左一陣就入得

雖然間餐廳人流好多, 但我非常之欣賞佢哋嘅防疫措施

每個客人臨踏入舖頭之前都一定要量體溫同埋消毒雙手
如果唔係,客人係唔可以行入店舖嘅👍🏻

, 再加咗杯凍檸水同熱咖啡

紅酒牛肋肉飯

野飲就正常味道啦

2020-05-22
  • 開心浩園餐
2020-05-21 259 浏览
何以 咁好味 淚滿流何以 令眾人 亦重罰紅酒 配嫩牛 肉腩炆得透免治牛 歸於 咀裡🍴窩蛋免治牛肉飯 HK$45肉醬多到見唔到飯,甜甜地,但鹹左少少,窩蛋滑捋捋,撈埋一齊好快清碟,不禁諗起中學時期成日去Cafe de Coral食免牛飯嘅回憶,拿拿臨食完就返學校打波。而家啲茶記多數用煎蛋代替窩蛋,風味爭好遠,不過窩蛋真係Raw,腸胃唔掂好易屙。🍴紅酒牛腩飯 HK$45紅酒汁酸酸甜甜好開胃,牛腩幾腍夠入味,大細切到一啖一舊岩岩好,快餐唔止出得快,仲方便埋你食得快。📍光榮冰室尖沙咀厚福街5-6號地下6號鋪

何以 咁好味 淚滿流
何以 令眾人 亦重罰