近幾個月都好多人支持嘅黃店唔少得光榮冰室啦,大家都排隊幫襯佢地,全因佢地黃到發光,係唔同嘅艱難時刻都撐香港人🤩本身以為光榮係食茶餐,晏晝通常都係叫快餐或者常餐,點知夜晚六點半後係有煲仔飯食嫁喎,咁緊係要叫返個試下啦🤪**********<窩蛋牛肉煲仔飯> $72依個煲仔飯真係有驚喜,無諗過茶記嘅煲仔飯都咁好食,個牛肉加左窩蛋之後更加滑,完全唔老喎🥳個飯用傳統瓦煲煮,所以個底都有好多飯焦,加埋甜豉油真係無得頂!**********<沙嗲牛肉巨型奄列> $32個奄列一上枱真係嚇左一嚇,雖然餐牌寫係巨型姐,但實物真係大到嚇死人😂我諗有平時正常size嘅三四倍,真係要有多幾個人share先好叫!不過個味道都幾好食,個沙嗲牛味道好濃,配奄列都好match!

**********

沙嗲牛肉巨型奄列
窩蛋牛肉煲仔飯
沙嗲牛肉巨型奄列
2020-03-22 491 浏览
果然真係好多人嚟懲罰呀👍🏽👏🏽係要等位的 不過好快就有位了我地點了武警飯同埋滑蛋叉燒飯兩款飯都好出色喔🤤😋期間限定武警飯係椒鹽豬扒飯 仲有啲豉油汁辣椒絲同埋炸蒜啊撈飯真係無🉐️輸🌶🧄🐷🍚又真係幾惹味架啵不過啲豬扒🈶️少少乾👉🏽👈🏽但整體上都可以的喔滑蛋叉燒飯個賣相都好靚🤩😍勁多蛋同叉燒 仲有豉油汁 撈飯又係好正滑蛋炒得靚又滑 食下食下又食哂成碟🤣😆真係好飽🐷🐷😀😄
果然真係好多人嚟懲罰呀👍🏽👏🏽
真係好飽🐷🐷😀😄
2020-02-25
武警飯
2020-03-21 244 浏览
每次夜晚行過依間都見好多人排隊,原來係黃店, 梗係要支持下。見 lunch 時間唔洗等位,就入去試下。叫咗蔥油雞扒飯,蔥油份量好多,聞落好香,飯底下有炒熱嘅鼓油,用嚟撈飯一流。至於雞扒好大塊,皮脆內軟,食落一d都唔油膩。另仲叫杯奶茶,茶味濃,好飲。下次夜晚嚟試下煲仔飯先😋
等位,就入去試下。叫咗蔥油雞扒飯,
蔥油份量好多,聞落好香,飯底下有炒熱嘅
茶味濃,好飲。
下次夜晚嚟試下煲仔飯先😋

2020-03-20 270 浏览
碰巧在尖沙咀遇見有朋友,經過光榮冰室,決定試一試今天一點多的時間,餐廳差不多坐滿,我們需要坐同一面卡位很肚餓,快看快餐有5個選擇,見到很多人都叫了滑蛋沙爹牛肉飯,賣相唔錯,好吸引朋友點了咖哩豬扒腸仔飯,港式咖哩,有少許辛辣而且很惹味,豬扒非常大件而我最後選擇了這個法式的紅酒牛腩飯,雖然賣相一般,但牛腩炆得非常腍同入味,而且細心地切得很細,方便一啖一粒可能點了凍奶茶,味道正常,如果奶再多少少會更好整體港式茶餐廳算是中上水平而且在尖沙咀屬於性價比高
碰巧在尖沙咀遇見有朋友,經過光榮冰室,決定試一試

今天一點多的時間,餐廳差不多坐滿,我們需要坐同一面卡位

可能點了凍奶茶,味道正常,如果奶再多少少會更好

整體港式茶餐廳算是中上水平
而且在尖沙咀屬於性價比高

2020-03-16 272 浏览
呢間黃店相信無人唔識🤣 次次經過都大排長龍🤦🏻‍♀️ 難得平日下午只等了10分鐘✌🏻 除左價錢抵食外😚 亦有食物質素🤤#蔥油雞扒飯 🐤 ($45)原塊雞扒大大塊🐣 就算唔用刀都能輕易切開✌🏻 半煎炸雞扒外層十分脆身👍🏻 邊邊位更是惹味😋 肉質嫩滑🐥 配埋大量薑蔥豉油夠哂入味🤤 只係略嫌有少少咸😅 食完非常飽肚😏 飯餐仲包埋飲品🤫#黃店 #懲罰黃店 #黃色經濟圈

#蔥油雞扒飯 🐤 ($45)

#黃店 #懲罰黃店 #黃色經濟圈
叉燒滑蛋飯💰HKD$45-光榮冰室應該非常有名氣吧,懷舊冰室給食客獻上地道的香港食物作為招徠。嗯,我想現在餐廳的食物更會帶有一樣名為「良心」的調味料,令客人能夠吃上更美味的食物。-今次叫了快餐中的叉燒滑蛋飯,豉油佈滿在叉燒和炒蛋上再加以一些青蔥作為點綴,看得令人食指大動。滑蛋炒得嫩滑,吃下去有淡淡的蛋香味;叉燒多是瘦叉燒(與一般燒味舖無異),不會太硬也不會太韌,都算很容易就可以咬開。而且它真的很「抵食」,份量大之餘豉油又多,每口都可以吃到東西,夠足料﹗最好的就是凍飲不用加錢,冷熱飲品都是免費加配~-►好食指數:7/10整體用兩個字就可形容——「抵食」﹗味道還可以啦。如果想在尖沙咀地段平食,我想它應該是一個很好的選擇吧。*
💰HKD$45
►好食指數:7/10
整體用兩個字就可形容——「抵食」﹗味道還可以啦。
如果想在尖沙咀地段平食,我想它應該是一個很好的選擇吧。
2019-12-25
2020-03-14 237 浏览
光榮冰室黃都發光,應該冇人唔識,所以今日慕名而來。雖然佢係一間茶餐廳,但係非常乾淨企理,服務亦都係一流,唔怪得知咁出名啦 食物更加令人喜出望外,嗌咗一個沙嗲牛肉三文治同埋蛋牛煲仔飯。沙嗲牛肉三文治非常足料,牛肉好好食,絕對唔係普通茶餐廳沙嗲牛肉一般貨色。蛋牛煲仔飯更加係一流,用上新鮮嘅牛肉,上台前一刻先打一隻新鮮雞蛋,加上充滿焦香嘅飯,完全體現到香港特色嘅煲仔飯,真係好好食!見到好多人都嗌蔥油雞扒飯,下次一定要試吓!

見到好多人都嗌蔥油雞扒飯,下次一定要試吓!
2020-03-14
  • 窩蛋牛肉煲仔飯
  • 沙嗲牛肉三文治
呢度嘅煲仔飯即叫即整,等咗大概20分鐘,來到香噴噴,真係好正!最重要係食到底勁多脆卜卜飯焦🤩整體來講,嚟咗呢度食幾次嘅結論係,呢度嘅但真係做得好出色,總之有蛋嘅野都唔會差得去邊~好似午餐有嘅叉燒滑蛋飯,或者見好多人都識嘅三眼仔叉燒飯等等。不過茶餐啊特餐啊嗰啲通粉就冇咩特別!.Winter and Claypot rice 🍚 match made in heaven 👼 if you love claypot rice, u are in for a treat 😊 they make them only when u order so there is at least a 20 minute wait 😋 but trust me its worth it! my favourite part has to be the scrapping the crunchy bits stuck on the bottom of the pot 🤤 so DAMN good! overall, after coming here a few times, the food here is g
Winter and Claypot rice 🍚 match made in heaven 👼 if you love claypot rice, u are in for a treat 😊 they make them only when u order so there is at least a 20 minute wait 😋 but trust me its worth it! my favourite part has to be the scrapping the crunchy bits stuck on the bottom of the pot 🤤 so DAMN good! overall, after coming here a few times, the food here is great 👍 and the prices are amazing as well! expect a bit of a wait when u come tho
《鹹蛋肉餅煲仔飯》$72 😋😋😋
本身已經勁鍾意食鹹蛋蒸肉餅嘅我對呢個飯勁滿意😎肉餅唔會太碎,有口感!鹹蛋用嚟撈飯一流~
《薑醋鮮鯇魚煲仔飯》$72 😋😋
本身以為呢個鯇魚煲仔飯無咩特別,點知有驚喜!食先發現鯇魚真係新鮮,又無魚腥。唔錯!不過如果怕麻煩唔鍾意有魚骨嘅話就未必鐘意喇~
#光榮冰室
📍#BELLYwongs_tst #BELLYwongs_tsuenwan #BELLYwongs_shamtseng #BELLYwongs_klnbay
#BELLYwongs_hongkong
薑醋鮮鯇魚煲仔飯
薑醋鮮鯇魚煲仔飯
2020-02-27 399 浏览
.行過幾次都勁多人 大排長龍👩🏻‍🤝‍👨🏼👩🏻‍🤝‍👩🏼 今日一做完晒公司d 野就即刻小跑去厚福街 今次終於皇天不負有心人😍 今次終於比我試到😝.🍳 秘制醬油叉燒炒蛋飯 $44齋睇樣好似同普通既頹飯冇乜分別 但其實愈簡單既食材 愈難整得好食😐 半肥瘦的叉燒 因為厚切的關係所以一d 都唔會覺得乾 而用叉輕輕一篤就見到橙黃色的蛋汁溢出~睇見都覺得好治癒😆 而成碟飯的靈魂一定係秘制醬油 好耐冇食到咁鮮既豉油🤭 出面好多d 餐廳既豉油 一係就太鹹 一係就冇味😂😂 但依度既秘制醬油係先鹹後甜 能夠提升食物既鮮味👍🏻..下次如果見到唔晒排隊 我會再encore 試下三眼仔飯🤤🤤

🍳 秘制醬油叉燒炒蛋飯 $44

下次如果見到唔晒排隊 我會再encore 試下三眼仔飯🤤🤤
2020-02-26
2020-02-25 399 浏览
我諗大部分人都有聽過光榮冰室呢間餐廳,我都去試下睇下味道又點先😋🔻蔥油雞扒飯評分:9/10價錢:$44真心好好食🤤蔥油雞扒飯真係冇得輸!好香嘅蔥油味好好送飯,雞扒亦夠晒嫰滑!下次再去會再食!順帶一提呢個飯唔係平時menu而係牆上menu黎🔻茶餐(牛油多士+火腿煎雙蛋+叉燒湯米+熱檸水)評分:6.5/10價錢:$42我本身好鍾意食茶記嘅常餐嘅,咁就試下佢啦,水準就真係普普通通,都冇咩特別,如果湯底個味濃少少更加好喇📍光榮冰室 (尖沙咀)尖沙咀厚福街5-6號地下6號鋪

🔻蔥油雞扒飯

評分:9/10
價錢:$44

🔻茶餐

(牛油多士+火腿煎雙蛋+叉燒湯米+熱檸水)
評分:6.5/10
價錢:$42

📍光榮冰室 (尖沙咀)
尖沙咀厚福街5-6號地下6號鋪
2020-02-18 315 浏览
今日同幾個朋友一齊食光榮 叫左個火腿奄列同埋臘味煲仔飯 火腿奄列真係勁大塊呀 應該用左好多隻蛋 .. 大件夾抵食 份量足 煲仔飯都唔錯 夠熱有飯焦 最鐘意就係食飯焦 臘味都正正常常 呢到需要排隊 大概15mins 就有位 都可以等既
2020-02-13 308 浏览
今日又來尖沙咀搵嘢食嚟到好多人排隊嘅光榮冰室同朋友有啲餓所以呢決定要個飯見到隔離枱叫咗蔥油雞扒飯雞扒大塊到cover晒所有飯覺得極其吸引就即刻落單所以順手挨埋佢哋冰室最出名嘅奶茶佢哋嘅飯粒比較粒粒分明唔係一般林晒而且佢哋好有舊式風味係落咗甜醬油成個飯底就好惹味雞扒佢哋用咗脆炸嘅方法雞扒勁大塊雞皮都炸到博博趣就算平時我唔係好食雞皮都有食最上面梗係放咗啲佢哋最出名嘅姜蓉鹹鹹香香嘅感覺配飯真係一流奶茶絲滑
今日又來尖沙咀搵嘢食

鹹鹹香香嘅感覺配飯
真係一流

奶茶絲滑

2020-02-13 223 浏览
今日難得無乜人,當然係少咗好多人出街,另一樣係跳咗電掣🔋🈚️冷氣❄️、🈚️熱飲☕️、🈚️麵食🍜,全場只有一款午餐🥣,但店員亦好殷切地同每一位食客解釋同致歉,喺呢個咁鬱枯嘅香港🇭🇰難得有良心嘅食店,下次再食過😏———————————————————————————🥢「叉燒滑蛋飯」➕凍飲🥤💬雖然無選擇,但叉燒同滑蛋份量都唔小,絕對餸飯一流😏,凍飲仲唔駛加錢,$50有找平靚正!
———————————————————————————
🥢「叉燒滑蛋飯」➕凍飲🥤
2020-02-12 519 浏览
今日出開尖沙咀,決定黎呢間人人叫好既冰室- 光榮冰室最近香港愈來愈多呢類懷舊性嘅冰室,通常食物質素會比較參差,但呢間光榮冰室絕對唔會令你失望❗️❗️❗️快餐選擇花多眼亂,但唯一要留意係出餐算慢,如果趕時間要自己睇路😂😂今日決定紅酒牛腩飯同蔥油雞扒飯紅酒牛腩飯 $45賣相一般,但其實好好食,紅酒汁味濃,撈飯一流,牛腩好冧,好多,整體黎講好出色😍😍但如果同呢碟蔥油雞扒飯相比,簡直係冇得比,雞扒好厚,炸得好香,唔會太濃,加埋蔥油簡直係perfect match,講真係我食過最好食既蔥油雞扒飯🥰🥰🥰題外話:佢杯茶走都係勁出色,煉奶完全唔吝嗇,好飲!
今日出開尖沙咀,決定黎呢間人人叫好既冰室- 光榮冰室

今日決定紅酒牛腩飯同蔥油雞扒飯

紅酒牛腩飯 $45

蔥油雞扒飯

題外話:佢杯茶走都係勁出色,煉奶完全唔吝嗇,好飲!
蔥油雞扒飯
2020-02-10 194 浏览
次次行過都排晒長龍,無奈次次行開都趕時間,唔可以幫襯佢。終於,有個星期日,無排隊,可以去食下。係門口已經見到五顏六色嘅memo紙,好有時代感。舖頭細細,但充分反映到香港人嘅efficiency!因為係下午時間去,A-E餐已經準備就緒,款款都好經典、好吸引。阿姐見到我同朋友企左係門口,即係出門口問我地幾位,仲話可以入到去坐定定慢慢畫memo。因為仲有三個未到,伙計行過都會問我地幾位,人齊未,搞到我見到門口莊莊下嘅食客都有點唔好意思!值得一讚嘅係伙計對得地都好包容,坐左10幾分鐘先齊人,一句難聽嘅說話或者面口都無。叫左五款野食,總括而言,叉燒蛋飯好味,好平凡,但係呢間餐廳食飯唔使講運氣,水準甚高,無因為人多而令食物水準受影響。如果唔鐘意食港式碟頭飯,都仲有西式嘅常餐同通心粉餐揀,但通心粉選項要加錢配野飲。都係午餐set最抵食!總括一句,員工各有分工,食客都好好相處,地方淺窄,但各有各空間,互相忍讓。