2017-09-22 133 浏览
品貭差、服務态度更差、未試過有一間 食肆态度咁差的。。。令到客人未食已經咁唔開心。唔知'以為差佢钱,又或者係得罪咗'佢,無原無顾去話我,將上手客人既推在我身上,我来消費未食已經要受氣,你地做人係咁做咩……如果繼續係咁经型落去一定越来越差。
2017-09-21
2017-09-15 152 浏览
佳記甜品 俗稱b仔涼粉 講起元朗大家一定會提起呢個名 因為係元朗嘅一個特色同埋身為元朗人應該都有份回憶 所以今日同小學同學聚會真係揀咗你懷緬回憶嘅呢個地方啦 咁多年嚟嘅夜晚每日都會好多人 今日都唔例外 雖然唔洗等位 但係枱枱櫈櫈都係迫到密密麻麻 好好生意 今日突然想食擂沙湯圓$23 所以就嗌咗份 23蚊分量又六粒上面嘅芝麻椰絲糖 堆咗個小山丘 淋落湯圓到好煙靭又有脆卜卜嘅口感 芝麻餡流緊出嚟 好味係兒時嘅味道 傳統嘅糖水唔太貴都係二十幾蚊而生果糖水 就20至30蚊生果好新鮮大大舊 雖然好多人都話唔衛生但係近呢幾年已經改進咗好多都係會去食

擂沙湯圓

擂沙湯圓
雪糕紫米露
芒果西米露加涼粉
2017-08-23 100 浏览
放工食完晚飯就同朋友入咗元朗食糖水,一如以往地好多人...b仔雞翼尖成日黎食,有時唔夠辣,好彩今日食既好入味好食到停唔到...所以即刻叫左兩份雞翼尖雖然冇乜肉食,但係細味佢嘅汁已經好夠,有少少酸酸甜甜,仲有好輕微嘅酒味~另外,叫咗份B仔涼粉,涼粉好爽口,夏天食好清涼舒服,但係啲生果全部罐頭而且超級甜,食到好滯佢另外仲有好多唔同嘅小食同埋甜品,當中佢哋嘅果汁係最合我心水,因為唔會溝水溝到好希但係價錢來講就唔算平。
放工食完晚飯就同朋友入咗元朗食糖水,一如以往地好多人...
b仔雞翼尖成日黎食,有時唔夠辣,好彩今日食既好入味
好食到停唔到...所以即刻叫左兩份

但係價錢來講就唔算平。
2017-08-21 116 浏览
人人都話要入黎食B仔既雞翼尖,今日同朋友入到黎元朗,臨走之前去食糖水,試下個b仔既雞翼尖。食物價錢都合理,就算咁出名既雞翼尖都係$17一份咋。我揀咗個榴槤班戟,朋友揀咗個西瓜涼粉撈,另外叫$7舊芒果西米糕兩舊。點知榴槤班戟已經賣晒😞,無晒榴槤,所以我就轉咗食芒果糯米卷。朋友個西瓜涼粉撈好大份呀,大到好似掂一掂就冧咁,味道無乜特別,勝在大份夾抵食👍🏻我個芒果糯米卷都幾好味,皮軟芒果又甜👍🏻芒果西米糕都幾好食👍🏻雞翼尖一般般,不過係有蒜茸又辣幾惹味

食物價錢都合理,就算咁出名既雞翼尖都係$17一份咋。

我個芒果糯米卷都幾好味,皮軟芒果又甜👍🏻

芒果西米糕都幾好食👍🏻

雞翼尖一般般,不過係有蒜茸又辣幾惹味
2017-08-19
2017-08-01 310 浏览
每次入元朗都一定要食b仔,今次就係行完山黎食。招牌雞翼尖冇得輸!勁多蒜蓉,勁多辣椒,雞翼尖炆到超林,超香,好食到連啲蒜蓉都清埋,一粒都冇淨(辣椒就清唔到啦😂🙈)食完好似上左癮咁,好想再食多碟食完辣野又點少得食番啲凍野中和下,芒果西米撈,大大碗,又甜又冰涼,好似食緊芒果沙冰咁正。河粉都算滑,又係凍冰冰,本身冇咩味,撈埋芒果汁食就啱哂。不過環境真係唔掂,對住條大坑渠,衛生認真麻麻,又多人食坐得好逼。
每次入元朗都一定要食b仔,今次就係行完山黎食。

招牌雞翼尖

(辣椒就清唔到啦😂🙈)食完好似上左癮咁,好想再食多碟

B仔雞翼尖

下午茶
B仔雞翼尖
2017-07-23 163 浏览
夏日炎炎,去到元朗覓食,行到一頭大汗,熱到無哂胃口,本想吃過正餐,但實在太熱了,一於吃啲小吃當正餐。中午時份去到,很多人,要等位,但幸好的是二人很容易搭枱。芒果涼粉($30)涼粉很爽滑冰涼,最適合大熱天時食用,芒果很甜很大舊,份量都很多,還附有花奶可自行添加。腸粉($9)腸粉$9 有4條,腸粉比起一般坊間吃的比較幼身,大量芝麻加上豉油、甜醬、麻醬和辣醬。最重要是腸粉夠熱,很美味。豬皮蘿蔔($34)豬皮很入味,而且很爽彈,值得推介。但蘿蔔則比較失色,有點硬和唔夠入味。

中午時份去到,很多人,要等位,但幸好的是二人很容易搭枱。

芒果涼粉($30)

腸粉($9)

豬皮蘿蔔($34)

2017-07-18 141 浏览
一講起元朗食乜,相信大家一定第1時間會諗起B仔涼粉,早已經系元朗享負盛名,後來更開左新舖,而舊舖都依然不減人氣,今次終於有機會黎潮聖。為何深夜總是餓食既時候已經系宵夜,店內既位置滿左,唯有坐出面既圓櫈,食番碗涼粉醫肚先,由於食涼粉前已經食左正餐,所以飽到麻麻地想食招牌B仔涼粉⋯食第2啲涼粉也不錯。食完得出一個結論就系發覺呢家好多出名既食店都系勝在份量夠多 ,但味道確實冇想像中咁好,叫左個蒟蒻涼粉,啲蒟蒻多到跌曬出黎😳不過話明涼粉又竟然系得少少凍,系囧既,同埋啲涼粉太碎喇,搞到冇乜咬口⋯ 另外叫戈個系水蜜桃涼粉,質素比蒟蒻涼粉好,不過又系吾系好凍,水蜜桃大大舊幾清甜,涼粉亦吾會好碎,吾明點解兩碗都系涼粉,一會系好碎一碗就吾系好碎?

為何深夜總是餓

不過話明涼粉又竟然系得少少凍
,系囧既,同埋啲涼粉太碎喇,搞到冇乜咬口⋯
蒟蒻涼粉

水蜜桃涼粉
$27 (宵夜)
水蜜桃涼粉
2017-07-17 95 浏览
入開元朗,第一時間就係諗到B仔涼粉, 好似入到去就要食到佢先有這意義甘因為佢嘅雞翼尖令人回味無窮!今次去開決定要去總店食下, 完全冇失望我同朋友兩個人叫咗好多小食, 有雞翼尖,腸粉,芝士腸,滷水雞翼!仲有叫咗一個甜品!腸粉好滑,啲醬汁好正完全唔會太過鹹!滷水雞翼好入味,而且勁大隻勁多肉!比起一般買嘅更加大隻, 所以點都要叫返一碟食下!芝士腸就普通,但如果鍾意食都可以叫黎試吓!最值得一提嘅就係雞翼尖,呢個係你到必食既!佢有蒜香味,辣得好過癮!一個人係可以食兩碟嘅,而且雞翼尖好大隻好多肉呢個西瓜西米撈, 超級超級好食, 有得飲又有得食仲有超多西瓜肉,仲要係好甜好好飲!食到最後可以當西米露咁食期待下次再去

西瓜西米撈

呢個西瓜西米撈, 超級超級好食, 有得飲又有得食
仲有超多西瓜肉,仲要係好甜好好飲!食到最後可以當西米露咁食
期待下次再去

西瓜西米撈
2017-07-16 68 浏览
我地只係為左個雞翼尖去食b仔 但個雞翼尖水準冇以前咁高 份量一般 今次食覺得唔夠辣 以前食係惹味好多 但依加唔辣蒜味都唔出 反面甜味就多左 可能唔係咁多人食到咁辣 但雞翼尖唔夠辣一凍左就唔好食 另外d雞毛仲痴哂係到 有幾條仲勁大條 完全冇哂食慾 希望下次b仔整個陣可以辣返d
我地只係為左個雞翼尖去食b仔 但個雞翼尖水準冇以前咁高
  • 雞翼尖
2017-07-01 116 浏览
十二點幾先收工,同事話想去飲杯野,我又想食d野,所以就唸起B 仔涼粉啦😜有甜有鹹有凍有熱,緊有一款啱😄已經不知第幾次加價了😭西瓜汁,夠凍不過肯定加咗糖水😓今次碟蘿蔔失敗咗,以前食好林又甜,但今次食有渣😩😩馳名雞亦尖,水準無變過,一樣又辣又惹味👍🏻腸粉,夠滑好食三個人食咗$118做宵夜,價錢可以接受啦😝

已經不知第幾次加價了😭

西瓜汁,夠凍不過肯定加咗糖水😓

今次碟蘿蔔失敗咗,以前食好林又甜,但今次食有渣😩😩

馳名雞亦尖,水準無變過,一樣又辣又惹味👍🏻

腸粉,夠滑好食

三個人食咗$118做宵夜,價錢可以接受啦😝
$40 (宵夜)
2017-06-27 102 浏览
每次來到元朗,定必幫襯大馬路的「B 仔涼粉」,可能因為由細細個食到大大個,這就是我們的集體回憶。星期六晚帶同小女生駕到,要等了一會才有有坐位,地方的確較狹窄,但為了吃也沒所謂吧!我們當然點一個招牌「B仔 涼粉」,雖然只是水果加涼粉,但就是喜歡它的份量夠大,未吃也先興奮吧!基本上除了大樹菠蘿外,其他的生果我都很喜歡,生果也頗新鮮,還有涼粉和生果,再加上花奶,永遠都是最佳的配搭。口癢癢,還叫了雞翼尖和魚蛋,雞翼尖很辣,但很惹味,停不到口。喜歡這種實實的魚蛋,十分彈牙和有口感。

我們當然點一個招牌「B仔 涼粉」

口癢癢,還叫了雞翼尖
和魚蛋
2017-06-13 91 浏览
We all know what B jai is famous for. And this night, I came here with friends and ordered their signatures as late-night snacks: b jai Leung fun and wing tips.B jai Leung fun is humongous. I feel like we can never finish it no matter how many ppl we have. As expected, we could not finish it, such a waste of food. However, the quality of b jai Leung fun is just so-so. Fruits were not so fresh; some of them were quite sour. Maybe that was one of the reasons why we couldn't finish it: it was not g

B jai Leung fun is humongous. I feel like we can never finish it no matter how many ppl we have. As expected, we could not finish it, such a waste of food. However, the quality of b jai Leung fun is just so-so. Fruits were not so fresh; some of them were quite sour. Maybe that was one of the reasons why we couldn't finish it: it was not good enough for us.

We also had two plates of wing tips. This time, the wing tips were good, salty and spicy. The two plates were easily finished in a few minutes. However, the quality of wing tips are not always so stable. One time we ordered one portion, but the whole plate was really spicy, and except for the spicy taste, it was tasteless.
So I guess it depends if you're lucky enough to get the good plate?

Nevertheless, b jai is still one of the popular places for siu yea in Hong Kong.
B  jai  Leung  fun
2017-06-09 88 浏览
B仔雞翼尖一向都好出名ge, 仲有魚蛋同涼粉, 有好多人都係因為鍾意食雞翼尖而幫襯!!! 每次夜晚去到都預左要排隊ar!!! 我地今晚當然都有食雞翼尖la, 好食程度係連唔食得辣ge 我都忍唔住會要食~~但唔知係唔係我錯覺la, 覺得佢地將雞翼尖整得愈來愈辣......但有涼粉配搭都尚可接受. 但都希望佢地可以維持返佢地之前既水準la!!! 雖然佢地食物ok, 但如果你係對食物同環境有要求既, 就未必啱你la~~
2017-06-08
宵夜
是日叫了一客芒果涼粉撈,一客芒果西米撈。證實到,此店又名B仔涼粉,是有原因的... 西米質地一pat pat, 不是一粒粒,有點似漿糊,口感很差,食剩很多西米,因為實在很難吃。以後都係叫番涼粉可靠些。

以後都係叫番涼粉可靠些
2017-05-21
2017-05-20 176 浏览
今晚突然想食雞翼尖,就諗起 元朗佳記甜品(B仔),可能今日係星期五晚,故不用等候就可以內進西瓜汁,每次到來都會飲一杯,清甜涼快主角B仔雞翼尖,我 ge 摯愛,少少辣味,越食越想食咁多年,價錢唔係加得太多,通脹程度可接受

西瓜汁

西瓜汁,每次到來都會飲一杯,清甜涼快

蒜茸香辣雞翼尖

主角B仔雞翼尖,我 ge 摯愛,少少辣味,越食越想食

咁多年,價錢唔係加得太多,通脹程度可接受

2017-05-19
宵夜