2007-01-14 7 浏览
有時看到SOHO的食評,總會很羨慕:要是我也在附近住/返工就好了! 不過,其實住元朗也不錯,因為附近也實在有很多食肆,當中還不乏著名的食店,如佳記(B仔)。雖然B仔不是我的糖水首選,不過偶爾也會來,如吃完Riviera甜品未心足的夜。 入座人數由四人減至三人,點的食物卻不少:B仔船($30)-好處是悅目而且份量足,還附一球雪糕。味道嘛,明知用是的罐頭生果,都不會失望的楊枝甘露芝士脆餅($28兩件)-B仔自出了B仔涼粉,也有研究出其他新品,這款便是,當然都不似B仔涼粉出名。芝士味不濃,可取是消化餅底好味。貪新鮮可一試。魚蛋、蘿蔔、腸粉($15)-明明吃飽了,怎麼竟會點了這一大堆頭?無他,B仔的腸粉是幾好食的,不過是夜的辣魚蛋有點辣過頭,估不到! 捧著肚子離開。看到日大的胃腩,又是時間計劃一下如何減肥了...

入座人數由四人減至三人,點的食物卻不少:

(非会员)
2007-01-13 7 浏览
因為間野係學校附近﹏因此都算成日食既﹏﹏﹏人唔係多啦lunch時間﹏d侍應態度十分差囉...!!!去到記住嗌雞翼尖﹏雖然我未食過...(唔食得辣)但我d fd去到都一定嗌佢﹏佢地話十分十分好味!!!10蚊都ok~其他個d我就覺得唔抵囉﹏雖然都好多野簡﹏...係呀係呀﹏聽講d野呢﹏唔係好光淨!!!其實我都有少少覺﹏﹏!!!
因為間野係學校附近﹏因此都算成日食既﹏﹏﹏
人唔係多啦lunch時間﹏d侍應態度十分差囉...!!!
2007-01-10 1 浏览
又到元朗, 當然必要到b仔食一轉是次點了冰花燉蛋, $12一碗十分便宜, 但可惜一吃便知道這一客燉蛋不是即日製, 好像雪了好幾天一般的, 硬硬地, 面層雪得有如一個雙皮奶一樣, 顏色充足, 但蛋味很淡, 完全不像一客燉蛋, 不合格……環境依舊是坐在污漕冷巷內, 食物已經退步了, 所以平, 不等於好
又到元朗, 當然必要到b仔食一轉

2006-12-29 11 浏览
所謂既B仔涼粉,大部份都係罐頭水果,一味大堆頭, 味道只是一般.
2006-12-29 8 浏览
b仔平時開到2:00a.m.所以大時大節,,eg. x"mas既夜晚會有好多人玩完黎食,,,住係天水圍既我平時都會黎食下既..b仔涼粉($5x)..係就係好大盆...,不過全部都係罐頭生果..其實唔值得喊!!只係普通貨色囉..我覺得反而最好食係雞翼尖($10碟),,辣辣地咁..次次去都必喊,,,;而魚旦腸粉都幾好嫁,,,魚旦幾好食!好多人都會喊黎食既,,小女子以前會喊士多啤梨涼粉黎食..貪佢strawberry夠多丫ma...e+胃口細左會食碗喳咋($10)..熱既比凍既好食...唔知係咪因為呢排天氣凍所以覺得好食d呢?!!..前幾日見男朋友喊碗mango河粉($3x)..因為我唔食得mango啦...所以只係試左d河粉...甜甜地..好滑...真係吾同出面果d河粉...我覺得幾好食嫁...=]可以一試服務就冇咩嫁la...衛生環境可以接受啦
b仔平時開到2:00a.m.
住係天水圍既我平時都會黎食下既..

服務就冇咩嫁la...衛生環境可以接受啦
2006-12-12 19 浏览
很久很久以前吃過一次, 一天, 女朋友想到元朗走走, 順道經過就當然想試!我們叫了一個B仔杏仁豆腐, 因為我們喜歡杏仁豆腐過涼粉。一樣都是杏仁豆腐上舖滿生果, 的確很多, 有西瓜, 蜜瓜, 木瓜, 椰果, 香蕉, 大樹菠蘿等等, 有些我也不知道是什麼生果來的!!甜是甜, 但感覺上似是浸過糖水的甜, 不是清甜。豆腐軟硬適中, 一般來說杏仁豆腐相對較硬, 但不會太「死實實」!這裡的裝潢一般, 服務員的態度更是「麻麻」,坦白說, 若不是經過元朗, 也不用刻意去朝聖啊!

2006-11-28 6 浏览
都有成7-8年冇食佳記了。以前係附近返工,好多時都會來咦度宵夜,因為人多,多數都係叫b仔涼粉/西米露,都好好食。環境係冇啦,不過d野好食,都唔錯。過左咁耐,佢地d甜品多左好多款,不過環境仍然係....唉。我以前食開d燉奶,燉蛋,今次重回舊地,緊唔少佢。叫左薑汁燉奶,熱既,好重薑汁味,正!當然唔好希望佢俾真既鮮奶同你整個甜品,$10咋,不過真係好食。仲有個芒果腸粉($28),咦!唔錯喎,個粉皮唔會硬,好似真既腸粉一樣,d芒果緊係甜啦。下次得閒專登來食佢個b仔涼粉,又係好耐冇食既回憶,不過真係要好餓好餓先好食,否則真係食唔曬。

過左咁耐,佢地d甜品多左好多款,不過環境仍然係....唉。

2006-11-07 12 浏览
這次專誠包車入元朗作大旅行,聽聞有檔好出位甜品,所以當日大棚人冒雨都要試一試佢,點知原來雜果涼粉係用「罐頭雜果」,浸左N年ge超甜雜果,真係無咩胃口!反而淨食涼粉仲好味!好采無罐頭西瓜,所以其他野都OK 啦!至於服務亦算幾好,特別幫我地整張超長餐桌!
這次專誠包車入元朗作大旅行,
聽聞[喱樹]有檔好出位甜品,
所以當日大棚人冒雨都要試一試佢,
點知原來雜果涼粉係用「罐頭雜果」,
浸左N年ge超甜雜果,真係無咩胃口!

反而淨食涼粉仲好味!
好采無罐頭西瓜,
所以其他野都OK 啦!

至於服務亦算幾好,
特別幫我地整張超長餐桌!
2006-11-01 11 浏览
無可否認,佳記係元朗最出名既糖水鋪,論名氣,拍得住滿記,論食物種類,相信全香港所以糖水鋪黎講,佳記絕對係最多款式最多種類可以選擇。不過正如其他人所講,服務就真係麻麻啦,基本上叫一次就有人黎寫野已經好好運,有時住成五分鐘就未必有人落單,特別係坐樓上,簡單黎講,都係唔夠人啦。另一個問題就係水果,全用罐頭水果而唔係新鮮水果,如果無記錯,好耐好耐之前係用新解水果架~(當然年齡細,唔係好肯定啦~)以往去糖水鋪,都係食甜品糖水為主,不過我去佳記,通常都唔係為左佢既糖水,重點係會叫1) 雞翼尖2) 豬皮蘿蔔3) 腸粉魚旦,雞翼尖絕對係好食!一流,介紹過比好多人食,個個都話好食。豬皮通常都幾入味,蘿蔔就一時時啦,都要睇下個日多唔多人,如果閒日d 蘿蔔都會夠"淋"同味,如果假日多人既話,d 蘿蔔可以整得唔夠耐而絛咁好味。腸粉魚旦勁多醬,唔似其他地方叫佢落多d 都肯咁。其實整體而言,都算唔錯。

其實整體而言,都算唔錯。
上兩個星期六晚成班人食完飯去佐舊B仔食糖水, 我同流沙包叫佐個B仔船, 有香蕉, 西瓜, 哈蜜瓜, 大樹菠蘿, 椰果, 桃, 同埋雪糕球. 無咩特別, 出面既糖水越黎越出色, 變相B仔就已經無咩特別啦~ 以前都仲會聽講有人專登揸車入黎食B仔, 我諗而家應該唔會架啦? 比我有車我調番轉出松記好過~~
2006-09-18 3 浏览
同老婆行完街就去B仔食甜品,上次同老婆o係又新街B仔食過,所以今次試總店。9點幾好多人,搭檯之下我地叫了:1. 薑汁燉奶- 好味呀!薑汁好香,奶又滑。2. 西瓜西米撈- 份量好多,d西瓜刨冰多到瀉,味道ok,因為西瓜都好難話唔好食既,食完好凍。最後打包左包翼尖返屋企,B仔翼尖太好味啦!! 服務唔講啦,因為好多人都罵過,心照了。

1. 薑汁燉奶- 好味呀!薑汁好香,奶又滑。

最後打包左包翼尖返屋企,B仔翼尖太好味啦!!

服務唔講啦,因為好多人都罵過,心照了。
2006-08-30 7 浏览
食完shanghai cusine,行左陣,再向甜品出發,都唔知點解今日可以咁多人,平日來架bor!本身諗住近近地去許留山ge,點知門口係勁多人囉!所以冇辦法之下就去左b仔啦!點知去到都勁多人呀,上層同下面都坐滿人!差d就冇位架啦,咁岩有人走!不過d位好逼-_-|||要左個b仔涼粉+芒果糯米卷。依然好大兜,我仲記得我第1次既時候係我小學果陣,爸爸帶我去食,果時3個人食一兜,完全食唔曬囉:)不過果時真係好開心,因為有爸爸,宜家,唔會再有了。罐頭生果預左架啦,算啦,佢都算多料,d生果都幾"甜",過得去,解到渴!:)因為我唔食芒果既關係,所以就冇食到芒果糯米卷,唔知道味道呀!服務真係麻麻,叫極都冇人serve...算啦!

要左個b仔涼粉+芒果糯米卷。

不過果時真係好開心,因為有爸爸,宜家,唔會再有了。

(非会员)
2006-08-27 8 浏览
昨午與親戚去了幫趁,叫了楊枝甘露、芒果西米露、芒果涼粉。後兩者都OK,有很多芒果,d涼粉都算爽,味道不太甜。但楊枝甘露就因為加了芒果醬,杰達達,很糊口。聽說現在有些罐頭芒果醬及芒果,不知佳記是否也用上了。但個人來講則喜歡深水步的松記楊枝甘露,無咁杰,有新鮮水果味!
2006-08-18 30 浏览
16 August 2006 (Wed) - 甜品去完流浮山食海鮮,梗要黎呢度嘆甜品,反正黎開咁遠嘛!我同舊同事叫咗個鮮什果河粉share 食,見佢要$38蚊,應該會好大兜,所以share,另外個同事則叫咗個蜜瓜西米露,當然好普通,不過佢想食!至於我哋叫嗰個什果河粉,什果有Strawberry,mango,蜜瓜同火龍果,strawberry同mango都較酸,河粉真係唔知係咩黎,我哋食極都食唔出...好淡,冇味既,一定要溝埋啲芒果汁一齊食至好味,有啲似芝麻卷既質地咁,但係又唔係咁彈牙,諗咗好耐都估唔到係乜,放棄再諗啦~~只係一般,不過價錢算合理!最唔好既真係喺條臭河隔離,行過都臭到唔想食...
16 August 2006 (Wed) - 甜品

最唔好既真係喺條臭河隔離,行過都臭到唔想食...
2006-08-12 10 浏览
佳記我由佢開鋪幫襯到而家,但近年佢態度勁差我已經冇幫襯喇!佢最初係有賣豆腐花,但就係N年前事啦,如果果個侍應咁同我講...我實鏟到佢飛起都似,佢都係睇妳同妳男朋友斯文恰!佳記老闆都識我,如果我鏟佢伙記,包佢一定唔敢多聲氣仲好客氣添!不過點都好,佳記伙記係幫唔落,態度越越差的確係事實...鬼叫佢出名咩!吹脹~~~