2019-12-18
今晚行經呢間新記粥店好似好吸引咁,就同朋友入去試試!一到當然食返個雞粥先啦,貴妃雞粥可以加配好多唔同材料但我做揀咗最傳統既雞粥。雞味好突出而且入味,加上有雞油所以令到碗粥都好夠味,唔使其他調味料都入哂味。雞肉都係大大舊而冇咩骨,果然真係招牌菜! 另外朋友叫咗碎牛皮蛋粥,碎牛基本上成碗都係再加埋搞碎咗既皮蛋,味都夠濃同埋好綿,皮蛋仲有少少糖心添!另一合朋友就食飯,叫咗粟米魚塊。真係拍得住大排檔既鑊氣,粟米汁杰得黎又好濃味而且粟米粒係脆既! 魚塊炸完再加埋個汁食真係一流,我地都忍唔住夾咗幾舊食! 跟餐仲有五花茶,自己煲既夠哂火喉又清熱!我地再叫咗蔥花炸兩腸,油炸鬼仲係脆卜卜既,我地都食得勁快同滿意,因為都好少食到炸兩個油炸鬼仲係熱同脆!另外仲有脆皮炸大腸,呢個真係冇得輸。大膠夠肥而且炸到表皮脆卜卜,腸入面又乾淨而味道勁突出,配合埋店舖自家制既甜酸醬真係超滿足!