2007-06-13 8 浏览
去過兩次﹐質數都令人失望。叫了凍的糖水(紫米)﹐來了一個唔凍唔熱的﹐伙記話“人多﹐所以雪唔夠時間”。大老呀﹐唔夠時間雪就唔好賣住啦﹐仲好似好應份咁﹐要求換另外一種糖水﹐好不願意才換給我。
去過兩次﹐質數都令人失望。

(非会员)
芒果拿破崙, 真係唔掂, 個酥皮得個薄, 比我感覺好慳皮, 仲要係唔似人地果d咁酥皮, 似一塊好平面既薄薄薄餅乾, 真少少求其朱古力心太軟, 呢個唔錯, 28蚊, 可以接受, 雪糕上到枱都未溶, 可以一試

2007-05-28 23 浏览
這裡已經幫襯好幾趟,千層酥、芒果Pancake、雜果涼粉及另外掛頭牌的朱古力心太軟,今次就來說一下這個心太軟。是即場焗制,故人客多的時候都要等成十數分鐘,心太軟焗制得宜,令外層朱古力皮甘香鬆化,裡面的朱古力漿熱辣溫潤,濃濃的朱古力味,配上一球雪糕、雜果及吉士,冷熱相沖,味道很不錯!

2007-04-09 10 浏览
記得在這裡看過此點, 覺得好吸引. 但我連店名與地址都唔記得, 只記得在大圍...於是在大圍小街內與男友左走右走, 去到另一間出名的甜品店, 但看來與大埔的rainbow和長沙灣的松記差不多, 不太吸引...於是再多走幾圈, 終於發現此店!在menu上看見很多圖片都很吸引. 我和男友各選了"火焰雪山"和"芒果疏乎里". 芒果有點酸, 但算新鮮. 疏乎里的味道我們覺得一般, 可能不太合我們的口味, 而火焰雪山很好味, 外暖內冷的感覺很好.難得吃到這樣的甜品, 很開心. 平時這些甜品都不容易吃到, 可以在這平民化的甜品店品嚐得到, 真是很驚喜. 尤其是火焰雪山, 去酒店食buffet都只是食到一角, 怎想到一座山就在你面前! 我們就覺得價錢很合理, 始終這些不易做, 而且外面比較少機會吃, 雖然地方偏僻一點, 但能吃到這樣的甜品很開心~!!!一定會返去再試其他~

一定會返去再試其他~
2007-03-18 9 浏览
估唔到冇去2, 3個月, 已經擴充了。芒果雙皮奶, 凍食, 口感好rich, 好重奶味! 但芒果就黎熟到爛...睇見d芒果有啡色的斑斑....不過都會再幫親, 希望會改善一下!
估唔到冇去2, 3個月, 已經擴充了。

不過都會再幫親, 希望會改善一下!
2007-03-15 13 浏览
農曆新年後去幫襯過一次,那次要了二碗紅荳沙,水凖依然好,但付款的時候才知道已加了價,以前是八元的現在已加至十元,加幅多達百分之二十五,都幾重手,雖然經濟市道有好轉,但是否重手了點。甜藝館已經重新開業,並沒有獨市生意了。以及那位在半島做總廚的師傅,請多點創新一些甜品吧,只是一兩款特色甜品係吾足夠的。
2007-03-15 14 浏览
食完正餐,又點可以miss o左dessert o尼...so,去大圍行左10mins o既路,終於到目的地:傅師傅甜品小食YEAH!兩個人o黎就可以試晒d招牌甜品:芒果梳乎里﹑鮮果千層酥﹑火焰雪山同特色炸雪糕芒果梳乎里...a bit disappointed,全是蛋白打出o黎,好像好鬆o既塑膠或海綿,感覺空洞洞,食o左等於冇食o甘...mix with mangoes...managoes are quite fresh and sweet gei though炸雪糕!炸雪糕!係必食之選!三粒分別有vanilla,chocolate & strawberry o既flavour,不單外貌圓碌碌,十分趣至,重美味又有創意... ice-cream味道係比較普通,但勝在有熱熱辣辣﹑香香脆脆﹑充滿蛋香o既泡芺外皮包住.....冷與熱o既chemistry...一咬之下,蛋味同雪糕充斥著整個口腔,慢慢溶化...個千層酥應該係我見個最大o既...我同細佬r晒頭o吾知點分,因為一叉就會散晒.... hmm...算了,要同美貌講再見d  酥皮o吾夠實,太少太薄,成張紙o甘,食o吾到應有o既香味.

行左10mins o既路,終於到目的地:傅師傅甜品小食

炸雪糕!炸雪糕!係必食之選!

d  酥皮o吾夠實,太少太薄,成張紙o甘,食o吾到應有o既香味... 不過d cream and custard 都又甜又香,可以惡補o下...d fruits 有 哈密瓜,蜜瓜,西瓜... 通通新鮮可口

賣相已經贏晒!分三層,最外面係我o地熟悉o既souffle,之後係蛋糕,in the core 係ice-cream...wow... 新奇有趣,亦係外熱內冷...炸雪糕o既進化版...
蛋糕最美味!重蛋香味,軟綿綿; 雪糕加埋d 大大粒o既提子乾,sweet sweet,同樣出色!
2007-03-05 27 浏览
叫左碗楊枝金露$20,西柚同芒果都係好酸,芒果汁芒果味唔濃,算係難食
2007-02-19 11 浏览
見大年初二,就來個甜品食評平衡一下油膩的送菜吧!上次來這裡,品嘗到一份相當不錯的千層酥,今次過來,十五十六Recall好啊還是試另外的好,最終結果是Talk Away份千層酥而堂食什果Pancake。什果Pancake的份量比較小,另跟千層酥做法差不多,只是外皮是脆皮及煎軟餅之分,而旁邊仍是淋上不小吉士醬增添美味。什果Pancake賣相挺好,但食味又不是相當,因Pancake不是暖身及裡面什果及鮮打忌廉又不夠冰凍,吃不出又冷又熱的感覺,跟上次吃到冰冷的千層酥不能雙提並論。Talk Away份千層酥回到家後吃起來始終打了點折扣,因外皮酥皮不夠脆身,失色了,都是堂食穩陣。
見大年初二,就來個甜品食評平衡一下油膩的送菜吧!

琴日放工..同班fd係大圍唔知食咩好~甜藝館又唔好食去左傅師傅食甜品~~叫左個1.炸雪糕~好正牙~ 有3隻味道~$252.凍芒果梳乎里..ok啵味道唔錯~~唔太漏$價錢貴左小小喇~$253.法式蕉糖燉蛋~叫左個熱既...唔太甜~~女士就岩食la~$12 又經濟實惠4.招牌千層酥..酥皮夠脆,加埋吉士醬...好食.又抵至抵食$185.心太軟..1切落去..朱古力醬留晒出黎~~好好feel..不過平番小小會好d $286.西米栗米布甸..用栗子做布甸..味道唔錯..整體黎講不錯~布甸夠香又平$ 157.火焰雪山...夠晒大個又好食.好正ar..外面熱,裡面雪糕超夠凍加埋生果~~正~~$38 ..唔係好貴~又好食總括黎講...叫左7樣野食...埋單都係$150到~~食到7樣甜品...好滿足la~~每人埋單$30...計番條數平過食甜藝館...又好食過甜藝館... 經濟又超值~~抵食
琴日放工..同班fd係大圍唔知食咩好~甜藝館又唔好食
去左傅師傅食甜品~~

叫左個
1.炸雪糕~好正牙~ 有3隻味道~$25

總括黎講...叫左7樣野食...埋單都係$150到~~
2007-01-07 16 浏览
迫低架單車,先去傅師傅食野...五點幾,路經椰林閣,好多人食...呢度,一間小店,全店滿坐,不過因為自己得一個人,搵位都容易d,但坐得都幾迫下...一坐低,呀姐即刻走過黎,問我食乜...此動作同甜藝館的一模一樣...自己又係果句:「我睇下先。」見到周圍的人大部份都係食麵,不過唔太肚餓,就叫左個鮮果千層酥...三層酥皮,兩層鮮果,加上忌廉,吉士...先講鮮果,鮮果層好多忌廉同吉士,鮮果有密瓜,西瓜,哈密瓜,芒果,夠新鮮,瓜係夠甜的,不過芒果係酸的...至於上面的士多啤梨就,都係唔甜的...自己好耐都冇食過甜的士多啤梨了...酥皮層則夠脆,加上吉士,食落係甜,不過唔'漏'...見到糖水都幾平...至於麵都一樣抵食,$15-$20,仲有糖水/飲品送,而且都幾大碗...至於環境就麻麻了...因為係村屋地下舖位,所以比較細,坐得迫,都冇乜裝潢,加上鄰近投注站,會有d賭博人士黎睇馬經,講馬...不過都會有下次,可能會試下d粉麵...
迫低架單車,先去傅師傅食野...

不過都會有下次,可能會試下d粉麵...
2006-11-15 11 浏览
幫襯完坤記,沒有五十步路程已經站在這店的門口。這裡仍是大圍舊墟,獨立的村屋而成的店舖,舖前有一細細的平台,放了不小塑膠檯椅準備晚上之用。來幫襯時全店只有筆者光顧堂食,反而外賣訂單就相當之多。店裡主打甜品,但亦有小吃及車仔麵,而標明是鯊魚骨湯底都幾吸引。先前只知有這出名的甜品店但沒有了解有什麼主打,故坐下後才開始思前想後,最穩陣當然以自已招牌作主打的菜式,就要了掛頭牌的招牌千層酥。千層酥賣相相當之好,看到三層酥皮夾著中間兩層的生果跟忌廉,外面再淋上吉士,相當引誘,但奈用了一個不稱職的塑膠快餐用碟,真的是半島甜品賣相,玉葉的裝潢。論食味,酥皮、新鮮生果、忌廉、吉士都能想象得到,但師傅的手勢及味道真的意想不到;酥皮雖然是薄薄三層,但油皮及水皮的比例及做法了得,焗製後相當脆口及有蛋香,混合其他食材香味簡直驚訝;忌廉是鮮打之餘又雪得夠冰涷;吉士味道相當好,蛋香四溢,甜味說真是稍甜但放在這裡整體變得平衡;蜜瓜西瓜士多啤梨都很鮮甜,但唯獨芒果不合時宜而較酸;但總結這個牌招千層酥是絕對可以。食店牆身貼滿老板的報章訪問,什麼多間酒店甜品總廚的排頭;但不管這的,這份甜點已經合格;這裡裝修佈置都不行,環境沒

食店牆身貼滿老板的報章訪問,什麼多間酒店甜品總廚的排頭;但不管這的,這份甜點已經合格;這裡裝修佈置都不行,環境沒有坊間主打甜品店的乾淨企理;店員服務不見得細心,在顧客面前大大聲講手提電話但又夾雜不小不雅形容詞。
但總括為了這個頭牌,再來幫襯的機會挺大的啦!
2006-09-25 10 浏览
一行四人去食甜品,去到見佢地舖仔細細同埋幾多人食,我地都要等左一陣先有位!我地四個人叫了八樣o野!1. 鮮果千層酥- 好味!酥皮夠鬆脆,加埋d吉林醬,個味好夾.2. 火焰雪山($38) - 最好味一款!都算幾大個,外面熱,裡面雪糕超夠凍,個雪糕味道好香,中間有層蛋糕,夾埋一齊食簡直係超正.3. 心太軟- OK,裡面朱古力醬略甜左少少.4. 西米栗米布甸- 用栗子做布甸幾特別,出奇地個味道真係幾好,布甸夠香.5. 喳咋- 唔掂!好稀,得個甜字!6. 芒果梳乎里- 麻麻地,用芒果碎撈係蛋白裡面,可能全個都係蛋白,覺得有D漏.7. 法式蕉糖燉蛋- OK,無乜特別.8. 地獄豬扒拉麵- $20碗真係幾抵,湯底都幾濃,夠辣!拉麵係用幼麵條,但豬扒略為"鞋"!價錢唔貴,每款只係十幾廿元,以咁o既價錢可以食到咁特式o既甜品真係好抵!我地叫左八樣o野,埋單都只係百幾元,真係超晒正!

3. 心太軟- OK,裡面朱古力醬略甜左少少.
5. 喳咋- 唔掂!好稀,得個甜字!
7. 法式蕉糖燉蛋- OK,無乜特別.

2006-07-10 11 浏览
話說呢間甜品店嘅師傅做過半島嘅總廚,所以我對佢整嘅西式甜品都抱有啲期望。我同阿K叫咗繽紛世界同芒果千層酥。繽紛世界賣相麻麻地,不過生果幾新鮮,大菜糕係用椰汁做嘅,唔係我地嗰杯茶,整體嚟講合格有餘。鎮店之寶芒果千層酥賣相頗討好,可惜太多忌廉,搶哂啲味,好膩;千層酥皮整得麻麻地,吉士太稀,完全唔似係大酒店大師傅嘅級數,令我有啲失望。埋單三十三蚊,也可算是經濟實惠。可能其他甜品會較出色,要再考察一吓。
2006-07-08 25 浏览