元朗呢間新記雞粥食咗好多年,由以前喺街邊擺檔到喺元朗開舖頭,冇諗到咁多年之後開到周街都係分店,不過依家同以前就好唔同啦,依家乜都有得食,除咗招牌雞粥,炸乳鴿 ... 而家仲有小炒同炒飯麵食。佐敦呢間店應該都幾新,價錢真係好親民,又貼地,平均幾十蚊一樣野!清蒸盲糟$54-食河魚最怕有泥味,蒸得剛剛好,份量都唔細,出街食飯幾十蚊,真係算好好。鯪魚球$49-正正正正正,必點鯪魚球,炸到脆卜卜,加埋個汁,而且鯪魚多,唔似出面有d好大舊但得舊粉咁。脆皮乳鴿$59-乳鴿出名都係有道理,又大隻又炸得香脆,重點係外脆內滑仲好厚肉,呢個就係點解呢間餐廳可以一直做落去既主要原因。菠蘿咕嚕肉$63 + $5 有野飲 -同事話要叫小菜食,酸酸甜甜夠開胃新記招牌雞粥$57-又到招牌野,必叫呀喂,雞係雞髀,但好鮮甜又好味,個粥煲得夠晒棉!欖菜四季豆$52- 送飯一流既四季豆,如果份量再多d會更開心😁鹹魚雞粒炒飯$50-夠獲氣先炒到好食既炒飯,加少唔會太多油,一粒粒飯夠分明。總結來講新記繼續真係CP值好高既餐廳,真係食多幾次都唔唔悶呀

清蒸盲糟$54

鯪魚球$49

脆皮乳鴿$59

菠蘿咕嚕肉$63 + $5 有野飲
-同事話要叫小菜食,酸酸甜甜夠開胃

新記招牌雞粥$57

欖菜四季豆$52
- 送飯一流既四季豆,如果份量再多d會更開心😁

鹹魚雞粒炒飯$50
-夠獲氣先炒到好食既炒飯,加少唔會太多油,一粒粒飯夠分明。

• 招牌雞粥
  • 炸兩
  • 炸乳鴿
2019-10-14 58 浏览
馳名新記雞粥今日收左工同幾個同事一齊食飯,試下佐敦間開左冇幾耐既元朗新記,亦即係好出名既新記雞粥,因為價錢都唔貴,我地又好餓,咁就每樣叫d share一齊食,咁就可以試多d野。樣樣野都唔錯既,第一推介係乳鴿,好小食到咁大隻既乳鴿,又多肉又外脆內juicy,下次要再食,跟住第二推介係雞粥,我地叫左豬潤雞粥,雞好滑好入味,豬膶好新鮮。雲吞都好推介好抵食,38蚊8粒大大粒。仲有鯪魚球都好出色。叫左幾味家常小炒同炒飯,好飽好滿足。佢選擇好多所以下次要再試其他喇😂
馳名新記雞粥
雲吞都好推介好抵食,38蚊8粒大大粒。
仲有鯪魚球都好出色。

2019-10-12 160 浏览
元朗人在佐敦收工,十分肚餓,見到雞粥又幾想食🤭 坐低先發現原來唔止雞粥,仲有好多野食,睇完成份menu都要幾分鐘呀!由於太肚餓關係,就叫左雞粥、蜆介鯪魚球、XO醬叉燒炒蛋、腐乳椒絲通菜,再加個白飯。招牌雞粥十分抵食,綿綿的粥滲滿雞肉鮮味,雞件份量多,真係落足料,一人食一碗的話已經很夠了。蜆介鯪魚球,超大粒,配上蜆介汁鮮味更突出,這個是必點的呢👍🏻XO醬叉燒炒蛋,識食緊係要餸飯啦😋平時食開的叉燒炒蛋的叉燒係黏著半凝固的蛋漿,呢個叉燒炒蛋就有小小唔同,佢既做法比較多汁,不過鹹鹹的肉汁餸飯一流,都可以!食左咁多肉,都要食返少少菜😆腐乳椒絲通菜,不過不失。最後飲返杯泰式青檸冰,清清喉嚨,爽呀👍🏻

貴妃雞粥、椒絲腐乳炒通菜、XO醬叉燒炒蛋
泰式青檸冰
2019-10-08
貴妃雞粥、椒絲腐乳炒通菜、XO醬叉燒炒蛋
1K
食過幾次旺角新記, 佐敦分店就第1次食, 應該係新開無耐? 裝修比旺角既新, 相比起依度就大d而且d位更闊落更好坐, 呀d店員仲幾好禮貌添海蜇手撕雞小食黎講佢比我想像中大份, 堆到座山咁, 佢既醬汁比平時食開既杰d, 麻油味好香脆皮乳鴿黎新記必食既有兩樣, 第1樣就係乳鴿焦脆既外皮, 一啖咬落去油香滿溢, 而家打字都流緊口水貴妃雞粥必食之選乳鴿外就係雞粥, 馳名雞粥真材實料, 雞肉咸香, 煲出黎既粥鮮味又綿綿的, 砂鍋上食落份外好味XO醬cha燒炒蛋炒蛋粉炒得好好, 係炒滑蛋既狀態, 同蔥花完美融合, 面頭加左xo醬辣辣地惹味d, 唔中意食咁油既人可以選擇唔加架~ 份量都幾大, 兩個人食都夠有突!!清哂! 不過佢份量大既關係有d過飽, 可以叫少一樣野食, 抵食!!叫完杯熱豆漿先發現原來有湯可以加既, 唯有下次飲啦~

海蜇手撕雞

脆皮乳鴿
黎新記必食既有兩樣, 第1樣就係乳鴿
焦脆既外皮, 一啖咬落去油香滿溢, 而家打字都流緊口水

XO醬cha燒炒蛋

叫完杯熱豆漿先發現原來有湯可以加既, 唯有下次飲啦~

2019-10-09 117 浏览
今日約了朋友在佐敦食lunch,友人建議去新記雞粥,話之前在旺角食過唔錯,呢位挑剔的人話ok應該不會伏的。我們兩個人,點了兩個餐加一個小食,分別有生滾貴妃雞粥配炸兩、XO醬叉燒炒蛋飯和炸魷魚鬚。先上枱的是XO醬叉燒炒蛋飯,炒蛋的賣相美觀,顏色鮮黃,生熟程度恰到好處,配上鋪面的XO醬,增強味道層次又不失炒蛋香味。至於生滾貴妃雞粥,粥的份量夠,粥底棉滑,雞件入味,水準十分高,午市生滾粥套餐跟腸粉,我們選擇了炸兩,一份九件,油炸鬼脆口,腸粉薄滑,不錯、不錯。今次最驚喜的,反而是小食,魷魚鬚即叫即炸,入口時還是熱辣辣,炸漿薄薄的,另人食指大動。吃了咁多東西,捧着肚子離開,埋單都只不過是$160,性價比超高。
2019-09-27 138 浏览
有間食店講到好出名雞粥。。走咗嚟佐敦開分店。。昨晚終於有機會試吓😍。。一開始落單有個女店員係呆滯d。。重複講左三次先至成功。。但總算都係OK啦。。整體個粥同炸兩都好食。。最難得個炸兩係熱同脆👍(晚上9點多)。。叫咗碟海蜇燻蹄其實理論都唔想拎入廚房換。。。但係上枱嘅時候真係接受唔到囉😵。全部燻蹄好似頭頭尾尾食淨咁🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️。。迫於無奈都要換。。換完果碟靚仔好多。。咁先至見得人😋還有一味干扁四季豆。。足料不過。。炒得唔入味。。有待改善😬

還有一味干扁四季豆。。足料不過。。炒得唔入味。。有待改善😬
豬潤魚片粥
豬潤魚片粥
炸兩
換完之後嘅海蜇燻蹄
2019-09-25 111 浏览
今日食左下午茶 所以都冇乜胃口 想食下粥 原來佐敦都開左呢間新記雞粥 所以今晚就食粥啦 〰️貴妃雞粥〰️$51呢個係我每次都必食既粥呀 今次食都仍然保持到個水準 雞味好濃 聞得到好香 而且個粥底真係煲得好綿 真係好回味 〰️紅燒元朗脆皮乳鴿〰️$59叫得個粥梗係要叫埋乳鴿食啦 好似上次食咁個皮仍然係炸得好脆既 但入面既肉又唔鞋 加埋d准鹽真係好正〰️椒鹽豬扒〰️$55我加多左$16轉餐 個餐包括一碗白飯及一杯飲品(凍飲加$3)豬扒每塊都好淡淡肉及頗厚 冇乜骨既 煎得每塊都金其色 最吸引係d蒜係好多 用黎撈飯一流 而且豬扒都幾多塊架〰️魚香茄子煲〰️$52茄子好淋 用黎餸飯好惹味

〰️貴妃雞粥〰️$51

〰️紅燒元朗脆皮乳鴿〰️$59

〰️椒鹽豬扒〰️$55

〰️魚香茄子煲〰️$52

茄子好淋 用黎餸飯好惹味
2019-09-20 124 浏览
經過這間新開的粥店,見幾多野食,入去試下!雞粥粥底有雞肉鮮甜,而且雞件多又夠滑。香脆炸大腸炸至表皮脆口,裏面還帶了大腸內壁的肉,很有咬口。蜆介鯪魚球大粒過乒乓波,裏面啖啖鯪魚肉,十分彈牙,加上咸香味十足的蜆介汁,味道更能提鮮。蒜泥汁脆皮豆腐豆腐炸至表面金黃香脆,裏面嫩滑,細細件正好一口一粒,蒜泥汁帶點醋酸,令豆腐不至太油膩。帶子肉片炒麵炒麵雖然不油膩,但比較乾及硬,味道一般。椒絲腐乳炒通菜通菜爽脆,腐乳的咸香味十分夾,亦不會過咸。最後飲了杯五花茶,味道夠濃又不太甜,食完炸野真係可以下火。
經過這間新開的粥店,見幾多野食,入去試下!

雞粥

粥底有雞肉鮮甜,而且雞件多又夠滑。

香脆炸大腸

炸至表皮脆口,裏面還帶了大腸內壁的肉,很有咬口。

蒜泥汁脆皮豆腐

帶子肉片炒麵

炒麵雖然不油膩,但比較乾及硬,味道一般。

椒絲腐乳炒通菜

通菜爽脆,腐乳的咸香味十分夾,亦不會過咸。

最後飲了杯五花茶,味道夠濃又不太甜,食完炸野真係可以下火。

2019-09-19 109 浏览
這一段時間外出食飯多數是食西餐,今晚想清清地,就同老公兩個人去了食粥。這裏最出名的是雞粥,除了粥外,還有多款小食、炒粉麵等。紅燒元朗脆皮乳鴿乳鴿外皮表面香脆,而且厚肉,肉質嫩滑保留了肉汁。海哲薰蹄薰蹄點上醋汁減輕油膩感,海哲有咬口,作小食一流。鮮蝦腸粉腸粉又薄又夠滑,而且大隻新鮮的蝦肉,非常爽彈。貴妃雞粥雞粥有至少五至六件雞件,雞肉保持嫩滑,而粥底亦都有雞油香味,既綿滑又鮮甜。油炸鬼食粥點可以無油炸鬼呢!炸得鬆脆又細心地剪開一件件,方便食用。

紅燒元朗脆皮乳鴿
乳鴿外皮表面香脆,而且厚肉,肉質嫩滑保留了肉汁。

海哲薰蹄
薰蹄點上醋汁減輕油膩感,海哲有咬口,作小食一流。

鮮蝦腸粉
腸粉又薄又夠滑,而且大隻新鮮的蝦肉,非常爽彈。

油炸鬼