2014-08-10
今晚去搵炮台山呢間小店,幸好之前都係呢頭返過工,地勢唔算陌生,好快就搵到。但都係啲小街小巷入面,之前都無留意到。。。一去到8點幾要等兩張台到,恩,入面大約坐到10幾人,晚市要等是常識吧?10分鐘到入到去,成個feel都好似深水埗間隱家😳 連張教人食沾麵張卡都一樣,唔洗估都知係同一間吧 正當以為係食一樣野以為中伏時,見到張點菜紙有啲唔同,呢度好多野都可以揀份量(可以多蔥😍,正)同聽到有蝦油湯沾麵(眼睛發亮)一於試一試~!蝦油湯係呢度獨有,隱家是沒有的,當然要試試!10分鐘後上台,是暗橙色的,未食已經聞到陣陣蝦湯香,好正~~上面再鋪滿蔥粒及三大塊叉燒,重有果塊印有鋪頭名的脆爆紫菜,誰不會心動?麵條就沿用隱家的,都是另上的粗麵,夾起時有點同其他麵黏在一起,但一落湯就立即分開了,因湯夠濃厚油,掛湯情況很好。一浸完湯拎上黎放入口充滿蝦乾及蔥的鮮味,加上有油令啲麵好滑,麵條本身都好煙韌,比原味更正呀 叉燒就一般,係夠大塊同多,但口感一般,肥膏有點多,如果是在混亂拉麵還好,這兒真的有點太肥了。。食到三分二加左啲昆布醋入湯度,酸酸的更加帶出蝦湯鮮味,但建議不要落太多,否則會很酸覺得不好吃。最後的半
後記:寫到幾好味都係假,話你知今餐係我隔離正正就坐左位日本男士,拎住皮包收工款係度點沾麵食。店員用好純熟既日語對答,而位日男食晒麵後再加湯都全碗飲晒一滴不漏,之後就沖沖走人。有當地人去既日本拉麵店,真係食都食得開心啲😉 唯獨是蝦油湯要$95確係有啲貴。。唔係餐餐都食得起
题外话/补充资料:
由於browser問題, 一直upload唔到相片, 最後竟然係用IE upload到....
題外話 : 點解想食尖咀多於銅鑼灣呢?