2007-11-26 10 浏览
老公的朋友都是愛自助餐一族,他便提議今天我們到九龍酒店內的The Window Cafe'先試一試那兒的自助餐,看是否值得帶他的朋友嘗試。侍應安排了枱子給我們後,我便行到放食物的範圍繞了一圈,真令我有點驚喜。老實說,自助餐每個月平均總會吃上一至兩次,但這次比我的感覺很特別。政府經常鼓勵創意工業,估不到創意工業巳經延展到自助餐的領域上。平時大家可能只會留意那間酒店的海鮮比較鮮、那間酒店的燒牛肉比較林或比較有牛肉味、那間酒店的凱撒沙律菜比較新鮮爽口,大家都是比較同類食物的數質。我想大家經常聽到很多人甚至自己也曾說過類似以下的對白:''自助餐都係嗰 d 咁幾嘢嚟! 高級一點如君悅等級數的酒店自助餐頂多多一味鵝肝、多一味龍蝦,質素好少許,都係一d 大路嘢,食Buffet就係咁架啦!''之如此類的說話,香港人一般對酒店所吃到的自助餐的感覺大多是這想法。但在這間酒店,吃的不單是食物,還吃出廚師的心思。舉個例子,出面一般的自助餐不是曰式燒鰻魚,便是鰻魚飯,但這兒有味稱''茶花煙燻鰻魚'',不單在餸菜名花心思,還對餸菜的設計肯花時間研究。又例如粥類,一般出面吃所吃到的自助餐不是及第粥便是艇仔粥。在這兒
但在這間酒店,吃的不單是食物,還吃出廚師的心思。舉個例子,出面一般的自助餐不是曰式燒鰻魚,便是鰻魚飯,但這兒有味稱''茶花煙燻鰻魚'',不單在餸菜名花心思,還對餸菜的設計肯花時間研究。又例如粥類,一般出面吃所吃到的自助餐不是及第粥便是艇仔粥。在這兒,有的是蟹粉及第粥。還有很多設計有心思的餸菜如酥皮紅酒牛肉、香草龍蝦仔、煙鐏魚、鄉村鵝肝批、意式蛋黄醬焗湯丸紅豆沙、梨粟子金寶......太多太多了。
想提一提那味''茶花煙燻鰻魚'','大家有沒有嘗過用茶花煙燻過的糯米飯或鰻鱼呢?有否嘗過用蛋黄醬所焗出來的湯丸配紅豆沙呢?大家有沒有嘗過落了蟹粉所煮過的及第粥呢......?
這酒店的自助餐還有英式香橙味芝士、血腸(質感像潤腸味)、片皮鴨、法國青口仔、車里梳夫里、每枱附送的小火煱(有冬陰公味、沙爹湯底、白酒清湯味任選一款)......當然, 還有些食物是一般自助餐的大路貨。
每一次當我打算到有蟹腳供應的自助餐時,我都會打探有沒有蟹腳,如有的話,有一點我必定會做的,就是自備煮過的牛油加蒜,然後放入暖wu內,到吃時才倒出,沾上蟹腳來吃真是絕配。沒有牛油只是單單吃蟹腳便好快投降。但切記,牛油會在幾小時後凝固,那便倒不出來了,所以去到後便先主攻蟹腳,包你回本。
很多食評都會看到食家對蟹腳的評价大多不外乎鹹味重,當然是鹹味重啦! 亞拉斯加水域偏鹹有關,此乃正常,大家嘗試沾上牛油包大家有意想不到的收獲。
在此,不長細描述每種食物的口感或好吃與否,實在描之不盡。如大家覺得吃自助餐吃得上沉悶,可考累嘗一嘗這間,食物質素可能不及君悅,但在我來說,質素還是可以的。
有時吃自助餐不一定只追求質素,還要追求新鮮感+創意的。食得龍肉多都無味啦!當然最理想是每隔兩個月轉一次那就更好。
最後,用Dining Card 埋單每人Average $220

2007-10-27 6 浏览
食神今個月同我friend咗,開心美食飯局一個接一個。上星期我家大少爺的Golf buddy打出可歌可泣的hole-in-one而請食飯,小女子掹車邊有份被邀同往。第一眼印象是很多選擇,食落覺得水準都不錯。他們做緊大閘蟹promotion,每人憑卷換一隻,我不吃大閘蟹,只見size雖然不impressive,但都幾多膏,我家大少爺食得津津有味; 生蠔、魚生都新鮮; 熱盤方面,個人比較喜歡的是乳豬(皮很鬆脆不太肥膩)、綠茶雞粥(好鮮味)和酥皮焗海鮮(細細的一盎很cute,熱辣辣好香)。驚喜的是大排檔,有兩款湯底選擇,我試了鯊魚骨湯,意外地鮮甜,我原本只是要了淥菜,無意中見到有兩個牌寫住豬手和牛腩,是旦要埋試吓啦,又居然好腍好入味喎!還有一樣另類驚喜是熱薑茶(估計是配合大閘蟹的),好夠薑又甜得啱啱好。甜品方面幾多選擇,即叫即焗的薑汁梳乎厘和紅豆沙芝麻湯圓,好好味,兩款都係細細盎,我尤其喜歡紅豆沙芝麻湯圓,煙煙韌韌不太甜,一口氣食咗3杯(一杯一粒咋)! Haagen-Dazs雪糕櫃有8款味道,見到都開心!食到最後,友人想食豆腐花(一路見到似乎好受歡迎),但已經"沽清",便向行過的一位年輕靚女

食到最後,友人想食豆腐花(一路見到似乎好受歡迎),但已經"沽清",便向行過的一位年輕靚女waitress問廚房還會否再出豆腐花。她轉過頭回覆說不會,但跟著問我們食唔食士多啤梨,再轉頭便送上一碟士多啤梨串。雖然並非甚麼特別的食物,但服務態度實在非常值得讚賞呢!
2007-10-18 10 浏览
唔少人評這裡的宵夜自肋餐,評價麻麻,而我就星期一到此店食"大閘蟹及避風塘海鮮自助晚餐"$328.-6時巳到達,即時取長蟹腳,見到條東星班好靚,又有避風塘炒蟹,結果成碟都係海鮮東星班-正過在酒樓吃的,蒸得剛剛好,但只敢淺嘗,因個胃細避風塘炒蟹-好好,d肉都飽滿長蟹腳-一般但唔差,食一兩條夠ok生蠔-sorry,生蠔不是我杯茶,所以冇食魚生-只係淺嘗,但就好鮮,三文魚紋理分明壽司-自助餐從來不吃壽司的,但d鬼佬就成碟都係壽司,笑死我龍蝦仔-奉勸各位食家:人地貼錢俾你都唔好食龍蝦仔,龍蝦仔是蝦中垃圾,食龍蝦仔等於食垃圾落肚,所以我冇食沙津-sorry,食自助餐從來不吃沙津的,但睇落唔錯鰻魚卷-sorry,咁"溜"既野在自助餐上是不能吃的,所以冇食乳豬-唔肥,皮鬆化,但一舊就算鮑魚雞粥-其實我自助餐是不會吃粥的,但而家有d後悔點解唔試大閘蟹-唔錯,我仲食左2隻,大劑...飽死(原來此自助餐有許多鬼佬食的,但他們都不會食大閘蟹,有個鬼佬見我食得咁滋味,俾左張換蟹卷俾我)粉麵-食自助餐另一大忌,所以我冇食避風塘炒飯-淺嘗一口咁多多,都幾香,夠味咖喱雜菜+印度餅?-印度餅點咖喱,味道一般酥皮焗海鮮-

東星班-正過在酒樓吃的,蒸得剛剛好,但只敢淺嘗,因個胃細
避風塘炒蟹-好好,d肉都飽滿
長蟹腳-一般但唔差,食一兩條夠ok
生蠔-sorry,生蠔不是我杯茶,所以冇食
魚生-只係淺嘗,但就好鮮,三文魚紋理分明
壽司-自助餐從來不吃壽司的,但d鬼佬就成碟都係壽司,笑死我
沙津-sorry,食自助餐從來不吃沙津的,但睇落唔錯
乳豬-唔肥,皮鬆化,但一舊就算
鮑魚雞粥-其實我自助餐是不會吃粥的,但而家有d後悔點解唔試
粉麵-食自助餐另一大忌,所以我冇食
避風塘炒飯-淺嘗一口咁多多,都幾香,夠味
咖喱雜菜+印度餅?-印度餅點咖喱,味道一般
酥皮焗海鮮-一般
避風塘香酥蟹粉撻

其實仲有好多款,但個肚仲要食甜品
豆腐花-食自助餐食豆腐花???唔好玩啦...(但好多人食一碗)
芒果凍湯-幾好飲
避風塘香酥蟹粉撻-呢個麻麻
其他甜品都不錯
Haagen-Dazs雪糕-唔食點對得住自已(好過食價錢爭10倍既豆腐花啦)
薑汁梳乎厘-要預定的,細細杯,鐘意食的人一次要叫兩杯才夠皮
紅豆湯圓-不夠熱,湯圓個餡是凍的.....

服務一流,當晚7時後是full的,但收碟都好快,菜亦轉得快

希望有機會再食過

恆生信用咭有9折
2007-10-16 7 浏览
一年前都試過九龍酒店的水準, 見她宜家做大閘蟹海鮮主題, 咪book左十月十三日,早場五時四十五分至八時十五分吃自助餐.準時到達,待應安排了一個安靜的臨窗位,點燃一個燭台, 再奉上兩杯水....... 服務幾好worbuffet開始, 嘩嘩嘩, 首先凍盤區域: 生蠔, 很鮮甜唔腥, 一連吃左兩隻長腳蟹很多肉, 成條蟹起到出來, (每張的餐具都備一把剪刀),蟹腳非常易起到, 吃左四隻泰式青口: 無試到, 因為被隔離的魚生和壽司吸引左魚生, 即叫即切, 有三文魚吞拿魚鯖魚魚魷魚八爪魚, 好味道卷物, 外型很特別, 但無試, 因為旁邊仲有太多選擇,驚太快飽食唔到其他野鮮蝦和龍蝦仔, 勁鮮甜,好新鮮, 完全無腥味, 仲有好多膏, d肉又好多好實正, 一連吃左每樣五隻沙律區, 不得了.. 魚籽醬龍蝦沙律, 勁好味! 仲有好多款, 每款都只係試左小小, 很不錯.. 基上已飽了四成, 但還有熱盤, 更不得了, 避風塘炒蟹, 一個字正一道原條鰻魚卷住上的菜, 又係一個字正原條大青斑, 唔老, 很嫩有一味一小蝶一小蝶的醬骨, 又係超好味,粉絲開邊蝦, d味道好岩, 配合得很和味原隻上的燒豬, 很脆很脆叉

buffet開始, 嘩嘩嘩, 首先凍盤區域:
生蠔, 很鮮甜唔腥, 一連吃左兩隻
泰式青口: 無試到, 因為被隔離的魚生和壽司吸引左
基上已飽了四成, 但還有熱盤, 更不得了,
避風塘炒蟹, 一個字正
一道原條鰻魚卷住上的菜, 又係一個字正
原條大青斑, 唔老, 很嫩
有一味一小蝶一小蝶的醬骨, 又係超好味,
粉絲開邊蝦, d味道好岩, 配合得很和味
原隻上的燒豬, 很脆很脆
叉燒燒肉拼盤, 原隻上的片皮燒鵝
仲有好多好多款熱盤, 但真係試唔晒囉....
湯是: 魚翅, 和一款青豆湯, 勁好味
每人一隻大閘蟹, 有一個coffe碟咁大, 好多膏,d肉極鮮
有一味鮑魚雞粥, 極和味, 一定要試,
仲有粥隔離的熱薑檠, 又係一個字正
甜品區域, 無得頂, 細細杯的朱古力cake, 好味
一款咖啡脆批cake, 又係好正
芒果拿破倫, 又係掂
實在有很多款, 但我已經實在很飽
然而一定要吃hagandaz的雪糕囉, 有八款,任從你扲,
即整梳乎厘, waffle, 太多了

當晚唔算多人, 個場坐唔晒,
總之就係非常舒適的一晚勁食
捧住個肚離開
下次會再去

不過,其實我又覺得餐店的個樓底太低,
缺乏了一份有四五星級酒店的味道, 比不上香格里拉或者君悅咁有mood
我建議呢間酒店應該要裝修一下, 正謂佛都要金裝呀嘛

2007-10-06 10 浏览
今晚同我阿妹黎左呢度食宵夜buffet,我之前已經訂左檯,個職員同我講話buffet會0係10:15開始至12:00. 到十點鬆d,我地就行上去cafe門口諗住等入去,一上到去......嘩......有成棚人已經上哂黎,就好似家樂板前門口一樣咁多人(我冇誇張),跟住,d人就搶先衝入去自己張檯度,情況不知幾咁混亂.....到去到自己張檯,攞刺身個counter已經有一條人龍0係度(嘩...d人真係快得咁膠關),頓時令我對這酒店的感覺降了級.....我首先就係拎三文魚刺身,都幾新鮮,幾好味......我當然有拎佢既招排菜-芝士焗蠔,味道我覺得只是一般,不是想像中咁好食,跟住拎左個湯-椰子南瓜湯,味道都不錯.....佢其實仲有生蠔,不過我冇食到.....佢d熱葷其實真係好少,而且款式又是十分普通,好似炒飯,叉燒包,小籠包,燒賣,雞wing,豉油雞,炒菜,素鵝.....見到都吾想食,比較好既有椒鹽賴尿蝦,咖哩魚,水蟹粥......所以我拎完兩round之後,就吾知拎咩好.....甜品佢有藍莓芝士餅,mango pudding,星洲渣渣,麵包pudding,雪糕,涼粉,超迷你果橽仔(得一舊生果

甜品佢有藍莓芝士餅,mango pudding,星洲渣渣,麵包pudding,雪糕,涼粉,超迷你果橽仔(得一舊生果0係上面),全部都不過不失,但真係稱吾上係好食......之前食過sheration既宵夜buffet,佢既甜品真係超好味,同埋佢每一樣都係有特色同有心思的.....window cafe真係差好多......

試完今次之後,我諗我都吾會再黎呢度啦.......
2007-10-05 6 浏览
坐在窗邊的四人枱。天色明朗,窗外雖沒有宜人的風景,但看着人來車往,亦另有一番景致。想不到下午的自助餐,也頗爲豐富。中西日式冷熱食品,不停添加,沒有冷冷清清的感覺。菜式沒有特別的令人驚喜,但亦可口。價錢合理,座位舒適,沒有侷促的感覺,好一個歇腳/聚餐的地方。

睇過食評決定去九龍酒店2/F倚窗閣試下宵夜buffet, 一至四$158, 五六日$178加一, 時間10pm-12. promote恒生滙豐90%, compass 85%, $400以上free 2hr parking。去到先知所謂的parking只係lobby出面酒店範圍的空地-.-, 車位真的少之有少。食物都fill 得幾快, 生蠔(焗同生)、魚生(每次排隊取細細的4件)`、壽司、熱食、lemon tea, coffee, milk tea,任沖、粥及麵….., 生蠔size細細隻。個人覺得特別的就是薄pizza, 焗得香口, 芝士焗蠔同生滾粥都美味,無我喜愛的cheese cake, 整體算不過不失, 但未必再有意欲去食lor。雖然叫「倚窗閣」, 但得一邊2-4人四方枱近窗位, 最多只有坐1/4人。其他位置都未出現迫迫供, 坐得都算滿意。唯一侍應收碟的服務就慢左少少, 成日都會一枱碟先收, 同埋雪糕係用Haagen-Dazs雪櫃, 但Haagen-Dazs個logo就俾人用大紙蓋住, 係宵夜時段只提供無牌子雪糕, 定咁啱haggen-dazs夜市時沽清呢????=.=”。11

雖然叫「倚窗閣」, 但得一邊2-4人四方枱近窗位, 最多只有坐1/4人。其他位置都未出現迫迫供, 坐得都算滿意。唯一侍應收碟的服務就慢左少少, 成日都會一枱碟先收, 同埋雪糕係用Haagen-Dazs雪櫃, 但Haagen-Dazs個logo就俾人用大紙蓋住, 係宵夜時段只提供無牌子雪糕, 定咁啱haggen-dazs夜市時沽清呢????=.=”。11點就開始叫人埋單, 之後可以繼續食, 仔仔食飽左d就開始覺悶坐唔定, 成日想人帶佢出去, 我地11:45都走了。

如果因為宵夜而將價就貨, 不如唔好set 宵夜buffet還好, 免得影響自己聲譽。
2007-09-17 20 浏览
食物中低水平,熱盤都唔新鮮,又唔熱,d飯乾晒架。魚生只有三文魚和魶魚,過得去。sushi,有一盤放係冰上,一盤不放,好唔衛生。生蠔好細隻好細隻,不過唔算腥。其他食物都係食剩,感覺十分唔tidy,唔換唔加。如果係因為宵夜buffet而咁既質數,將價就貨,間酒店都唔方好。飲品,lemon tea, coffee, milk tea, 任飲,不過佢個位同雪榚位痴埋,只可容納一個人拎..... 唔就手,好麻煩,仲要無凍開水,要飲凍o水,自己將冰加熱水囉,可能成杯冰溶左都仲係變得暖水咋~無人收碟。十一點就要你賣單,十一點七就收野,十一點九熄燈。甜品,jelly出水,涼粉呢,本身花奶有一壺另外落既,點知食到最後全兜涼粉都落晒花奶......好"拿炸"。好在有dining club, 才會110,178加一食呢d野真係喊。
食物中低水平,熱盤都唔新鮮,又唔熱,d飯乾晒架。

魚生只有三文魚和魶魚,過得去。

其他食物都係食剩,感覺十分唔tidy,唔換唔加。

無人收碟。十一點就要你賣單,十一點七就收野,十一點九熄燈。

2007-09-07 22 浏览
地方幾靚地方又大, 坐得夠舒服有d buffet 雖然好食又抵, 但坐得唔舒服,似去左旺角食肆咁我食宵夜buffet拎野食既地方都好大, 雖然都係果d十幾款熱野十幾款甜野十幾款沙律有粥有面有魚生但感覺好似好多野食佢d 朱古力甜品好好食但要一去就拎, 唔係就試唔到因唔再出, 我諗係dinner 食剩佢d 甜品都算係幾好食熱盤都係果d 野, 豬牛羊雞無乜特別但個味都幾好生蠔好鬼細,無乜味魚生剩係得三文魚同唔知咩魚九折後168/位,幾抵但真係諗唔起有咩特別好食應該唔會再去雖然飽到差d 嘔
地方幾靚
地方又大, 坐得夠舒服
有d buffet 雖然好食又抵,
但坐得唔舒服,似去左旺角食肆咁

我食宵夜buffet
拎野食既地方都好大, 雖然都係果d
十幾款熱野
十幾款甜野
十幾款沙律
有粥有面有魚生
但感覺好似好多野食

佢d 朱古力甜品好好食
但要一去就拎, 唔係就試唔到
因唔再出, 我諗係dinner 食剩
佢d 甜品都算係幾好食
熱盤都係果d 野, 豬牛羊雞無乜特別
但個味都幾好

生蠔好鬼細,無乜味
魚生剩係得三文魚同唔知咩魚

九折後168/位,幾抵
但真係諗唔起有咩特別好食
應該唔會再去
雖然飽到差d 嘔
2007-09-01 14 浏览
老友生日我地就揀左呢度既宵夜buffet放便睇完戲之後就去食~10:00開始由於book定檯話要坐窗~(其實無咩睇,對面係半島law)所以好順利就入坐~其實當晚都有成8-9成入席~安排算是不錯甫坐下侍應都ok快手就整好曬d野了~當晚都有唔少野食呀~中,日,泰,西等的都有~甜品亦都有20款左右上準都ok不過個人比較喜歡熱葷點心,芝士青口,牛肉,雞翼,泰式粉等等等等都唔錯我最欣賞係佢個中湯~~好好飲!而西湯係一開始已經無曬~日式個邊就會限住一個人只可以每一次4/5片!而飲品除了水就是lemon tea要自行調校,這很有趣侍應收碟加水有效率,good job宵夜係由10-1200,但店內都容許多15-20mins的寬限所以我地都坐到12:15前走唔會趕客埋單會係11點多時先埋~就好似唱k咁唔太好要求又可以咁晚既GOOD CHOICEP.S HENG SENG有9折
老友生日
我地就揀左呢度既宵夜buffet
放便睇完戲之後就去食~
10:00開始
由於book定檯話要坐窗~(其實無咩睇,對面係半島law)
所以好順利就入坐~
其實當晚都有成8-9成入席~
安排算是不錯

甫坐下侍應都ok快手
就整好曬d野了~

當晚都有唔少野食呀~
中,日,泰,西等的都有~
甜品亦都有20款左右
上準都ok

不過個人比較喜歡熱葷
點心,芝士青口,牛肉,雞翼,泰式粉等等等等
都唔錯
我最欣賞係佢個中湯~~好好飲!
而西湯係一開始已經無曬~

日式個邊就會限住一個人只可以每一次4/5片!
而飲品除了水就是lemon tea
要自行調校,這很有趣

侍應收碟加水有效率,good job

所以我地都坐到12:15前走
唔會趕客

埋單會係11點多時先埋~
就好似唱k咁

唔太好要求又可以咁晚既GOOD CHOICE
P.S HENG SENG有9折

2007-08-29 10 浏览
27-8-07今日同家人係LEE度食LUNCH BUFFET!可能星期一關係,個場較少人,大把位先講熱盤款式不多,不過有DEE款幾特別。豉油雞:雞批大大隻,又夠滑,很入味椒鹽墨魚:細細粒,一口食曬,不過原來好辣,搞到我係咁飲水!素菜pizza:有dee磨菇,青椒配茄醬。幾清新!焗芝士青口:推介,濃濃芝士鋪係面,青口大大隻夠新鮮焗芝士生蠔:又係好多芝士,以為好大隻,原來好細隻,不過幾鮮甜!即切燒牛肉:生熟度岩岩好,大大塊,肉味又夠鮮蟹濃湯:陣味似龍蝦多dee,不會太咸!正!冷盤款式較多,不過我只係食左幾款魚生:三文魚新鮮。仲有吞拿魚,不過食落不夠新鮮生蠔:我唔食ge。細細隻,不過媽媽話好鮮甜!長通粉沙律:冇咁好食,怪怪地燕窩芒果蟹肉沙律:搵唔到有燕窩,不過味道幾特別,好fresh!甜品好多款,好好食,細細杯,可以試多幾款法國什餅:好多款,試左朱古力,好香濃,有dee果仁係蛋糕,好有咬口!推介芒果拿破倫:一般藍梅芝士餅:味道ok,不過芝士味唔夠濃芒果布甸:一般雪糕:haagen daz,值回票價!有五款。有士多啤梨,芒果,咖啡,朱古力,杏仁。我試曬,其中士多啤梨最好味,士多啤梨香濃,仲有粒
27-8-07

今日同家人係LEE度食LUNCH BUFFET!
可能星期一關係,個場較少人,大把位

先講熱盤

款式不多,不過有DEE款幾特別。

豉油雞:雞批大大隻,又夠滑,很入味
椒鹽墨魚:細細粒,一口食曬,不過原來好辣,搞到我係咁飲水!
素菜pizza:有dee磨菇,青椒配茄醬。幾清新!
焗芝士青口:推介,濃濃芝士鋪係面,青口大大隻夠新鮮
即切燒牛肉:生熟度岩岩好,大大塊,肉味又夠
鮮蟹濃湯:陣味似龍蝦多dee,不會太咸!正!

冷盤款式較多,不過我只係食左幾款

魚生:三文魚新鮮。仲有吞拿魚,不過食落不夠新鮮
生蠔:我唔食ge。細細隻,不過媽媽話好鮮甜!
長通粉沙律:冇咁好食,怪怪地

甜品好多款,好好食,細細杯,可以試多幾款

芒果拿破倫:一般
藍梅芝士餅:味道ok,不過芝士味唔夠濃
芒果布甸:一般
雪糕:haagen daz,值回票價!有五款。有士多啤梨,芒果,咖啡,朱古力,杏仁。我試曬,其中士多啤梨最好味,士多啤梨香濃,仲有粒粒士多啤梨肉。咖啡味就超濃,加埋果仁,一流!其他都ok
豆沙水晶包(最後果張相):好好,層水晶好好咬!

仲有即煮粥粉麵,sushi同自製珍多冰,不過冇食

平平地就有咁多款野食同埋又唔會太嘈!

不過環境就較差,好像好耐冇裝修!

每位$148加一,媽媽有compass visa 85折!

係好好選擇
2007-08-26 3 浏览
16/8 是一班好友跟我慶祝地點是九龍酒店的Window Cafe 吃宵夜自助餐, 還好食物比預期一樣, 大家吃的很盡慶!! 這裡的宵夜bufflet我覺得還不錯!每位$158加一,compass visa 還有85折。食物算ok!因為都一樣有生蠔魚生等,另外還有些粉麵粥,整條魚都一樣有,還有自助式凍檸茶!甜品雪糕也比想像中多款式!!
(非会员)
2007-08-25 3 浏览
同男朋友想試好耐. 就星期五黎食左個lunch buffet有恒生卡9折. 兩人$29x左右加埋一.所謂黃金一黃哩..但食可以食既真係唔多....而且環境只係中上...唔係好好.一開始我地食魚生...係要配給既, 每人每次每樣唔可以拎多三件. 唔知係咪剛開始..d魚生好差, 雪咪好重..三文魚d色亦好唔新鮮咁...我同男朋友即刻打左折扣. 唯有轉供沙律. 但亦下不了手, 總之唔多吸引.跟住就食生豪, 的確唔錯, 唔係好大但海水味濃..而且係不斷咁供應..我地由一開始就見佢不斷咁拎拎到我地走佢地都未停過. 我自己就唔係好鐘意食, 但我見有d人真係一次拎一大碟...但佢地都係不斷供應.唔錯.我試左生滾粥, 都几好咪, 其實d料新鮮就ok...即煮粉就冇試, 因為都係d丸咁..而且個師父唔知走左去邊.跟住主供熱食, 每樣拎少少. 但係唔知點解...樣樣都係唔好食. 我覺得佢地既料唔係差, 但係真係煮得唔難食, 浪費左食才.又冇蒸魚..我最鐘意食魚....咖喱比較好味少少....但真係樣樣熱食都冇食慾, 只係食左一輪我就冇晒興趣去拎第二次, 係拎住個碟行左一轉都落唔到手果種.所以就唯有轉食甜品
有恒生卡9折. 兩人$29x左右加埋一.

唯有轉供沙律. 但亦下不了手, 總之唔多吸引.

我試左生滾粥, 都几好咪, 其實d料新鮮就ok...

即煮粉就冇試, 因為都係d丸咁..而且個師父唔知走左去邊.

所以就唯有轉食甜品...我可以講佢地既甜品做得比任何食物都出色. 好好食就唔講得, 但個chocolate mouse cake同mango拿破輪我都拎左兩次, 咁都好呀...起碼食得落呀我先會拎到多一次.

至於雪糕...就更加冇得彈...我食左三轉rum酒提子...yummy...

而佢地自助既珍多冰...男朋友拎左一次..我試左一淡...覺得就唔多好味...所以都冇拎.

個cheese corner 都唔錯...blue cheese都有...我都試左少少.

整体而言, 係平...同甜品雪糕非常出色...生蠔都唔錯, 但熱食同沙律都真係痳痳.
2007-08-22 2 浏览
今天吃lunch buffet,食物味道平平,較好的是:燒鱔:幾惹味三文魚刺身:新鮮雪糕:名牌haagen daz其他無乜特別好食,熱盤味道麻麻,冷盤選擇不多,整體來說,只屬Ok!
今天吃lunch buffet,食物味道平平,較好的是:
燒鱔:幾惹味
三文魚刺身:新鮮
雪糕:名牌haagen daz
(非会员)
第一次黎呢到食lunch buffet,爸爸用信用咭仲有85折tim!加上媽咪又介紹!!所以就黎啦!先講熱盤~有印度,馬來西亞,泰國等等既菜~都算多選擇。但我個人就對伊D菜冇乜興趣,反而對一d芝士焗青口呀...蠔呀等等都有興趣得多~~果到又有D靚燒味,炒菜,排骨等等既熟食提供!!o岩哂唔係太慣食西菜既人~~亦有生滾"足",車仔麵等等提供其中我最欣賞既係...果到提供一煲好味既砂鍋雲吞雞煲翅比客人選擇!!入面既翅未算很多,但煲得入味同夠火喉!很好!另外亦有燒牛肉,焗火腿等等既肉類食物...而生蠔..青口同刺身..壽司提供...刺身選擇唔多,生蠔唔大件..不過都有其他凍食補番,例如有番d日本冷麵..日式豆腐等等都幾好~本來我食開buffet都不停食魚生的...但今次少左..因為眼光都放左o係其他食物上!!特別一個我中意既湯!!新蟹濃湯!!味道好似龍蝦湯咁!!好好味呀!!甜品沙律等等都幾多款架!!而且都好新鮮!!部份係小杯裝住既~~有D就係切好左比你既!!唔似其他Buffet咁..D客人亂咁切切到你見到都唔開胃...仲有Hargendaz雪糕任食!!正!!伊樣就真係正啦~~XD仲有一點我覺得

先講熱盤~

仲有一點我覺得好欣賞...間酒店好醒!佢識得自設一個珍多冰閣...任客人自己製作飲品~成本低但又捉到客人既好奇心!!幾好喎!!哈哈!

148蚊Overall一位!包埋餐飲~唔貴呀~~
大家得閒黎試試