2017-02-16 287 浏览
B仔我個人認為最好食都係得雞翼尖其他個D糖水都係麻麻今次同班FD就入去B仔度食咁一大班人更係嗌多D野試下就嗌左有B仔涼粉賣相係特別大同特別吸引既好似咩材料都有D岩哂我地打卡但食落又係唔係真係好似賣相咁吸引呢答案係:唔係佢上面鋪滿左有生果個D下面就係涼粉生果係OK既但最大問題係D涼粉好難同生果一齊食食哂生果既時間D涼粉就好DRY因為佢比既汁都唔多作為B仔既常客都知D呀姐係唔會點理D食客所以如果我地同佢講要加汁其實都唔會幫你故此我見好多台都係食淨好多B仔涼粉就走實左係唔抵食的
B仔我個人認為最好食都係得雞翼尖

所以如果我地同佢講要加汁其實都唔會幫你

故此

我見好多台都係食淨好多B仔涼粉就走

實左係唔抵食的
$80 (宵夜)
2017-02-07 155 浏览
Stopped at Long Ping for transit after Tai Tong, definitely should I have a try at the very renowned B仔涼粉. There are a wide varieties of food from traditional Chinese dessert to hot small snacks to drinks (crushed fruity ice, fruity flavored milk, fruit juices etc.). Two of us got one of the signature dishes, B仔杏仁豆腐 ($75). Before any comments on the taste, I must have to say that the portion is for 4-5 people! Impossible to have it finished by two of us and we got the box for take away with an extra $3.

Basically a great amount of fruit on top of the almond tofu-flavored grass jelly. Fresh and sweet banana, jackfruit, pineapple, kiwi, peach, watermelon, melon, aloes etc. Well-balanced proportion of almond tofu and grass jelly. A healthy and delicious choice for a group of 4-5 people, especially on a sunny day!
2017-01-22
$40 (宵夜)
2017-02-06 411 浏览
好少入元朗,上次得兩丁友無法挑戰B仔涼粉,今次三人一致想食B仔涼粉😋除此之外,由於太肚餓既關係,仲order左魚蛋、腸粉同蘿蔔。落單時會問你魚蛋、腸粉辣唔辣,腸粉走咩醬👍🏻熱食先上,迷你魚蛋口感幾好,食到有陳皮味!腸粉好滑,麻醬好好食!相反蘿蔔比較硬,而且有渣😂KO完熱食後,到甜品時間😍B仔涼粉其實係巨型生果撈涼粉,足料之餘擺盤又靚,生果有西瓜、密瓜、哈密瓜、木瓜、菠蘿、大樹菠蘿、罐頭蜜桃、奇異果、香蕉、龍眼(如無遺漏😂) 仲有椰果、蘆薈等配料,除左香蕉太淋,其餘都好食!另附上一碗淡奶for食涼粉,因本人不好涼粉,所以對涼粉無意見😂最後每人食左好幾碗,終於都ko左90%👏🏻👏🏻👏🏻 埋單$115,每人約$40,好抵食!
腸粉
辣魚蛋蘿蔔
2017-02-05
腸粉
2017-01-25 153 浏览
食物一向都不錯,總會搭車入元朗食雞翼尖同芒果西米露.往前都是去新B仔食,因為空間睇落大啲,大多數去都唔洗排隊,今次去舊B食,食到滿肚火。一進門口啲待客之道完全沒有,好似全世界得罪佢咁😠⋯⋯我言氣好好咁講野,佢竟然都可以咁既態度真是「開心😡」。我地坐低就叫我落單,如果唔係熟客真係鬼知你有咩野食咩,雖然你地係出名,但待客之道要再好啲啲囉食糖水呢啲件事係開心的就係因為服務問題難到咁不快真是失望芒果西米露啲芒果好多,依舊係好甜雞翼尖食左兩大碟會食上癮的$16大大碟好抵食。所以次次都好想黎食,但會去番新果間....雖然芒果西米露同雞翼尖呢邊好食啲,但唔想買難受同一肚氣

糖水呢啲件事係開心的
就係因為服務問題難到咁不快真是失望

芒果西米露啲芒果好多,依舊係好甜
雞翼尖食左兩大碟
2017-01-20 155 浏览
是強勁而且振奮的美味。第一次吃B 仔涼粉,最好食係雞翼尖,辣得來又好香,煮得夠淋又入味。份量又大又足料。超級好吃!直情食到上晒引咁!係一食唔停得口嗰種。本身想挑戰B仔涼粉,但係得兩個人,朋友話食一定食唔晒,我笑說冇理由,水果咋嘛!好容易食啫!點不知見到隔離枱一行六人識覺得我B仔涼粉真係暈了,大盤到好似打邊爐個盤咁大。至少要四至六個人先食得晒,所以唯有放棄啦!叫返個迷你版嘅雜果涼粉。至於什果涼粉,同樣精彩,超級多嘅新鮮水果,配上涼粉,淨係水果品種已夠晒健康,抵食,水果又夠甜粒粒大大粒。相比罐頭雜果涼粉更加美味。自己好喜歡去元朗呢個地方,因為呢度真係一個美食天堂,行果兩個街口又會見到出名嘅炸蠔餅,夜晚10點後又會有滷水檔出現。仲有呢一度大碟又抵食嘅辣汁雞翼尖,已經係一個要我下次再黎嘅其中一個理由。
是強勁而且振奮的美味。

2017-01-08 168 浏览
特登試B仔涼粉⋯無乜特別⋯D阿姐服務態度又差。如果想特登入元朗試咦個馳名甜品嘅朋友真係要三思...very disappointed. Service is not good.
2017-01-03 124 浏览
第二次光臨質素無變蜜瓜黑珍珠蜜瓜非常之多足料滷水雞中翼亦都值得一試滷水汁非常香雞翼亦都唔會太大隻 Size啱啱好芒果黑糯米非常有咬囗不過服務態度真係麻麻 啲阿姐會鬧人
第二次光臨
芒果黑糯米
非常有咬囗
不過服務態度真係麻麻 啲阿姐會鬧人
2017-01-01 124 浏览
除夕夜同另一半入元朗食飯同食甜品,食完去倒數,另一半話好想食佳記好耐,我亦聽聞佳記頂頂大名,於是一試。去到門口人山人海,為咗食好野等下冇坊,見到有人走於是入去坐,亞姐放低餐牌問我地要乜,我話睇下先,1分鐘唔夠,個亞姐超大聲叫(要乜野呀),當堂定一定,之後另一半見勢色唔對,叫咗B仔船同蒜茸辣椒雞翼尖,落完單亞姐加多句(快手d得你地食野咩)。好彩我一早收咗火,如果唔係第一個玩到佢上庭。好開餐不快事有去。B仔船上到枱令人大開眼界,真係比出面其他甜品店一流,材料有椰果,蜜桃,西瓜,哈蜜瓜,蜜瓜,香蕉在配埋曲奇雪糕,味道一流。蒜茸辣椒雞翼尖,差不多枱枱都叫,上枱已經好香,食落少辣唔喊,唔錯唔錯。我另一半話叫個B仔船加雞翼尖,一冷一辣可以中和辣度。終結食物真係好,但服務態度咁樣,我收咗火,如果第二個保證呢位員工有難!
B仔船
我另一半話叫個B仔船加雞翼尖,一冷一辣可以中和辣度。
2016-12-31
$40 (宵夜)
  • b仔雞翼尖
2016-12-27 161 浏览
凍冰冰走黎食凍既B仔,哈哈,對啦,我是傻的!難得今晚B仔無乜人等外賣,正呀喂!本身都諗住坐低食既,之但係好凍呢,外賣左個蘆薈大菜糕,拎走多$1,用係外賣容器上吧!打開盒,白雪雪!蘆薈份量超級多,舖滿晒成個碗。蘆薈好甜又有咬口,不過就林左d,唔夠煙靭,但好鮮甜,係新鮮蘆薈、大菜糕我無落花奶,因為我覺得已經好夠味!透明又夠晒甜的大菜糕,凍得剛好,仲有d蛋花tim!佢硬既程度好好,我發現食蘆薈都幾好,養顏呀!
2016-12-27 1068 浏览
今日係大棠燒完野食,出黎食返碗B仔糖水先~聽過元朗B仔好出名,但係一直未有機會試,今日一大班人就叫左兩碗。一碗B仔涼粉、一碗B仔啫喱。好大碗,配料亦非常豐富碗底分別有涼粉同啫喱,而配料就兩碗都一樣。新鮮水果有:蜜瓜、哈密瓜、大樹菠蘿、香蕉、西瓜、奇異果、紅毛丹,全部都好鮮甜,撈埋涼粉同啫喱食都好夾除左新鮮水果外仲有罐頭菠蘿、罐頭水蜜桃、罐頭荔枝、蘆薈、椰果配料非常豐富同埋份量好多,我地9個人食兩碗都食唔曬,好抵食啊
今日係大棠燒完野食,出黎食返碗B仔糖水先~

一碗B仔涼粉、一碗B仔啫喱。
好大碗,配料亦非常豐富

碗底分別有涼粉同啫喱,而配料就兩碗都一樣。
B仔涼粉

全部都好鮮甜,撈埋涼粉同啫喱食都好夾
B仔啫喱

2016-12-27
B仔啫喱
2016-12-05 203 浏览
鮮雜果涼粉$36📝份量呢個價錢幾抵,食完晚飯個胃無咩位,所以兩個人share呢個雜果涼粉剛剛好!味道無話嘩一聲咁正,不過不失吧!涼粉都算QQ,不過味道淡淡,無咩甘草味。最失望既係芒果,酸到開眼啊味道:6.5/10抵食:8.5/10📍佳記甜品 (元朗)元朗教育路大坑渠側📍
鮮雜果涼粉
味道:6.5/10
抵食:8.5/10
📍佳記甜品 (元朗)
元朗教育路大坑渠側📍
鮮雜果涼粉
2016-11-29 279 浏览
同外國回來的朋友去三聖村食完海鮮後,就帶他們往元朗出名的佳記食甜品。周一晚上10:00不算最旺的時段,但已經要等位入座,雖然排隊安排有點混亂但不減我們食甜品的興致。剛剛食完超豐盛的晚餐,所以只點了一個B仔涼粉、一個榴槤糯米糍及一個外賣的芒果大菜糕。B仔涼粉質量如舊,$75元滿滿一大盤内包括13款生果新鮮的生果有6款,計有:大樹菠蘿、奇異果、西瓜、哈蜜瓜、 蜜瓜、木瓜罐頭的水果有7款,計有:荔枝、龍眼、蘆薈、椰果、海底椰、菠蘿、桃。大家邊暢談邊分享涼粉,本來十分開懷。友人滿心歡喜大啖榴槤糯米卷之際,發現並不是榴槤而是不甚新鮮的芒果口味。便很禮貌地對服務員說她錯送了,點知阿姐大大聲說她無搞錯,我地都無點。我地堅持有點,她改口說店只有榴槤班㦸,無榴槤糯米卷。我們即時指着海布說店是有這甜品的,隨即二位阿姐圍着我們,一位阿姐說榴槤卷無貨已售罄、另一位落單阿姐又說明明我地點的是芒果糯米卷且她是有覆單的,肯定不會搞錯。我們說覆單是有覆單,但可以是覆錯、且售罄她們也沒先說一聲就送另一口味給我們,也太不尊重客人吧!二位阿姐妳一言我一語都說是我們點錯,覆單也覆了決無搞錯……不想浪費時間及有感芒果卷並不

B仔涼粉質量如舊,$75元滿滿一大盤内包括13款生果
新鮮的生果有6款,計有:

大樹菠蘿、奇異果、西瓜、
哈蜜瓜、 蜜瓜、木瓜

罐頭的水果有7款,計有:

荔枝、龍眼、蘆薈、椰果、
海底椰、菠蘿、桃。

不想浪費時間及有感芒果卷並不是我們杯茶,故打算打包回家看其他家人會否有興趣清了它,但因膠蓋已弄汚,便要求另給一個,以便帶走。怎料阿姐話不可,因盒同蓋是一套的不能再給。我們大為氣結,表示我們都不追究她們在無通知我地點的甜品售罄的情況下另上別口味的糯米卷一事,打包回去也要蓋好才可,無蓋也給我們一個膠袋吧!她才不情不願給我們。

結帳時和收銀員說我們非是投訴只是反映事件及着他們下次要注意點,怎料却換來白眼及冷冷的回說下單的同事記性一流不會下錯單的。

暈!這是食肆待客之道嗎?難怪香港的食肆服務經常為遊客所垢病。
2016-11-28
2016-11-24 187 浏览
有次入元朗食完野經過b仔就入去食個甜品。今次就冇叫小食,打算試下啲未試過ge甜品,我就叫左個芒果西米,碗野真係唔講得少,超大碗。一個人完全食唔曬,我食到一半就已經好飽。佢啲芒果好甜好大舊,表面有啲芒果冰,用飲管飲好過癮。我個fd就叫左個益力多脆脆芝士餅,賣相就有啲古怪不過都幾重益力多味又唔太甜唔會太膩。B仔啲野真係幾抵幾大兜下次要叫多幾個人去食,不過啲啊姐態度就有啲差,好似唔休做咁。同埋啲冷氣開得好勁,食埋凍野真係凍到入心入肺,下次去要記得帶多件衫。
2016-11-19 247 浏览
入元朗食好西~ B仔既雞尖唔洗多講喇 又蒜又辣!仲有魚蛋同蘿蔔😻 不過唔知點解感覺好似冇對上個次食咁辣 聽到隔離檯都嫌冇咁入味🌶:冰丸黑糯米 $26 :芒果西米撈 $28 上次經幾個元朗友介紹我食呢個冰丸黑糯米,原來冰丸係雪糕糯米滋😱😱 B仔既黑糯米都好香!不過如果可以再結身啲會更正🙆🏻 至於芒果西米撈就唔洗講啦 芒果依舊的甜 大愛芒果蓉🤗 起勢用吸管係咁啜真係好鬼過癮好開心好滿足👅仲有芒果河粉添呀~~
入元朗食好西~
B仔既雞尖唔洗多講喇 又蒜又辣!
仲有魚蛋同蘿蔔😻

:冰丸黑糯米 $26

:芒果西米撈 $28

B仔既黑糯米都好香!
不過如果可以再結身啲會更正🙆🏻

至於芒果西米撈就唔洗講啦
芒果依舊的甜 大愛芒果蓉🤗
起勢用吸管係咁啜真係好鬼過癮
好開心好滿足👅
仲有芒果河粉添呀~~

2016-10-16 300 浏览
行完山緊係要食返d野補充體力啦!朋友話未食過⋯當然又要帶佢地食下必食既b仔涼粉同雞翼尖啦!朋友a問揀咩做底⋯朋友b話嚟b仔涼粉緊係食涼粉啦😂😂 (佢又講得有道理喔) 雖然70幾蚊⋯但係好大份!建議多人食先化算⋯我地7個人食都係岩岩好⋯味道唔係話好特別⋯不過叫做係元朗既特色小食⋯仲有一樣係必點!就係雞翼尖!好好味!16蚊份好大份⋯我地7個人當然要叫兩份啦⋯😋😋朋友仲點佐腸粉同芝士腸⋯本人就覺得個腸粉一般⋯辣醬唔辣⋯好奇怪既味道🤔
行完山緊係要食返d野補充體力啦!

朋友話未食過⋯當然又要帶佢地食下必食既b仔涼粉同雞翼尖啦!

仲有一樣係必點!就係雞翼尖!

2016-10-16