2016-07-04 378 浏览
放假冇野做 最岩就係遊下車河聽女友講元朗B仔既小食 同 甜品 都好出名 咁我地就由將軍澳出發去到元朗喇...一黎到已經爆晒人 等左一陣就有位坐喇... 我地試左 雞翼尖 同 芒果班戟雞翼尖對我地黎講有點兒辣 隻辣味係慢慢咁散出黎 食到我地標晒汗但係又停唔到口 係咁食 好野味最後都頂唔順 叫左杯 西瓜冰 黎解辣總算挑戰成功而芒果班戟都好味 忌廉味唔會太重 同 好有芒果味最後最後 仲山長水遠叫左個 B仔涼粉由元朗拎番將軍澳好多生果 加埋涼粉一齊食又唔錯喎...份量多而已抵食順便一提:可能太忙喇佢地 服務態度都麻麻 要食好野就記住要沈住氣喇
放假冇野做 最岩就係遊下車河
聽女友講元朗B仔既小食 同 甜品 都好出名

咁我地就由將軍澳出發去到元朗喇...

一黎到已經爆晒人 等左一陣就有位坐喇...
我地試左 雞翼尖 同 芒果班戟

總算挑戰成功

而芒果班戟都好味 忌廉味唔會太重 同 好有芒果味

最後最後 仲山長水遠叫左個 B仔涼粉
由元朗拎番將軍澳

好多生果 加埋涼粉一齊食又唔錯喎...
份量多而已抵食
順便一提:可能太忙喇佢地 服務態度都麻麻
要食好野就記住要沈住氣喇
2016-07-02 333 浏览
夏日炎炎正好眠 至奇 我最鐘意就係食佳記嘅芒果西米撈 佢係西米露 再加凍冰冰既芒果溶喺上面 食嘅時候會俾飲管你 可以飲咗啲芒果汁先 再慢慢食✌🏼️之後再叫個雞尖 又凍又辣既感覺 正到呢 雞尖個種味真係令人欲罷不能 未試過就要快啲試下啦😂
夏日炎炎正好眠 至奇

我最鐘意就係食佳記嘅芒果西米撈
佢係西米露 再加凍冰冰既芒果溶喺上面
食嘅時候會俾飲管你 可以飲咗啲芒果汁先 再慢慢食✌🏼️

2016-06-14
$30 (宵夜)
  • 芒果西米露
  • 蒜辣雞翼尖
2016-07-01 396 浏览
B仔水準愈黎愈底,衛生程度都跟住下降,唔知系咪外藉人士同我地既衛生定義有差別呢?今次我叫左外賣腸粉唔辣魚旦加燒埋同埋豬皮反去食,記得叫腸粉同豬皮一定要分開,如果唔系個味真系錯綜複雜!今次叫個唔辣豬皮,佢d花椒八角味重,豬皮唔夠林,腸粉魚旦燒賣都系外面叫反黎,所以無特別!
外卖自取
2016-06-30 409 浏览
大雜果涼粉 (B仔涼粉)💲75 @ 佳記甜品天時暑熱,成日都想食返d涼浸浸既野爽下。B仔涼粉上面鋪有大量生果,例如蜜瓜、木瓜、大樹菠蘿、西瓜等🍉🍍🍈,等k可以滋潤下😂(生果種類有時會有更改),下面就有滿滿既涼粉,雖然係簡單既雜果涼粉,但係加上花奶,係其中一項係夏天無得輸既甜品黎🌞。另外,建議2~3人開心share喔!👭👬
大雜果涼粉 (B仔涼粉)💲75 @ 佳記甜品
2016-06-25 315 浏览
今次都唔知第幾次黎b仔,叫咗個蘿蔔、廚師腸,佢哋嘅蘿蔔配自家製醬汁好甜,味道好唔錯!廚師腸就冇咩特別,主要都係個醬汁好好味黎B仔一定要食嘅係呢個雞翼尖,雞翼尖煮得好淋,而且好入味!不過佢哋嘅辣度一時時,好唔穩定!建議唔食得辣嘅朋友可以叫杯鮮果汁飲,一邊飲一邊食都好爽
2016-06-13
2016-06-23 282 浏览
天時暑熱,一定要食番碗涼粉降降溫!店內十分逼,搭枱就預左,但係枱上好多雞翼尖骨,真係令人反胃,見店員用塊布係咁姨抹下,感覺唔係咁良好!叫左三樣野-紅毛丹涼粉、芒果河粉、蘿蔔腸仔!醬汁一般,並唔係特別惹味,蘿蔔以清湯煮,並無咖哩入到味!不過平平地過下口癮!大大碗涼粉令人眼前一亮,另附一碗大花奶,毫不慳皮😍涼粉結實有口感,有仙草香味,有冰粒保凍,甜度剛好,紅毛丹為罐頭貨,不過預左,好甜但好味芒果腸河粉份量亦足,河粉係椰汁啫哩,好爽滑,涼心涼,芒果好熟好甜,令人滿足!

叫左三樣野-紅毛丹涼粉、芒果河粉、蘿蔔腸仔!
2016-05-29
  • 芒果腸粉
2016-06-18 308 浏览
每次入元朗,都一定會黎呢度食不過通常去總店多,第一次黎呢間新店龍眼西米露,呢個一食落口已經有好濃郁既椰汁味,喜歡椰子味既朋友一定會好喜歡,龍眼就唔新鮮,似加左糖水扮甜奇異果涼粉,$26超大碗,奇異果都新鮮同甜,涼粉就冇乜特別可以講腸粉夠滑,切得細條,唔會食到周圍都係,麻醬同甜醬感覺上同平時街邊食到既唔同,呢個好食好多魚蛋就真係有魚既成份,有腥味,但食落就唔會好霉,唔係煮左好耐果啲
每次入元朗,都一定會黎呢度食
不過通常去總店多,第一次黎呢間新店
2016-06-17
  • B仔涼粉
2016-06-11 275 浏览
身為甜品控,其實我都係為左個雞翼尖去,加埋個芒果西米撈,真係傾計hea下既好地方,不過我一般來都是下午,如果晚上就算外賣都會排長龍,不過最好食都食芒果腸粉,下次要再食再影
  • 雞翼尖
2016-06-06 280 浏览
元朗最出名既糖水店就係B仔涼粉。入到B仔我最想試既始終唔係涼粉,而係小食:腸仔蘿白,同雞翼尖。秘製雞翼尖好重紹興酒既酒香,肉質煮得好林,辣辣地好惹味,蒜頭亦都煮得好林,我一粒一粒接住食,好快,咁就食哂喇,最後仲encore左多一碟雞翼尖添。B仔糖水就普普通通,無話咩特別,同雞翼尖相比,呢碗楊枝金露只不過係配角……
2016-06-04
$50 (宵夜)
  • 蒜茸香辣雞翼尖
2016-05-29 205 浏览
今日經過元朗,天氣又太熱,決定找一點甜品來吃。走過又新街,決定到十分出名的B仔涼粉一試。在門口等的時候,已經覺得店員態度不好。同佢講人數的時候扮聽唔到已經講咗好多次唔該,依然扮聾。平時見到其他食評說雞翼尖很好食,於是便點了一碟。 椰汁西米露比雞翼尖更快黎到,於是我先試食西米露,但覺得同出面其他糖水舖冇乜分別,可能係天氣熱的關係,食凍的糖水就特別舒服雞翼尖真係超級惹味,但係都幾辣下咸咸辣辣真係吾錯,但對於不能食辣的人來說,真的有點過辣了。食完嘴唇好似俾火燒。總括黎講,還可以拉但店員態度是時候改善下拉

已經講咗好多次唔該,依然扮聾。

雞翼尖真係超級惹味,但係都幾辣下

總括黎講,還可以拉
但店員態度是時候改善下拉
椰汁西米露
2016-05-27 349 浏览
住係西貢區既我,去元朗既車程對我來講已經可以返到大陸。難得今日放假去元朗,梗係要去B仔去試吓!平時聽身邊嘅人就聽得多元朗B仔,但係食就係第一次食,好想知道究竟呢度有咩吸引之處!可能係我晏晝嘅時間去, 大約四點左右所以唔使等位,仲好好彩叫到呢度嘅榴槤班戟, 因為平時聽朋友講榴槤班戟好快就會賣晒,好難有機會食到!榴槤班戟:size差唔多有成個拳頭咁大,好新鮮、榴槤肉偏多, 啖啖都食到榴槤肉,正!芒果河粉: 河粉椰汁味濃、有咬口,同埋佢都幾大碗,抵食!B仔雞翼尖: 雞翼尖好滑、味道夠辣, 但係個人認為辣得黎未夠香,唔夠濃,比想像中遜色。同埋發現到呢間鋪頭好多人鍾意食佢嘅小食多個甜品,例如咖喱魚蛋豬皮牛柏葉,如果下次再有機會去元朗我都會一試!

芒果河粉: 河粉椰汁味濃、有咬口,同埋佢都幾大碗,抵食!

• 榴槤班戟
2016-05-23 259 浏览
鮮雜果涼粉 ($58/4人份)西瓜球🍉、蜜瓜🍈、哈蜜瓜、木瓜、菠蘿🍍、大樹菠蘿、椰果、鮮海底椰、蘆薈粒、香蕉🍌、奇異果、芒果共十多種時令水果堆滿碗面,份量十足絕不欺場。大部分水果都有自然甜度而並非用糖水人工而成,唯獨奇異果片好飲有點不新鮮。配底下大大粒爽口涼粉,還有花奶和涼粉糖水,🍨非常消暑。份量真的夠四人分,還要水果多於涼粉,除開價錢便非常超值
鮮雜果涼粉 ($58/4人份)
鮮雜果涼粉

份量真的夠四人分,還要水果多於涼粉,除開價錢便非常超值
外卖自取
宵夜
鮮雜果涼粉
  • 雜果涼粉
2016-05-22 233 浏览
講起元朗,除左老婆餅,一定會諗起B仔涼粉!但作為元朗人,B仔其實未算首選!但呢晚作為宵夜,B仔的腸粉魚蛋仍是「快靚正」 $7四條腸粉滑溜溜,配上芝麻、花生醬和甜醬,混醬加得毫不吝嗇。加多$7有8粒魚蛋,雖是最普通陳皮魚蛋,但正是那魚膠粉質感,己喚起兒時最簡單的幸福。PS:另一B仔夜宵磨小食推介一定係雞翼尖,愈食愈麻辣,但愈食愈滋味!

$14 (宵夜)
2016-05-08 201 浏览
放假去完南生圍郊遊 出返黎元朗覓食。食完正餐 食返個街知巷聞既b仔涼粉聽就聽左好多年,不過都係初嚐。 大大份。有唔同既水果,椰果,涼粉。3個人食都食唔哂。見到隔離台 應該挑戰緊一人一碗 ,話食到一半已經話頂唔順。哈哈哈 。味道還可以啦 個人認為偏甜 叫返碟雞翼尖中和下甜味。又是一道有名氣既食物。辣得好過癮 愈食愈想食。個辣味令人想追住黎食
聽就聽左好多年,不過都係初嚐。

2016-05-06
宵夜
  • 雞翼尖
2016-05-07 1681 浏览
與美女胡髀旺角龍閣打完邊爐,坐西鐵入到元朗順道探探 B 仔啦,難得美女有興緻食甜品啊!依舊人山人海,依舊靚女四處可見,美女如雲!人頭湧湧水涉不通,有咩咁好食呀?莫非附近無甜品、無小食架咩?發現原來外賣小食要排另一個窗門呢。原本舒舒服服坐係室內有冷氣,誰知被迫遷到室外老遠邊皮位,連想落 order 搵侍應都非常困難。蒜辣雞翼尖,遠近馳名招牌菜,香噴噴掉入口讓舌尖朗一朗,滑嘟嘟散發著濃郁蒜頭味道,而且辣味突出,越辣我越喜歡呢!啜啜啜津津有味,損損損欲罷不能,刺激可口。餘韻散發著陣陣酒香,點停得口!花左一個鐘終於啜晒兩份蒜辣雞翼尖喇!如果每日讓舌頭跟雞翼尖搏鬥一個鐘,吸吸吸、啜啜啜,條脷一定好利害又靈活又結實,天下無敵啦。滷水雞中翼,都唔熱既?凍冰冰。肉質霉爛,滷水又咸又濁,out!滷雞腳,膠滑膠滑,咸咸重口味已滲透每一處。魚蛋,嚥韌的陳皮魚蛋,滲出豉油香氣,濃濃的咸蛋,沾點甜辣醬應該好一點。滷蛋,咸味保留在外層,大大啖咬讓淡味蛋白及甘香蛋黃融合,味道剛剛好。蜜瓜西米露,蜜瓜清甜,半腍半爽,撈上冰涼輕甜西米露,美味可口,西米粒粒嚥嚥韌棒,滿意。蘆薈大菜糕,幾特別喎,蘆薈健康有益,大菜糕童年回

蘆薈大菜糕,幾特別喎,蘆薈健康有益,大菜糕童年回憶,就試您啦。真係勁大兜呢!大菜糕份量太多食唔晒添,仲有一大堆蘆薈肉。

蘆薈充滿水份,爽爽脆脆,趙得過癮。花奶味濃而幼滑,越食越頸渴,但大菜糕味啖無奶唔得啊。西瓜汁真材實料,好鮮甜清爽,冰涼解渴。

魚蛋、滷鳳爪
滷水雞中翼,
蜜瓜西米露
蘆薈大菜糕
蘆薈大菜糕
2016-01-08
$100 (宵夜)
  • 西瓜汁