2020-05-21 354 浏览
🥢尖沙咀懲罰人氣黃店冰室🥢尖沙咀是比較常lunch 去的地方,厚福街一間黃店冰室因為經常都大排長龍,今日終於有機會俾我去食下呢間人氣冰室🥢開心浩園餐$49凍檸樂+$8蔥油雞扒飯加三蛋,太陽蛋煎到剛剛熟,有少少燶邊,自問無呢個本事煎到呢個狀態,可以郁下郁下彈彈的,加上香口的蔥油雞扒很惹味🥢D 滑蛋叉燒飯$45 跟凍檸茶滑溜的蛋份量都幾多,夠滑夠鬆軟,而叉燒味道都很不錯,叉燒應有的甜味,以呢個價錢平平地食都係唔錯選擇🥢坐的位置需然要搭檯,都有隔板分開,會比較乾淨衛生,地點方便,難怪一直大排長龍
🥢尖沙咀懲罰人氣黃店冰室

🥢開心浩園餐$49凍檸樂+$8

🥢D 滑蛋叉燒飯$45 跟凍檸茶

• 開心浩園餐
2020-05-20 220 浏览
👩🏻‍🍳蔥油雞扒飯 另加三隻蛋 ($49)完全被三隻蛋吸引著,補充我一天的蛋白質🥰💕雞扒份量十足,而且非常厚身,煎得超香脆多汁,配上蔥油味十足的飯,真的非常滿足🌻 行完山吃這個超大份量的飯剛剛好🌿.👱🏻‍♀️Rice with Chicken Fillet in Scallion Oil + 3 eggs 🍳 ($49)the three sunny-side up eggs totally caught my eyes 👁 the serving of chicken fillet is generous, and the 🐓 is soooo tender and juicy🦋 it goes even well with scallion oil that adds extra points to my lunch🍴 perfect to have this after exercise - guilty-free + proteins, proteins and proteins (cuz 3 eggs 🥚)
👩🏻‍🍳蔥油雞扒飯 另加三隻蛋 ($49)
完全被三隻蛋吸引著,補充我一天的蛋白質🥰💕
行完山吃這個超大份量的飯剛剛好🌿

2020-05-19 300 浏览
光榮冰室喺我一路都想食嘅黃店之一,但無奈每次經過都有好多手足喺度排隊,可能一來喺夜晚掛!但今次下午去開尖沙咀做嘢,一做完嘢就即刻飛去幫襯,先試佢哋個招牌菜《滑蛋叉燒飯》,雖然只係一碟頹飯,但真係整得幾鬼好食,蛋夠滑叉燒又唔太肥,我可以將成碟飯食鬼晒呀!正呀!咁大碟都只係HK$45蚊,仲要包嘢飲,凍飲仲唔洗另外收費!真係唔知邊度搵到!真心抵食呀!我見隔離枱碟三眼仔扒飯都好正呀!下次去試埋先...💛💛💛👍🏻
滑蛋叉燒飯

滑蛋叉燒飯
2020-05-17 225 浏览
光榮冰室相信各位手足們都唔陌生啦......之前嚟親厚福街呢邊都見到排晒長龍冇2個鐘都走唔甩今日係尖沙咀呢頭做完野時間尚早又未到dinner time即刻諗住博下有冇位可以食個tea呀又真係咁好彩我嚟到唔洗點等~好快就有位入第一次嚟又冇做到功課唔知有咩好食都係諗住叫個下午茶試下叉燒通粉配炸雞全翼一隻$30,加杯凍檸茶+$2價錢可以話係夠晒經濟等候時間耐咗d ,但係嚟到非常大碟,係d叉燒真係少咗d囉師傅🙈。。。雞翼都炸得ok嘅唉食食下見到周圍幾個人都炒蛋飯/奄列,仲要碟碟都勁大份。。。我隔離個食客又係叫咗個巨型奄列先至$32搭搭下嗲借咗碟野嚟影😂😂😂。。。唔得啦我下次絕對要再嚟叫呢個巨型奄列!!
光榮冰室相信各位手足們都唔陌生啦......
之前嚟親厚福街呢邊都見到排晒長龍冇2個鐘都走唔甩

雞翼都炸得ok嘅

我隔離個食客又係叫咗個巨型奄列先至$32
2020-05-05
2020-05-16 150 浏览
又出街食飯, 今日去tst, 先發覺原來未食過光榮, 咁就一於食光榮啦, 要試吓佢個開心浩園餐!!一去到,7 點幾, 前面有8 個人排隊, 咁d fd都未到, 咪排住等先囉~ 但係條龍真係郁得好快, d fd未到就已經排到頭位.今日真係好熱, 我地4 個人, 得3 個到咗, 哥哥仔見我地話個fd差唔多到, 都俾我地坐住先, 真係好好人我唔駛睇餐牌, 一心諗住食開心浩園餐. 個太陽蛋煎得好靚, 葱油好好味, 加埋個豉油真係perfect!!! 係個雞扒炸得耐咗d, 但係都ok, 其他嘢搭夠其他fd唔敢食3 只蛋咁多, 所以叫其他嘢食。 佢用d好實淨既膠板隔住, 我地4 個人坐卡位, 其實傾唔到計, 我同對面個fd講嘢都係靠讀唇。。。。。 不過而家非常時期, 冇辦法啦。。。

我唔駛睇餐牌, 一心諗住食開心浩園餐

2020-05-15
  • 開心浩園餐
  • 滑蛋叉燒飯
2020-05-09 357 浏览
大家都知道有募捐又有送飯嘅超級大黃店💛因為佢條人龍永遠都咁長 我一路都未食過 今次終於有機會啦 佢啲飯真係好正 好港味😎·開心浩園餐$49呢一個真係好正 佢係有蔥油雞扒同埋三隻煎得好好食嘅燶邊太陽蛋🍳佢個蛋黃超出色 而且佢個飯有好多蔥油 再加埋啲甜豉油勁正 我超鍾意🤤不過我覺得佢個雞扒比較一般 無煎得好香 所以失色少少 但係個飯真係正😋·叉燒通粉$30呢個我就覺得冇咁出色啦🙊佢啲叉燒都多嘅 但係個通粉比較淡味少少 不過呢個下午茶餐勁抵食 佢除咗有個通粉 野銀仲有一隻生炸嘅雞全翼 個雞全翼真係炸得好香口 而且個雞肉好多汁 呢一個唔錯keke·#rbyeat#rby小黃店#rby港式#rby尖沙咀 #rby荃灣 #rby旺角 #rby九龍灣 #rby深井·📍尖沙咀厚福街5-6號地下6號鋪📍荃灣兆和街18號地下📍旺角花園街3-5號鴻威大厦地下12-13號舖📍九龍灣宏開道15號九龍灣工業中心地下4號舖📍深井深井村54-55號地舖

開心浩園餐$49

📍九龍灣宏開道15號九龍灣工業中心地下4號舖
📍深井深井村54-55號地舖
開心浩園餐
2020-05-02 260 浏览
相信大家對光榮冰室都唔陌生,經常都好多人排隊,冇機會食到,今日終於一睹廬山真面目!老實講朋友都叫我唔好對佢抱有太大嘅期望,不過望下價錢,就會知抵食!套餐跟飲品,都係$50,而家喺香港邊度搵到!大份又足料,叫左少飯都好多飯,三個女仔食唔晒😂😂😂雖然要排隊但都好快入座,值得大家支持!
相信大家對光榮冰室都唔陌生,
經常都好多人排隊,冇機會食到,
今日終於一睹廬山真面目!

老實講朋友都叫我唔好對佢抱有太大嘅期望,
不過望下價錢,就會知抵食!

套餐跟飲品,都係$50,
而家喺香港邊度搵到!

大份又足料,叫左少飯都好多飯,
三個女仔食唔晒😂😂😂

雖然要排隊但都好快入座,值得大家支持!
2020-04-24 375 浏览
星期三和男朋友去了光榮冰室💛這是第3次食🥰去的時間差不多10點 不用排隊姐姐也好快安排到坐位之前也是食它的下午茶餐今次就食蕃茄豬排飯 有驚喜🧡落Order大約10分鍾 就有了☺️(比男朋友叫的快餐快hahaaaaa !!!)豬排大大塊 蕃茄汁味道調味得剛好酸酸甜甜 好開胃!!! ;D平常不太愛食飯的我 今次也食光光🥰而男朋友叫的是蔥油雞排飯 也是100分的讚💛雞排也是超大塊 比手掌還要大 hahaaaa!!!切塊雞排時有煙出 看得出是即叫即煎的🥰而有蔥油配塔 味道加滿分了(同桌對面的兩位小妹妹都是叫這個飯她們也一樣食光光的🥰)下次要試試它的煲仔飯了💛
星期三和男朋友去了光榮冰室💛這是第3次食🥰
去的時間差不多10點 不用排隊

姐姐也好快安排到坐位

之前也是食它的下午茶餐

今次就食蕃茄豬排飯 有驚喜🧡
落Order大約10分鍾 就有了☺️
(比男朋友叫的快餐快hahaaaaa !!!)
豬排大大塊 蕃茄汁味道調味得剛好
酸酸甜甜 好開胃!!! ;D
平常不太愛食飯的我 今次也食光光🥰

而男朋友叫的是蔥油雞排飯
也是100分的讚💛
雞排也是超大塊 比手掌還要大 hahaaaa!!!
切塊雞排時有煙出 看得出是即叫即煎的🥰
而有蔥油配塔 味道加滿分了
(同桌對面的兩位小妹妹都是叫這個飯
她們也一樣食光光的🥰)

下次要試試它的煲仔飯了💛
蕃茄豬排飯🧡
蔥油雞排飯🧡
2020-04-22
蕃茄豬排飯🧡
蔥油雞排飯🧡
2020-04-24 229 浏览
天氣又轉凍 係時候食返餐煲仔飯٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و呢間冰室冇人唔識啦🥺 又黃又好食🥳窩蛋牛肉煲仔飯🍳 $72應該係落單即整等上菜嘅過程會耐啲🤣粒蛋整得啱啱好 蛋汁+豉油撈飯不得了(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)牛肉好多 唔會好韌但冇乜牛味🐮有好多飯焦!!! 我最愛♡好似食零食咁脆😚
天氣又轉凍 係時候食返餐煲仔飯٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و
呢間冰室冇人唔識啦🥺 又黃又好食🥳

窩蛋牛肉煲仔飯🍳 $72
應該係落單即整等上菜嘅過程會耐啲🤣
牛肉好多 唔會好韌但冇乜牛味🐮
有好多飯焦!!! 我最愛♡好似食零食咁脆😚

• 窩蛋牛肉煲仔飯
2020-04-23 161 浏览
I ordered dried sausage and rice in cray pot. The sausage was not good for me. It doesn't smell good and the taste was bad. I dont think that's restaurant problem. The sausage was not good foreign ppl like me. I remember I enjoyed some beef and pork in cray pot before. In korea we have many good food but some of them is not good for foreign ppl. I will visit again and order the other type soon.

2020-04-04 439 浏览
位於 尖沙咀-厚福街 的 光榮冰室 , 長時間有顧客排隊 , 絕對是一間 "黃到發金" 的一間茶餐廳 ,一衆手足都從四面八方而來 , 要狠狠懲罰佢 ~Menu ~凍檸茶 (走甜 , 少冰) : 茶底夠茶香 , 檸檬夠味又不苦澀 , 頗好喝的 ~全日快餐 - C餐.紅酒牛腩飯 $45 : 碟頭飯 , 夠大碟 , 當然是港式的做法 , 不需要奢望太高 , 但紅酒汁都算濃稠夠味 , 勉強算是有酒香又帶點酸甜 , 牛腩大大件 , 肥瘦均勻 , 煮得夠腍夠入味 , 跟紅酒汁互相輝映 , 極好撈飯 ; 若果以茶餐廳的水準來說 , 味道算不俗 , 性價比極高 ~本篇完 ~
位於 尖沙咀-厚福街 的 光榮冰室 ,
一衆手足都從四面八方而來 , 要狠狠懲罰佢 ~
Menu ~

本篇完 ~
🥢尖沙嘴篇🥢食得好放心嘅茶記💛:光榮冰室(尖沙咀厚福街5-6號地下6號鋪)座位同座位之間隔得好開之餘,入門口要量體溫同埋check下有冇帶咗手帶!❣蔥油雞排飯(包野飲) $45 (8/10)一嚟到就聞到陣陣嘅蔥油味!蔥油份量好多,配埋大大塊皮脆內軟嘅雞扒真係好食到dum一聲🤩仲有佢個甜豉油撈飯真係無得輸。。。呢個份量真係兩個人食都得!性價比真係好高!❣叉燒滑蛋煲仔飯 $72 (8/10)我哋嚟到咁啱六點半後有煲仔飯食今次叫咗煎蛋叉燒煲仔飯🤤🤤個飯用傳統瓦煲煮,食嘅時候個底都有好多飯焦,加埋甜豉油真係無得頂!叉燒同蛋唔使講,分量一啲都唔吝嗇!我哋三個都覺得好好食😋
🥢尖沙嘴篇🥢
食得好放心嘅茶記💛:光榮冰室
(尖沙咀厚福街5-6號地下6號鋪)

❣蔥油雞排飯(包野飲) $45 (8/10)

❣叉燒滑蛋煲仔飯 $72 (8/10)
2020-04-03 562 浏览
想食平野慳錢,尖沙咀冇咩選擇,醒起呢間光榮冰室,一於去解決晚餐。我地好早六點鬆d就到,所以唔駛等位,食完出黎就已經有人排隊,好彩早去咋。我地見到全日快餐最抵食,$45有碟飯仲包野飲,凍飲唔駛加錢添。叫左叉燒炒蛋飯配滾水蛋同蔥油雞扒飯配凍檸茶。叉燒炒蛋飯d蛋色水好靚,好黄,食得出落左好多隻蛋,食落好滑,有蛋味。叉燒有肥有瘦,份量都多,好夠食。第一次飲滾水蛋,冇乜特別,唔落糖就好似飲緊水甘。蔥油雞扒飯好重蔥油味,但雞扒幾鞋,雖然都大塊。凍檸茶有茶味,唔錯。

叉燒炒蛋飯

第一次飲滾水蛋,冇乜特別,唔落糖就好似飲緊水甘。
滾水蛋

滾水蛋

蔥油雞扒飯好重蔥油味,但雞扒幾鞋,雖然都大塊。
蔥油雞扒飯

凍檸茶有茶味,唔錯。
2020-04-02
2020-03-31 254 浏览
相信大家對光榮冰室個名嘅印象都唔少因為呢佢喺尖沙咀呢成日呢都會喺唔同時間大排長龍咁今日呢我哋就黎到呢個冰室去試吓佢嘅招牌蔥油雞扒飯蔥油非常之足料 ,他又煎到啱啱好唔會好老。豉油撈飯真係世上最好食嘅配搭之一,啲飯又比我食晒啦本身想試紅酒牛腩飯但係嚟到嘅時候已經售罄左,下次真係要早啲嚟啊所以我哋叫咗個滑蛋叉燒XO醬飯叉燒好特別,嗰邊會特登煎過下,等佢香口啲!XO醬配上叉燒辣辣地同叉燒嘅甜味有少少相撞,無諗過會有驚喜!
相信大家對光榮冰室個名嘅印象都唔少

蔥油雞扒飯

蔥油非常之足料 ,他又煎到啱啱好唔會好老。
豉油撈飯真係世上最好食嘅配搭之一,啲飯又比我食晒啦

所以我哋叫咗個滑蛋叉燒XO醬飯
叉燒好特別,嗰邊會特登煎過下,等佢香口啲!
XO醬配上叉燒辣辣地同叉燒嘅甜味有少少相撞
,無諗過會有驚喜!

2020-03-29 298 浏览
作為黃店KOL,無論什麼時段都要排隊。因為疫情關係,人雖然少了但等位還是需要的。幸好趕及晚餐到達,才不用等。 餐牌設計夠懷舊,很有小時茶記特色。作為茶記,選擇多到不能盡錄。還有全日快餐,才$45,煲仔飯也只是$70左右。 叉燒滑蛋飯 $46是日快餐無招牌叉燒滑蛋飯,搵勻餐牌成個餐牌都找不到。只有秘製醬油叉燒煎蛋飯,惟有面懞懞問一問, 可能是隱藏menu吧 XD賣相平凡,滑蛋炒得剛好,帶點蛋汁又滑溜。叉燒夠軟腍,不黏牙,配上秘醬豉油甜甜的,超match。從不喜歡吃蔥,但這些蔥花很香,為這個叉燒炒蛋飯錦上添(蔥)花。 臘味煲仔飯 $68煲仔飯超足料,以為只得孖臘腸,原來還有臘肉、臘鴨,$68真是超值。 但可惜火喉不夠,飯粒不夠乾身,臘味也不夠入味,浪費了大好食材。是晚,警方聲稱光榮冰室違犯禁令,30分鐘查了2次,阻住做生意。但粉嶺龍躍頭鄉紳娶新抱就有優待,只給予口頭警告。疫症下抗爭之路更難行,Stay home不堂食,就外賣撐黃店吧。
餐牌設計夠懷舊,很有小時茶記特色。

叉燒滑蛋飯 $46

可能是隱藏menu吧 XD