2023-01-20 38 浏览
成日行過都見到依間拉麵鋪好特別因為門口公仔太吸引人注目今日一於入去試下!餐廳環境幾靚見到佢有d祈福牌同好靚嘅富士山畫特別咁耐無去日本真係好懷緬拉麵湯底無油膩感 見到佢叉燒嘅數量都好多好足料佢嘅灸叉燒份量都幾大件 味道食落都好香口 而角切叉燒佢會細細粒好方便食肉質相對較淋另外叫左份炸章魚賣相炸得好金黃又唔會太咸飲品試左柚子梳打 真係日本直送 好清新嘅柚子味整體食物都好唔錯 睇左咁耐記得禁兩下張圖 你嘅♥代表你嘅支持
成日行過都見到依間拉麵鋪好特別
因為門口公仔太吸引人注目
今日一於入去試下!
餐廳環境幾靚

睇左咁耐記得禁兩下張圖 你嘅♥代表你嘅支持
肉食愛好者拉麵
肉食愛好者拉麵
2023-01-19 16 浏览
今日食既呢間係位於旺角既僕之拉麵, 呢間小店非常之有日系既感覺裝修已經感覺到好似入左日本既居酒屋一樣呢度既拉麵款都幾多唔同選擇下我就揀左既係特選拉麵, 除左有1.5倍既叉燒之外, 仲有炙叉燒, 紫菜, 味筍同味付雞蛋等左大約10分鐘就有得食了, 超大的一碗, 大大既叉燒加上拉麵既湯底真係超夾超好味特別要推薦既係呢個炙叉燒, 口感同味道都同叉燒好大分別, 油脂既比例入口即溶糖心蛋勁彈q勁鐘意, 入面既蛋黃蛋味十足黎得呢度食當然要叫個小吃, 我嗌左既係炸雞, 超脆既外表加上沙律醬真係一流既配答, 超值得推薦!!

裝修已經感覺到好似入左日本既居酒屋一樣

呢度既拉麵款都幾多唔同選擇下

糖心蛋勁彈q勁鐘意, 入面既蛋黃蛋味十足

2023-01-10
午餐
  • 特選拉麵
  • 炸雞
2023-01-19 15 浏览
同老公出旺角買波鞋,買到咁上下梗係要食飯醫下肚,今次拉麵癮起,就選擇了新寶戲院附近的僕之拉麵。店外已經充滿日式風情,店內有些日本面具和風景,非常日本feel。人氣拉麵 - 我就選擇了豚骨濃湯 + 辛味醬,味道很不錯。叉燒厚度適中,仲有流心蛋。特選拉麵 - 叉燒1.5倍,比較適合胃口較大的人,如果大胃王仲想食多d叉燒,亦都可以選擇叉燒3倍,一定滿足到。蟹肉餅可樂餅 - 炸到好香脆,但又唔太油膩。內裡啖啖蟹肉,好味。

2023-01-17
下午茶
2023-01-18 1417 浏览
旺角性價比高拉麵店🍜 今晚放工出旺角女人街買嘢 買完嘢已經係晚飯時間 經過呢間拉麵店 俾佢吸引住 食吓拉麵都唔錯😎 小店以簡潔木系日式裝修 行街行到攰攰地 喺度簡單食拉麵都唔錯 快靚正 👍😌 拉面可以揀濃湯或者清湯 🥰 🍜肉愛食者拉麵$120叉燒有三倍咁多 仲有角切叉燒 葱 味筍 味付雞蛋🥚呢個拉麵都幾足料 肉片鋪滿成個碗面 好似朵花咁 肉片偏瘦 但一啲都唔鞋 油脂分布均勻 好入味 味筍爽彈 拉麵調味啱啱好👍😋 🍜人氣拉麵 $98有叉燒 粟米 葱 味筍 味付雞蛋 紫菜 呢個人氣拉麵 我揀咗清湯 拉面咬口及彈牙 粟米超甜 叉燒係西班牙梅肉 肉質鮮甜 溫泉蛋黃呈紅色 流心度啱啱好 用料上乘 推介😋 炸章魚🐙$30食拉麵之余 當然要揀一款小食 同朋友分享一下 章魚即炸即上枱 香口酥脆 點埋沙律醬食就最正😄 無糖可樂$10蜜瓜梳打$24靜岡蜜瓜梳打 甜味清新😎 🎈僕之拉麵 (旺角)旺角豉油街74號地舖 kfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodlover #香港美食 #香港必食 #hkfoodpic #hkig #food #foodie #foods

旺角性價比高拉麵店🍜

炸章魚🐙$30

無糖可樂$10
蜜瓜梳打$24
靜岡蜜瓜梳打 甜味清新😎

🎈僕之拉麵 (旺角)
旺角豉油街74號地舖

kfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodlover #香港美食 #香港必食 #hkfoodpic #hkig #food #foodie #foodstagram #foodblogger #meimei #852food #852foodie
  • 人氣拉麵
  • 炸章魚
🏩~僕之拉麵~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~旺角真係好多唔同種類既野食 而僕之拉麵就適合喜愛拉麵既人士啦🍜~肉愛食者拉麵 x 2~  湯底:豚骨濃湯 非常入味不過拉麵都幾索湯 叫左影完相要即刻食😂拉麵:份量十足落單亦可選擇要淋/硬麵肉類及配料:3倍叉燒  角切叉燒蔥  味筍  味付雞蛋肉類份量真係勁多 而且好鮮甜好有肉味蔥 味筍同雞蛋都好入味 配合濃湯及拉面味道非常合適😄💰:HK$240/2份🥟~炸餃子(4件)~  小食叫左炸餃子 皮脆肉甜💰:HK$30🥤~桃梳打酒~ 含小小桃味既梳打酒 一人一個細酒杯每人都可以有4-5杯仔飲💰:HK$24Menu:環境:餐廳環境:📸📸📸📸服務質素:😊😊😊😊😊食物味道:👅👅👅👅性價比:💰💰💰💰HK$294/2人🏘~ 僕之拉麵📮~ 旺角豉油街74號地舖
🏩~僕之拉麵~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

🍜~肉愛食者拉麵 x 2~
湯底:

蔥  味筍  味付雞蛋
肉類份量真係勁多 而且好鮮甜好有肉味
蔥 味筍同雞蛋都好入味 配合濃湯及拉面味道非常合適😄
💰:HK$240/2份

🥟~炸餃子(4件)~
小食叫左炸餃子 皮脆肉甜

📮~ 旺角豉油街74號地舖
2022-12-31
  • 桃梳打
2023-01-17 33 浏览
旺角高性價比食肉獸拉麵推薦僕之拉麵📍旺角豉油街74號地舖「乾一罐的汽水 呼出嘆息 快樂懶說明 no~ 自己一個做證」#一人之境 #林家謙今日難得閒日放假,出咗嚟旺角行街,途經豉油街嘅時候比依間日式木系裝修嘅拉麵店招牌吸引咗,招牌見到成碗拉麵都比叉燒鋪滿,非常吸引,啱哂我ED食肉獸。-A. 特選拉麵 $135 4.2/5⭐️(包括叉燒1.5倍+炙叉燒+紫菜2杖+蔥+味筍+味付雞蛋)入到嚟坐低之後,睇睇餐牌,大概有5款常駐拉麵加1-2款期間限定拉麵,我就比炙燒叉燒吸引咗揀咗A餐嘅特選拉麵。另外可揀濃湯/清湯,麵嘅質地等常見拉麵選項,我個人對豚骨湯就偏好濃湯同偏硬麵質,比較鐘意飲到濃厚嘅豚骨湯底更加惹味。拉麵等咗5分鐘左右就上枱,店員亦好貼心咁捉醒各項配料搭配可以增添風味,拉麵一如餐牌說明,各款配料鋪滿成碗拉麵,非常豐富。先試一下豚骨濃湯,入口濃郁滿足,豚骨湯嘅油脂係口腔回蕩,適逢今日天氣轉涼,濃湯入口更加暖身。再試麵質,師傅有按照我要求做到偏硬質地,爽口彈牙。然後開始試期待已久嘅多重叉燒,最滿意灸燒厚切叉燒,足足比我手掌都要長,肥瘦適中入口半即溶半咬口嘅口感,層次好豐富,普通嘅薄切叉燒份量
旺角高性價比食肉獸拉麵推薦

僕之拉麵
📍旺角豉油街74號地舖

#一人之境 #林家謙

-A. 特選拉麵 $135 4.2/5⭐️
(包括叉燒1.5倍+炙叉燒+紫菜2杖+蔥+味筍+味付雞蛋)
然後開始試期待已久嘅多重叉燒,最滿意灸燒厚切叉燒,足足比我手掌都要長,肥瘦適中入口半即溶半咬口嘅口感,層次好豐富,普通嘅薄切叉燒份量都好多,每啖一口拉麵一口叉燒亦都非常滿足,另外糖心蛋同荀亦正常發揮。

-密瓜梳打 $24 4/5⭐️
好耐無飲過依款梳打,難得依度有,可以回味一下係日本喪食喪飲嘅美好時光。

總結:餐廳位置身處旺角旺區之中,地點方便,而且日式木系裝修非常搶眼,加上份量超豐富嘅肉系拉麵做主打,好高性價比,推薦比想食一餐豐富滿足拉麵嘅大家。

====
#僕之拉麵
#旺角美食#hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkfoodporn #852eats #hkiger #食好西 #相機食先 #香港美食
#炙燒厚切叉燒

====

2023-01-15 23 浏览
呢間拉麵店位於旺角,主打爆量叉燒拉麵,所以吸引咗愛食肉嘅我地去試下😋店內好多達摩Menu一頁睇晒 專注做幾款拉麵🔸️肉愛食者拉麵🐖🐖🐖 $120賣相超吸引😍一片片叉燒鋪滿碗邊,肉質幾嫰,仲有一堆角切叉燒,好入味和有咬口。我地揀左豚骨濃湯,真係好濃郁🥰拉麵很掛湯呢。🔸️特選拉麵🐖 $135好大條炙燒叉燒😆有點焦香和炭燒味,好好食呀,仲有2塊紫菜,浸落湯度食好正呀😙🔸️炸章魚丸(6粒)🐙 $30外脆內軟的感覺👍🏻👍🏻🔸️桃梳打🍑 $24📍#僕之拉麵 (#旺角美食) 旺角豉油街74號地舖

Menu一頁睇晒 專注做幾款拉麵

🔸️肉愛食者拉麵🐖🐖🐖 $120

🔸️特選拉麵🐖 $135

🔸️炸章魚丸(6粒)🐙 $30
外脆內軟的感覺👍🏻👍🏻

🔸️桃梳打🍑 $24

📍#僕之拉麵 (#旺角美食)
旺角豉油街74號地舖
一個人喺旺角,想簡單快脆食碗麵🍜,路過呢度,見到係食日本🇯🇵拉麵🍜,咁都冇乜考慮啦,就決定入去試吓😆叫咗 $120 嘅「肉愛食者拉麺 Meat Lover Ramen」,另外 topping 加咗 $18 嘅「蟹棒」😋「肉愛食者拉麺」真係有好多肉😆,材料包括「叉燒 3倍+角切叉燒+葱+味筍+味付雞蛋」,成碗拉麵🍜上邊都鋪滿「薄切叉燒🐷」,另外仲有啲切小粒嘅「角切叉燒🐷」,真係幾豐富🤩;不可不提嗰兩條「蟹棒」,非常巨型🤩,依家大部份「蟹棒」都係加咗魚肉製造而成,呢兩條「蟹棒」出奇地幾好味🤪仲要咗一枝 $18 嘅「烏龍茶(ウーロン茶)」,配濃味嘅拉麵🍜,非常清新解渴😋

2023-01-11 23 浏览
仲記得第一次嚟係因為佢個裝修吸引咗我,好有懷舊日式拉麵舖嘅感覺,但係之後嚟嘅幾次,都係因為記得佢嘅味道有幾好食,之後黎完一次又一次,而家就變咗係一個習慣,基本上每次來旺角都會喺度食晚餐。不過因為夜晚嚟,好少何整到海老食者拉麵,始終都係限量發售,一日先至得15碗!不過點都好,其他拉麵都幾好食,今次試咗兩碗之前未試過嘅拉麵:特選拉麵同埋人氣拉麵,兩碗個湯底都幾好飲,唔會過分油膩,有救龍尾,最正就梗係個溫泉蛋啦!另外都叫咗個炸章魚小食,同最後都有驚喜嘅就係一支樽裝嘅柚子梳打,樽面嘅圖案好配合餐廳嘅裝修,都係行舊式日本情懷,見到都覺得開心,飲落都覺得好好飲,唔會太甜!

2023-01-10 109 浏览
👧🏻😋👅🍽✨家庭式日本風味😋👍🏻-僕之拉麵🇭🇰 旺角豉油街74號地舖 🇭🇰-🎎木枱凳簡約裝修勁有日本feel, 店員同廚房都係後生仔女energetic又有禮貌🎎欣賞佢限定拉麵有得叫小份同淨麵, 切合唔同客人需要, 仲平好多, 不過我就食大大份多多餸岩了😆-🐷🔥🥚🍜 特選拉麵 $135💯叉燒1.5倍+炙叉燒+紫菜2枚+葱+味筍+味付鷄蛋💯揀左豚骨濃湯, 唔會太鹹, 好香豬骨味, 同清清地既叉燒肉好夾, 雖然只係1.5倍但都超多係麵底👍🏻💯炙叉燒超正長身大大塊燒到焦焦地, 肥膏勁香😋💯通常啲拉麵得半隻蛋, 佢有一隻搞到好似對眼睛😆 配料之多係令性價比非常高-🐷🐖🐽🥚🍜 肉愛食者拉麵 $120✨叉燒3倍+ 角切叉燒+葱+味筍+味付鷄蛋✨特選1.5倍已經好多, 仲要3倍鋪滿晒成個碗🤣✨角切叉燒半肥瘦, 肥位痴住啲筋彈彈地牙-🐓🔥 炸雞四件 $38💯新鮮即炸勁好味, 平時食炸雞一咬爆油已經正啦, 佢係爆雞汁juicy又熱辣辣💯少少黑椒醃咗唔會太濃太搶個雞本身鮮味, 同埋都幾大舊, 真心抵食-
👧🏻😋👅🍽✨
家庭式日本風味😋👍🏻
僕之拉麵
🇭🇰 旺角豉油街74號地舖 🇭🇰
🐷🔥🥚🍜
特選拉麵 $135

💯叉燒1.5倍+炙叉燒
+紫菜2枚+葱+味筍+味付鷄蛋
💯炙叉燒超正長身大大塊燒到焦焦地, 肥膏勁香😋
🐷🐖🐽🥚🍜
肉愛食者拉麵 $120

✨叉燒3倍+ 角切叉燒+
葱+味筍+味付鷄蛋
✨特選1.5倍已經好多, 仲要3倍鋪滿晒成個碗🤣
✨角切叉燒半肥瘦, 肥位痴住啲筋彈彈地牙
🐓🔥
炸雞四件 $38
炸雞

炸雞
2023-01-06 37 浏览
💎總評分:6/10——🏅海老愛食者拉麵🍜 (7/10)每日限量15份嘅海老拉麵,總共有7隻大蝦加3隻有膏蝦頭🦐配半隻溏心蛋🥚啲蝦食落新鮮,爽同彈牙。佢啲蝦掛係碗側邊就唔會完全熟曬(7成熟左右),熟曬就冇咁好食。其實蝦嘅質素幾好,但敗筆竟然係個拉麵到!我地叫左正常硬度嘅麵,但係啲麵好淋,淨係用筷子輕力夾已經好容易斷😢完全冇拉麵嘅質感 ——🏅叉燒拉麵 (6.5/10)呢碗拉麵嘅叉燒數量係基本拉麵嘅2倍,配1隻溏心蛋,所以份量都算大。叉燒嘅肥肉同瘦肉比例啱啱好,唔會太薄。至於拉麵方面,一樣係叫左正常硬度,但都係好淋身🥲——🏅煎餃子🥟(6.5/10)味道正常,不過不失——整體黎講,其實啲餸嘅質素真心唔差,但係作為一個拉麵店,拉麵先係主角,如果淨係計拉麵分數老實講得4/10。我唔知佢地係個日失手煮過龍定咩,無論如何,如果拉麵整得唔好,再好食嘅叉燒都會令人卻步,所以希望佢地會改善一下啦——
💎總評分:6/10
——
🏅海老愛食者拉麵🍜 (7/10)
——
🏅叉燒拉麵 (6.5/10)
——
🏅煎餃子🥟(6.5/10)
味道正常,不過不失
  • 海老愛食者拉麵
2023-01-03 42 浏览
肉愛食者拉麵 $120果然係好震撼,大大塊薄切叉燒佈滿碗邊,仲有一堆角切叉燒粒。平時叉燒一定係一片片,原來角切叉燒粒燒過後口感又幾正,一羹拉麵放一粒叉燒然後一啖食左佢,非常滿足,加埋濃郁有點骨膠原感覺既豚骨濃湯,滿足食肉獸既味蕾!特選拉麵 $135好大條炙燒叉燒呀! 鍾意佢有陣焦香同炭燒味,又香又脆。另外佢肥瘦均勻,咬落juicy! 湯底揀咗豚骨清湯醬油味,真係會清爽D,配返濃味D既炙燒叉燒好夾。我地仲加左蟹棒,好粗既一條,幾彈牙下,好正。整體拉麵麵質爽口彈牙,糖心蛋真係岩岩好流心,香濃蛋味! 最後叫左支柚子梳打,真係好有去左日本既感覺!宜家一周年感謝祭仲有添糖心蛋既優惠,好正。
肉愛食者拉麵 $120

果然係好震撼,大大塊薄切叉燒佈滿碗邊,仲有一堆角切叉燒粒。

特選拉麵 $135

整體拉麵麵質爽口彈牙,糖心蛋真係岩岩好流心,香濃蛋味!

• 特選拉麵
2023-01-02 77 浏览
📍:僕之拉麵|💰:$120☞肉愛食者拉麵☜嗰日路過見到佢替玉無限添加又好似幾受歡迎咁就入咗去食🚬嗌完好快就有得食,但碗嘢係凍嘅🤷🏻‍♀️連我呢個貓舌都可以碗嘢一上枱直接灌湯食麵,唔講仲以為食緊冷麵😑真係越食越心寒🥹陰公🚬湯底方面就揀咗豚骨濃湯🫡但好淡😑同行友人都要加七味粉同蒜蓉先飲得落碗湯🫡我自己個人覺得一個正嘅拉麵湯底唔洗刻意落咁多額外調味🚬所以飲咗幾啖湯都廢事搞了,直接停手😌叉燒嘅份量係多嘅,但較為薄身味道普通。角切叉燒就偏韌嘅🫡而且唔好食,不過公道講句本人本身都麻麻哋角切叉燒🤫但同行友人話個特選拉麵入面嘅炙燒叉燒味道唔錯。至於溏心蛋就夠入味嘅,得隻蛋嘅味道抵讚🥲切都切得樣樣衰衰🥴食到一半已經無乜心機食🏳️就算替玉有得免費加都無謂加了🚬浸落湯又毀咗粒蛋咁🏳️碗麵食淨一半清咗啲叉燒就算數了🚬而家打呢篇食評都心痛自己果120蚊🫠定價高唔係問題🥴但咁樣嘅味道真的不了🥴我乖乖哋買碗譚仔加杯珍珠奶茶仲爽🧏🏻‍♀️✌🏻呢間嘢無下次👋🏻我而家仲係好心痛自己白白咁食咗劣食增肥⚰️賠了夫人又折兵🫠唯一可以讚嘅位係拉麵店嚟講空間相對寬敞🫠但我嚟食拉麵架嘛🫠唔係嚟食空間🫡有興趣睇更多食評可以follow ig :
📍:僕之拉麵|💰:$120
☞肉愛食者拉麵☜

有興趣睇更多食評可以follow ig : fatting_eateateat

2023-01-01 21 浏览
🌟喺日本旅行返嚟之後好耐都冇食日本嘢,今日突然之間好掛住日本嘅拉麵,所以就搵咗一間網上好多好評嘅拉麵店試下,估唔到都有少少日本嘅水準——————🐽 肉愛食者清湯拉麵作為食肉獸嘅我,梗係要叫一碗好多肉類嘅拉麵;一上枱即刻俾佢嚇親,叉燒一片片咁樣佈滿左喺碗邊,中間仲有燒過嘅豚肉粒同埋糖心蛋,真係好滿足🐽 人氣餐清湯拉麵另外一款拉麵有齊幾款傳統嘅配料,幾塊叉燒配埋紫菜粟米粒,值得一提嘅係佢呢度嘅拉麵清湯唔會有出邊嘅湯底咁濃味,好適合一啲淡口味嘅人士食🐽 牛肉可樂餅牛肉可樂餅炸到好脆,一咬開就食到入邊嘅牛肉粒以及薯蓉,好有日本風味
🌟

——————

🐽 肉愛食者清湯拉麵

🐽 人氣餐清湯拉麵

🐽 牛肉可樂餅
2023-01-01 91 浏览
今次約咗個男性客戶朋友出旺角食晏,正諗緊食啲乜好,就諗起呢間之前食過,有超多肉嘅特色拉麵店。相信一定啱鍾意肉食獸嘅朋友。店鋪位於豉油街,係洗衣街花園對面,沿著新寶戲院行入去就不難見到。進入餐廳,右邊有一排吧位,入面有大約有二十多個座位。餐廳主要提供兩款湯底、五款拉麵,再有兩款限定拉麵。另有配料可追加及數款小食。餐廳提供點餐紙供客人自行選擇。果然朋友選了《肉愛食者拉麵》配豚骨濃湯($120),的確超誇張,有三倍叉燒圍滿碗邊、另再加上角切叉燒,及配上味筍、味付雞蛋和蔥花。呢款真係完全適合肉食者嘅拉麵。我就選擇了《人氣拉麵》配豚骨濃湯($98),配有叉燒、紫菜、粟米、味筍、味付雞蛋、蔥花。呢款啱曬我哋女士食,喜歡有紫菜同粟米,整碗拉麵更豐富香濃。麵底及湯底都很不錯,真心連湯都可以飲埋。然後我們再追加左兩款小食 《炸章魚》($30)及《炸餃子》(揚餃子4個/$30),炸章魚超好味,香脆熱辣辣、章魚鮮味肉質十分爽口,超正推薦試下。炸餃子同樣即叫即炸,皮脆香口惹味。飲品主要以支裝及罐裝飲料為主。選了《烏龍茶》及《綠茶》($18) 。整體來說,拉麵、湯底有質素。想食好味拉麵嘅朋友,必要一試。如果鍾意

人氣拉麵

小食

炸餃子

飲品主要以支裝及罐裝飲料為主。選了《烏龍茶》及《綠茶》($18) 。整體來說,拉麵、湯底有質素。想食好味拉麵嘅朋友,必要一試。如果鍾意食拉麵又愛食肉嘅朋友,更加要嚟一試。

綠茶/烏龍茶
肉愛食者拉麵/人氣拉麵